17 Aralık 2009 Perşembe

Fransız Keki


Bu keki ilk Hülya nın davetinde yemiştim, Amerika ya ilk geldiğim yıllardı, zaman geçmiş ama tadı ve tarifi hala akıllarda kalmıştı, topkek tadında ve kalitesinde olan bu kek bu zamana kadar yiyen herkesden tam not aldı, Genelde kekden bir çatal alıp azıcık tadına bakayım, çok fazla gelir bu dilim bana deyip, sonrasında 2,3 dilim daha istiyorum demiyeni hiç duymadım,
Ben keki ilk Hülya da yedim ama her gelene gidene yaptığımdan kekin etiketi üstümde yapışık kaldı, Nurdan ın keki oldu, aslında bu kek ne benim, ne de Hülya nın tarifiydi, üstelik tarif portakal ağacında yayınlanmış olmasına rağmen Candan hanımın tarifi olduğu hep unutuldu, bu tarifi bizlerle özdeşleştirdiği ve tanıştırdığı için gıyabında kendisine teşekkür ederiz, vee bu kadar tarihçeden sonra tarif ve müthiş görüntülerle başbaşınız efendim.
Tarifin orjınaline buradan ulaşabilirsiniz,

Malzemeler
  • 160 gr dark (bitter) çikolata
  • 1 stick tuzsuz margarin veya tereyağı
  • 4 yumurta
  • 200 ml toz şeker
  • 200 ml çekilmiş ceviz veya fındık
  • 200 ml un
  • 1 paket vanilya (isteğe bağlı)
  • 1 paket kabartma tozu

Üzerine

  • 1 paket hazır çikolata sosu

veya

  • 1 bardak tercihen heavy cream yoksa süt
  • 1 çorba kaşığı nişasta
  • 2 çorba kaşığı kakao (varsa 50 gr çikolata)
  • 5 çorba kaşığı şeker
  • 10 gr margarin.

bütün malzemeler pişirme kabına alınıp karıştırılır ve pişirilir.

veya

  • 1\2 bardak heavy cream (çiğ krema)
  • 90 gr çikolata
  • heavy cream kaynayana kadar ıstılır, kaynayan kremanın içine çikolata atılır, sos kıvamına gelince ocaktan alınır.

Yapılışı

  1. Dark çikolatamızı ve margarinimizi bir kaba alıp benmari usulü eritin ( Ya da benım gibi mikrodalgada eritin)
  2. Fırınımızı 375 F veya 200 C ye ayarlayın.
  3. Yumurtaların beyazlarını ve sarılarını ayırın,
  4. Eriyen çikolatalı karışıma şekeri ve yumurtanın sarılarını ekleyip mikserle çırpın,
  5. Elenmiş unu, kabartma tozunu, vanilyayı ve cevizleri ilave edip karıştırın,
  6. Karışım katılaşırsa endişelenmeyin, zira bu çok normal, doğru yoldasınız, ilerleyin.
  7. Başka bir kapta yumurtanın beyazlarını çatal veya çırpma teli ile çırpın.
  8. Çikolatalı kek karışımına ilave edin ve karışımı birbirine yedirin.
  9. Önceden yağlanmış yuvarlak kek kalıbına dökün.
  10. ısınan fırınımızda 20-25 dakika (kek pişene kadar) pişirin
  11. Çikolata sosunu paketde yazdığı şekilde uygulayın.
  12. Kek piştikden sonra fırından çıkartın ve 5 dakika dinlendirin.
  13. Eşit dilimlere kesip çikolata sosunu üzerine dökün
  14. Fındık, ceviz veya meyve ile süsleyebilirsiniz

Afiyet Olsun

10 yorum:

  1. Nurdancim, sen bu tarife o kadar cok yenilik ekledinki ben buna Nuradanin keki diyorum israrla...

    YanıtlaSil
  2. Evet canim haklisin orjinal tarife ek olarak degisiklikler kattim ama orjinalitesinde Fransiz Keki oldugunu unutamiyorum malesef :)

    YanıtlaSil
  3. deryamarasli18 Ocak 2010 09:58

    nurdancigim cok uzun bir yorum yazmistim,ama yanlis tusa basinca silindi:(((

    hayirli ugurlu olsun yeni siten...zarif,guzel,titiz ve becerikli bir bayansin...yaptiklarinla hepimizin begenini kazanmis biri olaraktan cok guzel ve dogru bir is yapmissin canim.tesfik edenlerden ve site yapimina yardim edenlerden de ALlah razi olsun.

    bugun detayli inceledim,gerek resimler,gerekse aciklamalar cok super,insanin istahi kabariyor,uygulayasi geliyor.tebrikler canim...

    fransiz kekini ben nurayda yemistim,enfesti gercektende...uygulamak isteyenler hemen uygulasin...

    ben bu arada bir ricada bulunacagim,cocuklar icin boyle keki cok kabaran,yumusacik,lezzetli,
    cikolatali yada sade cupkek tarifin var ise acilen sitede gormek istiyorum...

    kac site dolastim,denedim,hic hosuma giden olmadi,sana guveniyorum,ve sabirsizlikla bekliyorum...

    yuregine,emegine,ellerine saglik guzel nurdancigim...

    YanıtlaSil
  4. Derya ablacim,
    yorumunun silinmis halini cidden cok merak ettim, bu yazdigin bu kadar uzunken, silineni hayal edemedim bian :)
    /guzel duygularin, dusuncelerin icin cok tesekkur ederim ablacim :)Senin gibi pozitif insanlara bayiliyorum yahu ;)
    Istegine gelince, pandispanya tarifimi deneyebilirsin, cok kabariyor ve de yumusacik oluyor, ama muffin kadar yumusak olmayabilir, cunku kucuk cup cakelere koyacaksin ya belki kurur, sen yine de bi dene derim, icine de istedigini atarsin olur mu? denersen sonucu mutlaka paylas olur mu?
    tarif su linkde http://arifetarifgerek.blogspot.com/2009/12/mevsim-pastas.html
    Mevsim pastasinin pandispanyasini denemelisinnn

    YanıtlaSil
  5. deryamarasli18 Ocak 2010 13:43

    ne guzel yahu,aninda cevapppp:)))cok sevdim ben bu siteyi...zaten sen oldugun icin,arkadaslarimiz oldugu icin girmek cok keyif verici...

    tamam simdi deniyecegim,olduktan sonra degerlendirmemi yapacagim.bekleyiniz...
    ................................


    nurdancigim,artik herseyi sana soracagiz,sende arastirma gazetecilikte boy gosterecek...

    buraya yeni tasinan bir arkadasimiz bana u ve k si olmayan ama helal olan,sakincasiz,urunlere nasil ulasabilirim diye bir soru yoneltti.bende googledan bayagi bir arastirdim.hep E katki maddelerinin isimlerini veriyor amma velakin %90 urunlerde Ekatki maddelerini goremiyoruz...

    yogurttan,ekmege,dis macunundan,tuza kadar,yani herseyde dikkat etmemiz gerekmekte.sitende bu konuyada yer ayirsan,kullandigimiz belli basli urunler var.herkes sam's,bjs,walmart,kroger,publix e gitmekte...peynirlerden tutta,aklimiza gelebilecek cok kullandigimiz urunlerde bir arastirma baslatsak ve u-k siz helal urunleri listelesek...isminden tutta,nerde bulunura kadar cetvel seklinde...

    herkes bu arstirmaya katkida bulunsa ve bulduklarimizi sana bildirsek ve sitende bir cetvel olustursan,kullanmasinda sakinca olmayan urunler ve nerelerde satildigi...ne super olur,ne hayra girmis oluruz...

    helal restaurantlara kadar...hepimiz bildiklerimiz yazalim...arastaralim.yuku sadece sana yuklemeyelim...ne dersin?

    ben cok arastirdim,hic bu konuda detayli ve basite indirgenmis bir liste gormedim...kimbilir cogu insan bunu arastiriyor...kapsamli bir arastirma ama cok kisi olursak,basaririz...

    kolay gelsin...selametle derya ablan...

    YanıtlaSil
  6. Hizmetde sinir tanimiyoruz ablacim, aninda sip sak :)

    Bu arada teklifin cok guzel ve ilginc, bana yardimci olursaniz seve seve sitemde yer verebilirim :)

    YanıtlaSil
  7. deryamarasli21 Ocak 2010 16:55

    okeydokey canim

    ben u ve k siz ama kullanabilecegiz,seyleri arastirmada yardimci olmaya hazirim...optum...

    YanıtlaSil
  8. Tamam ablacim, kaynak belirterek bildigin urunleri yazarsan bende paylasabilirim :)

    YanıtlaSil
  9. nurdancigim,
    arastirmalarima ins,bu hafta yavas yavas basliyacagim ve sanada rapor edecegim...

    bu arada hele sukur guzel bir topkek=cupkek tarifi buldum...ummuhandan...ferda abla cok begenmis,bende hemen ogrendim,sagolsun bana yazdi,birgun istersen senin icin yapsin ve sende fotosunu cekip sitene koy canim...ben kaaaac site dolastim,kac tarif denedim,guzel olmuyor...bu hem yumusak hem pofuduk hemde leziz...

    ummuhanin pirinc unlu top keki...en kisa zamanda bunu da kekler kisminda gormek isteriz...

    birde filiz er arkadasimizin yaptigi enfes otesi bir kek var,tahinli kek...harikaaaa...ona soyledim,mayistan sonra mesguliyeti bitecekmis,bu tarifide gormek isteriz...gercekten enfes bir sey...

    ben yedigim ve tadi damagimda kalan tarifleri yapanlari sana iletirim canim hiiiic merak etme...

    sevgilerimle,deryamar

    YanıtlaSil
  10. Derya ablacim ne kadar hossun sen boyle, tesekkur ederim arastirmalarin icin, soyledigin kisilerle en kisa zamanda iletisime gecip tariflerini resmedeyim :)

    Bu kekide denemeni tavsiye ederim, pisman olmazsin ;)

    YanıtlaSil