30 Ekim 2011 Pazar

Dis Bugdayi Pastasi

Gecenlerde Hatice'nin kizinin yeni cikan iki inci tanesinin dis bugdayi vardi, Hatice ile gunler oncesinde planladigimiz pasta yapim islemini nihayet tum zorluklara ragmen planladigimiz gunde yapabildik, bende bazi asamalarini kacirmis olsam da resmedebildim.

Hatice internetden dis bugdayi icin dis resmini arastirip kalibini kesmis, disin yuzundeki organlari da printerdan print ettikten sonra hazir kek karisimindan 2 paket kullanip buyuk bir tepside keki ben gelmeden once pisirmis. Kek dinlendiginden daha guzel kesiliyor, bu yuzden birgun oncesinden yapip strechle kapladiktan sonra buzdolabinda bekletmis. Ben gittigimde sadece keki kesme ve susleme asmasini birlikte gerceklestirdik, seker hamuru yapiminda iki acemi bir araya gelince boyle guzel birsey cikardik ortaya, sizlerle de fikir olmasi acisindan paylasmak istedim.

Oncelikli olarak internetden clip art veya google resimler kismindan arattiginiz herhangi bir dis resmini print alin veya elinizle cizin.

Eger print aldiysaniz pastanin olmasini istediginiz boyutda fotokopiyle buyutturun veya siz kenarlarindan bosluklar vererek buyultun.

Kekinizi mumkunse birgun onceden pisirip hava almayacak sekilde strechle kaplayip buzdolabinda en az birgun bekletin, hava alirsa kekiniz kuruyabilir. Suradaki tariften de kek yapimi hakkinda fikir edinebilirsiniz.

Gerekli olan malzemeler



Cizdiginiz dis seklini kekinizin uzerine duzgunce yerlestirin ince, sivri ve keskin bir bicakla kalibin kenarlarindan keserek dis seklini tepsiden duzgunce cikartin.


Pastanizi servis edeceginiz tepsiye veya stanta yerlestirmeden once folyo ile kaplayin. Keki 4 parcaya bolun, kolayca cikartip aralarina krema ve meyve koyabilmek ve de duzgunce kesebilmek acisindan boyle yapmak isinizi kolaylastiracaktir.


Her bir parcasini kahve kremasi veya istediginiz meyve suyu  ile islatin.



Kahve kremasi ile islattiginiz kek parcalarinin uzerine krem santi veya whipped cream surun.




Uzerine dilegidiniz meyveleri ilave edin. Ben dondurulmus frambuaz, iri kiyilmis ceviz, beyaz cikolata ekledim. Meyveleri yerlestirirken kenarlara kadar meyveleri yaymamaya ozen gosterin. Cunku uzerine seker hamuru ile kaplayacagimiz icin dondurulmus meyvelerin buzlari cozuldugunde akma yapabilir, buda hos bir goruntu olmasini engelleyebilir.



Meyvelerin uzerini yine krem santi veya whipped cream surun.


Keklerin butun parcalarini kekin uzerine kapattiktan sonra Kahve kremasi veya meyve suyu ile hafifce islatin sonrasinda en ust tabakaya yine whipped cream veya krem santi surun. Seker hamuru islemlerine gecmeden once pastayi buzdolabinda bekletin.

Satin aldiginiz beyaz renkli seker hamurunuzu guzelce nisasta ile yogurun. Nisasta miktari bir tutam kadar. Yogurdukca yumusayan seker hamurunuzun havasini iyi aldiginiza emin  olduktan sonra sanki yufka acarmiscasina merdane ile nisasta ilave ederek seker hamurunuzu istediginiz incelikte acin. Bence ne kadar ince olursa o kadar guzel oluyor. Biz bir paketin 3/4'unu kullandik. Actiginiz seker hamuru pastanin kenarlarindan tasacak sekilde olmali ki guzelce kaplayabilesiniz.



Seker hamurunu pastanin uzerine serin. Elinizle nazikce uzerini bastirarak havasini alin, yani pasta ile seker hamurunun arasinda hava boslugu olusmasin.Ortadan baslayarak kenarlara dogru havasini alin.



Havasini guzelce aldiktan sonra kenarlarini bir rulet yardimi ile veya ince uclu keskin bir bicak yardimi ile guzelce kesin.




Etegi icin orta boy portakal buyuklugunde pembe seker hamurunu nisasta ile acin. Istediginiz ince kivami elde edince dikdortgen seklinde kesin. Buzgu olusturacaginiz icin diktorgenin eni pastanin eninden genis olmali. Baski kalibiniz varsa etegin uzerine sekil verin. Etegin kemeri icin etegin buzgu olusturdugunuz ende kemer kesin ve etegin beline monte edin. Pastanin kenarlarini yaptiginiz rulo ile kenarlarina monte edip resimde gordugunuz sekilde parmaginizla bastiriyorsunuz.

Disin fiyonku icin mandalina buyuklugunde seker hamurunu nisasta ile acip dikdortgen seklinde kesin. Uzerini kalibiniz varsa seker hamuruna baski kalipla sekillendirebilirsiniz.



Ortadan resimdeki gibi buzerek, fiyonku disin uzerine yerlestirin.

Fiyonkun ortasi icin keseceginiz seriti resimdeki gibi monteleyin. Yapismasi icin biraz islatabilirsiniz.

Gozlerini, agzini, yanaklarini, kirpiklerini hazir sugar sheetlerden kestik. Bu asamayi Hatice yapti, haziradiginiz kaliplari sheetlerin uzerine yerlestirip kesyiyorsunuz


Kestiginiz yuz parcalarini pastanin uzerine yapistiriyorsunuz, beyaz renkli hamurdan kucuk bir parca alip yuvarlayarak burnunu olusturuyorsunuz. Nokta buyuklugunde yuvarlaklari da gozunun icine yapistiriyorsunuz.

Iste pastamiz hazir :) Nasil sizce de guzel olmus mu? davetlilerden tam not aldi, Hatice ile ortak calismamiz sonucu boyle guzel bir pasta cikardik ortaya, pasta malzemelerini alirken ve pastayi yaparken yasadigimiz maceralarda guzel bir ani oldu, bebislerimiz buyuduklerinde onlara anlatacagimiz guzel anilarla gunu noktaladik.









12 Ekim 2011 Çarşamba

Hashasli Cevizli Kek


Canim blogum farkindayim seni bir hayli ihmal ediyorum, ama biliyorsun ki kardes bir blogumuz daha var, burada yasayan tanidigim tanimadigim insanlara daha faydali olabilecegini dusundugum icin o bloguma daha cok agirlik verdim, umarim beni anlarsin :) bak agzimizin tadi yerine gelsin diye siradaki tarifler basligi altinda acmis oldugum tariflerimi yayinlamaya basladim bile :)

Harika tattaki hashasli cevizli kek i yapmanizi siddetle tavsiye edebilirim, zira yiyen herkesin istisnasiz tarifini istedigini ve benim vermedigimi ustune bloguma ekleyince tarifini ordan alirsiniz dememe ragmen hala ekleyememis olmanin mahcubiyetiyle ilk bunu ekliyorum sevgili tarifini bekleyen dostlarim :)

Malzemeler
  • 2 su bardagi (toplam 400 ml) robotdan gecirilmis ceviz
  • 1.5 su bardagi hashas tohumu (poppy seeds) 250 ml
  • 150 gr oda sicakliginda bekletilmis tuzsuz tereyagi (1.5 stick)
  • 2 paket toz vanilya
  • 5 orta boy yumurta
  • 1/2 paket kabartma tozu (1 tatli kasigi)
  • 1 su bardagi un
  • 1,5 su bardagi (250 ml yani 1 cup) seker
Uzeri icin
  • 1 kase Whipped cream veya 2 poset krem santi
  • 1.5 cay bardagi hindistan cevizi (damak zevkinize bagli olarak eklemeyebilirsiniz)
  • Suslemek icin ceviz, findik, badem veya antep fistigi ici
Yapilisi

Oncelikli olarak yumurtanin sarilarini ve de beyazlarini ayri kaplara ayirin. Yumurtanin beyazlarini mikserle kopuk kopuk olana kadar yuksek devirde cirpin.

 Baska bir kasede oda sicakligindaki yumusak tereyagini ve de 1 cup  sekeri ekleyin.
Sekerin taneleri eriyene kadar cirpin, krema kivamina ulastiginizda mikseri kapatin.


Yumurtanin sarilarini karisima tek tek ekleyerek cirpin.


Yumurtalarin karisima iyice karistigina emin olduktan sonra ceviz, vanilya, elenmis unu ve kabartma tozunu katarak mikserle karistirmaya devam edin.
Daha onceden cirptigimiz yumurta beyazlarini karisima ekleyin. Yumurta beyazlarinin karisima iyice karistigina emin olduktan sonra


Toz hashas tohumunu da karisima ilave edip firini 180 C, 350 F'a ayarlayin,

Onceden yaglanmis en buyuk boy borcama karisimi dokup onceden isitilmis firina borcami yerlestirerek yaklasik 25- 30 dakika pisirin.
Kekin kivami normal kek kivamlarindan daha sivi gelebilir, un ilavesi yapmayin pisiyor eninde sonunda :))
Keke batirdiginiz kurdan temiz ciktiginda firini kapatabilirsiniz. Kekimiz soguduktan sonra krem santinin icin hindistan cevizini ilave edip karistiriyoruz ve kekimizin uzerine suruyoruz. En az bir gun buzdolabinda beklettikten sonra ustunu istediginiz gibi susleyip servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.

Instagramdan Guncel olarak takip etmek isterseniz

Followers