1 Temmuz 2013 Pazartesi

Antep Fistikli Cikolatali Cheese Cake




Cheese Cake seven biri olarak bu yaz sicaklarina pek uygun bir tatli olmasa da kisin degerlendirilebilecek guzel alternatiflerden biri olarak arsivimde yerini alsin istedim. 

Internetten tarifleri uygularken nedense birebir tek bir tarife bagli kalamiyorum, suda olsa yakisir, bu cok gelmis, onun yerine su olabilir diye kendimce ekleme ve cikarmalar yapiyorum,

Esin kaynagim pelin chef'in sitesindeki su tarif oldu, evde findikli cikolata olmayinca findikli cikolata yerine antep fistikli kullandim, cikolatali cheese cake beyaz bir crust yerine kakaolu sanki daha cok yakisir gibi geldi, ben tarifte olmamasina ragmen cevizde ilave ettim :) baktim cikolata yetersiz koyulukta iki kasikta kakao eklersem sanki istedigim kivami yakalacagimi dusundum  :) siz de kendi damak zevkinize gore ekleme cikartma yapabilirsiniz. Benimkisinin dokusu daha yumusak gibi duruyor ama oldukca uzun bir sure oda sicakliginda bekledigi icin dokusu haliyle yumusadi. 

Ayda bir tarif eklemeye calisiyorum ama bu sefer birazdaha erken paylastim, Ramazan oncesi belki yapip denemek istersiniz diye dusundum, yapacak olanlara simdiden kolay gelsin diyorum :)


Malzemeler

Tabani icin
  • 1 paket kakaolu biskuvi (ben Eti kullandim) Daha kalin bir kek tabani isterseniz iki paketde kullanabilirsiniz, ama ben cheese cake'in yumusak dolgusunu daha cok sevdigim icin agzima biskvili kisimdan cok gelsin istemiyorum
  • 5 yemek kasigi tereyagi, ( eger iki paket biskuvi kullanacaksaniz 8 yemek kasigi tereyagi ilave edebilirsiniz)
  • 1 cay bardagi iri dovulmus ceviz.
Cheese Cake karisimi icin
  • 2 kasik kakao
  • 2 kasik un
  • 2 paket cream cheese, (400 gr, biraz fazla da olabilir) ben sunu kullandim, dilerseniz mascarpone peyniri de kullanabilirsiniz.
  • 175 gr heavy whipping cream ( cig krema,) yaklasik 1 su bardagi
  • 1 su bardagi yani 200 ml toz seker
  • 3 large yumurta, 
  • 2 paket (toplam 160 gr) antep fistikli cikolata
  • 1 paket vanilya
Uzerindeki cikolata sosu icin
  • 1 paket sutlu cikolata (170gr)
  • 30 gr kuvertur dark cikolata
  • 1 bardak yani 200 ml heavy cream ( cig krema,)
Yapilisi,
Butun malzemelerin oda sicakliginda olmasina dikkat edin. Oncelikli olarak Cheese Cake tabanimizi hazirlayip buzdolabinda bekletmemiz gerekiyor. Terayagimizi mikrodalgada veya sos tavasinda eritelim.
Cevizimi irice robotdan gecirelim.


Biskuviyi robotdan gecirin veya bir posetin icine koyup bardak altiyla biskuvileri ufalayin, tereyagini erttiginiz kabin icerisine cevizimizi ilave edeleim karistiralim.


Kelepceli kalibimizin altina yagli kagit serelim, ben kare buyuklugunde yagli kagit tercih ediyorum, cunku piserken su dolu bir kabin icerisinde pisecegi icin kagit ikinci bir korunak gorevi gorecektir, dilerseniz kelepcenin ic yan kisimlarini da yaglayabilirsiniz.
Cheese cake tabanimizi elimizle bastirarak tabana yerlestiriyoruz, siki siki bastirirsak cake karisimi uzerinde guzelce yayilir. Buzdolabinda donmasi icin yaklasik yarim saat (daha fazla da olabilir) bekletiyoruz.
Oda sicakligindaki peynirlerimizi mikserin dusuk ayariyla biraz cirpiyoruz, ardindan cig kremayi ilave ediyoruz, birazdaha cirpiyoruz.
1 bardak toz sekerimizi ilave ediyoruz. cirpmaya devam ediyoruz.
2 kasik un ilavesi ve vanilyayi da ilave ederek birazdaha cirpiyoruz.
Yumurtalari tek tek kirarak karisima ilave ediyoruz. Yumurtalari cok cirparsaniz cheesecakeiniz cok kabaririr ve catlar, bu yuzden karisacak kadar cirpmaniz kafi, Cikolatalarimizi benmari usulu eritiyoruz. Benmari usulu eritmek icin ben caydanliktan yararlaniyorum, caydanligin yuvarlak haznesinden daha buyuk bir kasenin uzerine bir kase koyup kaynayan suyun sicakligi ve buhariyla cikolatalarimiz erimis oluyor.
 Cikolatanin icinde antep fistiklari oldugu icin cok puruzsuz bir cikolata karisimi olmuyor.


Benmari usulu erittigimiz cikolatayi biraz ilitip cheesecake karisiminin icine ilave ediyoruz.
Yine mikserimizin dusuk hiziyla cirpiyoruz, ben bu asama iki kasikta kakao ilave ettim cunku daha koyu renkli olsun istedim. Istereniz ilave etmeyebilirsiniz.
Firinimizi 350f /175C'ye ayarlayip isitiyoruz. Cheesecakeimizi kalibimiza dokuyoruz.
Cheesecake kalibini suyun icine koyacagimiz icin kek tabani islanmasin diye aliminyum folyo ile kapliyoruz, kek kalibindan daha buyuk bir tepsiye kalibin yarisina gelecek kadar su ile dolduruyoruz. Suyun icinde pismesinin sebebi cheese kekimizin ust kisminin catlamamasi icin.
Firindan firina farklilik gosterecegi icin, cheesecake yaklasik 30-40 dk pisiriyoruz, puf noktasi firini acip kek kalibinin hafif oynattigimizda ortasi hala sulu gibi ama kenarlarindan bir oynama olmamasi gerekiyor.


Cheese cakeimiz bir kenarda sogurken uzerine dokecegimiz cikolatali sosumuzu hazirliyoruz. Hazir satilan cikolata soslari olmuyor, bunun ozelligi buzdolabina girdiginde cikolata sosunun donuyor olmasi.
200 ml cig kremayi sos tavasina alin ve hafif isitin, cok kaynmasin.
Kremamiz isinirken cikolatalarin daha hizli erimesi icin kucuk parcalara ayirip keselim.
Amerik'da yasayanlar bu marka kuvertur cikolatayi deneyebilirler, cok kaliteli ve guzel sonuclar elde ediyorsunuz.
Iliyan cig kremanin icine cikolatalarimizi ilave ederek, cikolatalarin erimesi icin karistiralim.
Cikolatalar eritidikten sonra ilimasi icin bir kenarda bekletelim.
Cheese cake imizin uzerine hazirladigimiz cikolata sosunu dokelim
En az 1 gun buzdolabinda bekletelim.
Dilimlere keserken bicagimizi islatmayi unutmayin, daha duzgun kesiliyor cunku, uzerine kakao eleyelim.
Dilerseniz cilekle susleyip servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun :)



Bu arada Orkide'nizin solmamasi ve bakimi icin haftada bir, 2 veya 3 parca buz kullanip, direk gunes isigi almayan aydinlik bir yerde mufaza etmeniz gerekiyormus :) hayatimda ilk defa orkidem 2 haftadan fazla boyle canli ve guzel kaldi, bakalim daha kac hafta daha bizimle birlikte olacak :)

6 yorum:

  1. Tadi muthisti, asamalar zor gozukse de yapmaya deger diyorum, siddetle tavsiye ediyorum:-)

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar sanim, harika tariflerin var ellerine saglik. Benimde üc ayri renkte orkidem var cok güzel aciyorlar ve 3 aydir ayni canlilik ve ciceklerle pencere kenarini süslüyor. Orkidenin özelligi az suya ihtiyaci olmasidir. Haftada 1 yemek kasigi kafi gelebiliyor, tabi drek günesden de uzak olacak, ama burda fazla günes olmadigindan günes alan pencere kenarinda icerde odada harika evimi dekor ediyor. Umarim seninkide uzun dayanir, buz koyma olayini bilmiyordum ama benimkine gerekmez, zaten canliligini hep koruyor, suyuna dikkat gerek, altinada kesinlikle su birikmemesi gerekiyor, birde cicekleri bitince bir bogum kala sapin kesilmesi gerek, sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Nurdancim yine harika gozukuyor. Eminim sen yaptigin zaman bir gunde bitmistir ama sence kac gun dayanir dolapta? Su siralar fazla tatli yememem gerekiyor ve bizim evde bu tur tatlilari bir ben tuketiyorum. Ya bir de cikolatali smoothie tarifi versen ne guzel olur :)
    Ellerine saglik diyorum ve opuyorum.
    Emi

    YanıtlaSil
  4. Eline saglik olsun canim benim..
    Her zamanki gibi harika anlatimin ve guzel fotolarinla karsimizdasin..

    YanıtlaSil