11 Şubat 2013 Pazartesi

şibit (Gozleme)


Aranizda Kutahya'li olanlar varsa bilirler, gozleme diye bilinen ici degisik cesitlerle sunulan sac uzerinde pisen hamura biz Sibit deriz, Gozlemeyse bizim icin hashasli'dan ibarettir, ama belki sizde onu Katmer olarak biliyor olabilirsiniz :) Yoreden yoreye cesitlilik gosteren isimler yillardir kafami cok karistirip arkadaslarla olan sohbetlerde hep bir kavram karmasasinin yasanmasina sebep olmustur, Dolayisiyla ben kendi yoremize ait olan isimle blogumda yer vermeye karar verdim.

Atlanta'li ve instagram'dan beni takip eden arkadaslar bilirler Sibit'le ilgili cok yorum ve yiyenler tarafindan cok ovgu dolu sozler aldim, hazir annem burdayken fotograflarini cekerek blogda yayinlayayim istedim, yiyenlerin daha onceden neden boyle guzel bir tatla karsilasmadigi yemeyenlerin ise niye daha onceden tanismadigi icin pismanlik yasadiklari dogrudur, siddetle tavsiye etmekle birlikte alacaginiz kilolardan sorumlu olmak istemedigimi de belirtmek isterim.

Gelelim tarifimize bakalim nasilmis? Ben blogumda kiymali harcli olana yer verecegim siz dilerseniz sogan, tavada yumurta, ispanak ve peynir karisimindan olusan kombinasyonu da deneyebilirsiniz.

Malzemeler
  • 1 su bardagi su
  • 1 tatli kasigi tuz (silme)
  • Alabildigince un :) unu yavas yavas ilave edin kulak memesi yumusakliginda olacak
Ic malzemeleri
  • Yarim kg kiyma
  • Yaklasik 3-4 orta boy domates (domatesini cok seviyorsaniz daha fazla ilave edebilirsiniz)
  • 2 buyuk sogan, soganlariniz kucukse 4 veya 5 te olabilir,
  • 2 yesil biber
  • tuz
  • karabiber
  • 1 fincan yag (eger kiymaniz yagsiz ise bir kucuk cay bardagi ekleyebilirsiniz, kiymaniz cok yagli olmamasi gerekiyor yoksa eriyip gidermis, orta yagli kiyma en ideal olani diyor annecigim,)
  • 1 fincan su
  • Damak tadiniza gore salca ilavesi de yapabilirsiniz ama biz kullanmadik.
  • Bu yazdigim malzemelerin hepsini mutfak robotdan gecirip karistirin, dilerseniz hepsini elinizde minik minik te dograyabilirsiniz.
Yapilisi

Un, 1 su bardagi su ve tuzu yogurma kabinda karistirip kulak memesi kivaminda bir hamur yogurun. Hamur cok sert olursa zor acilir, Eger hamur yogururken elinize yapismiyorsa istenilen kivama ulastiniz demektir.

Hamuru yogurduktan sonra, hamurdan yumurta buyuklugunde bezeler kesip yuvarlayin. Acabildiginiz buyuklukte unla birlikte oklava yardimiyla acin, servis tabagindan buyuk olmasi sart.


Bir kasenin icinde yaklasik 1 su bardagi yaga yarim su bardagi su ilave edip karisitirin, su ilave etmemizin sebebi piserken daha cok kabarmasini saglamak icinmis bu kisim onemli :) actigimiz yufkanin uzerine kasikla yagli karisimdan gezdirip firca yardimiyla actigimiz yufkanin heryerine surun.
Asagidaki resimde goruldugu gibi hamuru sagdan ve soldan katlayarak ortada birlestirin.


Hamurun yarisina hazirladigimiz ic harctan resimde gordugunuz miktarda koyup,
Resimde goruldugu gibi katlayin ve katladiginiz kisimlari acilmamasi icin parmak uclarinizla nazikce bastirin
Yanmaz tavada onlu arkali kizarana kadar pisirin, pistikten sonra uzerlerine tereyagi veya siviyag surerek yumusamasini ve lezzetinin artmasini saglayin.
Servis yapacaginiz tabagin uzerine pecete koyup sibitlerimizi onun uzerine koyarak buharlasmadan olusacak yumusamayi engellemis olursunuz, pecete koymaz iseniz hamur olabilir.
Yiyenlere, yapacak olanlara simdiden afiyet olsun...

Instagramdan Guncel olarak takip etmek isterseniz

Followers