30 Haziran 2010 Çarşamba

Çikolatalı Islak Kek


Tarifimizin asıl adı ağlayan kek, beni pek agladığına ikna edemediği için ben adını çikolatalı ıslak kek olarak değiştirdim ;)

Her yaptığımda tarifi muhakkak istenen, bloğumda yayınlanması ısrarla talep edildiği için geç de olsa yayınlayabildiğim, pratik, hafif, lezzetli mi lezzetli olan tarifimin buyurun devamını okumaya, Haziran ayının son tarifi...
 
Malzemeler
  • 4 Yumurta
  • 1 Su bardağı (200 ml) şeker
  • 1 su bardağı (200 ml) un
  • 4 yemek kaşığı süt
  • 3 yemek kaşığı kakao (dilerseniz kakaonuzun markasına göre daha az veya daha fazla ilave edebilirsiniz)
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
Üzeri için
  • 1 su bardağı (250 ml) soğuk süt (Bence evinizde varsa hazelnutlı kahve cremasını kullanmanızı tavsiye ederim, yarısı süt yarısı cremadan olursa süper oluyor)
  • 1 paket krem şanti veya küçük bir kase whipped cream
  • Hazır çikolata sosu veya buradaki çikolata sosu tarifimden yararlanabilirsiniz.
  • Vişne reçeli
Yapılışı


Şeker ve yumurtayı cam bir kaseye alarak krema kıvamına gelene kadar mikserle çırpın ve diğer malzemeleri ekleyin.Çırpmaya devam edin.

Hazırladığınız karışımı önceden yağladığımız büyük boy borcamımıza döküp,

Önceden ısıttığımız 350F-160 C de fırınımızda yaklaşık yarım saat, fırından fırına pişirme süresi farklılık gösterebileceği için kekimize batırdığımız kürdanımız temiz çıkana kadar kekimizi pişiriyoruz.

Kekimiz soğuduktan sonra 1 bardak soğuk sütümüzü kekin üzerine döküyoruz.

Sütü iyice içine çektikten sonra
kekin üzerini krem şanti ile kaplıyoruz.
Çikolata sosunu paketteki tarife göre hazırlıyoruz, soğuduğuna emin olduktan sonra

Kaşıkla gelişigüzel dökerek istediğiniz şekli oluşturuyorsunuz.

Dilimler halinde keserek her bir dilimin üzerini vişne reçeli tanesi ile süslüyoruz.

Servis tabağına almadan önce buzdolabında en az 1-2 saat bekletip sonrasında afiyetle yiyiyor veya yediriyoruz.

18 Haziran 2010 Cuma

Truff

 Sıcak çok ama çok sıcak günlerdeyiz, sıcaklar yüzünden insanın canının hiçbirşey yapmak istemediği, yaptığı şeylerden de  pek de  zevk alamadığı anları yaşıyoruz.

Sıcaklar gelmeden önce Mavi Marmara gemisine yapılan çirkince saldırının üzüntüsü içindeyken  birşeyler yazmak içimden gelmiyordu nedense, gemi yola çıkmadan eniştemin iki arkadaşının da bu gemide olduğunu ablam vasıtasıyla öğrenmiştim, geceden sabaha kadar dua ederek uyuyakalmışım ve sabah üzücü olayı öğrendiğimde biz dua etmek dışında ne yapabiliyoruzkinin üzüntüsü içinde olduğumu ve sonrasında eniştemin arkadaşının birinin israil askerleri tarafından öldürüldüğünü diğer arkadaşının da soğuktan yüz felci geçirdiğini öğrenince iyiyce soğudum birşeyler yapmaktan ve de yazmaktan. Rabbim onlara şehit sevabı ailelerine de sabır versin. Zulmedenleri de Rabbim Kahhar ismiyle kahretsin inşallah. İşte çok geçerli olan bu iki sebep yüzünden yazma işi biraz askıya alındı ve bundan sonrası içinde ne sıklıkla yazmaya devam ederim bilemiyorum.

Bu arada geçmiş kandilinizi de kutlarım.

Neyse, bu tarifi uzun zamandır bekleyenlere daha fazla ayıp olmadan, yapımı oldukça kolay kalori toplarının tarifini vermeye gelsin bakalım sıra.

Tarifimi sevgili Derya Abla'ya ithaf ediyorum :)

Malzemeler
  • 100 gr bitter çikolata (tercihen küvertür. Daha sert bir çikolata)
  • 100 gr sütlü çikolata
  • 200 gr heavy cream (çiğ krema)
  • 2 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
  • 3 yemek kaşığı pudra şekeri
Süsleme Malzemeleri
  • Antep fıstığı tozu
  • Kırılmış fındık
  • Kakao
  • Tercihe göre küçük çikolata parçacıkları veya arzu ettiğiniz uygun gördüğünüz herhangi bir şeyde olabilir.
*** Çikolatanın tamamını bitter veya sütlü kullanabilirsiniz veya değişik çikolata alternatifleri ile de damak tadınıza uygun farklı trufflar yapabilirsiniz. Meyveli olmasını arzu ederseniz, minik meyve parçacıkları doğrayabilirsiniz. Tamamen  sizin damak tadınıza göre şekillenen bir tarif. Çikolata miktarı oranında heavy creami azaltıp veya çoğaltabilirsiniz. (100 gr çikolataya 100 gr heavy cream gibi)


Yapılışı


Heavy creami, tereyağını ve de pudra şekerini küçük bir tencereye alıp kaynayana kadar karıştırın.
 Kaynamaya başlayınca kısık ateş durmuna getirerek

Çikolatalarımızı tencerenin içine atalım. heavy creamin sıcağıyla eriyen çikolatalarımızı karıştıralım.

 Sos kıvamına gelip fokurdamaya başlayınca ocağımızın altını kapatıp soğuması için dışarıda, iyice soğuduğuna emin olduktan sonra buzdolabında katılaşması için 2-3 saat bekletelim.

 Çikolatamızın iyice donduğuna emin olduktan sonra eldivenlerimizi takalım.

 Dış süs malzemelerini farklı kaplara alalım.

 Elimizle pinpon topu büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlayalım.

 Yuvarlama işlemini olabildiğince hızlı yapmamız gerekiyor çünkü elimizin sıcaklığı çikolatalrımızı eritebiliyor. Bu çalışmayı yaparken ortamın sıcak olmamasına dikkat edelim.

 Yuvarlak yaptığımız çikolatalarımızı

 Dış süslemesi için hazırladığımız tabaklara bulayalım.

 Altını ve üstünü iyice süsleme malzemesi ile kapladıktan sonra servis yapacağımız tabaklara alalım.

 Aynı işlemi küçük tenceremizdeki çikolatalar bitene kadar (farklı dış süs malzemeleriyle) tekrarlayalım.

 Servis yapacağımız zamana kadar buzdolabında üzeri kapalı bir şekilde muhafaza edelim.

 Dilerseniz tek tek, dilerseniz pasta üstünde veya türk kahvesi eşliğinde ikram edebilir ve de  afiyetle yiyebilirsiniz.

2 Haziran 2010 Çarşamba

Haşhaşlı Gözleme

Kayıtlarımı otomatikten kaydedip yayınlayınca benim için çok pratik oluyordu, günü gelen kaydım otomatik olarak sitede yerini alıyordu, şu günlerde sıcaklığında etkisiyle bilgisayar ile çok haşır neşir olamıyorum dolayısıyla tarifte ekleyemiyorum, bu tarifimde geçen seneki TR ziyaretimde canım anneciğimin yapmış olduğu bir tarifti, malum bu sene TRiye gidemeyince anca böyle resimleriyle avunmak zorunda kalıyorum, anne elinin değdiği herşey bir başka güzel oluyor sanki. Neyse ki annemin eliyle tatlanacak tatların çok yakın olması beni daha bi mutlu kılıyor ;)

Çocukluğumdan beri bıkmadan yediğim, Kütahya ile özdeşleşmiş harika bir tat, saç üzerinde pişirileni daha bi makbul daha bi lezzetli oluyor ama ev şartlarında teflon tavalar imdadımıza yetişiyor, katmer ile benzerlikler göstermesine rağmen farklılıkları da mevcut, yaparak, tadarak bu farklılıkları farkedebilirsiniz.

Gelelim tarifimize

Malzemeler
  • 2 yemek kaşığı toz maya
  • 1 su bardağı ılık su veya süt
  • 1 tane kesme şeker veya 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un
Haşhaşlı karışım için
  • 250 gr çekilmiş haşhaş (haşhaş ezmesi)
  • 1/2 su bardağı tahin
  • 1 yemek kaşığı tuz (silme)
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı ölçüsünden ortalama 2-3 beze çıkıyor, hazırlayacağınız kişi sayısına göre miktarı çoğaltabilirsiniz.

Yapılışı

Öncelikle ılık su/süt ile mayamızı bir kaba alarak mayanın kabarması için 5 dk bekleyelim.

Maya geldikten sonra hamur için yazılan bütün malzemeleri ekleyerek yumuşak bir hamur yoğuralım. Hamurun mayalanması için yoğurduğumuz kabın üstünü havlu veya peçete ile kapatalım. Hamurumuzu yaklaşık yarım saat mayalandıralım.
Hamur mayalandıktan sonra portakal büyüklüğünde hamurdan parçalar kopartıp yumak(yuvarlak) yapalım
Her bir hamur bezesini unlanmış tezgahın üzerinde hamurun üstünü de unlayarak tek tek servis tabağı büyüklüğünde açalım.
Açtığımız hamurları dinlenmesi için temiz bir yerde bekletelim.
Haşhaşlı sosumuz için tüm malzemeleri bir kaba alıp haşhaş kıvamı yumuşayıncaya kadar karıştıralım, dilerseniz biraz ocakta da ısıtıp haşhaşın daha kolay erimesini sağlayabilirsiniz. Haşhaşlı karışımdan 2-3 kaşık alıp servis tabağı büyüklüğünde açtığımız yufkanın üzerine gezdirerek, fırça yardımıyıla veya elimizle haşhaşı yufkamızın heryerine sürelim.
Kenarlarından tutup nazikçe dışarıya doğru çekip yufkamızı inceltelim.
Aynı işlemi yufkamızın tüm kenarlarına uygulayalım.
Yufkamızı inceltme işlemi bittikten sonra yufkanın kenarından tutup ortada birleştirelim.
Diğer kenarından tutup, katladığımız hamurun üzerine kapatalım.
Uzun bir şerit haline gelen hamurun üzerine tekrar haşhaşlı sosumuzdan 1-2 kaşık dökerek hamurun yüzeyini haşhaş ile kaplayalım.
Uzunlamasına katladığımız hamurun bir ucundan tutup kare olacak şekilde iki kere içe doğru katlayalım.
Kare şeklinde katlanmış hamurumuzu dinlenmek üzere unlanmış tezgahın üzerine yerleştirelim. Aynı işlemi kalan yufkalar içinde tekrarlayalım.

Diğer hamurlara aynı işlemi uygularken kare şeklini almış haşhaşlı hamurlarımız mayanın etkisiyle birazcık tombişleşiyorlar.
Hamurlarımızı tek tek pişireceğimiz büyük boy tavamızın ebatında hamurlarımızı açıyoruz.
Önceden hafif yağlanmış tavamızda önlü arkalı kızarana kadar pişiriyoruz.
Pişen kısmın üzerini tereyağı ile lezzetlendiriyoruz.

Gözlemenin yanında sıcacık yeni demlenmiş bir bardak çay domates ve beyaz peynir eşliğinde afiyetle yiyorsunuz, bu alternatif dışında kavunla yemenizi de tavsiye ederim, zira harika bir ikili olduklarını tattığınız zaman anlayabilirsiniz.

Ellerine sağlık canım anneciğim, yiyenlere afiyet olsun, denemek isteyenlere de şimdiden kolaylıklar diliyorum

Instagramdan Guncel olarak takip etmek isterseniz

Followers