27 Mart 2010 Cumartesi

Katmer (Haşhaşlı)



Sıradaki tarifimiz ise önceden de bildiğiniz üzere Katmer. Haşhaşı, haşhaşlıyı seviyorsanız veya lezzetli birşeyler arıyorsanız deneminizi şiddetle tavsiye ederim, yanında çay demlemeyi, kahvalatılık olarak peynir ve domatesi ilave etmeyi sakın unutmayın, birde sıcak sıcak çıtır çıtır pul pul dökülürken alacağınız kalorileri boş verin gitsin, yediğinizden pişmanlık duymayın aklınıza getirmeyin bile ;)

Bu Tarif özellikle Feride Abla'ya geliyor, zira kendisi katmerkolik ;)

Gelelim Tarife;

Malzemeler

  • 2 su bardağı süt (500 ml)
  • 3 tatlı kaşığı maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yumuşak bir hamur elde edene kadar un ilave ediyoruz. (2lb lik ekmek makineniz ile de hamuru yoğurabilirsiniz)
  • Sıvı Malzemeler
  • Çekilmiş haşhaş
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • Sıvı yağ
  • İsteğe bağlı biraz da tahin
  • Koyu kıvamlı bir sos hazırlayacağımız için haşhaş ve yağ miktarını yapacağımıiz yumak sayısına göre ayarlayabiliriz.
Yapılışı
Hamuru ister ekmek makinesinde isterseniz elinizde yoğurun. Vaktiniz varsa biraz dinlendirebilirsiniz, ama yoksa da hamuru dinlendirmesenizde yine güzel oluyor.

Hamurdan Portakal büyüklüğünde bezeler alıp yuvarlıyorsunuz. Açacağımız yumağı önce parmaklarımızla bastırıp... daha sonra merdane ile yufka büyüklüğünde ince bir hamur açıyoruz.

Haşhalşı sosumuzu hazırlamak için 6-7kaşık dolusu haşhaşa yaklaşık bir fincan sıvıyağ ilave ediyoruz, şekerimizi de ekleyip karıştırıyoruz. Kıvamı çok akışkan olmayan tabiri caizse çamur gibi olması lazım ;) Açtığımız yufkanın üzerine 2-3 kaşık haşhaşlı sosumuzdan döküyoruz. Kaşığın tersiyle heryerine yayıyoruz. Yufkanın uzun kenarından başlayarak rulo halinde sarıyoruz.İnce bir rulo elde etmiş oluyoruz. Rulo yaptığımız hamuru gül böreği sarar gibi doluyoruz. Doladıkdan sonra unlanmış tezgahın üzerine koyup avuç içimizle nazikçe bastırarak yassılaştırıyoruz.
Üzerini unlayıp parmak uçlarımızla nazikçe bastırıyoruz (bu aşama çok önemliymiş, amaç rulo yaptığımızda kat yerlerininin birbirine yapışmasıymış, bu aşamayı atlayıp direk merdane ile açılırsa katlar birbirinden ayrılabilirmiş)
Merdane ile servis tabağı büyüklünde incecik açıyoruz. Açtığımız katmer hamurunu teflon tavaya alıyoruz. Teflon tavaya aldığımız katmeri önlü arkalı orta ateşde ocakda pişiriyoruz. Önü ve arkası piştikden sonra servis tabağına alıp önlü arkalı her iki yüzüne de tereyağı sürerek lezzetlendiriyoruz. Immhh yeni demlenmiş çay ve kahvaltıklarla birlilte afiyetle yiyiyoruz.
Nuray Ablacım ellerine sağlık, bu önceki yediğimden çok daha güzeldi, tadı damağımda kaldı, inşallah bende en yakın zamanda yapıp afiyetle yemeyi planlıyorum.

22 Mart 2010 Pazartesi

Fillodan Kıymalı Börek



Gecen sabah Nuray ablanın telefonuma bıraktığı mesajı alıp, yeni tarifleri alacak olmanın heyecanı ve mutluluğuyla düştüm yollara, çok kısa bir sürede hem katmer, hem filloadan kıymalı börek hemde yaş pasta tarifini aldım, hepsi çok ama çok lezzetliydi, sözde kahvaltımı yapıpda gittim bu harika tatlardan sadece biraz tadıp bırakacaktım ama nerdeee, atalarımızın söylemiş olduğu yemek buldun mu ye, dayak buldun mu kaç misali sözünü aklıma getirerek yediklerimden pişmanlık duymamaya çalıştım sanırım başardım ;)

Neyse sözü çok uzatmadan tarifime geçeyim hemen;

Malzemeler

  • 1 paket (tercihen 4 numara ) fillo baklavalık yufka
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay bardağından birazcık az sıvıyağ

İç Malzemeleri

  • Yağsız kıyma (yaklaşık 700 gr)
  • 2 Büyük soğan (Tercihe göre azaltıp çoğaltabilirsiniz)
  • Tuz
  • Karabiber

Üzeri için

  • Yumurta
  • Susam

Yapılışı

İç malzeme olan kıymayı pişireceğimiz tavaya alıp suyunu çekene kadar kaşığın tersiyle eze eze pişiriyoruz (Bu aşamada ne yağ ne de su ekliyoruz, belli bir süre sonra kıyma suyunu bıraktığı için kendi yağıyla ve suyuyla kavruluyor zaten)

Kaşığın tersiyle eze eze kıymayı kavurma nedenimiz; resimde görüldüğü üzere kıymaların tane tane kavrulması, bir bütün halinde kalmaması
Daha sonra yemeklik küp küp doğradığımız soğanları pişen kıymanın içine atıp soğanlarımız şeffaf bir renk alana kadar kavuruyoruz.
İç malzememiz hazır oldukdan sonra küçük bir kaba sıvıyağ ve suyumuzu alıp karıştırıyoruz.
Paketimizi açıp çıkan yufka sayısını ikiye bölüyoruz (Yani 24 yaprak yufka çıktıysa 12-12 ayırıyoruz, her paketden eşit sayı çıkmıyor malesef), yufkalar çok ince olduğu için yaparken oyalanmamak şart.
İç harcımız piştikden sonra tuz ve karabiberi döküp bir güzel karıştırıyoruz.
Üç yaprak yufkayı tezgahın üzerine üst üste koyup birkaç kaşık sulu ve yağlı karışımımızdan döküyoruz. (Yufkamız çok narin olduğu için çok ıslatmaya gerek yok)
Üç yaprak yufkadan sonra, iki yaprak alıp, üç yaprağın üzerine koyup sulu yağlı sosumuzdan yine birkaç kaşık döküyoruz.
İkiye ayırdığımız yufka adedi bitene kadar ikişerli olarak aynı işlemi devam ettiriyoruz.
Yufkalara bittikden sonra kıymalı harcı yufkanın üzerine kenarlardan biraz boşluk kalacak şekilde yayıyoruz. (Bu aşamada yufkanın üzerine sulu yağlı karışımdan dökmüyoruz)
Yufkanın uzun olan kenarından sıkıca tutup rulo yaparak sarıyoruz.
Yufkamız rulo olarak sardıkdan sonra...
Bıçakla ortadan ikiye kesiyoruz. (yufka uzun olduğu ve içindeki ağırlığıda göz önüne aldığımızda ağırlıkdan yufka kırılmasın diye ikiye kesiyoruz.)
Kestiğimiz rulo böreklerimizi önceden yağladığımız veya yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize diziyoruz.
Üzerine yumurta sarısı sürüp isteğe bağlı olarak susam serpiyoruz. (Yufkanın kalan diğer yarısını da aynı işleme tabi tutup onları da tepsiye diziyoruz.)
350 F'da veya 175 C'de yaklaşık yarım saat pişiriyoruz. Sıcak sıcak kesmemeye gayret gösterin, zira yufka çok ince olduğundan pul pul dökülüyor, biraz ılıdıkdan sonra keserseniz, dağılmasını engellemiş olursunuz, ayrıca rulo şeklini verip buzdolabında en fazla bir hafta, buzlukda ise daha fazla süreyle bekletip, ansızın gelen misafirlerinize pişirip afiyetle servis edebilirsiniz, hamur iç harcıyla birlikte dinlendiği için daha lezzetli oluyormuş, Nuray ablanın tavsiyesi (Buzlukdan çıktığında çözülmesi için beklemiyormuşsunuz, direk fırına atıp pişiriyormuşsunuz.)
Nişastalı yufka olduğu için bir gün öncesinden pişirip ertesi güne servis etmek isterseniz, yufkalar çıtırlığını kaybedeceği için ilk günkü lezzeti vermeyebilir, bu yüzden servis edeceğiniz gün pişirirseniz daha lezzetli olur. Hepsini silip süpürdüğümüz için dilimli halini malesef resmedemedim, dilimlenmemiş halilyle bile çok ama çok lezzetli duruyorlar.
Afiyet olsun yiyenlere, kolay gelsin yapmak isteyenlere, tarif içinse Nuray ablaya çok çok çook teşekkürler, çok yakında katmer ve çikolatalı yaş pasta da yayınlanacak tarifler arasında, beni takip etmeye devam...
Nuray Abla'dan bir not;

Boregin icerisine istege gore kup kup dogranmis patates vede biber salcasi ilave edilebilir..

18 Mart 2010 Perşembe

Tost Ekmeğinden Tavuklu Salata

Geçen hafta Çarşamba günü oldukça kalabalık bir grup misafirlerime bu salatadan yaptım, herkes o kadar çok beğendi ki ille de tarifini isteriz deyince bende hemen misafirlerimi bloguma yönlendirdim ;) Onları daha fazla bekletmeme adına hemencecik olmasa da, kısa sayılabilecek bir zaman dilimi içerisinde blogumda yayınlayıverdim.

Subway Tuna fish sandwich sevenlerin kesinlikle çok beğeneceği bir tarif, tavuk tadını hiç almıyorsunuz, ilk denemeye göre oldukça başarılıydı, pratik ve lezzetli bir tarif, görsel açıdan da pasta görünümlü, daha ne olsun hem göze, hem gönle hemde damak tadınıza hitab ediyor...

Malzemeler
  • 1 paket ince tost ekmeği (ince olmasının sebebi sütle ıslatıldıkdan sonra ekmeklerin daha fazla büyük olmaması için)
  • 2 adet yağsız tavuk göğsü
  • 2-3 diş sarımsak (damak tadına göre azaltıp çoğaltabilirsiniz)
  • 1,5 su bardağı yoğurt
  • 3-4 kaşık mayonez
  • Ekmekleri ıslatmak için 1 su bardağı süt
  • Tuz

Süslemek için;

  • 2 adet haşlanmış rendelenmiş yumurta
  • Dereotu
  • Maydonoz
  • Haşlanmış havuç
  • Kırmızı biber
  • Nane

Yapılışı

Tavuk göğsünü suda haşlayın ve ılıdıkdan sonra robota koyun. Dilimlenmiş sarımsakla birlikte tuz da ekleyerek robotdan geçirin.Robotdan geçirdiğiniz tavuk göğsünü karıştırma kabına alın. Yoğurt, tuz ve mayonezi başka bir karıştırma kabında karıştırın. Robotdan geçirilmiş tavuklarla yoğurtlu mayonezli karışımın yarısını karıştırın. (Diğer yarısını en üste dökeceğiz) Tost ekmeklerini teker teker alıp bir kaşık sütle ıslatalım. (Herbirini sırayla ıslatıp kule gibi dizeceğiz)
Islattığımız her bir ekmek parçasının üzerine bir kaşık tavuklu yoğurtlu karışımdan sürelim. Bütün ekmek dilimlerini aynı işlem sırasına tabi tutup üst üste dizelim. Ekmek dilimlerimiz bittiğinde ekmek kulemizi yan yatıralım. Üzerine kalan tavuklu yoğurtlu karışımdan her tarafına sürelim. En son yoğurtlu mayonezli karışımı ekmeklerin üzerine dökelim. Buzdolabında en az 2-3 saat bekletelim. (Bir gece beklerse tabi daha lezzetli olur).
Üzerine rendelenmiş haşlanmış yumurtayı dilediğimiz gibi süsleyelim, minik minik doğradığımız dereotumuzu da kenarlarını süsleyelim. Tabağın kenarlarına maydonozları serpiştirip üzerini ve kenarlarını haşlanmış havuçlarla süsleyelim. Çarpraz birşekilde dilimleyerek servis edelim. Afiyet olsun...

16 Mart 2010 Salı

Çarşaf Böreği

Off offf offf bu harika taddaki böreği Hülya'nın yeni bebişini görmeye gittiğimizde Hülya'nın hamarat annesi Mürvet teyze tarafından yapılmış ve bizler tarafından da afiyetle yenilmişti, düşünüyorum o gün çok mu açtım da börek çok lezzetli geldi yoksa gerçekten de börek mi lezzetliydi cevabını bulamadım bi türlü, TR tadında yapılmış harika bir sanat eseriydi bence, ısrar ettim sağolsun kırmadı beni, bloğum için toplandık yaptık hepberaber, Mürvet teyze kadar enerjik, becerikli, tertemiz ve yorulmak nedir bilmeyen birini daha görmedim ben herhalde, hızına yetişmek ne mümkün kaç tepsi böreği birkaç saat içinde yapıp afiyetle yememize vesile oldu, çarşaf böreği yetmedi birde Arnavut böreği yaptı, biz nasıl yani yorulmadınız mı? Bunu da bugün yapacaksınız diye sorduğumda, el açması çok güzel baklava da yaparım, hadi bunu bitirip ona başlayalım demez mi ;) Şaka değil nişastamız olsaydı o gün birde baklava yapacaktık,

Allah'ım ne çok doyduk o gün, evin her köşesi misler gibi börek koktu, ellerine sağlık Mürvet teyze, gittiğinizde sizi çok özleyeceğiz, özellikle harika taddaki ikramlarınızı, eminim ki bu özlemi yaşayacak olan tek biz olmayacağız ;) O gün ben resimleri çekerken Hülyacık da bebişinin uyuduğu anları değerlendirip annesine yardım etti, anneli kızlı bize harikalar yarattılar, elleriniz dert görmesin inşAllah ;)

Evet uzuuuunca bir giriş yazdıkdan sonra sıra gelsin tarifi anlatmaya, iki kişi olursa yaparken işiniz daha bi kolaylaşır. Hadi bakalım yapmak isteyenlere şimdiden kolay gelsin...

Malzemeler

  • 6 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Elinizi yapışmayak derece hamur yoğurabilecek kadar ılık su.

İç Malzemeleri

Patatesli iç harç için;

  • 2 adet büyük boy soğan
  • 6 adet büyük boy patates
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 3 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber

Ispanaklı iç harç için ;

  • 1 kg dondurulmuş veya taze ıspanak
  • 2 orta boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı ezilmiş peynir

Yumurtalı sosu için;

  • 4 yumurta
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı sıvıyağ

Yapılışı

Yarım bardak ılık suda toz maya ve şeker karıştırılır ve mayanın gelmesi için 10 dk. beklenilir.

Maya geldikden sonra un yoğurma kabına alınır unun ortası açılıp mayalı su karışımı ilave edilir ele yapışmayacak derecede yumuşak bir hamur elde edilir, bu durumda su miktarını göz kararı siz ayarlıyorsunuz. Hamur yoğuruldukdan sonra dinlendirilir. Yoğurulan hamur 6 eşit parçaya bölünür. (Yaklaşık normal bır portakal büyüklüğü)

Her bir beze açılmak üzere tezgaha birer birer alınır, altı ve üstü unlanır,
Oklava veya merdane yardımıyla servis tabağı büyüklüğünde açılır.

Açılan hamurlar kuru, temiz ve önceden unlanmış olan bir yere alınır. Üzerlerine kaşık yardımıyla sıvıyağ veya zeytinyağı sürülür.

Bu arada patateslerin ve soğanların kabukları soyulup yıkanır.
Patatesler rendelenir ve suları sıkılır, soğanlar küp küp doğranıp patateslerle karıştırılır, baharatları ve tuzu eklenir.

Yağlanmış herbir yufka çarşaf üzerine alınır. Kenarlardan çekerek hamurun incelmesi sağlanır.
Bu aşamada çekerken kenarlarından tutup çekiliyor sonra, kenarları çarşafa yapıştırılıyor, böylelikle yufka diğer kenarlardan çekilirken, çekilmeyen kısımlar ortada toplanmıyor
Sosu için yumurtalar, yağ ve tuz karıştırılır.

Hamur açılırken yırtlılsa bile endişe etmiyorsunuz rulo olacağı için yırtılan kısım böylelikle kamufle olmuş oluyor. İstenilen büyüklüğe ulaştığında (tabiri cazise cam gibi ince olduğunda) patatesli harçdan gelişi güzel heryerine serpilir, sonrasında üzerine yumurtalı sosdan 4-5 kaşık gezdirilir.
Çarşafın iki ucundan karşılıklı tutulur, 1-2-3 denilip çarşafın uçları havaya kaldırılır.
Gördüğünüz gibi yanyana iki rulo oluştu bile.
Nazikçe rulo olan börek hamuru çarşafdan alınıp, yağlı kağıt serili tepsiye yuvarlak birşekilde koyulur.
Patatesli iç harç kalan diğer yumaklara da aynı şekilde uygulanır. Ispanaklı harç hazırlanır. Küp küp doğranmış soğan, tuz ve ıspanak karıştırılır.
Yine yufkamız aynı şekilde açılıp, büyültülür ve harç yufkanın üzerine serpilir, onun üzerine peynir gezdirilir. Yumurtalı sosdan dökülür.
Yine çarşafın iki ucundan tutularak aynı anda yukarı kaldırılır.
Yufkamız kıvrılarak rulo şeklini alır.
Rulo şeklindeki hamurmuz tepsiye nazikçe dolandırılır.
Üzerine yumurtalı sosdan sürülür.
Dilerseniz tepsiye yuvarlak dolama yerine şerit şerik kesip de dizebilirsiniz.

Önceden ısıtılmış 350F(175C) de pişene kadar yaklaşık 25-30 dk pişirilir.

Yapıp yiyenlere afiyet olsun, tekrardan çok teşekkürler Mürvet teyze ;)
Arnavut Böreği tarifi ise çok yakında...

Instagramdan Guncel olarak takip etmek isterseniz

Followers