15 Şubat 2010 Pazartesi

Patatesli Pogaça

Nihayet bulduğum ilk fırsatı değerlendirip Nuray Abla'nın pratik, lezzetli ve de bereketli mayalı pide görünümlü patatesli pogaça tarifini vermeye, poğaçalara tek tek şekil verıp zaman kaybetmektense en pratik haliyle hazırlayıp misafirlerinize sunmak istemez misiniz?

Malzemeler
  • 1 Su bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 3 tatlı kaşığı maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un (All Purpose)
  • Üzerine sürmek için 1 tane yumurta sarısı
  • Süslemek için çörek otu, susam

İç Malzemesi

  • Patates
  • Kavrulmuş soğan
  • Salça
  • Tuz
  • Damak tadına göre istenilen baharatlar ( Benim favorim kekik ve nane)

Verilen malzemelerle 4 parça çıkıyor, dilerseniz malzemelerin yarısını kullanarak daha azda elde edebilirsiniz.

Yapılışı

Bütün malzemeler karıştırılıp, hamur yoğrulur. Mayalanması için beklenir maya geldikden sonra hamur 4 eşit parçaya bölünür.

Her bir parça merdane yardımı ile uzunlamasına açılır.

İstenilen inceliğe ulaştığında hazırlanan patatesli harçdan ilave edilir.
Kaşığın tersi ile hamurun heryerine eşit şekilde harçdan dağıtılır.

Hamurun heryerine patatesli harçdan ilave ettikden sonra,
Kenarlardan başlayarak ortaya doğru kapatılır,
Hamurların uçları birbir ile yapıştrılırsa açılma olasılığını ortadan kaldırmış oluruz, ters çevirip tepsiye koyacağımız için açık bi yer kalmamasına dikkat edin.
Hamurmuzun ağzı kapalı kısmı alta gelecek şekilde tepsiye yerleştirelim. Üzerine yumurta sarısı sürelim, isteğe bağlı susam ve çörek otu dökelim.
Tepside mayalanması için en az yarım saat bekleyelim. Önceden ısıtılmış 350 F'da (175 C'de) hamurlarımız altın rengini alana kadar pişirelim.


Nuray Abla'nın ellerine sağlık, pratik ve lezzetli bir tarifi bizlerle paylaştığı içinde kendisine teşekkür ediyorum.

21 yorum:

  1. nurdancim,tarif hos gorunuyor. denemeyi dusunuyorum. tesekkurler... Esra Afacan

    YanıtlaSil
  2. Ben de ben de! Artik bir merdanem de var, hemencecik yapiveririm Nuray abla gibi :) Ellerinize saglik, cok guzel gorunuyor.

    YanıtlaSil
  3. Firindaki hali muhtesem gorunuyor :)

    YanıtlaSil
  4. Esracim, goruntu kadar tadi da hos, denemeni tavsiye ederim ;)

    Melikecigim, merdanen hayirli ugurlu olsun, dene bakalim, sonucdan menun kalacak misin?

    New York'dan goruntu kadar tadi da muhtesemdi, tavsiye ederim ;)

    YanıtlaSil
  5. cok lezzetli gözüküyor. ellerinize saglik. sablonla ilgili sorunuzu sizin sitenizde cevaplamak istedim. benimki klasik sablon.minima sablonun adi. uzuuuuuun ugraslar sonucu sablonu gensiletmeyi basardim.
    yerlesim html yi düzenle kisminda px kodlu sayilari 100daha yükselttim. böyle anlattgimda anlamiyorsunuz karisik gözükebilir. biraz dikkatle html kodlari arasinda sonu px le biten kodlari arayin. ama kendi sablonunuzu word yada not defterine(yani html yi) kaydedinki sonradan üzülmeyin:) flickr a da üye olmanizi tavsiye ederim. yanda slayt gösterisi eklemeniz mümkün. kolay gelsin. anlasilmayan bisi olursa bir tik yardimci olurum sevgiler

    YanıtlaSil
  6. nefis gözüküyor, ekran başında acıktım resmen :)

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Betul hanim, soylediginiz gibi Goruntu tadin guzelligini tarif etmekte birebir yaniltmiyor insani :)sablonla ilgili bilgiler icin tesekkurler, biraz karisik geldigi icin simdilik erteliyorum, eger tekrardan bir yenilenme sureci icine girmek istersem kapinizi tiklarim :)

    Cherry Blossom Girl,
    Tarif cok kolay, yapip acliginizi yatistirin bence :)

    YanıtlaSil
  8. enfes gözüküyor.hemen tarif defterime ekliyorum.denemedim ama güzel olacağına eminim.
    bu kadar büyük değil de tek ikramlık şeklinde yapsak nasıl olur acaba ?

    YanıtlaSil
  9. şimdi tarifi defterime geçiriken farkettim.
    iç malzemesinin nasıl hazırlandığını yok,eminim birçok kişi biliyordur ama bu tarifi mutfak deneyimi yeni olan kişiler de denemek isteyebilirler.
    benden söylemesi :)

    YanıtlaSil
  10. Bu kadar buyuk olup dilimlenme sebebi pratik olmasi, yani tek tek ugrasmakdansa butun yapip pistikden sonra kesiveriyorsun :)) ama tabi bu seklin minik versiyonlari da vakti olanlar icin guzel bir alternatif olabilir :)

    Ic malzemesini yazmadim, sogani kavuruyorsun, icine salca, biber, baharatlari atiyorsun, patatesleri haslayip eziyorsun veya rendeliyorsun, soganli harcla karistirip hamurun icine koyuyorsun :)) iste bu kadar...

    YanıtlaSil
  11. teşekkürler canım.
    bende müsait bir zamanda tek porsiyonluk deniyeyim bakalım nasıl olacak.

    YanıtlaSil
  12. Nurdancim, tarifi gecen gun denedim, esim bayildi, Turk markete patatesli pogaca geliyordu, aynen onlarin tadi gibi oldu...bugun de zeytinli ve ezine peynirlisini denicem...cok tesekkurler tarif icin.

    muhabbetle

    YanıtlaSil
  13. rica ederim Fatmacim ne demek, maharet tarifi okumakda degil, tarifi tutturabilmekte, bu durumda senin payinda yadsinamayacak olcude onemli, afiyet olsun canim,
    Optum cok...

    YanıtlaSil
  14. şükriye annen18 Mart 2010 01:18

    ablana misafir gelince pratik ve görüntü güzel olduğu için yapmayı düşünüyoruz umarım tadı da güzeldir ellerinize sağlık gurbet kuşları

    YanıtlaSil
  15. Canim annecim, mutlaka yapin, cok lezzetli oluyor, ahh ahh orda olmayi ne cok isterdim, blogdakilerini sirayla beraber yapardik :)

    YanıtlaSil
  16. merhabalar nurdan hanim sitenizi cok begendim tarifleriniz harika devamini bekliyoruz ellerinize saglik....

    YanıtlaSil
  17. Merhaba Adsiz,
    Sitemi begenmenize cok sevindim, tesekkurler herzaman beklerim :)

    YanıtlaSil
  18. Merhaba Nurdan,
    Siteni ben de oglumda begendik ozellikle oglum resimlerini cok begendi.Begendigi yemek resimlerini bana gosteriyor 'anne bana bundan yap' diyor.
    Basarilar dilerim...

    YanıtlaSil
  19. Merhaba Adsiz,
    Sizi ve oglunuzu taniyor muyum acaba?
    Sitemi begenmenize sevindim,
    Tesekkurler...

    YanıtlaSil
  20. Elifcigim afiyet olsun,
    Begenmene sevindim ;)

    YanıtlaSil