14 Aralık 2009 Pazartesi

Pastahane (Sosyete) Simiti (Ortalama 5 adet için)

Efendim sosyete simitinin özelliği sokaklarda satılanlar gibi çıtır çıtır ve gevrek olmaması, aksine yumuşacık, puf puf, kabarık olması. Kişiden kişiye zevkler farklılaştığı için bu tarifi de özleyen biri vardır mutlaka. Geçen sene cooking class dersinde göstermiştim bu tarifi, çok eğlenceli geçmiş ve bir o kadarda beğenmişlerdi Amerika'lı cooking class öğrencilerimiz. Resimleri orjinal boyutda görmek isterseniz resimlerin üzerini tıklayabilirsiniz.

Malzemeler

  • 1/2 cup ılık su
  • 1/2 cup ılık süt
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 1,5 tatlı kaşığı toz veya instant maya(Instant mayanin özelligi una direk katıp hamuru yoğurmanız, ılık suda kabarması için beklemiyorsunuz)
  • 1 çorba kaşığı tuz (isteğe göre artırılabilir)
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Aldığı kadar All purpose un
  • Kavrulmus susam

  • Yapılışı
    • Ilık suyu hamuru yoguracağınız kaba dökün, maya ve şekeri ekleyerek karıştırın ve karışımın kabarması için en az 5 dakika bekleyin, karışım köpük köpük olunca maya gelmiş oluyor.(Mayalanma sicakligi kucuk parmagimizin dayanabildigi sicaklik)

  • Köpük köpük olan karışıma tuz ve un koyulur ve hamur yoğurulur, poğaca hamurundan daha yumuşak bir hamur olması lazım.
  • Hamurun mayalanması için yoğurduğunuz kabın üzerine kapak örtebilir veya streçle kaplayabilirsiniz.

  • Hamurdan large yumurta büyüklüğünde yuvarlaklar alıp uzun şerit halinde avucunuzun altında ezerek şekil verin. İki uzun şerit elde ettikden sonra iki şeritle saç örgüsü şekli verip iki ucunu birleştirin.
  • Temiz bir yere yaptığınız simidi koyun ve mayalanması için bekleyin, üzerine suyla karıştırılmış pekmezi sürün, bu sırada hamur bitene kadar simit yapma işlemine devam edin.

    • Hazırlanmış simitleri susam dolu kabın içine koyun hamurun üstüne ve altına susamlar yapışacak şekilde susamların hamura yapışmasını sağlayın.

  • Sprey yağla yağlanmış tepsiye dizin,önceden ısıtılmış 450F fırında en az 10 dakika pişirin, üzerinin kızarması için broilde 2 dakika bekletmeniz yeterli.



    Bir kaç püf noktası


    *** Daha kızarmış simit seviyorsanız, tepsiye simitleri koydukdan sonra pekmezi sulandırmadan direk üzerine biraz daha sürebilirsiniz.


  • *** Daha çıtır simitleri seviyorsaniz önce Broilde en az 3 dakika pişirip sonra 450'F de 10 dakika pişirin.

    *** Evdeki yangın alarmlarının çalma olasılığına karşın, ıslatılmış havlu peçeteyle yangın dedektorlerinin üzerini kaplayabilirsiniz, kaplarken lastik kullanmanızı tavsiye ederim, ipte farklı bir alternatif :)


    ***Cok sıcak ve soğuk suda maya gelmiyor, maya gelmeden hamuru yoğurursanız hamur çürüyor, ne kadar un koyarsaniz koyun,hamur toplanmıyor, çamur gibi birçey oluyor.


    ***Mayaladıgınız hamuru en az 1-2 gun buzdolabınızda saklayabilir, simidi yapmadan en az yarım saat oncesinde cikartıp mayanın gelmesi icin bekledikden sonra hamuru kullanabilirsiniz.

    Afiyet Olsun :)


    2 yorum:

    1. Nurdancim oncelikli olarak essiz tariflerini bizlerle boyle guzel bir web sitesinde paylastigin icin tesekkur ederim. Yazin Tr de Huseyin simiti cok sevmis ve her ne zaman carsida gorse almamizi istemisti. Bu tarif ozellikle onun icin cok iyi oldu. Daha pisirmeden seklini gordugunde bile "yasasin simit" diye cok mutlu oldu. Tabii ki en guzel kismi da yemesi idi. Detayli tarifin sayesinde Tr de ki simit ozleminide gidermis oldu.
      sumeyra

      YanıtlaSil
    2. Ahh canim, benim, yerim ben Huseyini, afiyet olsun ablacim, maharet tarifi verende degil, ayzi zamanda tarifi de tutturabilende, sokak simiti tarifi de var sitede onu da denemeni tavsiye ederim, o da cok guzel oluyor,
      guzel yorumlarin icin tesekkur ederim ablacim :)

      YanıtlaSil

    Instagramdan Guncel olarak takip etmek isterseniz

    Followers