2 Haziran 2010 Çarşamba

Haşhaşlı Gözleme

Kayıtlarımı otomatikten kaydedip yayınlayınca benim için çok pratik oluyordu, günü gelen kaydım otomatik olarak sitede yerini alıyordu, şu günlerde sıcaklığında etkisiyle bilgisayar ile çok haşır neşir olamıyorum dolayısıyla tarifte ekleyemiyorum, bu tarifimde geçen seneki TR ziyaretimde canım anneciğimin yapmış olduğu bir tarifti, malum bu sene TRiye gidemeyince anca böyle resimleriyle avunmak zorunda kalıyorum, anne elinin değdiği herşey bir başka güzel oluyor sanki. Neyse ki annemin eliyle tatlanacak tatların çok yakın olması beni daha bi mutlu kılıyor ;)

Çocukluğumdan beri bıkmadan yediğim, Kütahya ile özdeşleşmiş harika bir tat, saç üzerinde pişirileni daha bi makbul daha bi lezzetli oluyor ama ev şartlarında teflon tavalar imdadımıza yetişiyor, katmer ile benzerlikler göstermesine rağmen farklılıkları da mevcut, yaparak, tadarak bu farklılıkları farkedebilirsiniz.

Gelelim tarifimize

Malzemeler
  • 2 yemek kaşığı toz maya
  • 1 su bardağı ılık su veya süt
  • 1 tane kesme şeker veya 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un
Haşhaşlı karışım için
  • 250 gr çekilmiş haşhaş (haşhaş ezmesi)
  • 1/2 su bardağı tahin
  • 1 yemek kaşığı tuz (silme)
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı ölçüsünden ortalama 2-3 beze çıkıyor, hazırlayacağınız kişi sayısına göre miktarı çoğaltabilirsiniz.

Yapılışı

Öncelikle ılık su/süt ile mayamızı bir kaba alarak mayanın kabarması için 5 dk bekleyelim.

Maya geldikten sonra hamur için yazılan bütün malzemeleri ekleyerek yumuşak bir hamur yoğuralım. Hamurun mayalanması için yoğurduğumuz kabın üstünü havlu veya peçete ile kapatalım. Hamurumuzu yaklaşık yarım saat mayalandıralım.
Hamur mayalandıktan sonra portakal büyüklüğünde hamurdan parçalar kopartıp yumak(yuvarlak) yapalım
Her bir hamur bezesini unlanmış tezgahın üzerinde hamurun üstünü de unlayarak tek tek servis tabağı büyüklüğünde açalım.
Açtığımız hamurları dinlenmesi için temiz bir yerde bekletelim.
Haşhaşlı sosumuz için tüm malzemeleri bir kaba alıp haşhaş kıvamı yumuşayıncaya kadar karıştıralım, dilerseniz biraz ocakta da ısıtıp haşhaşın daha kolay erimesini sağlayabilirsiniz. Haşhaşlı karışımdan 2-3 kaşık alıp servis tabağı büyüklüğünde açtığımız yufkanın üzerine gezdirerek, fırça yardımıyıla veya elimizle haşhaşı yufkamızın heryerine sürelim.
Kenarlarından tutup nazikçe dışarıya doğru çekip yufkamızı inceltelim.
Aynı işlemi yufkamızın tüm kenarlarına uygulayalım.
Yufkamızı inceltme işlemi bittikten sonra yufkanın kenarından tutup ortada birleştirelim.
Diğer kenarından tutup, katladığımız hamurun üzerine kapatalım.
Uzun bir şerit haline gelen hamurun üzerine tekrar haşhaşlı sosumuzdan 1-2 kaşık dökerek hamurun yüzeyini haşhaş ile kaplayalım.
Uzunlamasına katladığımız hamurun bir ucundan tutup kare olacak şekilde iki kere içe doğru katlayalım.
Kare şeklinde katlanmış hamurumuzu dinlenmek üzere unlanmış tezgahın üzerine yerleştirelim. Aynı işlemi kalan yufkalar içinde tekrarlayalım.

Diğer hamurlara aynı işlemi uygularken kare şeklini almış haşhaşlı hamurlarımız mayanın etkisiyle birazcık tombişleşiyorlar.
Hamurlarımızı tek tek pişireceğimiz büyük boy tavamızın ebatında hamurlarımızı açıyoruz.
Önceden hafif yağlanmış tavamızda önlü arkalı kızarana kadar pişiriyoruz.
Pişen kısmın üzerini tereyağı ile lezzetlendiriyoruz.

Gözlemenin yanında sıcacık yeni demlenmiş bir bardak çay domates ve beyaz peynir eşliğinde afiyetle yiyorsunuz, bu alternatif dışında kavunla yemenizi de tavsiye ederim, zira harika bir ikili olduklarını tattığınız zaman anlayabilirsiniz.

Ellerine sağlık canım anneciğim, yiyenlere afiyet olsun, denemek isteyenlere de şimdiden kolaylıklar diliyorum

14 yorum:

  1. Nurdancim, annenin ellerine saglik harika gozukuyolar olsada yesek diye icimden gecirdim simdi, tabi icinden gecirmeyle olmuyor zahmet edip kalkip yapmam lazim heralde:))Simdi uzun zamandir sormak istedigim bisey Nuray'in tarifini koydugunda da aklima geldi,icine tahin koyuyorsunuz ya sadece tahin mi yoksa tahin pekmez karisimi mi koyuyorsunuz?bilgi icin simdiden tesekkurler heralde dayanamayip artik kollari siviycam bugun:)))

    YanıtlaSil
  2. Insallah en kısa zamanda gıdersın Turkiye'ye.cok severım gozlemeyı kermesede bol bol yedım :)

    YanıtlaSil
  3. tarif için teşekkürler.çok severim.gece gece de canım çekti.gündüz olsa yapardım.
    annemin ellerine senin de emeğine sağlık.
    yapmak isteyen herekse tavsiye ederim.tadı gayet güzel oluyor.

    YanıtlaSil
  4. Meryem ablacim cok hossun herzamanki gibi, yazdigin yorumlara cok guluyorum :)
    Insallah yolunuz duserse burlara ya da bizim oralara beraber yapip yeriz insallah,
    Meryem ablacim sorunun cevabi ise soyle, tahin pekmez karisimi degil tabi ki de, tahinle pekmezin tartisilamaz guzel bir birlikteligi var ama gozleme ve katmer icin sadece tahin kullaniyoruz,

    Sevgili NY'tan
    Guzel temennilerin icin aminn insallah diyorum :) bende cok severim ama en cokta anneminkileri :)

    Ablacim,
    Rica ederim ne demek :)) birlikte yedigimiz gunleri hatirladim da hey gidi gunler heyy dedim,insallah yine birlikte yapar yeriz :)

    YanıtlaSil
  5. Ellerinize saglik Nurdan'cim cok guzel gozukuyor. Canim annemin gozlemelerine andirdi. Yarin biz de gorusmek uzere. Bu arada bende bir Eskisehirli olarak cevizli hashali lokum yapmayi dusunuyorum:))

    YanıtlaSil
  6. Tesekkur ederim Betul ablacim,
    Bugun yaptigin lokmalar harikaydi, tam tarif ederken yarida kaldi, bigun yaparken beni de cagir resimleyip blogumda yer vereyim :)

    YanıtlaSil
  7. Tesekkurler canim, sevinerek hashasli lokum tekrar senin icin yaparim. Nezaman istersen beklerim:)))
    Selamlar.

    YanıtlaSil
  8. Bunu bir davet olarak kabul ediyorum, sen ne zaman musait olursan bana soyle makinemi kapip kosa kosa gelirim :))

    YanıtlaSil
  9. Nurdancim tarifin super gozukuyor.Ellerine saglik.En kisa zamanda denemek istiyorum ins.

    YanıtlaSil
  10. Aysegulcum,
    tarifi begenmene sevindim, insallah yapip tadarsinda, simdiden afiyet olsun, kolay gelsin :)

    YanıtlaSil
  11. Ellerinize saglik arkadasim. Ama acikcasi ben senin tahinli kurabiye tarifini bekliyorum. o nezaman geliyo?

    YanıtlaSil
  12. Nurdancım, haşhaşı buluruzda onu kim ezecek :) anneciğinin elcazlarına sağlık,işin sana düşen kısmı foto çekmek ve afiyetle yemek oldu galiba :P afiyet şifa olsun.

    Regaib kandilin mübarek olsun canım dua dua dua inşallah.

    YanıtlaSil
  13. Aysecim,
    Insallah annem gelip yaparsa afiyetle yeriz :)
    Tahinli kurabiyenin bu kadar cok tutulacagini tahmin etmedigim icin resimlerini cekmemistim, insallah birsonraki yapisimda resimlerini ceker bloga eklerim :)

    Jibekcim,
    ben denemedim ama deneyenler yagla birlikte muftak robotunda ezilebilecegini soylemisti, bilmiyorum ayni tadi olur mu? denemek lazim herhalde :)Annecim gozlemeleri yaparken gozleme kokulariyla mest olup resimlemistim :)
    seninde regaib kandilin mubarek olsun, dualar musterek bende bekliyorum insallah
    Selamlar...

    YanıtlaSil
  14. bu tarifi yapmam lazim nurdancim. teflonda gozleme gibi yapmak da iyi fikirmis. cok tesekkur ederiz efendim...
    esra

    YanıtlaSil