15 Kasım 2012 Perşembe

Krem Karamelli Kek

Ne zamandir denemeyi istedigim bu tarifi sonunda cesaret edip denedim, yapimi cok zahmetli gelmisti, ustelik ya tutmazsa diye de endiselenmistim, yazilan yorumlarin yarisi olumlu yarisi olumsuzdu bu yuzden di ertelememin diger bir sebebi, bana kalirsa harika aman aman guzel bir kek degil, tamamiyle kisinin damak tadina kalmis benim damak tadima cok uygun gelmedi, ben daha tatli daha yogun tattaki kekleri seviyorum, bu kek daha hafif geldi, ustelik krem karamel kismida istedigim kivamda degildi, buna ragmen begenenler icin ekliyorum bu tarifi, tarifin orjinaline buradan ulasabilirsiniz.

Malzemeler
  • 150 ml toz seker, karamelize etmek icin (1 su bardagindan biraz az)
Krem karamel icin;
  •  yarim kg sut
  • 3 yemek kasigi seker
  • 4 yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 1 limon kabugu rendesi
Kek icin;
  • 3 yumurta
  • 1,5 su bardagi (250 ml) un
  • 1 su bardagi toz seker (200 ml)
  • 3 yemek kasigi kakao
  • 1/2 su bardagi sut (100 ml)
  • 1/2 su bardagi siviyag (100 ml)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 limon kabugu rendesi
Yapilisi

Oncelikle seker karamelize olana kadar kisik ateste sekeri eriterek yakin.
  Sivi bir kivama geldiginde ocaginizin altini kapatin.
  Kek kalibina karamelize ettiginiz karisimini dokun. Kek kalibini kesinlikle yaglamiyorsunuz. Kek kalibi kesinlikle kelepceli olmamasi gerekiyormus, piserken kenarlarindan karisimin akmamasi adina ortasi delik veya duz kelepcesiz kek kalibinda pisirebilirsiniz.
Krem karamel icin olan malzemeleri cirpacaginiz kaba alarak cirpma teli veya mikser ile cirpin.

 Krem karamel karisimini cirptiktan sonra karamelize ettiginiz sekerin uzerine dokun, Dokulari farkli oldugu icin birbirine karismayacak emin olun, simdi sirada kek karisimini hazirlamaya geldi.

 Kek karisimi icin yumurtalari ayri bir kapta sekerle birlikte kopurene kadar cirpin. Sirayla limon kabugunu rendeleyin, vanilyayi da ekleyerek cirpmaya devam edin. Sirayla sut ve siviyagi ilave edin.
  En son elenmis un, kabartma tozu ve kakaoyu ekleyin.
 Cirpmaya devam edin.
 Kakaolu kek karisimini krem karamelin uzerine dokuyorsunuz, kivamlari farkli yogunlukta oldugu icin birbirine karismiyor endiselenmeyin.
 Ici sicak su dolu olan bir kabin icin kek kalibinizi yerlestirin, bu keki aksam yaptigim icin neyin icine kek kalibini koysam da pisirsem diye cok dusundum ama aklima bu yassi tepsiden baska hicbirsey gelmedi, aklima gelenlere kek kalibi sigmadi.
 175 C- 350F da keke batiracagimiz kurdan temiz cikana kadar pisiriyoruz.
 Gordugunuz gibi kekimiz hazir, dinlenebilmesi icin en az 1 gece buzdolabinda bekletiyoruz.
 Sonradan aklima bu folyo geldi, fikir olmasi acisindan koyuyorum, sanirim bunda pisseydi daha guzel olabilirdi tadi, buzdolabindan cikarttigimiz kek kalibini yine sicak su dolu bu tepsinin icinde biraz bekletiyoruz,
 Kek kalibina kekin yapisma ihtimaline karsi kenarlarini ince uclu bir bicakla kek kalibindan ayirmaya calisiyoruz.
 Kekimizi kenarli bir tabaga ters ceviriyoruz, kenarli olmasinin sebebi kekimizi ters cevirdigimizde karamelin tabagin kenarlarindan akmamasi icin.
Kekimizi ters ceviriyoruz, son goruntusu boyle oluyor, kaliptan da cok rahat cikti, ilk defa yapmama ragmen oldukca basarili buldum :) denemek isteyenlere tavsiye ederim.
**Bu post otomatik olarak yayinlandi, oncesinde hazirlayip bloguma ekledigim bir tariftir cevap veremedigim yorumlar icin simdiden ozur dilerim, yakin zamanda donmek umuduyla 

1 Kasım 2012 Perşembe

Milfoy'den Cevizli Tahinli Citir Tatli


Milfoyden yapilan hamurlar tatli veya tuzlu olsun ertesi gune kaldiginda citirligini ve de lezzetini kaybeder degil mi? Iste bu tatli, milfoy hakkindaki tum onyargilari ortadan kaldirarak damaklarda birakacak harika bir tatla huzurlariniza cikiyor :)

Ansizin gelen misafirlerinize sipsak hazirlayip goz doldurmak istersiniz degil mi? o zaman bu tarifi mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum, tahinli tatlari sevmeyen benden bile tam not alan bu tatlinin tarifini bana ogreten kisiye dualarimi ve de sevgilerimi gonderiyorum, Canimsin...
 
Malzemeler
  • 1 Paket Milfoy (Gelecek misafir sayiniza gore bir paketin icinden cikacak iki hamurdan bir tanesini az gelen misafirleriniz iki tanesini ise kalabalik misafirleriniz icin yapabilirsiniz.)
  • 1/2 su bardagi toz seker (Damak tadiniza gore az veya cok)
  • 1 su bardagi yag ile inceltilmis tahin (Damak tadiniza gore az veya cok)
  • 1/2 su bardagi iri dovulmus ceviz tercihe bagli findik ta olabilir.  (Damak tadiniza gore az veya cok)
Seker, tahin ve de cevizin bir kismini kaseye alip hepsini bir guzel karistiriyoruz. Kivam cok civik olursa piserken tahinler tepsiye akabilir, kivam cok koyu olursa yagli bir tabaka olusturabilir, ikisinin arasi bir kivam makbul olani. Islemlere baslamadan once firinimizi 400F-200C ye ayarlayip isinmasini sagliyoruz.
Paketden cikan milfoyu oda sicakligina gelip yumusadiginda tezgahin uzerine seriyoruz.
Resimde gordugunuz gibi uc ayri parcaya boluyoruz.
Kestigimiz uc sutunu enine de keserek kucuk kareler elde ediyoruz.
Tahinli karisimdan milfoyun kenarlarina birer cm bosluk kalacak sekilde kasikla uzerlerine suruyoruz
Agza gelen butun cevizlerde olsun isterseniz tahinli karisimin uzerine de ceviz serpebilirsiniz. Dilerseniz bu asamada ceviz koymadan da katlayabilirsiniz.
Resimde gordugunuz gibi yarisini ortaya dogru katlayarak kenarlarini acilmamasi icin nazikce bastiriyoruz.
Diger kenari da ortaya dogru katlayarak ust kisminin acilmamasi icin hamuru nazikce birlestiriyoruz.
Kapattigimiz kisimlar alta gelecek sekilde yagli kagit serilmis tepsimize aralikli diziyoruz. Uzerine kalan tahinli sostan suruyoruz.
Istedigimiz kadar ceviz icinden uzerlerine serpip onceden isittigimiz 400F-200 C de uzerlerii kizarana kadar pisiriyoruz.
Ben simitde oldugu gibi bunda da kavrulmus olani sevdigim icin biraz fazla kizarttim, ama uygun olani milfoyler iki katina ulasip puf puf kabarinca firindan cikartiyoruz.
Soguyunca uzerlerine elekle pudra sekeri serpiyoruz. 
Sicakken pudra sekerini serpersek sekerler eriyerek nemli bir goruntu olusturabilirler.

Afiyet olsun...

Instagramdan Guncel olarak takip etmek isterseniz

Followers