27 Şubat 2010 Cumartesi

Kolay Tiramisu

Çok ama çok pratik bir tarif daha, dolapta bekleme süresinin uzunluğuna göre de lezzeti de aynı oranda artıyor, hafif, pratik, lezzetli, bir tarifden istenen bütün özelliklere sahip ;)

Malzemeler
  • 1 paket labne peyniri 250 gr (philadelphia krem peynirini kullandım ben)
  • 1 paket krem şanti (Ben cool whip cream kullandım)
  • 1\2 paket kedi dili bisküvisi (ben lady fingers kullandım)Kişi sayısına göre adedi kendinizde belirleyebilirsiniz.
  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 su bardağı ılık su
  • 2 yemek kaşığı nescafe
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • Üzerini süslemek için kakao

Yapılşı

  • Krem peyniri ve whip creami derince bir kaseye alıp birlikte çırpın. Krem şanti kullanacaksanız paketin üzerindeki tarife göre krem şantinizi hazırlayıp peynirle birlikte karıştırın.
  • 1 su bardağı ılık suda kahveyi çözdürün şekeri de katıp karıştırın, hazırladığınız peynirli karışıma iki, üç yemek kaşığı dökün ve çırpmaya devam edin.
Pudra şekerini de katıp son bir kez karıştırdıkdan sonra servis yapacağınız kaseleri hazırlayın.


Peynirli karışımdan servis tabağının tabanını saracak kadar ilave edip düzleştirin.

Kedi dili bisküvilerimizi hazırladığımız kahveli sulu karışımımıza daldırıp çıkartalım. Bu aşamada hızlı olmanızı tavsiye ederim, bisküvileri suda ıslansın diye çok bekletmeyin. Bisküviler suyu sünger gibi çekerlerse tadları kötü olabilir. Servis edeceğiniz tabakların boyutları küçük ise ıslatmadan önce bisküvileri ikiye kırıp öyle ıslatın. Islandıkdan sonra bölmek pek kolay olmayabilir.
Islanan bisküvilerin krem peynirin üzerine dizelim.

Bisküvilerin üzerini peynirli krema ile kaplayalım.


Üzerlerine kakao serpip servis edeceğimiz zamana kadar buzdolabında saklayalım.


Tek kişilik kaplarla servis etmek istemeziseniz borcamda da aynı işlemi uygulayarak dilim dilim servis edebilirsiniz. En yakın zamanda dilimlenmiş şeklini de eklemeyi düşünüyorum.

Şimdiden afiyet olsun

18 Şubat 2010 Perşembe

Karnıyarık

Ne zamandır eklemeyi düşündüğüm tariflerden biri de bu karnıyarıktı, diğer karnıyarık tarıflerinden farklı olmasının en büyük nedeni son derece hafif, ve yiyen herkes tarafından beğenilen bir tarif olmasıydı. Pasta, börek, kurabiye tariflerinden sıra bir türlü yemeklere gelmiyor, sabırsız takipçilerimi daha fazla bekletmemek için Ramazan iftarlarının birinde hazırlanmış taa o günlerden kalma bu tarifle başbaşa bırakıyorum sizleri

Malzemeler

  • Kişi sayısına göre chinese patlıcan
  • Yarım kg kıyma
  • 2 orta boy kuru soğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 2 orta boy kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış domates
  • Üstünü süslemek için 2 orta boy domates. Halka halka kesilmiş.
  • 2 yeşil biber ( cubanella peper)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz
  • Karabiber
  • Maydonoz
  • Sıvıyağ

Sosu için

  • Domates Salçası,
  • Biber salçası
  • Sıvıyağ
  • Tuz,
  • Karabiber,
  • Kekik,
  • Kırmızıbiber
  • Sosu inceltmek için ılık su

Arzu ettiğiniz ölçüde hazırlayabilirsiniz.

Yapılışı

  • Patlıcanları pijama şeklinde soyun.
  • Bıçakla gelişi güzel önü, arkası, heryerini bıçakla dürtüp, tuzlayın.
  • En az 15 dk. acısı çıkması için bekleyin.
  • Acı suyu dışına çıkmaya başladığında guzelce yıkayıp kurulayın.


  • Mikrodalgası olanlar için yaklaşık 8 dk ön yüzünü, 8 dk alt kısmını pişirin. (Patlıcanlar şeffaf bir renk almadılarsa ve hala sertlerse mikrodalgada pişirme süresini biraz daha uzatabilirsiniz) Ilıması için bekleyin. Ilıdıkdan sonra havlu peçete ile suyunu kurulayın. Kuruladığınıza emin olun, kızartma sırasında olası patlamalara engel olmuş olursunuz. Mikrodalgası olmayanlarda Fırında hafif yumuşayana kadar da aynı işlemi uygulayabilirler. Mikrodalgada yaptıysanız fırında tekrardan yumuşaması için pişirmenize gerek yok, mikrodalgadan çıkınca zaten gayet yumuşak oluyorlar.

  • Önceden kızdırılmış sıvıyağda yüksek ısıda (düşük ısıda kızartırsanız patlıcanlar normalden daha fazla yağ çekerler, yağı uzun süreli yüksek ısıda tutmayın, yağ yanabilir) önlü arkalı birkaç dakika kızartın. Çok kızartmanıza gerek yok, zaten mikrodalgada ön pişirme yapma sebebimiz içine daha az yağ alsın, daha hafif olsun diyeydi.(Bunun yanında daha da hafif olmasını isterseniz yağda kızartmak yerine fırça yardımı ile üstünü altını yağlayıp tepsiye dizebilirsiniz ama ben bu tarifi yağda önü arkası hafif renk değiştirene kadar kızarttım, mikrodalgadan sonraki işlem yağda kızartmak yani.


  • Kızaran patlıcanları havlu peçetenin üzerine alıp yağlarının süzülmesine yardımcı olun.


    Domatesleri dilimleyip tuzladıkdan sonra yağlı kağıt serili tepsiye dizelim.
    Mümkünse broilde, broili olmayan fırınlarda kabukları kuruyana kadar közleyelim.


  • Bu arada karni yarığın içini hazırlayalım. Önce kıymayı kavuralım, daha sonra küp küp doğranmış soğanları ve sarımsağı ilave edelim, sırayla domates, biber, dilimlenmiş maydanoz, salçaları ilave edip sebzeler ölene kadar pişirelim. En son baharatları katalım.
  • Patlıcanların ortasını nazikçe yaralım, çok derinlemesine inmeden yüzeysel bir yarık açalım. İçine harcını koydukdan sonra patlıcanları tepsiye dizelim.

  • Salçalı baharatlı sosumuzu hazırlayalım.
  • Sosumuzu tepsinin tabanını saracak şekilde heryerine eşit şekilde dökelim, patlıcanların üzerine közlenmiş domateslerimizi dizelim.

  • Tepsinin üzerini folyol ile kapatıp 350F'da yarım saat pişirelim. Fırından çıkınca nazikçe servis tabağına büyük spatula yardımı ile alalım, üzerini maydonoz ile süsleyip servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun...

15 Şubat 2010 Pazartesi

Patatesli Pogaça

Nihayet bulduğum ilk fırsatı değerlendirip Nuray Abla'nın pratik, lezzetli ve de bereketli mayalı pide görünümlü patatesli pogaça tarifini vermeye, poğaçalara tek tek şekil verıp zaman kaybetmektense en pratik haliyle hazırlayıp misafirlerinize sunmak istemez misiniz?

Malzemeler
  • 1 Su bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 3 tatlı kaşığı maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un (All Purpose)
  • Üzerine sürmek için 1 tane yumurta sarısı
  • Süslemek için çörek otu, susam

İç Malzemesi

  • Patates
  • Kavrulmuş soğan
  • Salça
  • Tuz
  • Damak tadına göre istenilen baharatlar ( Benim favorim kekik ve nane)

Verilen malzemelerle 4 parça çıkıyor, dilerseniz malzemelerin yarısını kullanarak daha azda elde edebilirsiniz.

Yapılışı

Bütün malzemeler karıştırılıp, hamur yoğrulur. Mayalanması için beklenir maya geldikden sonra hamur 4 eşit parçaya bölünür.

Her bir parça merdane yardımı ile uzunlamasına açılır.

İstenilen inceliğe ulaştığında hazırlanan patatesli harçdan ilave edilir.
Kaşığın tersi ile hamurun heryerine eşit şekilde harçdan dağıtılır.

Hamurun heryerine patatesli harçdan ilave ettikden sonra,
Kenarlardan başlayarak ortaya doğru kapatılır,
Hamurların uçları birbir ile yapıştrılırsa açılma olasılığını ortadan kaldırmış oluruz, ters çevirip tepsiye koyacağımız için açık bi yer kalmamasına dikkat edin.
Hamurmuzun ağzı kapalı kısmı alta gelecek şekilde tepsiye yerleştirelim. Üzerine yumurta sarısı sürelim, isteğe bağlı susam ve çörek otu dökelim.
Tepside mayalanması için en az yarım saat bekleyelim. Önceden ısıtılmış 350 F'da (175 C'de) hamurlarımız altın rengini alana kadar pişirelim.


Nuray Abla'nın ellerine sağlık, pratik ve lezzetli bir tarifi bizlerle paylaştığı içinde kendisine teşekkür ediyorum.

7 Şubat 2010 Pazar

Muhallebili Cevizli Kadayıf


Sizleri uzun bir süre Künefe tarifiyle başbaşa bıraktığım için özür diliyorum, arşivde o kadar tarif sitede yayınlanmayı beklerken, ben neden böyle tembellik yapıpda sizi güzel tariflerden mahrum bıraktım bilmiyorum, aslına bakılırsa hergünümün dolu dolu geçmesi, tarifleri siteye geç koyma sebeplerinden biri diyebilirim, bundan sonra daha sık güncellemeye gayret edeceğim.

Efendim neredeyse koskocaman bir ay olacak Nuray ablaya gideli, ayyy bizim için o kadar güzel donatmış ki kahvaltı masasını gören de çok uzaklardan, ağır misafir ağırlıyor zannedecek, ikram, iltifat herşey çok güzeldi, görüntüsüyle bile karnımız doydu, ellerine sağlık Nuray Abla, o gün yaptığın herşey çok güzeldi, tarifini geç yayınlamanın mahcubiyeti içerisindeyim, kıymalı böreğin tarifini alırken söz bu kadar bekletmeyeceğim kimseyi ;)

Resimdekileri daha yakından görmek için resmin üzerini tıklayabilirsiniz.






  • Resimdekiler sırayla,

  • Fillodan Nuray ablanın meşhur çıtır çıtır kıymalı böreği,
  • Mayalı patatesli poğaça tadında kapalı pide (Bunun tarifini vereceğim)
  • Haşhaşlı katmer
  • Ev yapımı ekmek
  • Fındıklı, çikolatalı yaş pasta (Çoook hafif ve nefisti)
  • Kısır

Sözde tarif almaya gidiyoruz ama kahvaltı sofrası böyle donatılınca masadan kilo almadan kalkmak pek mümkün olmuyor, benim bu ev ziyaretlerimi azaltmam yakında farz olacak gibi duruyor ;)))

Neyse, lafı yine çok uzattım, (Bide bu tarifi ilk yeme hikayemi anlatsam yeter artık deyip ekran başında kriz geçirebilirsiniz, bu kısmı es geçiyorum, merak eden olursa anlatabilirim ;)

Tarifimiz oldukça kolay, pratik ve de lezzetli, misafirlerinize hafif bir tatlı ikram etmek isterseniz mutlaka denemeninizi tavsiye ederim.

Malzemeler

  • 250 gr kadayıf (1 paket 500 gr) Kadayıf resmini görmek için yazının üzerini tıklayabilirsiniz
  • 6 yemek kaşığı toz şeker
  • 5 yemek kaşığı tereyağı
  • 1,5 su bardağı ceviz

Muhallebi

  • 4 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 750 ml (3 su bardağı) süt
  • 2 türk kahvesi fincanı toz şeker
  • 1 poşet krem şanti

Yapılışı

Öncelikle muhallebinin yapılışından başlıyayım;
Süt, şeker, yumurta, nişasta ve unu bir tencereye alıp pişene kadar karıştıralım, piştikden sonra vanilyamızı ekleyip tekrar karıştıralım. Mümkünse bu karışımı buzdolabında en az 1 gece bekletelim, krem şantinin soğuk muhallebi ile karışması gerekiyor çünkü.

Krem şantimizi ekleyip mikserle 5 dk kadar çırpalım.

Kaymak gibi olduğunda kıvamımıza ulaştık demektir. Kadayıfın yarısını başka bir kaba alıp, kalanları kendi paketinde elimizle bastırarak kıralım.Tereyağını eritelim ve eriyen tereyağının üzerine şekerimizi ekleyelim ve karıştıralım. Kadayıfları yağlı, şekerli karışımın üzerine dökelim ve karıştıralım. Kadayıflar kavrulunca, ocağın altını kısalım.Cevizleri de ekleyip, birazdaha kavurdukdan sonra ocağın altını kapatalım. Borcama kadayıflı cevizli karışımdan dökerek zemini oluşturalım. Kadayıfların borcama iyice oturması için kaşığımızın tersi ile bastırarak ezelim. Kaymak tadındakı muhallebiyi tepsinin kenarlarından başlayarak kadayıfların üzerini tamamiyle kaplayalım. Muhallebiyi ortadan başlarsak koymaya kadayıflar kenarlara doğru açılma yapıp dağılabilir. Dağılmaması, düzgünce olması için kenarlarından dökmeye başlıyoruz, bu kısım işin püf noktası.
Muhallebiyi kadayıfların üzerine tamamiyle döktükden sonra, kalan kadayıfları muhallebinin üzerine serpelim.
Yine kaşığımızın tersiyle bastırarak düzgün görünmesini sağlayalım,
İstediğimiz şekilde dilimleyip servis tabağına alıp aynı gün servis yapalım, buzdolabında birgün beklerse kadayıflar yumuşayabiliyor, daha çıtır olmasını istersek yiyeceğimiz gün hazırlamamız gerektiğini unutmayalım.
Kahvaltı sofrasının bir diğer favorisi ise esmer şekerdi, onunda unutmadan resmini koyayım, almak isterseniz Nuray Abla bu markayı tavsiye ediyor ;)

Ellerine sağlık Nuray Abla, harikaydı herşey,

Instagramdan Guncel olarak takip etmek isterseniz

Followers