23 Aralık 2012 Pazar

Kolay Pizza


Iste size bir baska harika; bir o kadar lezzetli ve de pratik bir tarif. Tarifin sahibesi sevgili Tuba Ebrusum, bilenler bilirler Tuba'larin hali magazalari var Atlanta'da sinirsiz secenegin sunuldugu uygun fiyata hali almak isterseniz adreslerine buradan ulasabilirsiniz, Arife tarif gerek araciligiyla gidenlere %5 indirim yapacaklar benden soylemesi :) gelelim tarifin hikayesine; bu tarifle tanismam elbetteki kus sutunun eksik oldugu harika tatlarla donatilmis olan kahvalti sofrasinda basladi, boynu bukuk bir sekilde sofranin kenarinda duran bu lezzeti gorenler; "ayy bir dilim bana cok fazla gelir paylasalim mi diye birbirlerine bu soruyu yoneltenler, dilimi ikiye bolup, ilk issiriktan sonra yasadiklari pismanliktan kaynakli tabaktakilerin devami bitmeden kalanlardan nasibimizi alalim" demeleriyle devam etti. Evet itiraf ediyorum bunu diyenlerden de biri bendim :)

Evde ne zaman ekmek ve rendelenmis kasar olsa hemen bundan yapiyorum, sizde gelen misafirerinize tereddutsuzce ikram edebilirsiniz, yiyenlerin cok begenegecegine simdiden garanti verebilirim.

Gelelim tarifimize 

Malzemeler
  • Tereyagi
  • Dilimlenmis ekmek
  • Rendelenmis kasar peyniri
  • Rendelenmis sucuk
  • Kabuklari soyulmus ve kup kup dogranmis domates
  • Kup kup dogranmis biber
  • Lezzetine lezzet katmasi icin bakir bir tava
Yapilisi

Tereyagini bakir bir tavada eritin, lezzetin sirri bakir tavada tereyaginin erimesiymis,

Tereyagi eridikten sonra ekmegin kenarlarini resimdeki gibi yagliyoruz.
Butun kenarlarini yagladiktan sonra ekmeklerimizi yagli kagit serilmis tepsiye diziyoruz.
Kasikla ekmeklerin uzerini ve de alt kismini tereyagi ile yagliyoruz.
Butun dilimleri onlu arkali yagladiktan sonra;
Rendelenmis sucuklari ekmeklerin uzerine yerlestirdik. Yagdan sonra mutlaka sucugun olmasi gerekiyor sucuklar en ustde olursa pismiyorlar, bu yuzden tereyagindan sonraki asama sucuk olmaliymis bu ayrinti onemli.
Sonra rendelenmis kasarlari,
Kup kup dogranmis domatesleri,
Damak tadiniza bagli olarak kup kup dogranmis biberleri ve de bunlarin uzerine tekrar rendelenmis kasarlari serpiyoruz.
Firinin broil kismi varsa broil kisminda uzerleri kizarana kadar eger firininizin broil kismi yoksa firinin sadece ust kismi calisacak sekilde ayarlayip firina tepsimizi yerlestiriyoruz.
Iste kahvaltilik lezzetli minyatur pizza seklindeki ev yapimi pizzalarimiz.



Bu  tarifi bizlerle paylasan Tuba Ebrusum arkadasimiza cok tesekkur ediyoruz, cok yakinda kendi evinden ve de mutfagindan sizlerle Hatay usulu mukemmel tatda susamli pide tarifi verecek, simdiden heyecanla bekliyor olacagiz degil mi :))

Bunun yaninda North Carolina'da cok unluymusum :) sagolsun Betul abla hepinizin selamini gonderdi, yorum yazamasakta tariflerini cok begeniyoruz demissiniz sagolun, benden de sizlere selam olsun...

 Evet yorum yazmak insanlara oldukca zor geliyor, kimi "zaman", ayiramadigi icin kimi de "basariyi takdir etmek nefsine zor geldigi" icin, her iki turlude olsa caniniz sagolsun, 

Google'in web analizinden kim nerden girmis, ne kadar sure sayfamda kalmis, kac kisi gunde ne kadar tiklamis hepsini biliyorum :) Bu mutlu olmama yetip artiyor bile :)

Google'da "arif" yazdiginizda "arife tarif gerek" mi demek istediniz diyor buda ne kadar cok tiklandigimi gosteriyor :)

Amacim ne cok populer olmak ne de taninmak, en sevdigim ve de begendigim  tarifleri hem ileride bana arsiv olmasi acisindan hemde elimin altinda olan birseyden herkes faydalansin istedigim icin actim zaten bu blogu :)

Bu arada "Instagram" kullanip kullanmadigimi soranlar var, Beni "arifetarifgerek" kullanici adindan bulabilirsiniz, simdiden bircok arkadasim oldu bile, hepinizi bekliyorum :)

http://instagram.com/arifetarifgerek 

Bu tarifi veren arkadasimi da http://instagram.com/tebrusum adresinden takip edebilirsiniz. 

Yorum yazmasanizda gonuller, dualar, duygular bir olsun o bana yeter...

10 Aralık 2012 Pazartesi

Asure (Kayinvalidemin Tarifi)


Blogumda daha onceden yapilmis bir asure tarifim vardi, isterseniz
suradan ulasabilirsiniz. Bu tarif ise Zehra anneme ait, bu asureyi diger asurelerden farkli kilan jole gibi harika bir kivaminin olmasi, yiyen herkes "bunun icinde jole mi var harika olmus, hazir gibi" demesiyle ve Zehra annemin sirf bu tarifi bana verebilmek icin olculu bir sekilde tekrarda asure yapmasi blogda yayinlamama vesile oldu.

Resimlerin bir kismini gecen sene cekmis olmama ragmen bloga eklemeye firsatim olmamisti, ubdate edilmis haliyle bu seneden de cektigim ilave resimlerle Muharrem ayi cikmadan hem bloga ekleyeyim hala yapmamis olanlar yapsin, hemde, arsivimin en nadide kosesinde yerini alarak kayitlara gecsin istedim.


 Bunun yaninda Instagram'dan aldigim yogun baskilar sonucu bugun yayinlamaya karar verdim,

Instagram kullanip kullanmadigimi soranlar var,  "arifetarifgerek" kullanici adindan bulabilirsiniz, hepinizi bekliyorum :)


http://instagram.com/arifetarifgerek 

Malzemeler
  • 3 su bardagi asurelik bugday (goce)
  • 1su bardagi pirinc
  • 1.5 bardak kuru fasulye,
  • 1.5 bardak nohut
  • 1.5 subardagi kuru sari uzum 
  • Kup kup dogranmis 15 kayisi
  • 2 bardak sicak su (Lapa olan goceyi sivilastirmak icin kullanacagiz)
  • 8-9 su bardagi seker
  • 12-13 incir
  • 1 Portakal kabugu rendesi ve ic kisminin kup kup dograyarak asurenin icine ilave ediyoruz.
  • Dilerseniz gul suyu
Suslemek icin (istege bagli olarak hepsini veya dilediginizi ilave edebilirsiniz)   
  • Nar
  • Tarcin
  • Kus uzumu
  • Antep fistigi
  • Ceviz
  • Hindistan Cevizi
  • Kus uzumu
  • Badem
  • Findik  
Yapilisi

3 subardagi bugdayi buyukce bir tencereye koyup.bol su ile aksamdan islattim, Islattiginizda su duru olana kadar suyu dokup yeniden islatmak gerekiyor, bu islem bugdayiniz cesidine gore degisebilir, ben 5-6 kerede duru suyu elde ettim.
Ertesi gun asurelik bugdayin uzerinde iki parmak gececek sekilde su koyup su kaynayip goceler sisene kadar pisiriyoruz. "BU ASAMADA ASURELIK BUGDAYLAR PISENE KADAR ASLA KASIKLA VEYA HERHANGI BIRSEYLE KARISTIRMIYORUZ." Bunun sebebi karistirirsaniz tencerenin dibini sarabilir bugdaylar, kasikla karistirmazsaniz sasirtici sekilde hicbir bugday tencereye yapismiyor :)
Koydugumuz su bulanik bir renk alip asurelik bugdayimiz yumusayana kadar pisiriyoruz. Eger suyunu hizlica cekip bugdaylarimiz pismediyse birazdaha sicak su ilavesi yapabilirsiniz.
Gordugunuz gibi gocemiz sismis ve de oldukca guzel pismis gorunuyor.

Malzemeler kismindaki 2 su bardagi sicak suyu bugdayimizin uzerine dokup kasigin tersiyle eze eze lapa haline getiriyoruz.
Bugdaya uyguladigimiz islemin aynisini pirinc icinde uyguluyoruz. Once pirincimizi suda bekletiyoruz sonrasinda suyunu cekene kadar pisiriyoruz.


Pirincimizi de sicak suyla lapa olacak sekilde kasigimizin tersiyle eziyoruz. Kayinvalidem bu yil birazdaha kolaylastirmak icin pirinci de bugdaya ilave edip aksamdan  yarim saat kaynatmis, uzeri iki parmak gececek kadar suyla biraktim sabahta ezmis.

Kuru kayisiyi, dilerseniz uzumu de kup kup dograyip suda biraz islatiyoruz,

daha sonra ocagin uzerine koyup 10-15 dk pisiriyoruz.
Incirleri de once islatip yumuasamasini sagliyoruz. Yumusayan incirleri kup kup dograyarak ayri bir kapta incirleri pisiriyoruz, Ayri pisirmemizin nedeni kayisilarla birlikte pisirip asurenin rengini koyultmamak icin yapiyoruz.
 Incirler gordugunuz gibi rengi koyulasmis ve pismis gorunuyor, bir kenara alip bekletiyoruz.

Nohutlarimizi ve fasulyeleri de konserve kullanmayacaksaniz eger bir gece oncesinden islatip ertesi gun yumusayana kadar pisiriyorsunuz. 
Lapa haline gelen gocemizi ocagin uzerine alip isitmaya basliyoruz, icine pirinc lapasini ilave edip karistiriyoruz. sirasiyla Fasulyeyi,
Haslanmis nohutu ilave edip karistiriyoruz.
Kayisi ve uzum karisimini hasladigimiz suyuyla birlikte asuremize ilave ediyoruz.
Kaynamaya baslayinca sekerimizi ilave ediyoruz. Bu asamaya kadar oldukca koyu bir kivam olabilir endiselenmeyin, seker ilavesinden sonra koyu kivam, akiskan bir kivama donusecektir.
Kaynayana kadar karistiriyoruz, bu asamada 1 portakalin kabugunu rendeleyip icini de kup kup dograyarak eksilik ve farkli bir aroma vermesi icin asuremize ilave ediyoruz.
Asuremizin kivami pudinge yakin oldugu icin daha akiskan bir kivam icin sicak su ilavesi yapabilirsiniz. Birde asuremiz sogudugunda birazdaha koyulasacaktir bu ayrintiyi da unutmayin.
Cok kolay bir nar ayiklama tarifi ogrendim Hatice'den asure bahanesiyle onu da sizlerle paylasayim. Narin cikintili olan ust kismini birazcik kesiyorsunuz, ben biraz fazla kesmisim :D
Enine ortadan ikiye kesip nar tanelerinin dokulecegi kabi ayarliyorsunuz.
Dilerseniz tahta kasik, dilerseniz metal kasikla narin tanelerinin dokulecegi kisim alta gelecek sekilde tutup kasikla kabuk kismina sertce vuruyoruz. Vurdukca nar taneleri teker teker dokulmeye basliyor. Dilerseniz nar nasil ayiklanir diye youtube'dan videolu bir sekilde gorsel olarak nasil yapildigini da gorebilirsiniz.
Iste bir dakikadan bile kisa bir surede ayikladigimiz nar suslemek icin hazir.

 Asuremizin kivamini gormeniz acisindan birkac fotograf ekliyorum.



Allah kabul etsin bu seneki asuremizi tanidigim, tanimadigim butun komsularima da dagitmak nasip oldu. Yiyenlere, yapacak olanlara simdiden Afiyet olsun,

Bu asure tarifini detayli bir sekilde yazip bana mail atan Zehra anneme de burdan tesekkurlerimi sunuyorum.

Instagramdan Guncel olarak takip etmek isterseniz

Followers