18 Temmuz 2012 Çarşamba

AKif Kerem'in 2. Dogum Gunu Pastasi



Akif Kerem bugun 2. yasina girdi Turkiye'de 2 yas bitti diyorlar burda ise 2. yasina girdi diyorlar, bizde buranin standartlarina uygun olarak 2 yasina girdi diyelim :)


 Canim oglum, zamani yasarken sanki hic gecmiyor gibi geliyor ama donup arkaya baktigimda ilk dogdugun gun hala dun gibi aklimda sen buyudun abi oldun, 2 yasina girdin. Allah nasip ederse, gelecek ay bu abiligin gercek anlamda da tescillenmis olacak :) Rabbim daha nice yaslarini birlikte saglikla, sihhatle, sevdiklerimizle kutlamayi nasip etsin insallah.


Bu sefer pastayi yaparken yanimda yardimci olacak Emine yoktu, bende Akif Kerem ve dogmamis oglumuzla birlikte yaptik bu sefer pastamiz nasil guzel olmus mu?


Malzemeler
  • 1,5 paket Duncan hines french vanilla cake mix (Burada satilan hazir kek karisimi)
  • Paketin arkasinda yazilan malzemeler (yumurta, su, siviyag)
  • 3kucuk  kase whipping cream (pastanin arasina ve uzerine surmek icin) Tr'de yasayanlar icin iki paket yani yaklasik 4 poset krem santi (bu buyuklukte bir pasta yapmayacaksaniz daha da az krem santiye ihtiyac olabilir.)
  • Arasina koymak icin dondurulmus raspberry, antep fistigi veyaz ceviz, damla kucuk cikolata)  
  • Keki islatmak icin kahve kremasi (damak tadiniza gore istediginiz aroma)
  • Uzerindeki cikolatali ganaj  icin heavy whipping cream ve cikolata
  • Detayli anlatimi Akif Keremcigimin 1. yas gununde yapmistim dilerseniz burayi tiklayarak bakabilirsiniz. Bu tarifte sadece 2 seklini nasil yaptigimi fikir olmasi acisindan koydum diger bilgiler 1. yas gunu pastasiyla hemen hemen ayni.
Tepsinin boyutunda aliminyum folyoyu kesip uzerine silinebilir bir kalemle 2 rakamini cizin.
Iki rakamini cizdiginiz yerlerden kesin.


Kekin uzerine 2 kalibini koyarak ucu sivri ve ince bir bicakla kalibin kenarlarindan kesin.


Kesilmis olan 2 seklindeki kekimizi butun olarak yerinden cikartamayacagimiz icin 4 parcaya bolun, dilerseniz daha az parcaya da bolebilirsiniz.


2 numaranin en alt kismini tepsiden alin.



Bolmus oldugunuz en alt kismi ortadan esit bir sekilde buyuk tirtikli ekmek bicagi ile ikiye kesin.
Pastanin icini suslemek icin kullanacagimiz malzemeler bunlar.
Ortadan ikiye kesmis oldugumuz iki numaranin alt kismini pasta standinin uzerine yerlestirelim ve aromali kahve kremasi veya dilediginiz bir meyve suyu ile islatin.


Kekin uzerine once krem santi surup daha sohra raspberry, damla cikolata ve antep fistigini dilediginiz kadar koyun.
Yukaridaki karisimin uzerine tekrar krem santi surun.
Bunun uzerine iki numaranin ikiye kesilmis alt kisminin ust parcasini yerlestirelim.
2 numaranin parcalara ayirdigimiz diger bolumleri icinde ayni uygulamayi yapalim, en son krem santi ile 2 numaranin uzerini tamamiyle kaplayalim.


Hazirlamis oldugumuz ganaji uzerine dokelim, daha onceden hazirlamistim dilerseniz burayi tiklayarak nasil hazirladigima bakabilirsiniz.
En son ince uclu pastaci siringasi ile 2'nin kenarlarini kontur cekelim, uzerine kakao serpip antep fistigi tozu ile kenarlarini susleyebilirsiniz. Yalniz cikolatanin uzerine kakao serpince uzerine yazi yazmakta hayli zorlandim, yazdigim harfler tekrar siringanin ucuna yapistilar, eger ilk denemeniz olacaksa ve pastanin uzerine birseyler yazmayi dusunuyorsaniz kakao serpmenizi tavsiye etmem.


Ben pastayi yaparken sagolsun Akif Kerem'de yeni acilmis krem santi kasesini benden kacirarak bir guzel afiyetle yedi, tabi kiyafetleri de bundan nasibini aldi, hatira olsun diye onu da ekliyorum. Iyi ki dogdun canim oglum...

Bir sonraki pasta tarifimizde cuf cuf tren :)

2 Temmuz 2012 Pazartesi

Fillo Yufka dan Kiymali Borek



Yurt disinda baklavalik yufkalar fillo dough diye geciyor, baklavalik olanlarin numaralari daha kucuk boreklik olanlarin ise daha buyuk oluyor, bulundugunuz eyaletde restaurant depot var ise ordan hem daha uyguna alabilir hemde kalinlik ve inceligine gore tercih hakkinizi kullanabilirsiniz 4 numara ince 10 numara kalin oluyor, ama her ikisi de zar gibi ince oldugu icin citir citir bir borek olmasi kacinilmaz oluyor.

Eger bulundugunuz eyaletde restaurant depot yok ise herhangi bi marketin dondurulmus ekmeklerin, milfoy hamurlarinin satilmis oldugu reyonda asagidaki markayi veya asagidaki markadan bagimsiz farkli bir markayi (numarasiz dikkat ederseniz) bulabilirsiniz.

Gelelim citir boregimizin tarifine, ilk nerde yedigimi hatirlamiyorum, oldukca lezzetli harika bir borek, mutlaka denemenizi tavsiye ederim, ayni gun icinde pisirilip servis yapilirsa citirligini ve tazeligini koruyabilir ertesi gune kaldiginda yumusacik bir borek oluyor, tost makinesinde yeniden isitip citir hale getirebilirsiniz.

Misafirleriniz gelmeden once yapip buzluga kaldirip misafirleriniz gelecegi gun buzluktan cikartip pisrebilirsiniz, enfess citir citir birsey oluyor.


Ic harci olarak patatesli, peynirli veya elmali harc bile koyabilirsiniz tamamiyle sizin damak tadiniza kalmis, ben kuru sogan, kiyma ve patates uclusunu bu borege cok yakistiriyorum.


Malzemeler
  • 1 Paket fillo dough yufka
  • 1 stick (Tr'deki tereyaglari icin yarim paket) eritilmis tereyagi.
  • 1 su bardagi siviyag (tercihen zeytinyagi)
  • Ustune surmek icin bir adet yumurta sarisi
  • Susam veya corek otu
Ic Harci icin
  •  4- 5 adet kup kup dogranmi ve kavrulmus kuru sogan (ne kadar cok soganli olursa lezzeti o derece artiyor)
  • Yarim kg kiyma (kavrulmus- kiymayi kendi suyuyla, suyunu cekene kadar kisik ateste kavuruyoruz.)
  • 2-3 adet orta buyuklukte rendelenmis haslanmis veya cig patates (rendelenmis oldugu icin pisirmeden kiyma ile karistirsaniz bile borek piserken patateslerde pisiyor)
  • tuz, karabiber (damak tadiniza gore)
Yapilisi

Oncelikli olarak tereyagini eritin dibine coken sutlu tortuyu kasikla baska bir kaba alin, sutlu tortuyu kullanirsaniz yufkalariniz islanir yumusar,ve borek istenilen citirlilikta olmaz bu yuzden yag ile sutlu tortu kismini ayiriyoruz. (Tereyaginin goruntusunu cekmek son anda aklima geldigi icin cok az duruyor gorunuse aldanmayin)

Sutlu tortusu alinan tereyagi zeytinyagi ile karistirilir, yagli karisim az gelirse sonradan ilave yapilabilir.

Fillo dough yufka dondurucu da saklandigi icin boregi yapmaya karar verdiginiz gunden bir gun once buzdolabina koyun ki buzlari cozulsun yufkalar birbirine yapismasin.

Paketin icinden cikan yufkalarin uzerini hava almayacak sekilde temiz bir havlu ile ortun ki kurumasin. Ilk boregimizi yapmak uzere 1 adet yufka alip tezgahin uzerine serin

Tereyagi ve zeytinyagi karisimindan 1-2 yemek kasigi  yufkanin uzerine gezdirilir.


 Kiymali harci hazirlamak icin once soganlar kup kup dogranir siviyag koyulan tencerede soganlar pembelesinceye kadar kavrulur tuz ve karabiber ilave edilir.
Kiyma ise baska bir kapta kisik ateste kasigin tersiyle ezerek kiymalar toparlak olmadan kavrulur.
Patatesleri dilerseniz haslayip rendeleyin dilerseniz cigden rendeleyin sonuc pek degismiyor, hepsini bir kapta karistirin, artan ic harciniz olursa buzlukta saklayabilirsiniz. (Resimde gorulen yarim kg dan daha fazla kiymadan yapilmistir, iki tepsi borek ic harci goruntusu mevcut sizi yaniltmasin :)


Yufka ikiye katlanir, bir kasik yag yine yufka uzerinde gezdirilir. Kiymali harcimizdan bir yemek kasigi yufkanin orta kenarina koyulur.
Soldan ortaya dogru katlanir.
Sagdan ortaya dogru katlanir.
Sigara Boregi sarar gibi sarilarak onceden yaglanmis tepsiye katli kismi asagiya gelecek sekilde dizilir.
Yagli karisimdan kaldiysa yufkalarin uzerine surulur, onun uzerine yumurta sarilari surulur, arzuya gore susam veya corek otu ile suslenir.
375F-180 derecede uzerleri kizarana kadar pisirilir. (Firindan firina farklilik gosterecegi icin sure vermiyorum.)
Citir Citir borek afiyetle yenir.


Instagramdan Guncel olarak takip etmek isterseniz

Followers