30 Nisan 2010 Cuma

Kısır (Remziye'nin Tarifi)



Herkesin, her yörenin kısırı farklı olur, bu da Remziye'nin kısırı, Nedir Remziye'nin kısırını farklı kılan? Yiyen herkesden yükselen; "Kim yaptı bu kısırı harika olmuş?" cümleleri biraz daha farklı kılma sebeplerinden biri, genelde de olumlu dönütler alan bu kısırı bloguma koymazsam sizleri bugüzel kısırdan mahrum bırakacağımı düşünüp hemencecik yayınlayıvereyim dedim. Eğer yaptığınız kısırlar bu şekilde değilse, birde bunu denemenizi tavsiye ederim. Tane tane lezzetli bir kısır tarifini öğrenmiş olmaktan mutluluk duyacağınızı ümit ediyorum...


Malzemeler
  • 2 su bardağı ince bulgur (köftelik bulgur)
  • 1,5 su bardağı sıcak su
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1/2 çay bardağından biraz fazla limon suyu (ekşiyi seviyorsanız daha fazla ilave edebilirsiniz)
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım demet maydanoz
  • 7-8 tane taze soğan
  • Kornişon turşu 10-15 adet
  • 1/2 su bardağına yakın zeytinyağı
  • 3 çorba kaşığı nar ekşisi
  • Damak tadına göre ; Kırmızı toz biber, karabiber, sumak ve ilave etmek istediğiniz diğer baharatlar
*Ben ekstradan kıyılmış dere otu ve minik minik doğranmış sarımsak da ilave ediyorum,


Yapılışı


Bulgurumuzu kaseye alıyoruz, üzerine biber ve domates salçasını ekliyoruz, sonra sıcak suyumuzun içine limon suyu ve tuzu ekliyor, karıştırıyoruz ve bulgurumuzun üzerine döküp,


Hemencecik karıştırıp kapağını kapatıyoruz
Bu şekilde 15-20 dakika bekletiyoruz. Dilerseniz üzerine havlu da örtebilirsiniz.
Daha sonra elimizle iyice karıştırıp kırmızı toz biber ve sumak (kullanmak istediğiniz diğer baharatları da bu aşamada )ekliyoruz.
Sonra doğradığımız maydanoz, soğan ve turşuları ilave edip tekrar karıştırıyoruz.
En son bir su bardağına sıvı yağımızı ve nar ekşimizi karıştırıp, kısırımızn üzerine döküyor ve karıştırıyoruz....

Tarifi bizler için hazırlayan Remziye'ye teşekkür ederim.

13 yorum:

  1. ben vedia teyzenin kısırı üzerine kısır tanımam.çok harika yapıyor sağolsun.

    bunu da denemek lazım...teşekkürler.
    remziye hanımın da ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. şükriye eminseroğlu30 Nisan 2010 09:48

    güzel olmuşa benziyor karnım aç olsaydı ablana yap da yiyelım derdim .ellerinize sağlık ben de serpil teyzeni hatırladım hep kısır yapınca getirirdi .ablanda diyor ki serpil teyzenin kısırı da bir harika oluyordu.onun da hakkını yemeyelim :)

    YanıtlaSil
  3. Ablacim,
    Nedense ben Vedia teyzenin kisirlarindan daha cok Serpil teyzenin kisirlarini hatirliyorum,
    Bende senin kisirinin uzerine kisir tanimiyorum :)) senin kisir tarifini de insallah en kisa zamanda ekleyecegim :)
    Annecim, goruntu gel beni ye diyor, insan tok oldugunu unutur bu kisiri gorunce yahu :))
    Bigun yapin yeyin bakalim begenecek misiniz Remziye usulu kisiri???

    YanıtlaSil
  4. Bizim ailede de kısıra nar eksı koyulu r :) cok severım ellerınıze saglık :)

    YanıtlaSil
  5. Sanirim TR'nin dogusu nar eksisini daha cok kullaniyor, biz kullanmiyorduk mesela yaparken, ama ilavet ettigimizde tadini olumlu anlamda cok degistiriyor

    YanıtlaSil
  6. maşaallah çok güzel tarifler var.emeğinize sağlık.Kısırda bizim için olmazsa olmaz.Arkadaşın sağolsun.Muhabbetle kalın....

    YanıtlaSil
  7. Tesekkurler Cahide,
    Seninkiler kadar olmasa da bizimkilerde idare eder iste :)

    YanıtlaSil
  8. Nurdan Hanimcigim , tarifi aynen uygulasakta inanin ayni lezzet olmuyor, sanirim bu yapan kisinin el lezzetindn kaynaklaniyor. Remziye hanimin kurabiyelerinden denedim yok kardesim ayni tat olmadi. oysa kelimesi kelimesine uyguladim tarifi. Kisirida hemen yayinladiginiz gun yaptim yine lezzetli oldu tabi ama ayni tadi tutturamadim.
    Ellerinize saglik yapin yapin cagirin bizi:D:D::D:D:D:D ben uzaklarda olsam bile posta ile yollayiverin :))

    Sukran

    YanıtlaSil
  9. Nurdan Hanimcigim , tarifi aynen uygulasakta inanin ayni lezzet olmuyor, sanirim bu yapan kisinin el lezzetindn kaynaklaniyor. Remziye hanimin kurabiyelerinden denedim yok kardesim ayni tat olmadi. oysa kelimesi kelimesine uyguladim tarifi. Kisirida hemen yayinladiginiz gun yaptim yine lezzetli oldu tabi ama ayni tadi tutturamadim.
    Ellerinize saglik yapin yapin cagirin bizi:D:D::D:D:D:D ben uzaklarda olsam bile posta ile yollayiverin :))

    Sukran

    YanıtlaSil
  10. Sukran hanimcigim,
    Sizde cok hamarat, cok becerikli olmaniza ragmen elin kimyevi gucunu soylediginiz gibi es gecmemek lazim, benim artik sukur kurabiyelerim de tutuyor kisirimda,
    Canim yaptikca sana resimlerini yollasak olmaz mi? geldiginde de birlikte yapar yeruk ne dersin?

    YanıtlaSil
  11. merhaba bu tarifi evvelden gormustum . denenecekler listesindeydi bugun okuldan arkadaslarim icin yaptim (bir amerikali iki arap ) cok begendiler kalanlari evlerine goturmek icin fazla fazla aldilar .. onlarin tepkisini gormeden ben de bu tarifi yaptim demek istemedim ..
    Sonuc basariliydi cok lezzetli oldu .. nar eksisi koymadigim halde ..
    tarif icin tesekkurler ..

    YanıtlaSil
  12. Sevgili Fatosh,
    senin ve de arkadaslarinin kisiri begenmelerine sevindim, aslinda Arap kulturunde bulgurun olmasina ragmen kisiri bilmiyor olmalari sasirtici gelmisti bana,
    Afiyet olsun...

    YanıtlaSil
  13. bulguluru haşlamıcakmıyız? sadece kaseye koyup sıcak sumu eklicez takır rukur olmaz mı ki? :/ ilk defa yapıcamda lapa gbi olsun istemiyorum ama yenildiğindede takır tukur etmesin bana yardımcı olurmusunuz?

    YanıtlaSil