28 Aralık 2009 Pazartesi

Raspberry'li Pratik Milföy Tatlısı


Bir Ramazan iftarında yemek sonrası yediğim bu harika tatlıyı unutmam mümkün değildi, kreması ekler kreması tadında, milföyün çıtır çıtır taptaze lezzetiyle bütünleştiğinde ortaya bambaşka bir tad çıkıyor. Pratik ve bir o kadarda kolay ve hafif olan bu tatlıyı mutlaka denemelisiniz.
Malzemeler
  • Milföy hamuru (1 paket)
  • Raspberyy Reçeli
  • Pudra Şekeri (Süslemek için)

Dolgu Malzemeleri

  • 2,5 su bardağı süt (600 ml)
  • 1 su bardağından biraz az şeker (200 ml)
  • 4 yemek kaşığı un,
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 yumurta
  • 1 paket vanilya
Hazırlanışı

  • Öncelikli olarak krema hazırlanır.
  • Vanilya dışında bütün malzemeler pişirme kabına alınıp çırpılır, orta ateşde muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir.
  • Pişince ocağın altı kapanır ve muhallebi ılıdıkdan sonra vanilya eklenip karıştırılır.
  • Buzlukdan çıkarttığınız milföyler oda sıcaklığına gelıp yumuşadıklarında istediğiniz şekilde kesilir. (Desenli kurabiye kalıplarını da kullanabilirsiniz)
  • Kestiğiniz milföyleri tepsiye dizip, önceden ısıttığınız 375 F (180C) fırında yaklaşık 15-20 dakika hamurlarmız kabarıp, kızarana kadar fırında pişirilir.
  • Fırından çıkınca biraz soğuması için bekletilir.
  • Her bir milföy dilimi ortadan ikiye kesip arasına krema sürün.
  • Rasberyy reçeli koyu bir kıvamda olduğu için suyla biraz inceltilir.
  • Servis tabağının tabanına reçelden dökülür ve üzerine kremalı milföyler yerleştirilir.
  • Milföylerin üzerine pudra şekeri dökülüp servis edilir.
  • Arzu edilirse servis edilmeden hemen önce milföylerin üzerine de reçelden dökülebilir. Servis öncesinde üzerine reçel dökülürse milföyler yumuşayacağı için istenilen tadı vermeyecektir.
  • Buzdolabında soğuması için 10-15 dakika üstü açık bir şekilde bekletilebilir. Üstü kapatıldığında yumuşayacağı için istenilen çıtır tad elde edilemeyeceği için buna dikkat edilmesi gerekir.
  • Misafirleriniz gelmeden bir kaç saat önce yaparsanız çıtırlığını ve tazeliğini korumuş olursunuz.
  • Buzdolabında birgünden fazla bekletildiğinde istenilen çıtırlıkda olmayacağı için günü gününe yapılmasını tavsiye ederim.
Afiye Olsun

26 Aralık 2009 Cumartesi

Tortilladan Pratik Börek

Tortilladan'da börek mi olurmuş demeyin, inanın mükemmel oluyor, yapımı çok kolay tadı ise muhteşem, yiyenler tortilla olduğuna inanamıyor, herkes türk yufkası zannediyor, misafirlerinizi ve kendinizi şaşırtmak isterseniz mutlaka deneyin.
Bu böreği ilk defa 2 sene önce yapılan Türk festivali cooking class standında canlı performansla Aydan Abla yapmıştı, Amerika'lı, Türk herkesden tam not aldı, üstüne birde Cooking Class ikramı için yaptığımda yine çok beğenildi ve herzamaki gibi tarifi istendi geçen seneki son cooking class dersinde gösterdiğim son tarifimdi

Malzemeler
  • 1 paket (8 yaprak) large tortilla (Tercihen la banderita)
  • 3 yumurta
  • 1/2 cup sıvıyağ
  • 1/2 cup su
  • 2 çay kaşığı tuz

İç Malzemesi

  • Peynir
  • Maydanoz

Üstünü süslemek isterseniz susam veya çörek otu

Tortillaları ıslatmak için büyük bir kase ılık su

Yapılışı

  • Ilık suyun içine tortillaları tek tek koyarak ıslatalım, yumuşayana kadar bekleyelim.
  • Yumuşadıklarına emin oldukdan sonra kaseden alıp sularını nazikçe süzelim.
  • Yumurta, yağ ve suyu bir kapta karıştırıp tuzu da ilave edelim ve sosumuzu hazırlayalım.
  • Maydonozlar ince ince doğrayıp ezilmiş peynirlerle karıştıralım.
  • Büyük boy borcam yağlayalım, tortıllaları büzerek yerleştirelim. Bir katda yanyana büzülmüş iki yaprak tortılla olması lazım.
  • Sosumuzu tortillaların üzerine bolca döküp fırçayla her yerine eşitce yayalım.
  • Ve tortillaları yine aynı işlemlere tabi tutup ikinci katı oluşturalım.
  • İki kat (toplam 4 adet) tortilladan sonra iç malzememisi dökelim.
  • Diğer katlara da aynı işlemleri uygulayın.
  • Bıçakla dilimlere ayırıp üstüne kalan sosu dökelim susam ve çörek otu ile süsleyelim.
  • Önceden ısıtılmış 350F(175 C) yaklaşık 30-35 dk pişirelim.

Afiyet olsun.





Kolay Çikolatalı Pasta


Bu harika taddaki pastayı sevgili Meryem ablacığıma ne zaman gitsem seve seve yaptığı ikramlardan biriydi, pratik olması münasebetiyle Atlanta'daki hemen hemen herkes bu pastadan nasibini aldığı için Meryemin tatlısı diye de dillerde kalmıştı, kendisi buralarda olamasa da yaptıklarıyla hala akıllarda :) Geçen sene TRT Cooking Class çekimler için geldiğinde ikram olarak hazırlamıştım, herkes çok beğenince cooking calssda bir de tarifini vermiştim.Resimleri orjinal boyutda görmek isterseniz resimlerin üzerini tıklayabilirsiniz.

Malzemeler

Çikolata sosu için

Veya

  • 1\2 su bardağı çiğ krema ( heavy cream)
  • 1 paket çikolata 100 gr (Dondurma toppinglerini de aynı şekilde uygulayabilirsiniz)
    heavy cream kaynayana kadar ıstılır, kaynayan kremanın içine çikolata atılır, sos kıvamına gelince ocaktan alınır.

Yapılışı

  • Çikolata sosunu hazırlayıp soğuması için kenarda bekletin.
  • Graham kraker kullanılacaksa her bir kareyı yaklaşık 4 parçaya bölün (çok ufalanmaması lazım)
  • Whipped creami bisküvilerin olduğu kabak döküp kaşıkla nazikçe karıştırın.
  • Damla çikolata ve fındıkları ekleyip en büyük dikdörtgen borcama alalım.
  • Borcamı önceden biraz ıslatın ki dilimlerken pastalar bütün çıksınlar.
  • Kaşığın tersi ile düzleştirin
  • Üzerine çikolata sosunu dökün.
  • Süslemek isterseniz pasta şırınganızın yazı yazma ucunu kullanarak sosun üzerine şeritler çizin.
  • Bir kürdan yardımıyla bir baştan başlayıp aşağı doğru çizgi çizilir diğer çizgi için aşağıdan yukarıya doğru çizilir.
  • Tek kişilik porsiyonlar için ayni işlem borcama dökülmeden tek kişilik kupalar içinde uygulanabilir.

Afiyet Olsun :)








25 Aralık 2009 Cuma

Patlıcan Reçeli

Patlıcan reçelini ilk defa seneler önce Fatma yengem Antalya'dan getirdiğinde tadmıştım, o günden beri de hiç yemek nasip olmamıştı, Kayınvalidemlerle İzmir'e gittiğimizde Emine Hala'nında bu reçeli çok sevdiğini öğrendim bu vesile ile kayınvalidem reçeli yaparken bende hemen resimlerini çekip tarifini aldım, farklı tadlar denemek isteyenler için ideal...

Malzemeler


  • Yarım kg küçük boy patlıcan (daha morumsu olanlardan daha koyu renklı bır recel oluyormus)

  • 3/4 bardak su

  • 2 bardak şeker

  • isteğe bağlı karanfil

  • Limon veya limon tuzu

Yapılışı

  • Patlıcanların kafalarıyla birlikte kabukları soyulur.

  • Soyulan patlıcanları birkaç yerine bıçak batırılır.

  • Acısı çıkması için bir müddet suda bekletilir.

  • Suyunu süzüp patlıcanlar tencereye alınır.

  • Tencereye patlıcanların üstünü örtecek kadar suyla doldurulur.

  • Kaynamaya başladıkdan ocakdan indirilir, sonra suyu süzülüp patlıcanların soğuması için biraz bekletilir.

  • Patlıcanlar suya tutulup soğuması sağlanır.

  • Patlıcanlar tek tek nazikçe sıkılıp suları süzülür.

  • İsteğe bağlı birkaç patlıcanın bıçakla delinen kısımlarının içine karanfil yerleştirilir.

  • Şerbetimiz başka bir tencerede kaynatılır
  • Kaynadıkdan sonra patlıcanlar tencerenin içine atılır.

  • Patlıcanlar şişip şerbeti içine çekene kadar kaynamaya devam eder.

  • Sonrasında limon suyu veya limon tuzu atılır.

  • Ocağın altı kapatılır ve soğumaya bırakılır.

Afiyet olsun efendim,


Tarif için kayınvalideme burdan birkez daha teşekkür ediyorum.

24 Aralık 2009 Perşembe

Yumurtalı Ekmek


Bayatlayan ekmeklerinizi dert etmeyin tarifimiz tam size göre, üstelik oldukca basit, pratik ve bir o kadarda lezzetli ve yine tarifimiz sevgili kayınvalidemden

Malzemeler
  • Dilimlenmiş ekmek dilimleri (Tercihen kuru ekmek dilimleri)
  • 5 dilim için 1 yumurta (dilim sayısı arttıkça yumurta miktarını da arttırabilirsiniz)
  • peynir
  • maydanoz
  • (isteğe göre kırmızı biber, kekik vs.)

Yapılışı

  • Peynir, dilimlenmiş maydanoz, yumurta bir kapda çırpılır
  • Hazırlanan karışım ekmek üzerlerine sürülür
  • önceden 175C veya 350 F ıstılan fırınımıza dilimlenmiş ekmeklerimiz verilir.
  • Üzerleri kızarana kadar pişirilip servis tabağına alınır.

Afiyet olsun, tarifi veren Zehra anneme teşekkürler

Çekme (Burdur Yöresel Yemeği)

Et yemesini pek sevmeyen ben bile bu lokum tadındaki yemeği yiyebildiğime göre tüm et yiyen ve yemeyenlerin yapması gereken harika bir tarif olduğunu düşünüyorum. Gerçi Amerika şartlarında nerdeee böyle et bulmak dediğinizi duyar gibiyim, zaten tarifimin hedef kitlesi bu sefer TR. Burdur a aile büyüklerini ziyarete gittiğimizde sağolsun Şevkiye teyzem ve Zehra annem birlikte yapmışlardı, sonrasında büyük bir aile sofrasında hep beraber yemiştik, ilk defa yediğim ve beğendiğim bu tadı resimleyerek sizlerin beğenisine sundum efendim,

Malzemeler
  • Parçalanmış kuzu kolu-but ya da bel eti
  • Tava tabanını saracak kadar sıvı yağ
  • Salça
  • Tuz
  • Maydanoz (süslemek icin)

Yapılışı

  • Önce yağımızı kızdırıp etleri alt üst kızartlır.
  • Kızaran etlerın üzerini kapatacak kadar su ilave ediyoruz.
  • Haşlanana kadar pişirilir.
  • Haşlandıkdan sonra tepsiye veya borcama alınır.
  • Başka bir tavada yağ ve salça kavrulur.
  • Hazırlanan sos etin üzerine dökülüp önceden 150 C ye ıstılmış fırına verilir.
  • Kızarana kadar 15-20 dk pişirilir.

Pilav Malzemeleri

  • 1 bardak pirinç
  • 2 bardak et suyu
  • Tereyağı
  • Tuz

Yapılışı

  • Pirinçlerimizi yıkadadıkdan sonra ılık suda yarım saat kadar bekletin.
  • Tereyağını eritelim.
  • Pirinçlerimizi süzelim ve eriyen tereyağı ile biraz kavuralım.
  • Pirinçler kavruldukdan sonra et suyumuzu dokelım, tuzumuzu ekleyelim.
  • Kapağını kapatıp pirinçler suyunu çekene kadar pişirelim.

Pilav piştikden sonra servis tabağına alıp, üzerine fırından çıkarttığımız etimizi koyalım, üzerine biraz et suyu gezdirip maydonoz ile süsleyelim.

Afiyet olsun yiyenlere, kolay gelsin tarifi denemek isteyenlere, teşekkürümüz yemeği yapıp tarifi veren Şevkiye teyzem ve Zehra anneme...

17 Aralık 2009 Perşembe

Portakalli Kurabiye

Bu kurabiyeleri Atlanta'ya yenı gelen çiçeği burnunda hamarat gelinimiz Hatice yaptı, bu enfess taddaki kurabiyeleri ilk defa evindeki Ramazan iftarında, sonrasında Türk Festivali nin cooking class standında satışa sunulan müstesna tatların arasında tattığımız, damaklarda kalan sayılı tadlar arasında olması münasebetiyle bizde kurabiyelere talip olup tarifini almak üzere Şükran gününde evine ziyarete gittik.

Resimlerde görüldüğü üzere özene bezene bütün malzemeleri ayrı ayrı rengarenk tabaklara koymuş, bu jesti resimlere ayrı bir renk katmıştı, hızlı ve pratik bir şekilde abartısız 10 dakikada hepsini hazırlayıp fırına verdi, itiraf etmeliyim ki, bu yediğim diğerlerinden daha da güzeldi.

Öncelikle güleryüzlülüğünle bizi evine davet edip tatil gününü bizimle paylaştığın için sonrasında iyi bir ev sahibesi olduğun ve bu güzel tarifi bizimle paylaşıp o günkü masadaki diğer harika taddaki ikramlarını bizlerle paylaştığın için teşekkür eder yeni ikramlarından tadmayı dört gözle beklediğimizi buradan ilan ederim.

Malzemeler

İç Harcı

  • 1 portakal kabuğu ( kabuk beyazlarından ayrılık turuncu kısımları minik minik elde doğranacak)
  • cevız
  • tarçın

Şerbeti

  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı su

Yapılışı

  1. Margarini eritin ve ılıması için bekleyin.
  2. Fırını 350 F veya 175 C ye getirip önceden ısıtın.
  3. Un ve kabartma tozu dışındaki bütün malzemeleri karıştırma kabına döküp karıştırın,
  4. Karışıma unu ve kabartma tozunu ekleyip kulak memesi kıvamında hamuru yoğurun.
  5. Hamurdan ceviz büyüklüğünde top alıp elinizle bastırıp avucunuzda düzleştirin,
  6. Portakallı harcımızdan bir kaşık koyup hamurun kenarlarından tutup ortaya doğru bohça şekinde büzün.
  7. Sonra elinizle yuvarlak yapıp kurabiyeleri pişirme kağıdı serdiğiniz tepsinize tek tek dizin.
  8. Fırında pişene kadar bekletin.
  9. Şerbet malzemelerini pişirme kabına alıp şeker eriyene kadar orta ateşte pişirin
  10. Kurabiyeler fırında çıkınca ılıması için bekleyin.
  11. Şerbet ve kurabiyeler ılıyınca şerbeti kaşıkla tek tek üzerlerinden gezdirelim.
  12. Çikolatalı Fudgemizden 2-3 kaşık alıp cezvemizde orta ateşte eritelim.
  13. Şerbetini çeken tatlılarımızı servis tabağına alıp, üzerlerine dolu dolu birer kaşık çikolata dökelim.
Afiyet olsun efendim,

***El mankenimiz Remziye'yede teşekkür ederiz :)

Fransız Keki


Bu keki ilk Hülya nın davetinde yemiştim, Amerika ya ilk geldiğim yıllardı, zaman geçmiş ama tadı ve tarifi hala akıllarda kalmıştı, topkek tadında ve kalitesinde olan bu kek bu zamana kadar yiyen herkesden tam not aldı, Genelde kekden bir çatal alıp azıcık tadına bakayım, çok fazla gelir bu dilim bana deyip, sonrasında 2,3 dilim daha istiyorum demiyeni hiç duymadım,
Ben keki ilk Hülya da yedim ama her gelene gidene yaptığımdan kekin etiketi üstümde yapışık kaldı, Nurdan ın keki oldu, aslında bu kek ne benim, ne de Hülya nın tarifiydi, üstelik tarif portakal ağacında yayınlanmış olmasına rağmen Candan hanımın tarifi olduğu hep unutuldu, bu tarifi bizlerle özdeşleştirdiği ve tanıştırdığı için gıyabında kendisine teşekkür ederiz, vee bu kadar tarihçeden sonra tarif ve müthiş görüntülerle başbaşınız efendim.
Tarifin orjınaline buradan ulaşabilirsiniz,

Malzemeler
  • 160 gr dark (bitter) çikolata
  • 1 stick tuzsuz margarin veya tereyağı
  • 4 yumurta
  • 200 ml toz şeker
  • 200 ml çekilmiş ceviz veya fındık
  • 200 ml un
  • 1 paket vanilya (isteğe bağlı)
  • 1 paket kabartma tozu

Üzerine

  • 1 paket hazır çikolata sosu

veya

  • 1 bardak tercihen heavy cream yoksa süt
  • 1 çorba kaşığı nişasta
  • 2 çorba kaşığı kakao (varsa 50 gr çikolata)
  • 5 çorba kaşığı şeker
  • 10 gr margarin.

bütün malzemeler pişirme kabına alınıp karıştırılır ve pişirilir.

veya

  • 1\2 bardak heavy cream (çiğ krema)
  • 90 gr çikolata
  • heavy cream kaynayana kadar ıstılır, kaynayan kremanın içine çikolata atılır, sos kıvamına gelince ocaktan alınır.

Yapılışı

  1. Dark çikolatamızı ve margarinimizi bir kaba alıp benmari usulü eritin ( Ya da benım gibi mikrodalgada eritin)
  2. Fırınımızı 375 F veya 200 C ye ayarlayın.
  3. Yumurtaların beyazlarını ve sarılarını ayırın,
  4. Eriyen çikolatalı karışıma şekeri ve yumurtanın sarılarını ekleyip mikserle çırpın,
  5. Elenmiş unu, kabartma tozunu, vanilyayı ve cevizleri ilave edip karıştırın,
  6. Karışım katılaşırsa endişelenmeyin, zira bu çok normal, doğru yoldasınız, ilerleyin.
  7. Başka bir kapta yumurtanın beyazlarını çatal veya çırpma teli ile çırpın.
  8. Çikolatalı kek karışımına ilave edin ve karışımı birbirine yedirin.
  9. Önceden yağlanmış yuvarlak kek kalıbına dökün.
  10. ısınan fırınımızda 20-25 dakika (kek pişene kadar) pişirin
  11. Çikolata sosunu paketde yazdığı şekilde uygulayın.
  12. Kek piştikden sonra fırından çıkartın ve 5 dakika dinlendirin.
  13. Eşit dilimlere kesip çikolata sosunu üzerine dökün
  14. Fındık, ceviz veya meyve ile süsleyebilirsiniz

Afiyet Olsun

14 Aralık 2009 Pazartesi

Tek Lokmalık Minik Toplar


Malzemeler
  • 5-6 adet biscotti (Robotdan geçırılmış)
  • 1 çay bardağı fındık veya ceviz kırığı
  • 5-6 kaşık whipped cream (Veya 1 poset krem şanti kakaolu ya da sade olması tamamiyle sizin damak zevkınıze bağlı)
  • 1 kahve fincanı beyaz damla çikolata
  • 1 kahve fincanı kakaolu damla çikolata
  • 1 kahve fincanı çikolata kaplı üzümlü draje (veya sadece kuru üzüm)
  • 3-4 Çorba kaşığı rasberry reçeli ( veya vişne reçeli- Çilek reçelini tavsiye etmiyorum cok tatlı 0luyor)
  • 2-3 adet küp şeklinde kesilmiş kuru incir (Dilediğiniz kuru meyveleri de ilave edebilirsiniz)
  • Kek (Geçen yaptığım kubbe pastadan artan kekimi kullandım siz herhangi bir keki kullanabilir veya petıtböre bisküvi ilavesiyle kek alternatifini bu şekilde değerlendirebilirsiniz.)
  • 1-2 Çorba kaşığı findik ezmesi
  • 1-2 Çorba kaşığı Nutella

Üstünü süslemek için

  • Kuru hindistan cevizi
  • fındık veya ceviz
  • Kakao
Yapılışı
  1. Bütün malzemeleri karıştırma kabına alıp, elinizle yoğuruyorsunuz.
  2. istediğiniz büyüklükte parçalar kopartıp yuvarlak şeklini veriyorsunuz
  3. Tabağa yerleştirmeden önce hindistan cevizi dolu tabağın içine topu atıp kasede yuvarlıyorsunuz.
  4. Servis yapmadan önce en az 1 saat buzdolabında bekletiyorsunuz.
Afiyet olsun.

İncir Reçeli

Malzemeler

  • 1 kg Yeşil (yaş) incir
Şerbeti İçin
  • 2 kg şeker
  • 1 su bardağı su
  • 2 adet limon suyu
Arzuya göre içi için
  • Damla sakızı (dövülmüş) (Limonun ekşiliğini alması için)
  • Karanfil
Yapılışı
  • incirinizin kabukları soyulmamışsa incecik soyun
  • soyulan incirleri yıkayın ve orta boy bir tencereye alın.
  • üzerini kaplayacak kadar suyu tencereye koyun.
  • kaynayana kadar orta ateşte ocağın üzerinde tutun.
  • Kaynadıkdan sonra suyu dökün.
  • Tel süzgece alıp incirlerin ılımasını bekleyin.
  • ılıyan incirleri birer ikişer avucunuza alarak nazikçe sıkıp sularını akıtın.
  • Bu arada şerbeti hazırlayın.
  • İncirlerin bir kısmına (yaklaşık 8-10 tanesine) incirlerin alt kısımlarındaki minik deliklere karanfilleri yerleştirin.
  • Bir kısmına da dövülmüş damla sakızlarını yerleştirin.
  • İncirleri kaynamakda olan koyu kıvamlı şerbetin içine atın.
  • incirler şeffaf renk alana kadar orta ateşte kıvamı gelene kadar pişirin.
  • Piştikden sonra ocağın altını kapatın ve soğuması için tencerede bekletin.
  • Kavanozların içine koyup buzdolabında muhafaza edin.
  • Kahvaltı ve ikindi çayında servis etmeyi sakın ama sakın unutmayın.
Afiyet Olsun.

Elmalı Çiçek Kurabiye

Aynı hamurla iki farklı alternatif sizlerle başbaşa...

Malzemeler
  • 2 stick ( TR için1 Paket) Tereyağı (isterseniz tuzsuz margarinde kullanabilirsiniz)
  • 1 çay bardağı sıvıyağ (Tercihen canola oıl veya zeytinyağı)
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3-4 damla limon suyu veya sirke
  • 1 paket vanilya
  • aldığı kadar all purpose un
İç Malzemeleri
  • 3-4 tane büyük boy elma
  • 5-6 yemek kaşığı toz şeker.
  • 1 yemek kaşığı tarçın (Piştikden sonra ekliyorsunuz)
  • 1 çay bardağı ince ince kesilmiş kuru üzüm (Golden raisins)
  • 1 çay bardağı dövülmüş ceviz (isteğe bağlı daha az veya daha fazla ekleyebilirsiniz)
  • Ayrıca istediğiniz kuru meyveleri küçük küçük kesip ilave edebilirsiniz.
Hazırlanması
  1. Önce elmalı içi hazırlıyoruz.
  • Elmaları rendenin iri tarafıyla rendeleyin.
  • Pişireceğiniz kaba alın ve elmaların üzerine şekeri ilave edin ve elmalar suyunu çekene kadar pişirin.
  • İnce ince kestiğiniz üzüm veya kuru meyveleri ilave edin
  • 5 dakika daha pişirdikden sonra cevizi ekleyip ocağın altını kapatın.
  • Elmalar ılıdıkdan sonra tarçını ilave edin ve soğumaya bırakın.
  • Elmaların kararması için 4-5 damla limon suyu sıkabilirsiniz ya da daha ekşi bir karışım içinde limounu kullanabilirsiniz.
  1. Tereyağı ve pudra şekerini krema haline gelene kadar elinizle veya çatalla çırpın.
  2. Kabartma tozunu limonla veya sirke ile kabartın.
  3. Diğer malzemeleride ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun.
  4. Hamurdan küçük parçalar kopartıp elinizle hafif açın.
  5. Ortalarına elmalı içten koyup önceden yağlanmış tepsiye dizin.
  6. Farklı şekillerde vererek de elmalı kurabiyelerinizi yapabilirsiniz.
  7. 350 F de yaklasık 15-20 dakika pişirin (pişirme süreniz fırınınızın kalitesine (Yaşına) göre daha az veya daha fazla olabilir)
  8. Fırından çıkdıkdan sonra Üzerine pudra şekeri dökerek servis yapın.
Ikinci Alternatif ise oldukça pratik, Yukarıdaki verdigim ölçüden bir buyuk tepsi ve de bir kek kaliplik elmali pay cikiyor. (Yukarıdaki ölçünün hepsini pay yapmak için kullanmayın sakın)

Açıkçası elmalı harcım bitince ve hamur artınca benımde aklıma pay yapma fikri geldi.
İlk defa denediğim ama tadıyla güzel olan bu görüntü çıktı ortaya
  • Kelepçeli kek kalıbının yağlayın.
  • Pay hamurunu ince bir şekilde açın veya elinizle bastırarak kalıbın heryerini hamurla kaplayın.
  • üzerinde ince ince dilimlenmis elmaları dıştan başlayarak içe doğru dizmeye başlayın.
  • Üzerlerine 4-5 kaşık toz şeker serpin. (İsteğe göre daha az veya fazla)
  • Fındık, ceviz, ince ince kesilmiş kuru üzüm, meyveleri üzerine serpin.
  • En son tarçın serperek önceden ısıtılmış 350f fırında 20 dakika pişirin (Fırın kalitenize göre daha az veya daha fazla olabilir pişirme süresi, ben ortalama bi zaman verdim)
  • Fırından çıktıkdan sonra ılımasını bekleyin.
  • Ilıdıkdan sonra üzerine pudra şekeri serperek servis yapın.

Afiyet Olsun

Raspberryli Sürpriz Pasta

Malzemeler

Keki İçin

  • 4 Yumurta
  • 4 Kahve fıncanı toz şeker
  • 4 Kahve fıncan un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 4-5 damla limon suyu
Keke sürmek için
  • Yarım kavanoz Raspberry reçeli
  • 4-5 çorba kaşığı incir veya kayısı reçeli
Yapılışı
  • Şeker ve yumurtaları bembeyaz krema olana kadar en az 10 dakika çırpın. Sırasıyla kabartma tozu, limon suyunu ve en son unu ekleyin.
  • Yaglı kağıt serilmiş tepsiye kek karışımını dökün.
  • 350F de 15 dakika pişirin ( Pişip pişmediğimi kürdan yardımıyla kontrol edebilirsiniz. Islak çıkarsa pişirmeye devam edin)


  • Tezgahı kekin büyüklüğünde strech wrap sermeden önce tezgahı ıslatın ve strech wrapı serin.
  • Strech wrapın üzerine de çok az su serpinve kek olan tepsiyi ters çevirin.
  • Yağlı kağıdı kekin üzerinden sıyırın. (sıyrılmakta zorluk çekerseniz kağıdın üzerini ıslatın)
  • Yarım kabanoz raspberyy reçelini kekin üzerine sürün.
  • Kekin kenarından sıkıca sarmaya başlayın.
  • Keki rulo haline getirince üzerine strech wrapla kaplayıp buzlukda en az 2 gün bekletin. (1 ay kadar da buzlukda saklayıp tazeliğini muhafaza edebilirsiniz)
  • Rulodan ince dilimler kesin.
  • Çukur bir karıştırma kabının içini strech wrapla kaplayın.
  • Dilimlediğiniz parçaları kaseye dizin.
  • Kremasını hazırlayıp kasenin içindeki keklerin üzerine dökün.
Kreması için (Kendi isteğiniz çok cıvık olmayan herhangi bir kremayı da deneyebilirsiniz)
  1. 250-300 gr beyaz çikolata. (Bıçakla ince ince keserseniz daha kolay eritirsiniz)
  2. 1,5 cup heavy cream
  3. Kaynatmak için su.
Yapılışı
  1. Hevay Cream crema haline gelene kadar mikserle çırpın.
  2. Beyaz çikolatayı benmari usulü eritin (Küçük bir kapta suyu kaynatırken kabın üstüne bır kase koyup çikolataları eritme işlemi)
  3. Üzerine eritilmiş ve ılımış beyaz çikolatayı dökün ve mikserle karıştırmaya devam edin. Eğer karışım cıvık olur katılaşmazsa 1-2 yemek kaşığı pudra şekeri ekleyerek karışımı katılaştırabilirsiniz.
  • Kremanın üzerini kalan kek dilimleriyle kapatın.
  • En üstü kurumasın diye strech wrapla kaplayıp üzerine tabak koyun ve buzdolında en az 1 gece bekletin.
  • Servis yapacağınız gün tabağa alıp keki ters çevirin ve üzerine kayısı veya incir reçelini fırça yardımıyla sürün.

Afiyet olsun :)
**Aynı tarifin iki farkli alternatif resmini de ekledim :)

Çilekli Yaş Pasta


Malzemeler

Pandispanyası için

  • 4 Yumurta
  • 4 Kahve fıncanı toz şeker
  • 4 Kahve fıncan un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 4-5 damla limon suyu
Veya

  • 1 paket hazır kek unu ( Pillspurry marka white cake mixi kullanabilirsiniz.)
Kreması İçin

  • Whipped Cream ( Amerikada yaşayanlar için1 küçük kutu, buzdolabında kullanıma hazır olarak satılanlardan, Türkiyedekiler için toz halindekı krem şantilerden1 paket)
  • Pandispanyayı ıslatmak için meyve suyu, hindistan cevizi sütü veya kahve kreması (Ben Coffe mate ın hazelnut cremasını kullanıyorum, pastalara çok yakışıyor çünkü)
  • Pastanın ara katları için çilek veya arzu ettiğiniz meyveler
  • Ben çilekli pasta yaptığım için ara kata çilekli whipped cream kullandım.
Süslemek için

  • Yaş hindistan cevizi ( İsterseniz kurusunu da kullanabilirsiniz)
Yapılışı

  • Şeker ve yumurtaları bembeyaz krema olana kadar en az 10 dakika çırpın. Sırasıyla kabartma tozu, limon suyunu ve en son unu ekleyin.
  • Yaglanmış kelepçeli yuvarlak kek kalıbınıza kek karışımını dökün.
  • 350F de 15 dakika pişirin ( Pişip pişmediğimi kürdan yardımıyla kontrol edebilirsiniz. Islak çıkarsa pişirmeye devam edin)
  • Kek piştikden sonra soğuması için en az yarım saat bekleyin.
  • Kek soğudukdan sonra ekmek bıçağı yardımıyla (veya en keskın geniş bıçağınızla)keki 3 eşit kata bölün.
  • Her bir katı krema sürmeden önceden seçtiğiniz karışımı (Kahve kreması, meyve suyu veya hindistan cevizi sütü) dökerek ıslatın.
  • Islanan kata krema sürün.
  • Kremanın üstüne çilek parçacıklarını yerleştirin.
  • Diğer katlar için de aynı işlemi uygulayın.
  • Pastanın üstünü de kremayla kapladıkdan sonra hindistan cevizi pastanın heryerine gelecek şekilde serpin.
  • Servis yapmadan önce buzdolabında en az 2 saat bekletin.

Afiyet olsun :)


***Aynı tarifle yapılan iki farklı alternatifı de beğenilerinize sunuyorum.

Pastane Açması



** Verdiğim malzemeden iki tepsi çıkıyor, siz istersniz ölçüyü yarı yarıya azaltabilirsiniz.

Malzemeler
  • 1 su bardağı ılık süt (Yaklaşık 200 ml)
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • 1,5 çay bardağı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı toz maya
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 3 yumurta (İki sarı üstüne diğerleri içine)
  • 7 çay kaşığı tuz
  • 3 çorba kaşığı mahlep (Bambaşka bir tad veriyor)
  • All Purpose un (Kulak memesi kıvamını yakalayıncaya kadar)
Peynirli Harcın içindekiler
  • 1 cup ezilmiş peynir.
  • 4-5 tane yeşil soğan
  • 2-3 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 1 çorba kaşığı kırmızı biber
  • 1 yumurta ( isterseniz iki tane de kırabilirsiniz)
Yapılışı
  • Ilık su, süt, toz maya ve şekeri yoğuracağınız kaba alıp karıştırın, maya gelip karışımı köpük köpük olana kadar bekleyin yaklaşık 5-7 dakika.
  • Maya geldikden sonra yumurta, tuz,siviyag, mahlep ve unu katıp kulak memesi yumuşaklığına gelen kadar yoğurun.
  • Hamurun mayalanması için en az 10-15 dakika hamurun üstü kapalı şekilde bekleyin.

  • Hamur mayalandıkdan sonra küçük bezeler alıp silindir şekline getirin. Bir ucundan tutup diğer ucu sonuna kadar bükün ve iki ucu birleştirin.
  • Yağlanmış tepsiye dizin ve hamurun kabarması için yarım saat bekleyin. ( Ben gecenin bir yarısı yaptığım için o kadar bekleyemedim, beklediğinizde iki katına çıkıyor)
  • Üzerine yumurta sarısı sürüp susam ve çörek otuyla süsleyebilirsiniz.
  • Simit şekli yerine kendi dilediğiniz fakli şekillerde verebilirsiniz. Ben 1 tepsi acma şeklinde diğerini peynirli minik pideler şeklinde yaptım.
  • Hamurlar iki kati büyüklüğüne ulaştığında 375-400 F'da (190-200C) 15-17 dk pişirelim

Afiyet olsun...

Beze


  • 1 Yumurta akı
  • 1 çay bardağı toz şeker (Ajda Çay bardağından :)
  • Birkaç damla limon suyu (Yoksa hiç problem değil limonsuzda oluyor ama limonlu olunca daha az çırpıyorsunuz)
**Bu Tarifden ortalama 6-7 kaşık beze çıkıyor daha fazla olmasını istiyorsanız yumurtayla eşgüdümlü olarak şeker miktarını artırabilirsiniz (2 yumurta akı+2 cay bardağı şeker gibi)

YAPILIŞI

Bileğe ve mikserin motoruna kuvvet şeker ve yumurtayı (mümkünse cam bir kapda) en az 10 dakika çırpıyorsunuz. Kıvamı en katı krem şanti kıvamı olacak. Birde tattığınızda ağzınıza pütür pütür şeker tadı gelmeyecek. Hepsi bu :)


Yağlanmış tepsiye dilerseniz bir kaşık yardımıyla kaşık kaşık dökebilir, varsa büyük uçlu pasta şırınganızla şekilli tepsiye sıkabilir en kötü ihtimalle küçük uçluda olsa illa şekilli olsun diyorsanız normal pasta şırınganızın yıldızlı ucuyla fırın tepsisine şekiller vererek sıkabilirsiniz.
Önceden ısıttğınız 250F'de en az 1 saat pişiriyorsunuz. Pişme esnasında kapağı açıp pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Kapağı açmak bezenin pişmesine ya da kabarıklığına etki etmiyor.


Afiyet olsunn :))


***Tepsiyi sprey yağla yağlayın, sprey yağınız yok ise yağlı kagıt kullanabilirsiniz.
***Renkli bezeler olmasını dilerseniz gıda boyalarından birer damla kullanabilirsiniz.
*** Alternatif olarak üzerine damla çikolata, fındık, fıstık da serpebilirsiniz.
*** Tarifi TR'de denemedigim icin garanti veremiyorum TRdekiler icin, ama bu tarifin garantili versiyonu TR'ye geldigimde kayinvalidemden ogrenir, resimler, birde onun tarifini paylasirim sizlerle, zira kendisi de cok guzel yapmakda :)

Instagramdan Guncel olarak takip etmek isterseniz

Followers