22 Nisan 2013 Pazartesi

Bosnak Boregi

Birzamanlar ben Atlanta'dayken, annecigimin dogum gunu icin supriz bir etkinlik duzenlenmisken, ben safiyane duygularla tarif alma niyetiyle sevgili Sevde'nin evine yol almisken, ustelikte karnimizin cok ama cok ac oldugu gunlerden birindeyken... diye devam eden bir hikayesi var bu lezzetli bosnak boreginin,

Atlanta'nin hamarat, guzel, bir o kadar da mutevazi tatli mi tatli, olgun kisiligiyle herkese ornek olmus Atlanta'mizin en kucuk gelini olan  Sevgili Sevde'den aldim bu harika tarifi, Instagram kullanicilari bilirler sevgili Sevde'nin seker hamuruyla yaptigi hem goze hem gonle hitap eden pastalarini, ustelik profesyonel fotografcilar kadar guzel bir albumu de var, Flickr'da dilerseniz sayfasina buradan ulasabilirsiniz. annesine bak kizina al diyen atalarimiz bosuna dememisler, sevgili Fidan abla'yi bilenler bilirler, bilmeyenler instagram kullanicisiysalar buradan sayfasina ulasip, yapmis oldugu lezzetli ikramlarinin yaninda pastalarinin resimlerini de gorme firsatini yakalayabilirler,

Biz o gunun vermis oldugu heyecanla boregin bitmis halinin resmini cekememistik, sevgili Fidan abla imdadimiza yetisip bize yapmis oldugu bosnak boreginin resmini gonderdi, tepsideki borek Fidan abla'nin maharetli ellerinden cikmistir, 

Sevde'cigim, arkadaslarla surpriz bir dogum gunu hazirlayip annemi cok mutlu ettiginiz icin; guzel bir evsahibesi olup yasina ragmen guzek ikramlarla hem gozumuzu hem gonlumuzu doyurdugun icin, herseyden onemlisi  iyi bir arkadas oldugun icin, cok tesekkur ediyorum, arkadasligini ozleyecegim...

Tariflerime bundan sonra Chicago'dan devam edecegim sevgili takipcilerim, guzel bir veda yazisi yazmayi dusunuyordum Atlanta'dan ayrilmadan ama nasip olmadi bundan sonra buranin guzel sofralarindaki guzel lezzetleri sizlerle paylasacagim diyerek son noktayi koyup tarifimizi vermek icin sizleri sayfanin asagisina davet ediyorum.



Hamur Malzemeleri
  • Yaklasik 2-2,5 su bardagi su, buranin olcusuyle 2 cups (400-500ml) su 
  •  Tuz bir cimdik
  • 1 yemek kasigi sıvıyağ
  • 5 su bardağı un
Actigimiz hamurun uzerine surmek icin (bekleme asamasinda) Yarim su bardagi kadar siviyag

Hamuru masa buyuklugunde elimizle incelttikten sonra uzerine surmek icin ; Eritilmis tereyagi yaklasik 150-200 gr

İç Malzemeler
  • Maydonoz
  •  Peynir
  • Veya Kavrulmus kiyma ve soganli ic harc
Yapilisi

Unu, tuzu yogurma kabina alip karistirin, ardindan siviyagi ilave edip suyu da azar azar ilave ederek elinize yapismayan yumusak bir hamur yogurun, ununuzun kalitesine ve markasina gore su miktari daha az veya daha fazla olabilir. Yogurdugunuz hamuru 3 esit parcaya bolup yuvarlayarak yumak yapin.

Unlanmis tezgaha yumagimizi koyarak oklava, tercihen merdane yardimiyla oval olacak sekilde hamuru acin.


Tereyagini sos tavasinda eritin ve sogutun.
Oval buyuklugunde acmis oldugunuz hamuru temiz bir havlu vya mutfak bezinin uzerine serin, Masaya tasirken kolaylik olmasi acisindan bu nokta onemli,

Hamurumuzun uzerine siviyag surup yagla birlikte 10- 15 dk kadar bekleyin.
Iki kisilik bir yardim olursa daha kolay olur, ama tek kisiyle de yapilabilir, iki elimizi hamurun altina koyup altdan kenarlara dogru nazikce cekip birakiyoruz.

Inceltme sirasinda delinmeler, yirtilmalar olabilir, onemli degil sararken o kisimlar gorunmeyecek zaten :)

 
Resimde gordugunuz gibi bir el altda diger el ustde olacak sekilde nazikce kenarlardan cekmeye  devam edin.
Hamurun zar gibi incelmesi lazim, naziklik her asama icin onemli, acele etmede yavas yavas :)
Inceltme sirasinda yirtilan yer olursa bu sekilde isterseniz kamufle de edebilirsiniz.
Gordugunuz gibi zar gibi incecik bir hamurumuz oldu, erittigimiz teryagindan kasik yardimiyla soyle bir uzerine gezdiriveriyoruz, ic harcimizi kenara paralel bir sekilde boylu boyunca istedigimiz miktarda koyup kenarlardan hafifce ice kiviriyoruz,
Resimde gordugunuz gibi carsafimizi yukariya dogru kaldirip boregimizin rulo olmasini sagliyoruz.
Boregimizi resimde gordugunuz gibi uc sira yapip kenarlarindan nazikce tutup,


Yagli kagit serilmis tepsimizin icine koyuyoruz. Onceden isitilmis 400 F- 200C'de uzeri kizarana kadar pisiriyoruz. Boregimizin uzerine veya icine yumurta surmuyoruz, bu haliyle de kendini carsaf boreginden farkli kilmis oluyor, sicakken varsa uzerine kaymak surebilirmissiniz, bilginize...

O gunku boregin, tabakta kalan son dilimlerini yerken aklimiza boregin son halini cekmedigimiz aklimiza geldi :) buda hatira olmasi acisindan boregin mideye gonderilmeden onceki son pozu :)

 Tarif icin tesekkur ediyorum  Sevde'cigim, o gunku hersey cok guzeldi, Yapip yiyecek olanlara simdiden afiyet olsun efendim :))

Bir sonraki tarifte gorusmek dilegiyle...

Instagramdan Guncel olarak takip etmek isterseniz

Followers