26 Mayıs 2010 Çarşamba

Sakallı pastane poğaçası


Tarifimiz oldukça kolay, pratik ve bir o kadar da lezzetli, blogda daha önceden pastane poğaçası tarifini vermiştim bu yüzden hamur malzemelerini tekrardan yazmıyorum tarife buradan ulaşabilirsiniz.

Hamurdan mandalina büyüklüğünde (dilerseniz daha da küçük yapabilirsiniz mayalı olduğu için zaten yaptığınız büyüklüğün iki katına çıkacaklardır) parçalar alıp elinizde yuvarlayın. Üzerine  yumurta sarısı sürüp isteğe bağlı olarak susam veya çörek otu serpiştirin, mayalanması için tepside en az yarım saat 45 dk. bekleyin.Tepsiye dizerken aralıklı dizmeye gayret edin, hamur tepside de mayalanacağı için birbirlerine yapışabilirler.

Önceden ısıtılmış 375-400 F'da (190-200C) 15-17 dk (altı ve üstü kızarana kadar ) pişirelim
Fırından çıkarttıktan sonra soğuması için biraz bekleyelim. Soğuduklarına emin olduktan sonra bıçakla poğaçaların ortadan ikiye yarısına kadar keselim. İçine rendelenmiş peynir ekleyip kıyılmış maydanoz dolu tabağa poğaçaların peynirli kısımlarına yapışması için batıralım.
Servis edeceğimiz zamana kadar ağzı kapalı bir kapta buzdolabında muhafaza edelim.

Afiyet olsun efendim...

23 Mayıs 2010 Pazar

Mantı (Annemin Tarifi)


Mantı da yöreden yöreye farklılık gösteren bir yemek olup, şu anda tarifini  verdiğim görüntü olarak Tatar mantısı tat olarak da Kütahya mantısına benzemektedir. Kütahyalılar daha farklı şekil vermekte, tatarlar ise iç malzemelerine biraz daha ekleme yapmaktadırlar, işte iki farklı karışımın damaklarda bıraktığı enfes tadı ise bizler için hazırlayan sevgili annemin mutfağından sizlere sunuyorum, ayda en az iki kere mutlaka yaptığımız, yaptığımızda da konu komşu ne kadar nasiplisi varsa herkese ikram ettiğimiz bu harika mantının tarifiyle sizleri başbaşa bırakıyorum, tarif içinse anneciğime çok ama çok teşekkür ediyorum, ellerine sağlık anneciğim benim...

Malzemeler

4-5 kişilik Servis İçin
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 su bardağı ılık su ( Ilık suyla yoğrulduğunda ise daha çabuk açılıyormuş)
  • Aldığı kadar un (Sert bir hamur olması gerekiyormuş, yumuşak olursa hamur kesme ve katlama işlemi sırasında yumuşayıp görüntü olarak istenilen şekilde olmayabiliyormuş)
İç Malzemeleri 
  • 250 kg Kıyma
  • 2 adet orta boy robottan geçirilmiş veya minik minik yemeklik doğranmış soğan
  • Damak zevkine göre karabiber
  • Maydanoz
  • Tuz
Sos Malzemeleri
  • Yarım kğ yoğurt (Süzme yoğurt olursa daha lezzetli olur)
  • 2-3 diş rendelenmiş sarımsak
  • Tuz
Hamurumuz yoğrularak biraz dinlendirilir, dinlenen hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar alınarak yuvarlak yapılır, açılacak olan yumak(beze) sofraya alınır, altı ve üstü unlanır.

Tercihen kalın oklava ile unlanarak açılır.
İstenilen büyüklüğe ulaşıldıktan sonra, kesme işlemine geçilir.
Resimde görülen büyüklükte şeritler enine ve boyuna kesilerek kare şekli elde edilir.
Hazırladığımız iç malzemeleri fındık büyüklüğünde kare hamur parçalarına yerleştirilir.
Uçlar birleştirilerek üçgen elde edilir.
Elde ettiğimiz üçgenin iki kenarından tutarak orta parmağımıza dolayıp iki ucunu üst üste getirelim. Bu işlem biraz zor gibi, resimde zoom ayarını çok yaptığım için net olmamış, ama yaptıkça eliniz alışıyor, ilk kez şekil verirken biraz görüntüleri bozuk olabilir.
İki ucu üst üste yapıştırdıktan sonra temiz bir kağıtın veya temiz bir masa örtüsünün üzerine şekil verdiğimiz mantıları tek tek yerleştirelim.Bu şekilde   pişme esnasında birbirlerine yapışmıyorlar, fırınlandığında hamurlar kuruduğu için annem odadaki havayla kurutmayı tercih ediyormuş.
Şekil verdiğimiz mantılar kağıt üzerinde hem dinleniyorlar hemde kuruyorlar.
Bu arada tencerenin büyüklüğüne göre suyumuzu ayarlayalım ve kaynaması için bekleyelim, iyice kaydağına emin olduktan sonra tuzumuzu atalım.
Sonraki aşamada mantıları atarak köpük köpük olana kadar pişirelim. Tencerenin kapağını taşmaması için yarım kapatıyoruz.
Bu arada tereyağını tavamıza alıp eritiyoruz, sonrasında domates salçamızdan bir yemek kaşığı alıp tereyağı ile kavuruyoruz. Mantımız piştikten sonra suyunu süzüp servis edeceğimiz tabağa alarak üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek hazırladığımız salçalı sosla servis ediyoruz, damak tadına göre de üzerini kuru nane ile süsleyerekte servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun efendim...

19 Mayıs 2010 Çarşamba

Mercimekli Haşhaşlı Sigara Böreği

Mercimekle haşhaşın mükemmel uyumu, mükemmel birleşimi ve çıtır çıtır sıcacık fırından çıktığında şüphesiz ağızlarda bıraktığı enfes tadı size nasıl tarif edebilirim ki,  yapımı oldukça kolay ve pratik, yiyen herkesin çok beğendiği tarifini istediği mükemmel bir tat, iddia ediyorum bu tarifi denediğinizde en favori böreğiniz olacak, mercimekli olması sebebiyle de oldukça besleyici ve vitamin dolu bu böreğin tarifini canım anneciğim geçen sene ben TR'deyken vermişti, Ellerine sağlık annecim çok ama çok lezzetliydi.

Gelelim tarifimize

İç Malzemeleri
  • 1 su bardağı yeşil mercimek (mercimeği pişirmeden önce tercihen bir gece önce ıslatalım, ertesi gün suyunu dökerek pişireceğimiz tencereye alıp üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edip  pişirelim, (suyunu çekene kadar), çıkan köpükleri kaşıkla alıp dökelim. Eğer piştiği halde suyunu çekmiyorsa ocağın altını kapatıp mercimekleri süzgece alarak suyunu süzdürelim.
  • 2 adet orta boy soğan. (Soğanları yemeklik doğrayıp yağda pembeleşinceye kadar tuz ilave ederek kavuralım, ocaktan inmeye yakın kırmızı biber ve karabiber ilave ederek karıştıralım.
  • Maydonoz.(bu yapışımızda maydonozumuz olmadığı için biz ekleyemedik, ama olmazsa olmaz bir malzeme ilave etmenizi tavsiye ederim. Maydonozu da kıydıktan sonra pişirmeden mercimekle birlikte karıştırıyoruz.)
Hamur malzemeleri
  • Üçgen kesilmiş yufka (burda satılan paket üçgen yufkalardan 1 paket yeter, TR'de ise 3 yaprak yufka kafi ama kişi sayınız fazla ise daha çok yaprak kullanabilirsiniz) 1 paketten ortalama 14 adet börek çıkıyor.
Sos malzemesi

Yağ ile inceltilip tavada kavrulmuş çekilmiş haşhaş. Haşhaşlı sos için daha detaylı bilgiye burdaki tariften ulaşabilirsiniz.

Mercimeği pişirmeden önce mercimeklerin üzerini kaplayacak kadar su ile ıslatalım. (mümkünse birgün öncesinden)
Suyunu değiştirip, temiz su ilavesi ile pişirip suyunu süzdüğümüz mercimekler.
Soğanları yağ ile kavurup baharatlarımızı tatlandıralım.
Yufkalarımızı üçgen şekilde keselim. ilk kat için üçgen yufkanın heryerine haşhaşlı sosumuzdan sürelim.
İkinci üçgen yufkamızı alarak haşhaşlı olan yufkamızın üzerine yerleştirelim.
Yerleştirdiğimiz yufkanın üzerine de haşhaşlı sosumuzdan sürelim.
Dolu dolu bir yemek kaşığı tercihe göre daha fazla mercimeğimizi yufkanın geniş kısmına koyalım. Yufkanın iki kenarını biraz içe kıvırıp
Sigara böreği gibi saralım.
Önceden yağladığımız tepsiye böreklerimizi yerleştirelim.
Üzerlerine haşhaşlı sosumuzdan sürelim.
Bütün böreklerin üzerini haşhaşlı sostan sürdükten sonra önceden ısıtılmış 350F-175C'de en az yarım saat pişirelim, Üzeri ve altı kızardıktan sonra fırınımızdan çıkartalım.
Böreklerimiz servise hazır, afiyet olsun...

16 Mayıs 2010 Pazar

Fellah Köftesi

İnternetden bu köftenin hangi yöreye ait olduğunu araştırdım, pek çok rivayet olmasına rağmen kesin olarak hangi yöreye ait olduğunu bulamadım. Bunun dışında farklı isimlerle de anılan bu köftenin herkes tarafından tadı konusunda hemfikir olduklarını görünce kişiye özgü bir lezzet olmaktan çıkıp anonim bir tat olduğunu ispatlamış, yapımı kolay olduğu kadar biraz sabır gerektiren ve püf noktalarının atlamadan yapıldığında harika bir tatla başbaşa kalacağınızın garantisini veriyorum.

Tarifi bizler için hazırlayan Fatma'ya da çok teşekkür ediyorum, zira kendisine o gün hem kahvaltıya sonrasında da fellah köftesi ziyafeti ve çocukların yaramazlıklarına rağmen pratik ve hızlı bir şekilde hazırlayıp afiyetle yemek için tanıştırdığı bu güzel lezzetten dolayı kendisine müteşekkirim. Köftenin nasiplisi çoktu, eşime bile yemek nasip oldu, siz de bu güzel görüntülerin fısıldayan davetine eşlik etmek isterseniz buyurun tarifin devamını okumaya...

Malzemeler
  • 1 cup (su bardağı) ince bulgur (250 ml)
  • 1 cup sıcak su
  • 1/2 cup un (125 ml)
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı kara biber
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber
  • Damak tadınıza göre tuz 
  • Üzerini süslemek için kıyılmış maydonoz
Domatesli Sos İçin
  • 2 adet orta boy kabuğu soyulmuş domates
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 limon suyu
  • 1 küçük çay bardağı zeytinyağı
Yoğurtlu Sos İçin
  • 1 Kase yoğurt (yaklaşık 300 ml)
  • 1-2 diş sarımsak
  • Tuz
  • Üstüne kızdırılmış tereyağı ve kırmızı toz biber
  • Nane
Yapılışı 

Bulgur çukur bir kabın içine alınarak sıcak su ile ıslatılır.

Bütün bulgur tanelerinin ıslanması için karıştırılır.
Çok fazla şişmesine gerek kalmadan un eklenir.
Akabinde salça, baharatlar ve diğer malzemeler de eklenir.
Bulgur ve malzemelerin özdeşleşmesi için yoğurulur, eğer kıvamı çok katı olursa bir miktar soğuk su ilavesi yapılabilir. Kıvamı çok yumuşak olursa birmiktar daha un katılabilir.
Kıvamlı bir yoğurma işleminden sonra elde ettiğimiz hamurun (bulgurlu karışımın) lastik gibi olması lazımmış. Eğer güzel yoğrulmazsa da haşlama sırasında dağılabilirmiş, bu yüzden sabrınızın bir kısmını yoğurma işlemi sırasında harcayabilirsiniz, kalan sabrınızı bir sonraki aşamaya saklayın hepsini tüketmeyin...
Elimiz suyla ıslatarak fındık boyutunda parçalar alıp elimizde yuvarlayalım. Sonra işaret parmağımızla ortasını bastıralım.
Aynı işlemi hamurumuz bitene kadar devam edelim, sabrınıızın kalan kısmını da yuvarlama aşamasında kullanabilirisiniz ;)
Yuvarladıklarınızı tepsiye ya da tabağa yerleştirdikten sonra tenceremizin büyüklüğüne göre su miktarını ayarlayıp kaynaması için bekleyelim. Su kaynadıktan sonra altını kısalım ve bir miktar daha kendi kendine kaynamasını sağlayalım, bu da başka bir püf noktasıymış, hemen kaynayan suyun içine atılmazmış.
Kaynayan suyun içine attıktan sonra tencerenin kapağını taşmaması için açık bırakalım. Eğer dağılmıyorsa köftelerimiz kıvamı tutturmuşsunuz demektir.
İyice fokurdadıktan sonra altını kısıp bulgurların biraz daha şişmesi ve pişmesi için ocakta bekletilir.
Bu arada domatesli sosumuzu hazırlamak için, zeytinyağı hariç malzemelerin hepsini robota ekleyip,
hepsini bir güzel karıştıralım, sonrasında
sosumuzu pişireceğimiz tencere içine alıp ocağın altını açarak sosumuzu pişirelim, zeytinyağını bu aşamada ilave ediyoruz.
Sosumuzu ocak üzerinden almadan önce limon suyunu da ilave ederek bir iki taşım daha kaynatıp ocaktan alalım.

 Köftelerimizin bulunduğu ocağın altını kapatıp köfteleri süzerek servis edeceğimiz tabaklara alalım.

Damak tadına göre iki farklı sos hazırladığımız için iki farklı tabağa aldığımız köftelerin soslarını dökelim.
Yoğurtlu sos için tereyağını ve kırmızıbiberi tavada kızdırıp yoğurtlu sosun üzerine gezdirelim.
Domates soslu köftelerimizin üzerini maydanoz ile süsleyelim.
Yoğurtlu tereyağlı köftemizin üzerini de nane ile süsleyerek afiyetle yiyelim, yedirelim...

Instagramdan Guncel olarak takip etmek isterseniz

Followers