24 Aralık 2009 Perşembe

Çekme (Burdur Yöresel Yemeği)

Et yemesini pek sevmeyen ben bile bu lokum tadındaki yemeği yiyebildiğime göre tüm et yiyen ve yemeyenlerin yapması gereken harika bir tarif olduğunu düşünüyorum. Gerçi Amerika şartlarında nerdeee böyle et bulmak dediğinizi duyar gibiyim, zaten tarifimin hedef kitlesi bu sefer TR. Burdur a aile büyüklerini ziyarete gittiğimizde sağolsun Şevkiye teyzem ve Zehra annem birlikte yapmışlardı, sonrasında büyük bir aile sofrasında hep beraber yemiştik, ilk defa yediğim ve beğendiğim bu tadı resimleyerek sizlerin beğenisine sundum efendim,

Malzemeler
  • Parçalanmış kuzu kolu-but ya da bel eti
  • Tava tabanını saracak kadar sıvı yağ
  • Salça
  • Tuz
  • Maydanoz (süslemek icin)

Yapılışı

  • Önce yağımızı kızdırıp etleri alt üst kızartlır.
  • Kızaran etlerın üzerini kapatacak kadar su ilave ediyoruz.
  • Haşlanana kadar pişirilir.
  • Haşlandıkdan sonra tepsiye veya borcama alınır.
  • Başka bir tavada yağ ve salça kavrulur.
  • Hazırlanan sos etin üzerine dökülüp önceden 150 C ye ıstılmış fırına verilir.
  • Kızarana kadar 15-20 dk pişirilir.

Pilav Malzemeleri

  • 1 bardak pirinç
  • 2 bardak et suyu
  • Tereyağı
  • Tuz

Yapılışı

  • Pirinçlerimizi yıkadadıkdan sonra ılık suda yarım saat kadar bekletin.
  • Tereyağını eritelim.
  • Pirinçlerimizi süzelim ve eriyen tereyağı ile biraz kavuralım.
  • Pirinçler kavruldukdan sonra et suyumuzu dokelım, tuzumuzu ekleyelim.
  • Kapağını kapatıp pirinçler suyunu çekene kadar pişirelim.

Pilav piştikden sonra servis tabağına alıp, üzerine fırından çıkarttığımız etimizi koyalım, üzerine biraz et suyu gezdirip maydonoz ile süsleyelim.

Afiyet olsun yiyenlere, kolay gelsin tarifi denemek isteyenlere, teşekkürümüz yemeği yapıp tarifi veren Şevkiye teyzem ve Zehra anneme...

5 yorum:

  1. şevkiye teyzene ve zehra annene selamlar.ellerine sağlık.
    güzel bir yemeğe benziyor.ben yemesemde taha ve said abin için yemek menüme alayım hemen.
    tarif için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Aleykum selamlar :))
    Evet evet guzel bir yemekti, tavsiye ederim, kokusuz, pratik bir ana yemek :)
    Rica ederiz canim...

    YanıtlaSil
  3. :) diyorum ki buralarda bir yerde cekme tarifi olacakti:)buldum uldum burdaymis:) kesinlikle tavsiye ederim ozellikle buyuk sofralarda buyuklerle cok daha lezzetli oluyor:) gelde yapalim Nurdancim insallah:)

    YanıtlaSil
  4. Ne kadar da lezzetliydi, tadi hala damagimda,
    Soyledigin gibi buyuklerle yemesi de ayri bir zevkli, insallah bir sonraki cekme gununde butun aile bir arada olur :)

    YanıtlaSil
  5. çok güzel bir yemektir burdurumuza özgü sağolun tarif için

    YanıtlaSil