18 Şubat 2010 Perşembe

Karnıyarık

Ne zamandır eklemeyi düşündüğüm tariflerden biri de bu karnıyarıktı, diğer karnıyarık tarıflerinden farklı olmasının en büyük nedeni son derece hafif, ve yiyen herkes tarafından beğenilen bir tarif olmasıydı. Pasta, börek, kurabiye tariflerinden sıra bir türlü yemeklere gelmiyor, sabırsız takipçilerimi daha fazla bekletmemek için Ramazan iftarlarının birinde hazırlanmış taa o günlerden kalma bu tarifle başbaşa bırakıyorum sizleri

Malzemeler

  • Kişi sayısına göre chinese patlıcan
  • Yarım kg kıyma
  • 2 orta boy kuru soğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 2 orta boy kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış domates
  • Üstünü süslemek için 2 orta boy domates. Halka halka kesilmiş.
  • 2 yeşil biber ( cubanella peper)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz
  • Karabiber
  • Maydonoz
  • Sıvıyağ

Sosu için

  • Domates Salçası,
  • Biber salçası
  • Sıvıyağ
  • Tuz,
  • Karabiber,
  • Kekik,
  • Kırmızıbiber
  • Sosu inceltmek için ılık su

Arzu ettiğiniz ölçüde hazırlayabilirsiniz.

Yapılışı

  • Patlıcanları pijama şeklinde soyun.
  • Bıçakla gelişi güzel önü, arkası, heryerini bıçakla dürtüp, tuzlayın.
  • En az 15 dk. acısı çıkması için bekleyin.
  • Acı suyu dışına çıkmaya başladığında guzelce yıkayıp kurulayın.


  • Mikrodalgası olanlar için yaklaşık 8 dk ön yüzünü, 8 dk alt kısmını pişirin. (Patlıcanlar şeffaf bir renk almadılarsa ve hala sertlerse mikrodalgada pişirme süresini biraz daha uzatabilirsiniz) Ilıması için bekleyin. Ilıdıkdan sonra havlu peçete ile suyunu kurulayın. Kuruladığınıza emin olun, kızartma sırasında olası patlamalara engel olmuş olursunuz. Mikrodalgası olmayanlarda Fırında hafif yumuşayana kadar da aynı işlemi uygulayabilirler. Mikrodalgada yaptıysanız fırında tekrardan yumuşaması için pişirmenize gerek yok, mikrodalgadan çıkınca zaten gayet yumuşak oluyorlar.

  • Önceden kızdırılmış sıvıyağda yüksek ısıda (düşük ısıda kızartırsanız patlıcanlar normalden daha fazla yağ çekerler, yağı uzun süreli yüksek ısıda tutmayın, yağ yanabilir) önlü arkalı birkaç dakika kızartın. Çok kızartmanıza gerek yok, zaten mikrodalgada ön pişirme yapma sebebimiz içine daha az yağ alsın, daha hafif olsun diyeydi.(Bunun yanında daha da hafif olmasını isterseniz yağda kızartmak yerine fırça yardımı ile üstünü altını yağlayıp tepsiye dizebilirsiniz ama ben bu tarifi yağda önü arkası hafif renk değiştirene kadar kızarttım, mikrodalgadan sonraki işlem yağda kızartmak yani.


  • Kızaran patlıcanları havlu peçetenin üzerine alıp yağlarının süzülmesine yardımcı olun.


    Domatesleri dilimleyip tuzladıkdan sonra yağlı kağıt serili tepsiye dizelim.
    Mümkünse broilde, broili olmayan fırınlarda kabukları kuruyana kadar közleyelim.


  • Bu arada karni yarığın içini hazırlayalım. Önce kıymayı kavuralım, daha sonra küp küp doğranmış soğanları ve sarımsağı ilave edelim, sırayla domates, biber, dilimlenmiş maydanoz, salçaları ilave edip sebzeler ölene kadar pişirelim. En son baharatları katalım.
  • Patlıcanların ortasını nazikçe yaralım, çok derinlemesine inmeden yüzeysel bir yarık açalım. İçine harcını koydukdan sonra patlıcanları tepsiye dizelim.

  • Salçalı baharatlı sosumuzu hazırlayalım.
  • Sosumuzu tepsinin tabanını saracak şekilde heryerine eşit şekilde dökelim, patlıcanların üzerine közlenmiş domateslerimizi dizelim.

  • Tepsinin üzerini folyol ile kapatıp 350F'da yarım saat pişirelim. Fırından çıkınca nazikçe servis tabağına büyük spatula yardımı ile alalım, üzerini maydonoz ile süsleyip servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun...

14 yorum:

  1. harika görünüyor ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. mikrodalgada pisirme kismini hic yapmadim. Cok istah acici gozukuyor, bu sekilde denemem lazim...

    YanıtlaSil
  3. Cok akillica bir tarif. Bu arada "cubanella pepper" olacak :)
    HA

    YanıtlaSil
  4. Ufak bir soru: Domatesleri kozlemeden patlicanlarin uzerine dizsek olmaz mi (nasil olsa firina konulacak)? Isleri biraz kolaylastirmak acisindan...
    HA

    YanıtlaSil
  5. Degisik bir tarif olmus denemek lazim en kisa zamanda, mikrodalga guzel fikir bende kizartma olmasin diyefirinda uzerinde yag gezdirerek yapiyordum :)
    Boza tarifini arkadasa soyledim tarifini verecek insallah.

    YanıtlaSil
  6. Hilalcim, tesekkur ederim canim, guzel bir tarif tavsiye ederim, mutlaka dene,

    Sevgili Nuray hanim, mikrodalgada kozleyince daha da lezzetli oluyor, normalde agir ve yagli yemekleri sevmememe ragmen bu cok lezzetli oluyor,

    Sevgili HA,
    Tarifimi akillica buldugun icin tesekkur ederim :) Cubanella kagit olamacagina gore biberidir bu hatayi her zaman yapiyorum :)) duzelteyim hemen :P
    Domatesler kozlenmeden de patlicanlarin uzerine dizilir, goruntu ve tad acisindan kozlenmis domatesler daha guzel oldugu icin ben boyle yaptim, diger turlu yapilirsa da bir sakincasi olmaz yani :)

    YanıtlaSil
  7. Sevgili New York'dan,
    Oldukca hafif ve lezzetli oluyor, normalde yemek koyma taraftari degildim, cok hit alan bir ikramim olunca koymam farz oldu :)
    Mikrodalgada pisirme kismi daha az yag aldigi icin icine kesinlikle bu kisim benim favorim, hem daha lezzetli oluyor bence,
    Boza tarifini sabirsizlikla ve tum puf noktalari ile bekliyorum, zira goruntusu bile boza gorunumundeydi, o gun ruyama bile girdi, o derece ozlemisim,
    Tarifi sabirsizlikla bekliyor olacagim
    Selamlar

    YanıtlaSil
  8. Bugun aklımdan gectı bu kız sureklı poğaca börek tarifi veriyor birazda yemek tarifi verse diye düşünüyordum ki sayfayı açınca gözlerime inanamadım. Karnıyarık ve oturtma yapmak hep zor gelmiştir tek tek kızart sonra ıc hazırla fırına sur derken cok zaman alıyordu. Neyse böylece birinci aşamadan kurtulmuş olacağız. Tesekkurler.

    YanıtlaSil
  9. Senin gibi dusunenlerin sayisinda bir artis olunca arsivde yeralan yemek tariflerini soyle bi goz gezdirdim, herhalde pasta borek yemesini daha cok sevdigim icin bi turlu yemek tarifi koyma firsati yakalayamamistim, neyseki yavas yavas butun tariflerden ekleme basladim :)
    Aslinda zor degil, kolay bi tarif, hemde lezzetli, denersen sonucunu paylas benimle de cok optum seni

    YanıtlaSil
  10. Ara sıra yemek tariflerinin de gelmesi çok güzel bence =) Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  11. Sevgili Urfa Tutkunu, cok haklisin ama ben yemek yaparken aklima hic resim cekmek gelmiyor :)) Yemeklerimi tadanlar bunu da mutlaka bloguna koymalisin diyince de is isten gecmis oluyor :), Bundan sonra fotolarini cekmeye gayret edecegim
    Guzel yorumun icin tesekkurler

    YanıtlaSil
  12. ellerine sağlık. güzel gözüküyor.
    denemek isterim.

    YanıtlaSil
  13. şükriye eminseroğlu27 Mart 2010 11:21

    patlıcan yemeklerinin hepsini severim.buda çok güzel gözküyor.
    inaşllah bunu da deneyeceğim.
    ellerine sağlık hamarat kızım :)

    YanıtlaSil
  14. Annecim,
    Bende cok severim patlican yemeklerini
    Tadi harika ve hafif oluyor,
    Afiyet olsun canim annem benim :)

    YanıtlaSil

Instagramdan Guncel olarak takip etmek isterseniz

Followers