- 4 Tatlı kaşığı ınstan maya (yoksa normal ekmek mayası da olabilir)
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1\2 su bardağı ılık su
- 1\2 bardağı un
- 3 + 1\2 bardak un
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 3 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 bardak (200 ml) ılık su
- 1 yumurta sarısı
Yapılışı
- Maya ve şekeri 1\2 ılık su ile karıştırıp mayalandıralım yaklaşık 10 dakika bekleyelim (kabarmasını sağlayalım)
- kabaran mayanın içine 1\2 bardak unu koyalım ve çatal yardımıyla pürüzsüz bir karışım elde edene kadar çırpalım.
- Karışımın üstünü kapakla kapatıp yarım saat bekletelim.
- 3+1\2 bardak unu yoğurma kabına alıp unun ortasını havuz gibi açalım.
- Sıvı yağı, tuzu, 1 bardak ılık suyu ve bir önceki aşamada hazırladığımız maylı karışımı karıştırıp hamuru yoğuralım.
- Tezgahı unlayıp tezgahın üzerinde en az 10 dakika yoğuralım,
- ilk başlarda ele yapışan bir hamur oluyor panik olmayın hafif hafif elinize un dökerek hamurun özdeşleşmesini sağlayın.
- Yağlanmış büyük bir kaseye (tercihen yoğurma kabınız olabilir) yoğurulan hamuru koyalım.
- Kabın üzerini strech fılmle kaplayıp hava almamasını sağlayın ve ılık bir ortam sağlamak için üzerine havlu kapatın.
- Yaklaşık 1 saat bekleyin.
- Hamur mayalanınca (kabarınca) unlanmış tezgaha alıp hamurun havasını çıkaralım.
- Daha sonra hamuru iki parçaya bölerek yumak yapalım.
- Temiz bir havluyu sıcak su ile ıslatıp yumakların üzerini örtün. Hava almamasına dikkat edin.
- En az yarım saat bekleyin.
- Yumakların büyüklüğü iki katına çıktıysa mayalanmış demektir.
- Yuvarlak bir tepsiyi yağlayalım. (Ben küçük boy pizza tepsisi kullandım)
- Hamuru önce biraz tezgahta parmak uçlarımızla açalım (elimize yapışıyorsa biraz unlayalım)
- Daha sonra hamuru tepsiye alıp ne çok ince nede çok kalın olacak şekilde açıp yine mayalanması için bekleyelim.
- Diğer yumak içinde aynı işlemleri uygulayın.
- Hamur kabarınca çatalla çırpılmış yumurtayı parmak uçlarınıza bandırıp önce hamurun kenarlarından iki parmak eninde bi iç daire oluşturalım.
- Yine parmak uçlarımızı yumurtaya bandırarak baklava deseni veya istediğiniz deseni oluşturun.
- Üzerine susam ve çörek otu serpipi önceden ısıtılmış 400 F (200 C ) fırında ortalama 10 dakika pişirelim.
- Pidemiz fırında çıktığında bi havluya sarıp sıcaklığını muhafaza etmesi için bi poşetin içine alalım.
- Servis zamanı çıkartıp istediğiniz şekilde keserek afiyetle yiyin
offf nurdan offf. Yapiyosun bari gosterme :D . Simdi nasil yapcaz bunlari . Ben bu pidelere bayildimmmmmmmmmmm. ellerine saglik
YanıtlaSilsukran
Canim benim, iyi ki gitmeden sana yapip getirmisim pideden, yoksa uzulurdum, yediremeden gonderdik kizi diye :(
YanıtlaSilGuzelim senin yaptiklarinin yaninda bunlar ne ki, sen gel ben yine yapar yediririm sana :)