Malzemeler
- 2 stick ( TR için1 Paket) Tereyağı (isterseniz tuzsuz margarinde kullanabilirsiniz)
- 1 çay bardağı sıvıyağ (Tercihen canola oıl veya zeytinyağı)
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı pudra şekeri
- 1 paket kabartma tozu
- 3-4 damla limon suyu veya sirke
- 1 paket vanilya
- aldığı kadar all purpose un
- 3-4 tane büyük boy elma
- 5-6 yemek kaşığı toz şeker.
- 1 yemek kaşığı tarçın (Piştikden sonra ekliyorsunuz)
- 1 çay bardağı ince ince kesilmiş kuru üzüm (Golden raisins)
- 1 çay bardağı dövülmüş ceviz (isteğe bağlı daha az veya daha fazla ekleyebilirsiniz)
- Ayrıca istediğiniz kuru meyveleri küçük küçük kesip ilave edebilirsiniz.
- Önce elmalı içi hazırlıyoruz.
- Elmaları rendenin iri tarafıyla rendeleyin.
- Pişireceğiniz kaba alın ve elmaların üzerine şekeri ilave edin ve elmalar suyunu çekene kadar pişirin.
- İnce ince kestiğiniz üzüm veya kuru meyveleri ilave edin
- 5 dakika daha pişirdikden sonra cevizi ekleyip ocağın altını kapatın.
- Elmalar ılıdıkdan sonra tarçını ilave edin ve soğumaya bırakın.
- Elmaların kararması için 4-5 damla limon suyu sıkabilirsiniz ya da daha ekşi bir karışım içinde limounu kullanabilirsiniz.
- Tereyağı ve pudra şekerini krema haline gelene kadar elinizle veya çatalla çırpın.
- Kabartma tozunu limonla veya sirke ile kabartın.
- Diğer malzemeleride ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun.
- Hamurdan küçük parçalar kopartıp elinizle hafif açın.
- Ortalarına elmalı içten koyup önceden yağlanmış tepsiye dizin.
- Farklı şekillerde vererek de elmalı kurabiyelerinizi yapabilirsiniz.
- 350 F de yaklasık 15-20 dakika pişirin (pişirme süreniz fırınınızın kalitesine (Yaşına) göre daha az veya daha fazla olabilir)
- Fırından çıkdıkdan sonra Üzerine pudra şekeri dökerek servis yapın.
Açıkçası elmalı harcım bitince ve hamur artınca benımde aklıma pay yapma fikri geldi.
İlk defa denediğim ama tadıyla güzel olan bu görüntü çıktı ortaya
- Kelepçeli kek kalıbının yağlayın.
- Pay hamurunu ince bir şekilde açın veya elinizle bastırarak kalıbın heryerini hamurla kaplayın.
- üzerinde ince ince dilimlenmis elmaları dıştan başlayarak içe doğru dizmeye başlayın.
- Üzerlerine 4-5 kaşık toz şeker serpin. (İsteğe göre daha az veya fazla)
- Fındık, ceviz, ince ince kesilmiş kuru üzüm, meyveleri üzerine serpin.
- En son tarçın serperek önceden ısıtılmış 350f fırında 20 dakika pişirin (Fırın kalitenize göre daha az veya daha fazla olabilir pişirme süresi, ben ortalama bi zaman verdim)
- Fırından çıktıkdan sonra ılımasını bekleyin.
- Ilıdıkdan sonra üzerine pudra şekeri serperek servis yapın.
Afiyet Olsun
elmalı kurabiyeleri çok severim.hatta elmalı olan herşeyi severim :) bilirsin.
YanıtlaSilgörüntüsü çok hoş duruyor.hemen tarif defterime ekliyorum.ellerine sağlık.
Sagolasin guzel dusuncelerin icin :) Elmali kurabiyeyi bende bende bende cok seviyorum :))hatta rendelenmis hazir elma harcim olsa hergune yapabilirim :))
YanıtlaSilCicek sekli kendiliginden oluyor zaten, extra ugrasmiyorsun, cok SIK ve guzel oluyorlar
rica ederim ne dmek :)
YanıtlaSiliç harcını hazırlayıp derin dondurcuya atabilirin(tabiki orada yer varsa :)
böylelikle her zaman elinin altında oluyor.
özelikle evde elma olmadığı veya vaktin olmadığı zamanlar kurtarıcın oluyor.
ve uzun süre dayanıyor.
denemeni tavsiye ederim.
yaa hic bilmiyordum bu ayrintiyi, evde elma, buzlukda da yer oldugu zaman soyledigini uygulayayim, sagolasin pratik bir fikirmis, hersey buzluga girmiyor ya, cozulunce kotu oluyor, denenmis seyleri denemek daha mantikli :)
YanıtlaSilYaptim ve cok guzel oldu elinize saglik...
YanıtlaSil