Ne zamandir denemeyi istedigim bu tarifi sonunda cesaret edip denedim, yapimi cok zahmetli gelmisti, ustelik ya tutmazsa diye de endiselenmistim, yazilan yorumlarin yarisi olumlu yarisi olumsuzdu bu yuzden di ertelememin diger bir sebebi, bana kalirsa harika aman aman guzel bir kek degil, tamamiyle kisinin damak tadina kalmis benim damak tadima cok uygun gelmedi, ben daha tatli daha yogun tattaki kekleri seviyorum, bu kek daha hafif geldi, ustelik krem karamel kismida istedigim kivamda degildi, buna ragmen begenenler icin ekliyorum bu tarifi, tarifin orjinaline buradan ulasabilirsiniz.
Malzemeler
- 150 ml toz seker, karamelize etmek icin (1 su bardagindan biraz az)
- yarim kg sut
- 3 yemek kasigi seker
- 4 yumurta
- 1 paket vanilya
- 1 limon kabugu rendesi
Kek icin;
- 3 yumurta
- 1,5 su bardagi (250 ml) un
- 1 su bardagi toz seker (200 ml)
- 3 yemek kasigi kakao
- 1/2 su bardagi sut (100 ml)
- 1/2 su bardagi siviyag (100 ml)
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1 limon kabugu rendesi
Oncelikle seker karamelize olana kadar kisik ateste sekeri eriterek yakin.
Sivi bir kivama geldiginde ocaginizin altini kapatin.
Kek kalibina karamelize ettiginiz karisimini dokun. Kek kalibini kesinlikle yaglamiyorsunuz. Kek kalibi kesinlikle kelepceli olmamasi gerekiyormus, piserken kenarlarindan karisimin akmamasi adina ortasi delik veya duz kelepcesiz kek kalibinda pisirebilirsiniz.
Krem karamel icin olan malzemeleri cirpacaginiz kaba alarak cirpma teli veya mikser ile cirpin.
Krem karamel karisimini cirptiktan sonra karamelize ettiginiz sekerin uzerine dokun, Dokulari farkli oldugu icin birbirine karismayacak emin olun, simdi sirada kek karisimini hazirlamaya geldi.
Kek karisimi icin yumurtalari ayri bir kapta sekerle birlikte kopurene kadar cirpin. Sirayla limon kabugunu rendeleyin, vanilyayi da ekleyerek cirpmaya devam edin. Sirayla sut ve siviyagi ilave edin.
En son elenmis un, kabartma tozu ve kakaoyu ekleyin.
Cirpmaya devam edin.Kakaolu kek karisimini krem karamelin uzerine dokuyorsunuz, kivamlari farkli yogunlukta oldugu icin birbirine karismiyor endiselenmeyin.
Ici sicak su dolu olan bir kabin icin kek kalibinizi yerlestirin, bu keki aksam yaptigim icin neyin icine kek kalibini koysam da pisirsem diye cok dusundum ama aklima bu yassi tepsiden baska hicbirsey gelmedi, aklima gelenlere kek kalibi sigmadi.
175 C- 350F da keke batiracagimiz kurdan temiz cikana kadar pisiriyoruz.
Gordugunuz gibi kekimiz hazir, dinlenebilmesi icin en az 1 gece buzdolabinda bekletiyoruz.
Sonradan aklima bu folyo geldi, fikir olmasi acisindan koyuyorum, sanirim bunda pisseydi daha guzel olabilirdi tadi, buzdolabindan cikarttigimiz kek kalibini yine sicak su dolu bu tepsinin icinde biraz bekletiyoruz,
Kek kalibina kekin yapisma ihtimaline karsi kenarlarini ince uclu bir bicakla kek kalibindan ayirmaya calisiyoruz.
Kekimizi kenarli bir tabaga ters ceviriyoruz, kenarli olmasinin sebebi kekimizi ters cevirdigimizde karamelin tabagin kenarlarindan akmamasi icin.
Kekimizi ters ceviriyoruz, son goruntusu boyle oluyor, kaliptan da cok rahat cikti, ilk defa yapmama ragmen oldukca basarili buldum :) denemek isteyenlere tavsiye ederim.
**Bu post otomatik
olarak yayinlandi, oncesinde hazirlayip bloguma ekledigim bir tariftir
cevap veremedigim yorumlar icin simdiden ozur dilerim, yakin zamanda
donmek umuduyla