14 Aralık 2009 Pazartesi

Ramazan Pidesi

Malzemeler

  • 4 Tatlı kaşığı ınstan maya (yoksa normal ekmek mayası da olabilir)
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1\2 su bardağı ılık su
  • 1\2 bardağı un
  • 3 + 1\2 bardak un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 bardak (200 ml) ılık su
  • 1 yumurta sarısı
Yapılışı

  • Maya ve şekeri 1\2 ılık su ile karıştırıp mayalandıralım yaklaşık 10 dakika bekleyelim (kabarmasını sağlayalım)
  • kabaran mayanın içine 1\2 bardak unu koyalım ve çatal yardımıyla pürüzsüz bir karışım elde edene kadar çırpalım.
  • Karışımın üstünü kapakla kapatıp yarım saat bekletelim.
,
  • 3+1\2 bardak unu yoğurma kabına alıp unun ortasını havuz gibi açalım.
  • Sıvı yağı, tuzu, 1 bardak ılık suyu ve bir önceki aşamada hazırladığımız maylı karışımı karıştırıp hamuru yoğuralım.
  • Tezgahı unlayıp tezgahın üzerinde en az 10 dakika yoğuralım,
  • ilk başlarda ele yapışan bir hamur oluyor panik olmayın hafif hafif elinize un dökerek hamurun özdeşleşmesini sağlayın.
  • Yağlanmış büyük bir kaseye (tercihen yoğurma kabınız olabilir) yoğurulan hamuru koyalım.
  • Kabın üzerini strech fılmle kaplayıp hava almamasını sağlayın ve ılık bir ortam sağlamak için üzerine havlu kapatın.
  • Yaklaşık 1 saat bekleyin.

  • Hamur mayalanınca (kabarınca) unlanmış tezgaha alıp hamurun havasını çıkaralım.
  • Daha sonra hamuru iki parçaya bölerek yumak yapalım.
  • Temiz bir havluyu sıcak su ile ıslatıp yumakların üzerini örtün. Hava almamasına dikkat edin.
  • En az yarım saat bekleyin.
  • Yumakların büyüklüğü iki katına çıktıysa mayalanmış demektir.
  • Yuvarlak bir tepsiyi yağlayalım. (Ben küçük boy pizza tepsisi kullandım)
  • Hamuru önce biraz tezgahta parmak uçlarımızla açalım (elimize yapışıyorsa biraz unlayalım)
  • Daha sonra hamuru tepsiye alıp ne çok ince nede çok kalın olacak şekilde açıp yine mayalanması için bekleyelim.
  • Diğer yumak içinde aynı işlemleri uygulayın.
  • Hamur kabarınca çatalla çırpılmış yumurtayı parmak uçlarınıza bandırıp önce hamurun kenarlarından iki parmak eninde bi iç daire oluşturalım.
  • Yine parmak uçlarımızı yumurtaya bandırarak baklava deseni veya istediğiniz deseni oluşturun.
  • Üzerine susam ve çörek otu serpipi önceden ısıtılmış 400 F (200 C ) fırında ortalama 10 dakika pişirelim.
  • Pidemiz fırında çıktığında bi havluya sarıp sıcaklığını muhafaza etmesi için bi poşetin içine alalım.
  • Servis zamanı çıkartıp istediğiniz şekilde keserek afiyetle yiyin


Afiyet olsun

2 yorum:

  1. offf nurdan offf. Yapiyosun bari gosterme :D . Simdi nasil yapcaz bunlari . Ben bu pidelere bayildimmmmmmmmmmm. ellerine saglik

    sukran

    YanıtlaSil
  2. Canim benim, iyi ki gitmeden sana yapip getirmisim pideden, yoksa uzulurdum, yediremeden gonderdik kizi diye :(
    Guzelim senin yaptiklarinin yaninda bunlar ne ki, sen gel ben yine yapar yediririm sana :)

    YanıtlaSil

Instagramdan Guncel olarak takip etmek isterseniz

Followers