1 Nisan 2010 Perşembe

Çikolatalı Yaş Pasta


Immmh pastane tadında harika bir pasta, hem hafif, hem pratik, Tr'deki hazır pastabanlar gibi yiyimsel bir keke sahip, ev yapımı olduğuna kimse inanmıyor, misafirlerinizi şaşırtmak isterseniz mutlaka bu pastayı denemelisiniz.


Tarifi bizler için hazırlayan Nuray abla'ya çoook teşekkürler.
Malzemeler
  • 5 yumurta
  • 3 fincan un (toplam 300 ml)
  • 1 fincan nişasta (100 ml)
  • 4 fincan şeker (400 ml)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1/2 fincan sıcak su (50 ml)
  • 1/2 fincan sıvıyağ (50 ml)
  • 5 yemek kaşığı kakao
*** Fincan büyüklüğü normal kahve fincanından biraz daha büyük, ajda çay bardağıyla ölçüldüğünde 1 parmakdan biraz daha az oluyor miktarı (fincan veya çay bardağı yazılarını tıklayarak resimlerdeki boyutları görebilirsiniz)
Kreaması
  • 6 çay bardağı süt (Resimdeki kupa sizi yanıltmasın, herkesin evinde bulunan kupa ölçüsü farklı olacağından ölçüler birebir uysun diye herkesin evinde bulunma ihtimali yüksek kaplarla ölçü vereyim istedim)
  • 1 yumurta
  • 1,5 fincan şeker (150 ml)
  • 6 kaşık kakao
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta (Tercihen mısır)
  • 30 gr tereyağı
  • Dilerseniz kakao miktarını azaltarak bitter çikolata kullanıp pudingin tadını daha da lezzetlendirebilirsiniz.
Yapılışı
Öncelikle fırınımız 350 F-175 C'ye ayarlanır
Yumurta ve şeker mikserle krema kıvamına gelene kadar çırpılır.
Krema kıvamına gelip köpük köpük oldukdan sonra kuru malzemeler hazırlanır.
Nişasta, un, kabartma tozu ve vanilya ilave edilir. En son kakao da eklenerek çırpılmaya devam edilir. Sıvıyağ ve sıcak su bu aşamadan sonra koyuluyor, dilerseniz kuru karışımları eklemeden de ilave edebilirsiniz.
Bütün malzemelerin birbirne karıştığına emin oldukdan sonra çırpma işlemi sonlandırılır.
Sprey yağla yağlanmış veya margarinle yağlanıp, unlanmış kelepçeli kek kalıbımıza karışım dökülür. Kıvamı boza kıvamına yakın bir kıvam.
Kek fırına pişmes için yerleştirilir. Yaklaşık 30 dakika pişirme süresi, kek piştikden sonra fırının içinde kapağını açmadan 15 dakika fırının içinde dinlendiriyoruz.
Bu aşamadan sonra muhallebisi hazırlanır. Öncelikle yumurta ve şeker birlikte çatalla çırpılır.
Sonraki aşamada nişasta ve un ilave edilerek tekrardan çırpmaya devam edilir.
Sütümüzde ilave edilerek oluşan topakları ezip karıştırarak pürüzsüz bir karışım elde edilir.
Kakao da ilave edilerek pişirmek üzere ocağın üzerine tencerimizi alırız.
Muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırılarak pişirilir.
Fokurdamaya başladıkdan sonra ocağın altı kapatılıp tereyağı ilave edilir. Bu aşamada tercihe bağlı olarak vanilyada eklenebilir. Eger pudinginizde topaklanmalar olmuş ise mikserle çırpıp daha pürüzsüz bir kıvam elde edebilirsiniz.
Pişmiş ve fırında 15 dakika dinlenmiş kekimiz artık pasta olmaya hazır.
Kelepçesini açtığımız kalıpdan kekimizi düz bir zemine alıyoruz. Kolayca kesebileceğimiz bir alan olması tercih sebebidir.
Kekimizi ters çevirip kek kalıbının alt kısmından kurtuluyoruz.
Ekmek bıçağı yardımıyle önce üst kısımı düzgünce kesip ilk katımızı ayırıyoruz.
Kestiğimiz katı servis tabağına alıyoruz.
İkinci katımızı yine ekmek bıçağıyla kesiyoruz.
İkinci katıda farklı bir tabağa alıyoruz.
Taze sıkılmış portakal suyu ile kekimizi birazcık nemlendiriyoruz.
Hazırladığımız çikolatalı pudingden ilk katımıza sürüyoruz. Bu aşama isterseniz fındık, ceviz veya çikolata taneleriyle süsleyebilirsiniz)
İkinci kek katını pudingli karışımın üzerine dikkatlice yerleştiriyoruz.
Birinci kata uyguladığımız işlemin aynısını ikinci kata da uyguluyoruz.
Üçüncü katıda pudingli karışımın üzerine yerleştirdikden sonra en üste kalan pudingden kaşık kaşık dökerek heryerini çikolatalı pudingle kaplıyoruz.
Pastanın kenarlarına da ucu yuvarlatılmış bıçakla pudingimizden sürüyoruz.
Pudingle pastamızın heryerini kapladıkdan sonra fındıklı çikolatayı kırarak üzerini süslüyoruz. Dilerseniz farkli şekillerle de süsleme yapabilirsiniz. Ayrıca kenarlarına kıyılmış badem veya çikolata parçacıklarıyla da süslemeniz mümkün. Tamamiyle sizin göz zevkinize ve hayal gücünüze dayalı yeni şeyler üretmeniz mümkün.
Buzdolabında en az 2-3 saat dinlendirdikden sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz. Bu arada bu pasta bu haliyle ağzı kapalı bir kapda derin dondurucu da muhafaza edilebiliyormuş. Sonrasında ise oda sıcaklığına geldiğinde yine aynı tadta yemek mümkün olabiliyormuş. Bana biraz şaşırtıcı geldi, demek ki sürpriz misafirleri şaşırtmak için bu yöntem uygulanabilir.

23 yorum:

  1. ben misafirlerimi şaşırtmak istiyorum :)))

    gerçektende pratik olmuş.

    ikram menüme ekledim bile.teşekkürler kardeşim.

    YanıtlaSil
  2. şükriye eminseroğlu1 Nisan 2010 09:40

    yine döktürmüşsün canım kızım .
    küçükken pasta yapmaya çok meraklıydın.güzelde yapardın.adın pastacıya çıkmıştı.
    misafirlerime pasta ikramlarını hep sen yapardın(ablan o aralar ankarada okuyordu) o günleri hatırladım.özlemle :)

    YanıtlaSil
  3. annen ve ablan1 Nisan 2010 09:55

    bundan sonra gelecek arnavut böreğinin tarifini sabırsızlıkla bekliyoruz.
    resmini gördük bayıldık :)

    YanıtlaSil
  4. cikolata kullanilmadan kakaoyla yapilabilen bir pasta tarifi iyi oldu, ellerinize saglik.hem guzel hem pratik gorunuyor.

    YanıtlaSil
  5. Ben Arnavut boregini merak ediyorum. Soganli mi olucak? Himmm:) Nasil canim istedi anlatamam((ufff!

    YanıtlaSil
  6. Mukemmkel, eve gidip yapmak icin sabirsizlaniyorum:)))

    YanıtlaSil
  7. Ablacim,
    Sasirt bakalim misafirlerini, gerci senin yaptiklarinin yaninda bunu yaptiginda pek sasiracaklarini zannetmem, zira senin yaptiklarin da bir harika oluyor :)

    Annecim,
    Bu pastayi ben sadece goruntuledim, yapan kisi Nuray abla, ama merak etme Pastaci unvanimi yitirmis degilim, burda herkes pastalarimi coook begeniyorlar :) bende simdi eski gunlerde yaptigim pastalari hatirladim,

    Arnavut tarifi aslinda bizim yaptigimiz alt ust boregine cok benziyor, tadi harika...

    Elifcim,
    Cikolata kullanilmadan yapilan bir tarif aradigini bilseydim daha once yayinlardm :)

    Our twins NY,
    Arnavut boregi yesil soganli ve peynirli, aslinda pirasa ile yapiliyormus orjinali ama biz yapmaya son anda karar verince evdeki var olan malzemelerden yaptik :)

    Sehnazcim,
    eve gidip yaptiginda beni de cagirmayi unutma olur mu :))

    YanıtlaSil
  8. Cok guzel kabarmıs masallah, guzel bir pandıspanya tarıfı arıyordum buldum galıba :)

    YanıtlaSil
  9. New York'tan
    Benim yaptigim pandispanyalar bile bu kadar cok kabarmiyordu, eski tariflerimi rafa kaldirdim, simdi bende bunu kullaniyorum :)

    YanıtlaSil
  10. süper tarif etmişsin arkadaşım çok güzel görünüyor ellerine sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Gokyuzunun elleri,
    Rica ederim :)

    YanıtlaSil
  12. Nurdancim, bana bugun dogum gunum icin yaptigin surprizi hic unutmayacagim. Bu lezzetli pastayi benim icin de dogum gunu pastasi olarak yapman beni ne kadar sevindirdi bilemezsin. Bugunu hic unutmayacagim. Coooook tesekkur ederim bana hic unutulmayacak bir dogum gunu yasattigin icin guzel arkadasim...
    ESRA AFACAN

    YanıtlaSil
  13. Esracim yorumu yanlis pastanin altina yazmissin ama olsun yorum yorumdur :)
    Bu arada yorumu okuyupta pastayi yiyemeyen arkadaslara bir aciklama yapma geregi hissediyorum, Esracim da bana ozel supriz bir dogum gunu kutlamasi yapip beni cok ama cok mutlu ettigi icin bende sartlarimi sonuna kadar zorlayip 2-3 gunde anca tamamlayabildim bu pastayi,
    Esracim, senin yaptiklarinin yaninda benim yaptigim ne ki seker :) ikimizinde unutmayacagi bir gun oldu iste ne guzel
    Yeni yasin hayirli ugurlu olsun canim, hayal ettigin, istedigin, hak ettigin tum guzellikler seninle olsun
    cok optum seni

    YanıtlaSil
  14. kelepçeli kalıbın kaç cm olduğunu yazarsanız çok sevinirim... ona göre denemek isterim bu tarifi..

    YanıtlaSil
  15. bence 15 dakika firinda bekletme fikreìi dogru degil.kekin kurumasina sebep oluyo cunku.ben yaptim pistiginde yumasacik kek 15 dakika sonunda cok fazla sertlesti.pastam nasil olcak bilmiyorum

    YanıtlaSil
  16. ha bu arda tesekkur etmeyi unuttum

    YanıtlaSil
  17. Çok güzel görünüyor ellerinize sağlık. Bir kaç sorum olacak; Kullanılan kalıp kaç cm. ve katı malzemeler içim ml ölçüsü vermişsiniz acaba onlar gram mı?
    Teşekkürler,
    Özlem

    YanıtlaSil
  18. Sevgili Adsiz,
    Kelepcenin olculeri 9x25 in, 22 9x6.4 cm

    Sevgili Adsiz,
    Keki islattiginizda eski yumusakligina geri donecigini umut ediyorum, zira ben yaptigim tarifleri satmiyorum, sizde parayla satin almiyorsunuz, birdahaki yapisinizda keki firinda birakmazsiniz, kekiniz de kurumaz, benim firinimda keki firinda bekletmem kekimi kurutmadi, firindan firina farklilik gosterdigi icin her firina ozgu tarif yazmam mumkun degil degil mi :))
    Rica ederim bu arada :D

    Sevgili Ozlem,
    Tesekkur ederim,
    Kelepcenin olculeri 9x25 in, 22 9x6.4 cm
    ml olcusu gram olcusu degil, Amerika standartlarinda cup olcusune tekabul ediyor,
    1 su bardagi TRdeki bildigimiz kucuk su bardaklari, ama buradaki bardaklar cok buyuk olduklari icin mecburen Amerika cup olculeriyle vermek durumunda kaliyorum.
    Google'da cup measurements diye aratirsaniz images dan ne demek istedigimi gorebilirsiniz.
    Selamlar

    YanıtlaSil
  19. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  20. merhaba benm bugün öğlene 3 adet yaş pasta yapmam gerekiyor kaç gündür deniyorum doğru tarifi bulamadım. Tepsimin ölçüleri 4.5 cm eni, 32 cm boyu işte büyük bir tepsi o tepsiye göre ölçüler aynımıdır lütfen hemen cevap verirseniz çünkü sabah erkenden kalkıp yapıcam. Bir tanede kalpli kek kalınında yapıcam o kalıp daha küçük sizin kabınız kadar fakat daha ince onun içinde ölçü yazarmısınız lütfen çok acil cevap bekliyorum teşekkürler ezgi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ezgi hanim merhaba,
      sanirim sizin kelepceli kalipiniz benjmkisinden daha buyuk boy, hic o boyda denemedim iki olcu fazla gelebilir size tavsiyem iki olculuk bu pandispanya tarifinden yapmaniz ve kek kalipina hepsini dokmeyip iki parmak bosluk birakarak kekin kabarmasi icin yer ayirmqnizi kalan karisimi da yapacaginjz digee uc kekten biri icin kullanabilirsiniz, umarim yardimci olabilmisimdir, kolay gelsin, ABD'den selamlar :)

      Sil
    2. Bu arada kalpli kek kalipiniz daha kucukse muhtemelen benim kalibimla ayni olabilir olcuyu birebie uygularsaniz umarim sonuca basariyla ulasirsiniz kolay gelsin

      Sil
  21. Şuan yapmaya başlıycam yaptığım denemeler fena rezillikti umarım güzel olur becerebilirim yoksa rezil olucam :)))

    YanıtlaSil