30 Temmuz 2013 Salı

Krem Peynirli Brokoli Corbasi

  Brocoli corbasiyla ilk olarak Sweet Tomatoes'da tanistik. Sweet tomatoes'in vegetarian corbalari arasinda en begendigim favori corbam diyebilirim, malesef sadece yilin belli donemlerinde bu corbayi yapiyorlar, dolayisiyla her gittigimde bulamiyorum, bu yuzden bu corbayi evde ayni lezzetde nasil yapabilirim diye arastirdim, her yaptigim birbirinden farkli lezzetde ve guzellikteydi ama benzer sonuclar elde edememistim, taki Emine ablanin, brocoliyi suyla degil cig kremayla hasla o zaman ayni oranin corbalari gibi oluyor diyince kollari sivayip soyledigi sekilde yapmaya, iste bu sonunda artik bende Sweet tomatoes'deki kadar guzel brocoli corbasi yapabiliyorum :)), denemenizi siddetle tavsiye edecegim bu harika corbanin yapimi da cok kolay, tavsiye ediyorum, denediginize pisman olmayacak, bana cok dua edeceksiniz :))
Blogumdaki corbalar kismina ekledigim ilk tarifim umarim gerisi gelir :)

Malzemeler
4 Kisilik
  •  Yarim Kg saplarindan ayrilmis brocoli
  • 2 orta boy veya bir buyuk kuru sogan
  • 2 yemek kasigi tereyagi veya zeytinyagi
  • 1 su bardagi heavy whipping cream veya cig krema (brocoliyi haslamak icin)
  • 1 cay bardagi heavy whipping cream, corba pistikten sonra ilave etmek icin
  • 1 yemek kasigi un
  • 1 yemek kasigi nisasta
  •  1 yemek kasigi krem peynir (peynir tercihinize kalmis dilerseniz peynirsizde yapabilirsiniz)
  • 2 su bardagi sicak su daha sivi bir kivam isterseniz su miktarini arttirabilirsiniz.
  • Damak tadiniza gore tuz ve karabiber
Yapilisi

Brocoliyi saplarini keserek guzelce yikayp corbayi yapacaginiz tencereye alin ve uzerine 1 bardak cig kremayi ilave edin, tencerenin kapagini kapatip orta isida brocoliler renk degistirip yumusayana kadar haslayin.
Baska bir tavada tereyagini eritip uzerine kup kup dogramis oldugunuz soganlari ilave edip, pembelesinceye kadar kavurun.


Soganlarimiza tuz ilave edip kavrduktan sonra un ve nisasta ilavesi yapin,
Unun kokusunun cikmasini saglamak icin birazdaha kavurun ve ocagin altini kapatin.
Brocoliler yumusamis, rengi degismis ve cig krema tamamiyle azalmis oldugunda ocagimizin altini kisin,
Ben corbalarda iri taneleri sevdigim icin patates eziciyle ezdim, dilerseniz siz bu asamada blendir kullanabilirsiniz.
Iyice ezildikten sonra,
Kavrulmus soganlarimizi karisima ilave ediyoruz,
Sicak suyumuzu da ilave ederek karistirmaya devam ediyoruz, ocagimizin altini birazcik aciyoruz,
Kaynayana kadar pisiriyoruz, kaynadiktan sonra ocagin altini iyice kisiyoruz,
1 kasik krem peynir ilave edip peynirin corbayla ozdeslesmesi icin birazdaha ocagin altini acik tutuyoruz, peynirimiz eridikten sonra ocagin altini kapatiyoruz.
Damak tadiniza gore karabiber ilave ederek servis yapabilirsiniz, ben corbada sogan tanelerini sevdigim icin bu asamadan sonra blendir kullanmadim, dilerseniz siz bu asamada da blendir kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun :)


18 Temmuz 2013 Perşembe

Itfaiye Arabasi Temali Dogum Gunu Pastasi

Gecikmeli bir post olmasin, oglumun dogum gunune ozel olsun diye bugun bu tarifi ekliyorum, ne kadar zor sartlar altinda ekledigimi tahmin bile edemezsiniz. O gune ozel iki ayri pasta yapmis olmama ragmen bloga simdilik bir tanesinin tarifini ekliyorum insallah bir sonraki yazimda da 3 yas pastasinin yapimini anlatirim, aslinda mantik olarak 1. yas gunu ve 2. yas gunu pastalariyla ayni bu yuzden onu suanda eklemesemde olur diye dusundum,

1. ve 2. yas gununde oglumun en yakin arkadaslariyla birlikte Atlanta'da kutlamistik ama suanda Atlanta'dan cok uzaktayiz, yeni yasinda yeni arkadaslari ve her daim yaninda olacagi kardesiyle birlikte kutlayacagi nice seneleri olsun insallah.

Iki kardes olmasi guzel ama yas araliginin az olmasi gercekten de cok zor, hele ki gurbetde! Annem sagolsun uzunca bir sure yardimini esirgemedi, gurbet demedi geldi, annem evladina yardim etmek torunlarina bakmak icin geldiginde canimdan cok sevdigim dedemi, babasini kaybettik :( annelerin hakki odenmez, iste birde bu yuzden annemin hakkini nasil odeyecegimi bilmiyorum, insallah bir sonraki yas gununde tum sevdiklerimizle bir arada kutlayacagimiz saglikli, basari dolu nice yaslarimiz olur.

Oglumun istegi uzerine itfaiye arabasi temali bir yas pasta yaptik, pastayi gorunce mutlu olacagini zannediyordum cunku o gormeden gizli gizli yaptim, pastayi gordugunde ki tepkisi; "Annnnneee neden ambulansta yapmadin" oldu, ee tabi ben itfaiye arabasina sevinecek sarilacak boynuma atlayacak diye bir tepki beklerken boyle soylemesi ister istemez kisa sureli bir sok etkisi yaratti, uzunca bir girizgahtan sonra sira geldi cok kolay olan pastamizi kisaca anlatmaya dilerseniz videolu anlatimi icin burayi da tiklayabilirsiniz.

Malzemeler
  • 3 paket dikdortgen kek ( bunu evde kendinizde yapabilirsiniz, kekini begendiginiz bir pandispanyayi borcama veya tepsiye dokun pistikten sonra uc esit parcaya bolun, ayni sonuca ulasacaksiniz) ben iki cocuk iki de pasta bunun yaninda baska ikramlarda hazirladigim icin hazir paket kullanmayi tercih ettim, tercih size kalmis
  • Negro veya Oreo biskuvi (tekerler icin)
  • Whipping cream veya frosting, ben whipping cream kullandim erimesin sicaktan diyede hazir pudingle karistirdim ve kirmizi gida boyasi ilave ettim.
  • Itfaiye arabasinin isiklari icin jelibon

 Yapilisi
Oncelikle whipping creamle, hazir puding karisimini karistirin, cok kati olduysa sutle kivamin yogunlugunu azaltabilirsiniz.
1. paketi acin ve tam ortada ikiye kesin bu itfaiye arabasinin on kismini olusturacak.
 Kestiginiz parcayi birlestirin.
 Arasina hazirladigimiz kremadan surerek parcalarin birbirine yapismasini saglayin.
Bu ikinci kek paketimiz, bunu da 1 el genisliginde veya resimde gordugunuz sekilde kesin, bu itfaiya arabasinin ust kismini olusturacak parca.
 ucuncu paket kekimizde kesmeden herhangi bir islem uygulamadan kullanacagiz, sadece hazirladigimiz kremayi uzerine ve kenarlarina suruyoruz. Resimde gordugunuz sekilde parcalari yerlestirin.
 Kremayla pastanin tamamini kaplayin.

Beyaz krem santiyle pencerelerini ve uzerinin merdivenini yapin, isterseniz gri renkle isterseniz beyaz renkle kenarlarini kontor cekin. Tekerler icin Negro biskuvilerimizi kenarlara yapistirin. Iste bu kadar basit, Pastamiz hazir :)

Resim cekmeden once pastanin uzerindeki sekerlemeler cocuklar tarafindan yendigi icin imdadimiza cup cakelerin uzerindeki M&M'ler yetisti :)


 
 Cocuklarin begenerek yiyecegini dusundugum kucuk bezeler hazirladim, Tarifi icin burayi tiklayabilirsiniz.
Her cocuk gibi oglumda McQueen'i cok sevdigi icin hem gelenlere hemde ogluma jest olsun diye el emegi goz nuru bu kurabiyeleri yaptim, bunu da cok zor sartlar altinda yaptigim icin birdaha yapar miyim bilmiyorum, yiyenler gorenler cok begendi :) hatirasi olsun diye bunu da bloguma ekliyorum


Bu guzel ve lezzetli cup cakeleri de Akif Kerem'in yeni tanistigi arkadaslarindan biri getirdi, instagram kullaniclari bilirler Nisinara ' ya ve guzel kizina buradan tekrar tesekkur ediyoruz.


Bir sonraki tarifimiz kismet olursa 3 numarali yas pasta tarifi olacak. Sabirla okudugunuz icin tesekku ediyorum...

Canim oglum ilk goz agrimiz, iyi ki dogdun, nice guzel yaslarin olsun insallah, sevdiklerinle, seni sevenlerle birlikte...

1 Temmuz 2013 Pazartesi

Antep Fistikli Cikolatali Cheese Cake




Cheese Cake seven biri olarak bu yaz sicaklarina pek uygun bir tatli olmasa da kisin degerlendirilebilecek guzel alternatiflerden biri olarak arsivimde yerini alsin istedim. 

Internetten tarifleri uygularken nedense birebir tek bir tarife bagli kalamiyorum, suda olsa yakisir, bu cok gelmis, onun yerine su olabilir diye kendimce ekleme ve cikarmalar yapiyorum,

Esin kaynagim pelin chef'in sitesindeki su tarif oldu, evde findikli cikolata olmayinca findikli cikolata yerine antep fistikli kullandim, cikolatali cheese cake beyaz bir crust yerine kakaolu sanki daha cok yakisir gibi geldi, ben tarifte olmamasina ragmen cevizde ilave ettim :) baktim cikolata yetersiz koyulukta iki kasikta kakao eklersem sanki istedigim kivami yakalacagimi dusundum  :) siz de kendi damak zevkinize gore ekleme cikartma yapabilirsiniz. Benimkisinin dokusu daha yumusak gibi duruyor ama oldukca uzun bir sure oda sicakliginda bekledigi icin dokusu haliyle yumusadi. 

Ayda bir tarif eklemeye calisiyorum ama bu sefer birazdaha erken paylastim, Ramazan oncesi belki yapip denemek istersiniz diye dusundum, yapacak olanlara simdiden kolay gelsin diyorum :)


Malzemeler

Tabani icin
  • 1 paket kakaolu biskuvi (ben Eti kullandim) Daha kalin bir kek tabani isterseniz iki paketde kullanabilirsiniz, ama ben cheese cake'in yumusak dolgusunu daha cok sevdigim icin agzima biskvili kisimdan cok gelsin istemiyorum
  • 5 yemek kasigi tereyagi, ( eger iki paket biskuvi kullanacaksaniz 8 yemek kasigi tereyagi ilave edebilirsiniz)
  • 1 cay bardagi iri dovulmus ceviz.
Cheese Cake karisimi icin
  • 2 kasik kakao
  • 2 kasik un
  • 2 paket cream cheese, (400 gr, biraz fazla da olabilir) ben sunu kullandim, dilerseniz mascarpone peyniri de kullanabilirsiniz.
  • 175 gr heavy whipping cream ( cig krema,) yaklasik 1 su bardagi
  • 1 su bardagi yani 200 ml toz seker
  • 3 large yumurta, 
  • 2 paket (toplam 160 gr) antep fistikli cikolata
  • 1 paket vanilya
Uzerindeki cikolata sosu icin
  • 1 paket sutlu cikolata (170gr)
  • 30 gr kuvertur dark cikolata
  • 1 bardak yani 200 ml heavy cream ( cig krema,)
Yapilisi,
Butun malzemelerin oda sicakliginda olmasina dikkat edin. Oncelikli olarak Cheese Cake tabanimizi hazirlayip buzdolabinda bekletmemiz gerekiyor. Terayagimizi mikrodalgada veya sos tavasinda eritelim.
Cevizimi irice robotdan gecirelim.


Biskuviyi robotdan gecirin veya bir posetin icine koyup bardak altiyla biskuvileri ufalayin, tereyagini erttiginiz kabin icerisine cevizimizi ilave edeleim karistiralim.


Kelepceli kalibimizin altina yagli kagit serelim, ben kare buyuklugunde yagli kagit tercih ediyorum, cunku piserken su dolu bir kabin icerisinde pisecegi icin kagit ikinci bir korunak gorevi gorecektir, dilerseniz kelepcenin ic yan kisimlarini da yaglayabilirsiniz.
Cheese cake tabanimizi elimizle bastirarak tabana yerlestiriyoruz, siki siki bastirirsak cake karisimi uzerinde guzelce yayilir. Buzdolabinda donmasi icin yaklasik yarim saat (daha fazla da olabilir) bekletiyoruz.
Oda sicakligindaki peynirlerimizi mikserin dusuk ayariyla biraz cirpiyoruz, ardindan cig kremayi ilave ediyoruz, birazdaha cirpiyoruz.
1 bardak toz sekerimizi ilave ediyoruz. cirpmaya devam ediyoruz.
2 kasik un ilavesi ve vanilyayi da ilave ederek birazdaha cirpiyoruz.
Yumurtalari tek tek kirarak karisima ilave ediyoruz. Yumurtalari cok cirparsaniz cheesecakeiniz cok kabaririr ve catlar, bu yuzden karisacak kadar cirpmaniz kafi, Cikolatalarimizi benmari usulu eritiyoruz. Benmari usulu eritmek icin ben caydanliktan yararlaniyorum, caydanligin yuvarlak haznesinden daha buyuk bir kasenin uzerine bir kase koyup kaynayan suyun sicakligi ve buhariyla cikolatalarimiz erimis oluyor.
 Cikolatanin icinde antep fistiklari oldugu icin cok puruzsuz bir cikolata karisimi olmuyor.


Benmari usulu erittigimiz cikolatayi biraz ilitip cheesecake karisiminin icine ilave ediyoruz.
Yine mikserimizin dusuk hiziyla cirpiyoruz, ben bu asama iki kasikta kakao ilave ettim cunku daha koyu renkli olsun istedim. Istereniz ilave etmeyebilirsiniz.
Firinimizi 350f /175C'ye ayarlayip isitiyoruz. Cheesecakeimizi kalibimiza dokuyoruz.
Cheesecake kalibini suyun icine koyacagimiz icin kek tabani islanmasin diye aliminyum folyo ile kapliyoruz, kek kalibindan daha buyuk bir tepsiye kalibin yarisina gelecek kadar su ile dolduruyoruz. Suyun icinde pismesinin sebebi cheese kekimizin ust kisminin catlamamasi icin.
Firindan firina farklilik gosterecegi icin, cheesecake yaklasik 30-40 dk pisiriyoruz, puf noktasi firini acip kek kalibinin hafif oynattigimizda ortasi hala sulu gibi ama kenarlarindan bir oynama olmamasi gerekiyor.


Cheese cakeimiz bir kenarda sogurken uzerine dokecegimiz cikolatali sosumuzu hazirliyoruz. Hazir satilan cikolata soslari olmuyor, bunun ozelligi buzdolabina girdiginde cikolata sosunun donuyor olmasi.
200 ml cig kremayi sos tavasina alin ve hafif isitin, cok kaynmasin.
Kremamiz isinirken cikolatalarin daha hizli erimesi icin kucuk parcalara ayirip keselim.
Amerik'da yasayanlar bu marka kuvertur cikolatayi deneyebilirler, cok kaliteli ve guzel sonuclar elde ediyorsunuz.
Iliyan cig kremanin icine cikolatalarimizi ilave ederek, cikolatalarin erimesi icin karistiralim.
Cikolatalar eritidikten sonra ilimasi icin bir kenarda bekletelim.
Cheese cake imizin uzerine hazirladigimiz cikolata sosunu dokelim
En az 1 gun buzdolabinda bekletelim.
Dilimlere keserken bicagimizi islatmayi unutmayin, daha duzgun kesiliyor cunku, uzerine kakao eleyelim.
Dilerseniz cilekle susleyip servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun :)



Bu arada Orkide'nizin solmamasi ve bakimi icin haftada bir, 2 veya 3 parca buz kullanip, direk gunes isigi almayan aydinlik bir yerde mufaza etmeniz gerekiyormus :) hayatimda ilk defa orkidem 2 haftadan fazla boyle canli ve guzel kaldi, bakalim daha kac hafta daha bizimle birlikte olacak :)

Instagramdan Guncel olarak takip etmek isterseniz

Followers