2 Temmuz 2012 Pazartesi

Fillo Yufka dan Kiymali Borek



Yurt disinda baklavalik yufkalar fillo dough diye geciyor, baklavalik olanlarin numaralari daha kucuk boreklik olanlarin ise daha buyuk oluyor, bulundugunuz eyaletde restaurant depot var ise ordan hem daha uyguna alabilir hemde kalinlik ve inceligine gore tercih hakkinizi kullanabilirsiniz 4 numara ince 10 numara kalin oluyor, ama her ikisi de zar gibi ince oldugu icin citir citir bir borek olmasi kacinilmaz oluyor.

Eger bulundugunuz eyaletde restaurant depot yok ise herhangi bi marketin dondurulmus ekmeklerin, milfoy hamurlarinin satilmis oldugu reyonda asagidaki markayi veya asagidaki markadan bagimsiz farkli bir markayi (numarasiz dikkat ederseniz) bulabilirsiniz.

Gelelim citir boregimizin tarifine, ilk nerde yedigimi hatirlamiyorum, oldukca lezzetli harika bir borek, mutlaka denemenizi tavsiye ederim, ayni gun icinde pisirilip servis yapilirsa citirligini ve tazeligini koruyabilir ertesi gune kaldiginda yumusacik bir borek oluyor, tost makinesinde yeniden isitip citir hale getirebilirsiniz.

Misafirleriniz gelmeden once yapip buzluga kaldirip misafirleriniz gelecegi gun buzluktan cikartip pisrebilirsiniz, enfess citir citir birsey oluyor.


Ic harci olarak patatesli, peynirli veya elmali harc bile koyabilirsiniz tamamiyle sizin damak tadiniza kalmis, ben kuru sogan, kiyma ve patates uclusunu bu borege cok yakistiriyorum.


Malzemeler
  • 1 Paket fillo dough yufka
  • 1 stick (Tr'deki tereyaglari icin yarim paket) eritilmis tereyagi.
  • 1 su bardagi siviyag (tercihen zeytinyagi)
  • Ustune surmek icin bir adet yumurta sarisi
  • Susam veya corek otu
Ic Harci icin
  •  4- 5 adet kup kup dogranmi ve kavrulmus kuru sogan (ne kadar cok soganli olursa lezzeti o derece artiyor)
  • Yarim kg kiyma (kavrulmus- kiymayi kendi suyuyla, suyunu cekene kadar kisik ateste kavuruyoruz.)
  • 2-3 adet orta buyuklukte rendelenmis haslanmis veya cig patates (rendelenmis oldugu icin pisirmeden kiyma ile karistirsaniz bile borek piserken patateslerde pisiyor)
  • tuz, karabiber (damak tadiniza gore)
Yapilisi

Oncelikli olarak tereyagini eritin dibine coken sutlu tortuyu kasikla baska bir kaba alin, sutlu tortuyu kullanirsaniz yufkalariniz islanir yumusar,ve borek istenilen citirlilikta olmaz bu yuzden yag ile sutlu tortu kismini ayiriyoruz. (Tereyaginin goruntusunu cekmek son anda aklima geldigi icin cok az duruyor gorunuse aldanmayin)

Sutlu tortusu alinan tereyagi zeytinyagi ile karistirilir, yagli karisim az gelirse sonradan ilave yapilabilir.

Fillo dough yufka dondurucu da saklandigi icin boregi yapmaya karar verdiginiz gunden bir gun once buzdolabina koyun ki buzlari cozulsun yufkalar birbirine yapismasin.

Paketin icinden cikan yufkalarin uzerini hava almayacak sekilde temiz bir havlu ile ortun ki kurumasin. Ilk boregimizi yapmak uzere 1 adet yufka alip tezgahin uzerine serin

Tereyagi ve zeytinyagi karisimindan 1-2 yemek kasigi  yufkanin uzerine gezdirilir.


 Kiymali harci hazirlamak icin once soganlar kup kup dogranir siviyag koyulan tencerede soganlar pembelesinceye kadar kavrulur tuz ve karabiber ilave edilir.
Kiyma ise baska bir kapta kisik ateste kasigin tersiyle ezerek kiymalar toparlak olmadan kavrulur.
Patatesleri dilerseniz haslayip rendeleyin dilerseniz cigden rendeleyin sonuc pek degismiyor, hepsini bir kapta karistirin, artan ic harciniz olursa buzlukta saklayabilirsiniz. (Resimde gorulen yarim kg dan daha fazla kiymadan yapilmistir, iki tepsi borek ic harci goruntusu mevcut sizi yaniltmasin :)


Yufka ikiye katlanir, bir kasik yag yine yufka uzerinde gezdirilir. Kiymali harcimizdan bir yemek kasigi yufkanin orta kenarina koyulur.
Soldan ortaya dogru katlanir.
Sagdan ortaya dogru katlanir.
Sigara Boregi sarar gibi sarilarak onceden yaglanmis tepsiye katli kismi asagiya gelecek sekilde dizilir.
Yagli karisimdan kaldiysa yufkalarin uzerine surulur, onun uzerine yumurta sarilari surulur, arzuya gore susam veya corek otu ile suslenir.
375F-180 derecede uzerleri kizarana kadar pisirilir. (Firindan firina farklilik gosterecegi icin sure vermiyorum.)
Citir Citir borek afiyetle yenir.


11 yorum:

  1. Baklavalik yufkadan boregi sevmesem bile goruntu sahane! Ellerine saglik..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence denemelisiniz, bende sevmezdim bu borekten sonra sevmeye basladim :)

      Sil
  2. Bende fillo dan yapilan boregi hic sevmiyordum ama galiba yanlis yaptigim bir sey varmis. Meryemin bir arkadasi yapmisti aynen boyle kiymali fillodan inanamadim sanki yagli acma borek gibi olmustu, tadi inanilmazdi. Galiba senin anlattigin gibi yapmisti nurdan. Gunlukcugum bence denemelisin bir kere seninde fikrin degisebilir benim gibi.. Ellerine saglik nurdan cok guzel gozukuyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet betul ablacigim ayni senin dedigin gibi oluyor mutlaka denemelisin :)

      Sil
  3. Guzel oluyor cok denedim..
    Eline saglik olsun ..

    YanıtlaSil
  4. canim gecen denemistim senin tarif ettigin gibi misafirlerim cok begenmisti. Herkese tavsiye ediyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkurler AYsecigim, afiyet olmus yiyenlere :)

      Sil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Ben kac kez nurdan da tattim,enfes otesi...bende hic sevmezdim bu tip borekleri,koktugu icin,ama nurdanin tarifine tam tamina uyarsaniz,sasacaksiniz,super bir borek.eline saglik,yummmy...optum canim,derya ablan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederim Derya ablacigim yine guzel guzel dokturmussun :) cok tesekkur ediyorum selamlar

      Sil

Instagramdan Guncel olarak takip etmek isterseniz

Followers