23 Haziran 2013 Pazar

Instagram'da ki Pastane pogacasi


 
Instagram takipcilerimin buyuk bir kismi bu tarifin yayinlanmasini bekliyordu, bircoguna tarifi mail yoluyla gondermis olsamda, arsivimde yerini almasi ve bu harika pogacalardan haberi olmayanlarin olmasi icin, yakaladigim ilk firsatda bloguma eklemek istedim, 

Bu pogacayi denediginizde, bu zamana kadar bildiginiz tum pogaca tariflerini (blogumdakiler haric :) unutmak isteyeceksiniz :)) Herkes tarafindan cok begenilen bu pogaca tarifinin asil sahibi sevgili Zeynep'mis, ama ben bu pogacayi sevgili Sevde' de yemistim, bizleri bu pogacayla tanistiran iki guzel insana buradan tesekkurlerimi sunuyorum :)

Gelelim pogacamizin tarifine, orjinalinde icinde hicbirsey yoktu, ben patates sogan karisimi yaptim, cok yakisti, istege bagli peynirli de olabilir.

Malzemeler:
  • 1 su bardağı yogurt (200 ml)
  • 1 paket (1 yemek kasigi) ınstant kuru maya (oda sıcaklığında yaş mayada olabilir.)
  • 1 paket tereyagi (2 stick) oda sıcaklığında.
  • 1 su bardağı sıvı yag (200 ml)
  • 1 pk. kabartma tozu,  hem maya hem kabartma tozu demeyiniz. evet ikiside var.
  • 1 tatlı kaşıgı seker
  •  1 tatlı kaşıgı tuz
  •  2 yumurta beyazı (sarısını üzerine sürüyorum)
  • 5- 6 su bardağı un. (Yumusak bir hamur elde edecek derecede un miktarini ununuzun kalitesine gore azaltip cogaltabilirsiniz)
Yapilisi

Once sivilari karistiralim, mayayi da kucuk bir cay bardaginda  ilik su ve seker ile cozdurup mayalandiralim, sonra karisima dokelim, sivilardan olusan bulamacin icine un ilavesi yapalim.

Yumusak ele yapismayan bir hamur elde edince yogurma kabinin uzerini strech filmle kaplayip buzdolabinda en az  1 saat bekletelim, olurda geceden yapip sabaha kadar bekletirseniz daha makbul olur.


Buzdolabindan cikan hamurumuz kabarmis, sekil almak icin hazir.
Hamurumuzdan istedigimiz buyuklukte parcalar alarak elimizde yuvarliyoruz. Ben mandalina buyuklugunde yaptim.
Eger icli hazirlamak isterseniz bir tabakta elinizle hamuru inceltin,


Icine istediginiz harci ilave ederek,
Kenarlardan baslayarak ortaya dogru bohca gibi toplayip yuvarlayin.


Yuvarladiginiz pogacalari yagli kagit serilmis tepsiye dizin, uzerlerine bicak yardimiyla + seklinde kesin
Uzerlerine ayirdigimiz yumurta sarisini surelim.
Istege bagli susam veya corek otu ilave edebilirsiniz.


Onceden isitilmis 180-190C veya 360-375F de uzerleri kizarana kadar pisirin, sicak sicak servis yapin, artan pogacalari hava almayan bir kabin icinde uzerleri kurumamasi icin saklayin,
Simdiden afiyet olsun,


Bu da misafirlerim icin hazirladigim, soframizdan bir kuple

29 yorum:

  1. not alıyorum, süper görünüyor... :)

    YanıtlaSil
  2. Harika bir tarif .. Mail alanlardanim cok tesekkurler tekrar

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize sağlık,bende yapıyorum bu tarifi..Süper oluyor..Hakikaten bütün poaçalardan daha keyifli..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederim bende benzer seyler dusundugum icin herkesle paylasmak istedim :)

      Sil
  4. Hayirli aksamlar canim.Berat kandilin Mübarek olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederim, sizinde Berat kandiliniz mubarek olsun

      Sil
  5. super gorunuyor canim ins en yakin zamanda denicem :)

    YanıtlaSil
  6. merhaba. tereyağında 2 stickten kastınız tam olarak nedir acaba? bu akşam bu tarifi deniycem ama tereyağının ölçüsünden emin olamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amerika'da yasiyorsaniz iki stickten kastim yaklasik 250 gr, burada bir paketin icinden 4 stick tereyagi cikiyor genelde, Turkiye olsucuyle bir paket yani 250 gr oluyor

      Sil
  7. Merhabalar,
    Blogunuza tesadüfen rastladım. Çok güzel tarifleriniz var.
    Poğaçalara da bayıldım doğrusu. Mayalı sodalı yapıyorum, bir de mayalı - kabartma tozu birlikte deneyeceğim.
    Ellerinize sağlık, ziyarete de beklerim, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederim, begenmenize sevindim, ben de ilk firsatda blogunuzu ziyaret edecegim

      Sil
  8. çooookkk güzeller canım çekti resmen:))
    ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  9. Bu yumusak bir pogaca mi yoksa kurabiyeye yakin isirinca dagilan bit cesit mi seker? Cook fena aciktim. Kim dedi bana sabah sabah gezin buralarda diye :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kurabiyeye yakin issirinca dagilan bir cesit :)

      Sil
  10. Bende en kisa zamanda denicem cok guzel gozukuyorlar. Ellerine saglik Nurdancim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ediyorum, simdiden afiyet olsun :)

      Sil
  11. merhabaaa tereyağ kaç gr olmalı denemek istiyorum.elinie sağlıkkkkkkkkkkkkk

    YanıtlaSil
  12. Bir gece beklettim ama hamur pek kabarmadı. Nerede yanlış yaptım acaba? Mayayı şekerli suyla karıştırınca bekletiyor muyuz?

    YanıtlaSil
  13. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  14. Aslinda her zaman yaptigim ve ustune baska pogaca tanimadigim bir tarifim var ama bunu yapinca tum tariflewri unutmak isteyeceksiniz deyince cok fazla yag icermesine ragmen yine de denemek istedim. Ve bu sabah yaptim tadi guzel fakat ben yine de kendi pastane pogacamin ustune hicbir tarifi tanimam hem cok cok daha az yag iceriyor hemde pamuk gibi pastane pogacasi oluyor. Bu kadar yag koymadan cok daha hafif ve pamuk gibi pastane pogacasi yapabilirsiniz. Ben de sizinle pogaca tarifimi paylasmak istiyorum.
    Malzemeler: 1 su bardagi yogurt
    1 yumurta
    2 corba kasigi toz seker
    2 tatli kasigi tuz
    Yarim stick oda sicakliginda tuzsuz margarin yani Turkiye deki olculerle bir margarinin 4 te biri
    Yarim cay bardagi sivi yag (Ben canola kullaniyorum)
    2 tatli kasigi kuru maya
    Aldigi kadar un ( ele yapismayan yumusacik bir hamur olacak, ben ekmek makinesinde yoguruyorum hem benden daha guzel yoguruyor hem de mayalandiriyor)

    Yapilisi
    Benim kullandigim maya active dry yeast, o nedenle direkt un'un uzerine ekliyorum yani su da eritmeye gerek olmuyor. Butun malzemeler ile ele yapismayan yumusacik bir hamur yoguruyoruz ve 1 saat mayalanmaya birakiyoruz. Daha sonra hamurdan avuc ici kadar parcalar alip istedigim bir ic harc koyup yuvarlak pogaca sekli veriyoruz ve tum hamurlari bitirdikten sonra tepsinin uzerini strec film ile hava almayacak sekilde kaplayip, yarim saat daha mayalanmaya birakiyoruz daha sonra strec filmi acip yumurta sarisi surup catalla pastane pogacalarinin ustundeki sekli verip, onceden isitilmis 375 F / 190 C de ustu kizarana kadar pisiriyoruz ve afiyetle yiyoruz:))

    Bu tarifi mutlaka denemenizi tavsiye ederim, bende iddia ediyorum ki bu tarifi denedikten sonra baska pogaca tarifi aramayacaksiniz cunku hem yag orani fazla degil hem de pamuk gibi pastane pogacasi tadinda.
    Bu arada sizin tarifiniz icin de tesekkur ederim. Tadi guzeldi fakat cok yag icerdigi icin hamuru kabarmadi ve ici biraz yogundu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. Celine hanim merhabalar, uzunca yorumunuz ve tarifiniz icin tesekkur ediyorum, pastane pogacasi denilince akla ilk gelen puf puf yumusacik olanidir evet ama birde kiyir kiyir tarzda olani da vardir, bu tarif kiyir kiyir karakoy tadina cok benzemektedir bu yuzden yag orani fazla oldugu icin kabarmamasi normaldir herkesin damak tadi pastahane pogacasi denildiginde algiladigi veya hayal ettigi tatlar farkli olabilir :) ben blogumda benim damak tadima en cok hitap eden guzel tatlara yer vermeye calisiyorum sizinkisini de birgun denersem sonucu paylasirim, selamlar

      Sil
    3. Emeginize ellerinize saglik! Ustteki yorumu hamur mayalanirken gorunce acaba yapmasamiydim dedim Allah biliyor ama sonuc cok guzeldi Misafirler de cok begendiler Allah razi olsun paylasim icin :)

      Sil
  15. denedim ve sonuç çok güzel oldu. teşekkürler

    YanıtlaSil