Şerbetli tatlıları pek sevmem, (Antep fıstık sarmasını, kayınvalidemin şekerparesini ve künefe tatlısını istisna kılıyorum) Künefe tatlısını en son eşimle birlikte, İzmir'e gittiğimizde Karşıyaka'da yemiştik, üzerinde de antep fıstıklı dondurma vardı, nerde yediğimi hatırlamıyorum ama tadı harikaydı, en son TR ziyaretimde, TR'de yenilmesi gereken tadlar arasındaki listenin en başında şüphesiz künefe vardı, ama çok fazla davet, yemek, iltifat olunca dışarıda künefe yemeye hiç mi hiç zamanım olmadı, uçağa bindiğimde aklımda hala yiyemediğim künefem vardı...
Sağolsun Ferda Abla, o kadar işinin gücünün arasında üşenmeyip sırf ben çok özledim diye yaptı, çok özlediğimden midir nedir tadı harikaydı, yaş kadayıf bulduğum ilk fırsatda birde ben deneyeceğim inşallah.
Efendim, bu kadar uzun bir giriş yazısından sonra gelelim malzemelere ve tarife...
Malzemeler
- 1 stick (125 gr) tereyağı veya margarin
- Tavanızın büyüklüğüne göre 2 veya 4 cup (shredded beyaz kadayif) yaş kadayıf (Bunu göz kararı kendinizde ayarlayabilirsiniz)
- Taze Mozarella ( veya dil peyniri)
- Süslemek için ceviz veya antep fıstığı tozu
Şerbeti İçin
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı su
- Birkaç damla limon suyu
Künefeyi yapmadan önce şerbeti hazırlıyoruz. Şerbet, kaynamaya başladıkdan sonra altı kısılıp, 10 dakika daha ocakda kaynatılır, soğuması için kenara alınır.
Yapılışı
- Tereyağını eritelim ve soğuması için bir kenara bırakalım.
- Taze kadayıfı poşetinden çıkartmadan elimizle nazikçe tutup çekelim. (Birbirine yapışmasın tane tane olsun diye) Bu işlemi çok uzun yapmıyoruz. Bu resimde görülen de paketin tamamı değil, kullanacağınız kadarını poşetde bırakıp bu işlemi yapıyorsunuz.
- Kadayıfları birbirinden ayırdıkdan sonra erittiğimiz yağ tenceresinin içine atıp harmanlıyorsunuz. (İsterseniz bu aşamada renk versin diye biraz pekmezde ekleyebilirsiniz)
- Kadayıf karışımını ikiye bölüp yarısını tavaya ince bir tabaka halinde yayıp, elimizle üzerinden bastırıyoruz.
- Orta kata dilimlediğimiz taze mozarellalarımızı koyuyoruz.
- Tencerede kalan diğer kadayıfları da peynirin üzerine döküp peynirler gözükmeyecek şekilde kapatıp yine elimizle bastırıyoruz. (Elimizle bastırma işlemi çok önemli, zira daha ince bir tabaka ve arada kalan boşlukların kapanması için önemli bir noktaymış)
- Spatula ile kadayıfın kenarından hafifçe kaldırıp altının pişip pişmediğini kontrol ediyoruz, eğer pişmiş ise tavamızın çapı büyüklüğünde tabağı üstüne kapatıp ters çeviriyoruz.
- Resimde de görüldüğü gibi altı nar gibi kızarmış ;)
- Tabaktakı künefeyi nazikçe tavaya doğru kaydırıyoruz, bu aşama da önemli, birden koyarsanız künefe parçalanabilir. Diğer yüzünün de pişmesi için aynı işlemleri uyguluyoruz.
- Şerbet güzelce heryerine denk gelecek şekilde dökülür. Şerbet oda sıcaklığında, künefe ise sıcak olması gerekiyor. (Ben çok şerbetli sevmediğim için, şerbet ölçüsünün yarısını döktük, kafi geldi)
- Bıçakla üçgen dilimlere ayrılır, içine çekmeyen şerbet var ise dilimlenme esnasında bu işlemle şerbet emme işlemine yardımcı olunur.
- ikram edilecek dilim ikram tabağına alınır, üzerini istediğiniz şekilde süsleyip sıcak servis yapılır.
Tarif için Ferda Abla'ya çok teşekkür ediyorum, denemek isteyenlere şimdiden afiyet olsun...
Yorum yazan arkadaşım Tuba, farkli peynir çeşitlerinden de yapılır mı diye bir soru yöneltti, cevabını ise Aslıhan verdi bende diğer merak edenler için buraya Aslıhan'ın cevabını yayınlıyorum
"...Normalde künefe sade Hatay peynirinden yapılır. Bu normalde yenmeyen, sadece künefede kullanılan bir peynirdir. Sanırım sizin ABD'de bulmanız olanaksızdır bu peyniri. İzmir'de yediğini beğenmişsin, hele bir de Urfa'da yesen. Ben başka memleketlerde de tattım. Güzel bir tatlı olabilirdi ama gerçek künefeyle alakaları yoktu. Canım Urfam'da künefenin yapılışını tarihi Hacı Abdurrahmanoğulları kinefecisinde tek tek aşama aşama izledim. Yağ sadece tepsinin altına sürülüyor. Üstüne çiğ kadayıf döşenip bastırılıyor. Sonra künefe peyniri,sonra yine çiğ kadayıf."