20 Mayıs 2013 Pazartesi

Ay Coregi


Bironceki tarifimde Chicago'dan tariflerle devam edecegimi yazmistim ama gordum ki, bir sure Atlanta'dan aldigim tariflerle devam edecegim, zira arsivimde biriken o kadar cok tarif var ki, hepsini paylasmak istiyorum sizinle.

Tarifin Asil sahibi, Atlanta'nin en becerekli ablalarindan biri Aysegul abla'nin, ama ay coregini yedigimiz yer farkli bir yerdi, dolayisiyla tarifin asil sahibinden alamamis olduk, ay coregini yedigimiz yerden alalim tarifini desekte ille, Aysegul abladan alin, bende ondan aldim demisti, ama bizim Aysegul ablanin evine gitmeye firsatimiz olmadi, dolayisiyla tarifin ikinci sahibesinden almis olduk tarifi, peki kimden almis olabiliriz bu tarifi hadi bir tahmin edin sevgili Atlanta'lilar :))

Atlanta'nin en hanim efendi, en nazik, en tatli, en duyarli, en hassas, en kibar, sevdiklerinin en iyi arkadasi, yavrularinin bir tanecik annesi,  benimse dostum diyebilecegim nadir insanlardan biri, benim guzel Nagehan ablam, senin guzel ozelliklerini saymaya kelimeler yetmez inan, Atlanta'da sanirim sevmeyen bir kisi bile yoktur, cunku o kadar tatlisin ki, hickimsenin senin hakkinda olumsuz birsey dusunecegini dusunemiyorum, seni ve dostlugunu ozleyecegim...

Ay coregini ilk defa ablam universitede okurken Ankara'da yemistim, basta tadi cok degisik gelmisti, yedikce begendim, begendikce aklima hep Ankara gelirdi, bundan sonra Ankara'nin yaninda Atlanta' da gelecek...


 Malzemeler

Hamuru icin;
  • 1 paket (Amerika icin iki stick tuzsuz tereyagi) tereyagi oda sicakliginda yumusamis.
  • 3,5 su bardagi un (Amerika icin 3 cup un yani 750 ml)
  • 2-3 corba kasigi pudra sekeri
  • 1 kucuk kahve fincani sut
  • 1 tatli kasigi toz maya
  • 2 yumurta (sarisinin biri uzerine digerleri icine)
  • 1 limon kabugu rendesi (rendenin en kucuk tarafiyla)
Ic malzemesi
  • 1 su bardagi iri dovulmus ceviz
  • yarim su bardagi toz seker
  • yarim kahve fincani sut
  • 1 tatli kasigi yeni bahar veya tarcin
  • 3 corba kasigi bayat ekmek icin veya kakaolu kek
  • 3 corba kasigi kuru uzum
  • kakaolu kek kullanirsaniz ekmek ici kullanmaniza gerek yok ama ekmek ici kullaniyorsaniz 2 yemek kasigi kakao kullanmaniz gerekecek.
Yapilisi,

Oncelikle ilik sutun icine seker ve mayayi ilave edip mayanin kabarmasini saglayin, diger butun malzemeleri yoguracaginiz kabin icine alarak yumusak bir hamur elde edin.


 Hamurunuzun dinlenmesi icin bir kenara alip bekletin, bu sirada ic malzemelerini hazirlayin.
Ic malzemelerin hepsini bir kaba alarak karistirin, Biz kakaolu kekimiz olmadigi icin kuru ekmek icinden yaptik.
Islak cok civik olmayan bulamas kivaminda bir ic hazirlamaniz gerekiyor. Cok kati veya cok sulu olmamasi lazim.

Bunlarda bizim kucuk yardimcilarimiz, ic malzemelerini Nagehan ablanin kizi ve benim oglum hazirladilar, sunlarin sekerligine bakar misiniz masallah subhanallah :) Elif'in corbanin teki nerde acaba :))
Yogurdugumuz hamurdan istediginiz buyuklukte parcalar alarak yuvarlayin. Buyuk yuvarlaklar yaparsaniz sayi olarak daha az ay coreginiz olur, sayi olarak daha cok ay coreginiz olsun istiyorsaniz yuvarlaklari daha kucuk yapabilirsiniz.
 Unlanmis tezgaha hamurumuzu koyup oklava yardimiyla aciyoruz.
 Oval bir hamur elde etmek icin boyuna acmamiz gerekiyor.
 Ince bir hamur elde ettikten sonra ic malzememizi hamurun icine koyacagiz.
Yaklasik bir yemek kasigi kadar hazirladigimiz ic karisimi actigimiz hamurun uzerine koyuyoruz.
Kenardan baslayarak rulo olacak sekilde sariyoruz.
Ince uzun bir rulomuz oldu,

Ay sekli verip yagli kagit serilmis tepsimize ay coreklerimizi koyuyoruz.
Daha onceden ayirmis oldugumuz yumurta sarisina birazcik siviyag takviyesi yapiyoruz boylelikle daha parlak oluyorlar, ay coreklerimizin uzerlerine yumurta sarimizi suruyoruz.


Catalimizi islatip, resimde gordugunuz gibi sekil veriyorsunuz.
Yavas pisiren bir firininiz varsa 375 F uzerleri kizarana kadar pisiriyoruz. Eger firininiz hizli pisiriyorsa 350 F de pisirebilirsiniz.
Soguduktan sonra servis yapiyorsunuz.
Afiyet olsun efendim, bir sonraki tarifte gorusmek dilegiyle...

***Tarifi annem buradayekn yazmistim, bu yazida otomatik kaydedildigi icin otomatik olarak yayinlaniyor, yoksa annem gitmis bende oturmus bu tarifi yazmis degilim :)

Dilerseniz uzerini file findikla da susleyebilirsiniz





 

16 yorum:

  1. En kısa zamanda denemek lazım. Çok güzel gözüküyorlar :))

    YanıtlaSil
  2. Yine degisik ve lezzetli bir tarif. Seninde tarif sahibininde ellerine, emeklerine saglik. En kisa zamanda deneyecegim ins. Guler (ig arkadasin :) )

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor.Bende yakında deneyip bloguma eklemek isterim izninizle.sevgi ve muhabbetle kalın.mutfakkolik.net

    YanıtlaSil
  4. Çok güzeller,bayılırım.ellerinize sağlık..sevgiler..www.nurlumutfakta.blogspot.com..

    YanıtlaSil
  5. Benim çok sevdiğim ama dışarıda yemeğe de çekindiğim bir şeydir ay çöreği. Şöyle bir şehir efsanesi vardır. Pastahanelerde milletin atabaklarında artan ne varsa konur içine denir. :(( Bu herhalde talı- tuzlu tadından olsa gerek. Şimdi sizin tarifinizi iç rahatlığıyla yapabilirim. Çok da güzel ve net anlatmışsınız tam bana göre. Ellerinize sağlık. Bu arada müsadenizle takipçiniz oldum.

    YanıtlaSil
  6. Bloğunuzla bugün tanıştım:)çörekler nefis görünüyor.Ellernize sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. sayfanizi yiyenimin tavsiyesiyle ulastim begendigi kadarda varmis :)
    cöreklerinizde cok güzel ama diger tariflerinizide daha gezinecegim.
    Bende ziyaretime beklerim saygilarimla zeynep

    YanıtlaSil
  8. ne kadar güzel görünüyor ya bende yapcam inş tarifinizi kayıtlıyorum..

    YanıtlaSil
  9. Blogunuzu tesadüfen buldum ve okadar mutlu oldum ki. Böyle hic üsenmeyip tek tek , her asamanin resmi olan tarifleri, bol fotolu yemek bloglarina ba-yi-li-yo-rum!:)
    Nekadar zahmetli oldugunu kendim biliyorum, o yüzden cok cok tesekkürler, elinize, emeginize saglik. Keske daha fazla ve daha sikca tarif yayinlasaydiniz, ama kolay degil, biliyorum. Takipteyim ama!:)

    YanıtlaSil
  10. Çok leziz ve güzel görünüyorlar
    herhal o minik güzel ellerin de çok etkisi var:-)
    ellerinize sağlık,afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  11. Merhabalar tarifiniz çok güzel benzer bir tarif de http://www.pasta-tarifi.com/ay-coregi-tarifi.php de görmül idim sizinki de muhteşem ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  12. Yaş maya kullansak olurmu

    YanıtlaSil
  13. Bir paket tereyegi kac gr oluyor

    YanıtlaSil
  14. Bir paket tereyegi kac gr oluyor

    YanıtlaSil
  15. Simdi basliyorum yapmaya aksama misafirlerim var :)

    YanıtlaSil
  16. merhaba, okuduğum bir kitaptan esinlenerek evde ben de yapayım diyerek internette ayçöreği tarifi aramaya başladım.. sizin tarifinize göre ilk yaptığım deneme oldukça başarılıydı. ölçüler birebir tutar mı??!! inanamadım. artık takipçinizim. :) emeğinize sağlık.... Bugün tekrar yaptım..3 oğlum afiyetle yediler..çook teşekkürler...

    YanıtlaSil

Instagramdan Guncel olarak takip etmek isterseniz

Followers