8 Ağustos 2013 Perşembe

Royal Icingle 1 Yas Kurabiyesi Nasil yapilir?

  

Canim oglumun ilk dogum gunu icin hazirlamis oldugum kurabiyeleri sizlerle de paylasmak istedim, ilk dogum gunune ozel olsun istedigim icin 1 rakamini kullandim, Evinizde 1 seklinde kalip olmayabilir benim yoktu mesela, bu yuzden kalipi kendiniz bir kartona cizip kullanabilirsiniz.

Kurabiye Malzemeleri (Yaklasik 10-12 Adet)
  • Tr icin yarim paket oda sicakliginda yumusamis tereyagi (Amerika icin tuzsuz 1 stick)
  • 1 adet orta boy yumurta
  • Tr icin 1 su bardagi pudra sekeri (Amerika icin 200 ml)
  • 1 cay kasigi kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Alabildigine un (Unu yavas yavas ekleyin ele yapismayan yumusak bir hamur elde etmeniz gerekiyor)

Kurabiye hamurunu yogurmak icin tum malzemeleri karistirip yumusak bir hamur elde edin, strech filmle kaplayip buzdolabinda birkac saat dinlendirin, netde arastirdigim  kadariyla bir gun buzdolabinda kalmasinin daha iyi olacagini soyluyordu ama o zaman cok sert oluyor, yumusamasi icin tekrar beklemektense birkac saat buzdolabinda olmasi bence kafi, bu kurabiye hamurunu strechle kapli olarak birhafta on gune kadar muhafaza edebilirsiniz, buzlukta ise yaklasik bir ay kadar muhafaza edebileceginizi soyluyordu arastirdigim kaynaklar. Kurabiye tarifini yine internetde kurabiye tarifi nasil yapilir diye arastirirken bir cok tarifin ortak yonlerini bir araya getirerek karma birseyler cikardim ortaya tarif anonim oluyor sanirim :)

Royal Icing (Yumurta Beyazi tozuyla)


  • Tr olcusu icin yarim su bardagi (Amerika olcusu 1/2 cup soguk su )
  • Tr olcusu 2 yemek kasigi Yumurta beyazi tozu ( Amerika olcusu 1/4 (meringue powder)
  • Tr olcusu 1 kg Pudra sekeri (Amerika olcusu 4 cups )
Royal Icing (Yumurta beyaziyla)
  • 2 adet orta boy yumurta
  • 2 yemek kasigi taze limon suyu
  • Tr icin 4 su bardagindan biraz az (3 cup pudra sekeri )
***Ben Yumurta beyazi tozuyla yapilan tarifin yapilisini yaziyorum, diger tarifi de yine ayni sekilde yapmaniz mumkun, ama cig oldugu icin sanki yiyemeyecekmisim gibi geldiginden toz olani tercih ettim :)

Yapilisi

Royal icing tarifini birebir almis oldugum paketin arkasindaki tarifi uyguladim, ilk yapisimda tarifi yari yariya uygulamistim ama yetmedi bu yuzden 1 seklindeki kurabiyelere tarifin tamamini uyguladim, birazi artti, sizde yaptiginiz kurabiye miktarina gore yarisini veya tamamini uygulayabilirsiniz,
Oncelikle yumurta beyazi tozunu ve pudra sekerini karistirip su ilavesiyle toz karisimi cozdurun daha sonra mikserle cirpmaya baslayin.
Mikserle dusuk devirde cirpin, yuksek devirde cirparsaniz icinde hava kabarciklari olusabilir, bu royal icing yaparken istenilmeyen bir durum, olabildigince az kabarcikli bir icing hazirlamak icin yuksek devirde cirpilmamasi gerekiyormus, evde kucuk bir yardimciniz varsa ondan yardim alin :)
Krem santi kivamina geldiginde cirpma islemini sonlandirebilirsiniz, uzeri kurumamasi icin kasenin uzerini strech filmle kaplayin veya agzi kapakli kucuk kapakli kaplara kullaniciginiz renk cesidine gore ayrim yapabilirsiniz, mesela ben 3 farkli renkle calistim karisimi uc ayri kapa pay ettim. Eger hazirlamis oldugunuz pudra sekerli icing kivam almiyorsa birazdaha fazla pudra sekeri ilave edebilirsiniz.
Cizmek istediginiz kalibinizi yazicidan print edebilirsiniz, el becerisinde yetenekliyseniz elinizle de cizebilirsiniz.
Ben 1 kurabiyesi yapacagim icin 1 seklinde kurabiye kalibi cizip kestim.
Hamurumuzu cok kalin veya cok ince olmayacak sekilde merdane yardimiyla acin, cok ince olursa kurabiyeleriniz esit derecede pismez cok kizarabilirler, eger cok kalin olursa icleri pismez hamur kalabilir.
1 seklinde hazirlamis oldugumu kalibi hamurun uzerine yerlestirip ucu sivri bir bicak yardimiyla kenarlarindan keselim.
Gordugunuz gibi bir seklini hamura bicakla cizmis bulunuyoruz, kesilmis yerlerden 1 seklini dikkatlice cikartalim.
Hamurunuzu ne kadar kalinlikta acacaginizi anlatabilmek icin yakindan resimlemeye calistim, umarim aciklayici olmustur.
Benim hazirlamis oldugum hamurdan bu kadar cikti, birkac tanesini ince actigim icin kenarlari azicik kavruldu :) bu yuzden sayiyi az tutup kavrulmayi onleyebiliriz.350F veya 175 C de yaklasik 15-20 dk veya firinizin ayarina gore hafif pembelesinceye kadar pisirebilirsiniz.
Kurabiyeleri suslemek icin kurabiyelerimizi sogutmamiz gerekiyor varsa evinizde tel bir raf onun uzerine koyabilir veya 15-20 dk sogumasi icin kenarda bekleterek dinlendirebilirsiniz.
Kurabiyelerimiz tam olarak soguduktan sonra uzerini susleme islemine gecebiliriz.
Tr'de nereden bulursunuz bilmiyorum ama Amerika'da yasiyorsaniz Hobby Lobby, Micheals, Jo-ann, gibi hobby malzemesi satan yerlerden SIkma torbalarini alabilir, veya Wal-mart, Target gibi buyuk marketlerin pasta susleme reyonlarindan bu urunleri rahatlikla bulabilirsiniz, Hobby malzemesi satan yerlerin genelde kuponlari oldugu icin hemen hemen yari fiyatina almaniz mumkun, kuponlara web sitelerinden ulasabilirsiniz. Ben SIkma torbasi aliyorum diye, daha ince bir torba almisim, cunku sayisi daha fazlaydi, bu daha ince oldugu icin rahat calistim posetin ust kismini posetin kendisiyle dugum yapabildim, ama SIkma torbalari daha kalin mazelemeden yapildigi icin lastik veya tel serit kullanmaniz gerekebilir.


Kurabiyenin kenarlarini 2 damla mavi gida boyasi ve 1 minik damla siyahla hazirlamis oldugum royal icingle kenarlarina kontur cektim, Eger kullandiginiz gida boyalari damlatacak kivamda degilse kurdanla minikce renkten alip icingle karistirabilirsiniz. Kenarlarina kontor cektigim kurabiyeleri kurumaya biraktim, bu kisim onemli, eger kurumaya birakmaz ikinci isleme gecerseniz renkler birbirine girebilir, duzgun bir goruntu elde edemezsiniz veya icing akabilir.
Acik renk mavi rengini elde etmek icin bir minik damla mavi renginden  kullandim ve rengi icinge iyice yedirmek icin hizlica kasikla karistirdim.
SIkma torbasina icingi koymanin en kolay yolu bardaga torbayi koyup kenarlarindan sarkitmak, resimde cok anlasilir olmamakla birlikte youtubeda cesitli icing tariflerine ulasirken bu yontemi de gorebilirsiniz, videoda benim yaptigim yontemin aynisini gorunce aklin yolun bir oldugu kanaatine vardim :) Sikma torbasinin ucunu minikce kesmeyi unutmayin :) Icing cok hizli kurudugu icin SIkma torbalarinin uclarinin kurumamasi icin bardagin icin nemli bir pecete koyarak uclarinin kurumasini engelleyebilirsiniz. Buda izledigim videolardan edindigim bir diger puf noktasiydi.


Koyu mavi renkle kenarlarina cekmis oldugum konturler kuruduktan sonra mavi renkle ikinci bir kontur cekiyormus gibi 1 seklini cizdikten sonra icten baslayarak mavi renkle icini doldurmaya calistim, dilerseniz kasikla da ayni islemi uygulayabilirsiniz.
Iclerini acik mavi renkle doldurmus oldugumuz kurabiyeleri yine kurumasi icin bir kenarda bekletiyoruz, ben gece calistigim icin sabaha kadar kurumasinin benim icin en iyi yontem olacagini dusunup bu asamadan sonraki kismini ertesi gune biraktim dilerseniz acik mavi icingi kullandiktan sonra varsa yenilebilir toz simle susleyebilirsiniz, daha parlak bir goruntu elde etmis olursunuz. Bana yenilebilir simleri,taaa Afrika'lardan sevgili Zeynep ablam getirmis, Nurdan pasta, kurabiye cok yapiyor bunlari da severek kullanir demis, bu ozel gunde kullanmak nasip oldu cok tesekkur ediyorum bu vesileyle tekrardan :)
Acik mavi renk kuruduktan sonra uzerine yazmak istediginiz yaziyi yazabilirsiniz, Nazar bocugu yapmak icin koyu renkle mavi bir yuvarlak cizin, kuruduktan sonra icini beyaz icingle doldurun,
Daha sonra acik mavi ve onun uzerine koyu maviyle bir nokta olusturarak kurumasi icin bir kenarda bekletin.
Kurabiyelerinizin uzerindeki icinglerin iyice kuruduguna emin olduktan sonra ince kurabiye posetlerinin icinde tazeligini korumasi veya hediye olarak vermek icin posetlerde saklayabilirsiniz.


Oglumun 1 yas kurabiyelerini oglumun arkadaslarina hatira olarak verdim, dileyenler yemiste olabilirler :) kucuk olan 1 yas pastasi da ogluma ozel onun yemesi icin yaptigim minyatur haliyle fikir olmasi icin sizlerle onu da paylasiyorum.


Bayrama denk geldigi icin bir sonraki hafta dogum gununu oglumun akran arkadaslariyla kutlamis olduk, boylelikle ilk minik arkadaslarini da bu vesileyle evimize davet etmis olduk. Yazinin devamini zaten blogumun mudavim takipcileri okumus olabilirler, okumus olmayanlar ve dogum gunu masa detayina bakmak isteyenler yazinin devamini dilerlerse okuyup sayfayi tamamlayabilirler.


Canim oglum, bugun senin dogum gunun ve bugun Ramazan Bayrami'nin ilk gunu, bayram telasi Turkiye'deki kadar yogun olmasada bizde burada yasamaya, yasatmaya calisiyoruz, dogum gununu kutlamayi ertelesekte bugune ait ozel birseyler olsun istedim blogda, Bayramin en tatli tarifiyle kutladik bugunu ama soz insallah daha guzelleriyle gecikmeli de olsa kutlayacagiz, seni cok seviyorum canim oglum, Rabbim karsina daima seni anlayabilecek guzel insanlar cikarsin, annelerin ettigi dualar kabul olurmus ya, bu zamana kadar karsima iyi insanlarin cikmasi da bundanmis...

Ramazan bayraminiz kutlu olsun sevgili blog takipcilerim, Rabbim yenilerine sevdiklerimizle birlikte eristirmeyi nasip etsin...

1 Seklindeki yas pastayi abisinin 1 yas pastasiyla ayni sekilde yaptim farkli olsun diye kalan keklerden kare seklinde keserek onlarin kenarlarini ve uzerini krem santiyle kapladiktan sonra cikolata sosu doktum biraz soguduktan sonra uzerine oglumun ismini yazdim, fikir olmasi acisindan onun da resmini ekledim.







Blogdaki 100. tarifim de oglumun kurabiye yapimina denk geldigi icin cok mutlu oldum, sizlerle birlikte daha nice yayinlara, beni sevgiyle takip edip guzel yorumlariniz ve maillerinizle desteklerinizi esirgemediginiz icin hepinize ayri ayri tesekkur ediyorum :)

16 yorum:

  1. Masallah olsun. Rabbim hayirli evlat eylesin..
    Nice hayirli yaslara saglikli mutlu huzurlu insallah..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Samire ablacigim cok tesekkur ediyorum, guzel dusuncelerin ve de yorumlarin icin :)

      Sil
  2. Merhaba uzun zamandir bi cok tarifinizi denedim.tesekkur etmek istedim.amerikada olunca malzemeler konusunda uyusuyoruz iyi oluyo.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sureyya hanim cok tesekkur ediyorum, boyle guzel donutler almak bloger olan beni nasil mutlu etti anlatamam, selamlar :)

      Sil
  3. Ellerine saglik canim, hersey ne kadar guzel ve ozenli olmus. Minik ogluna iki cihanda hayir ve mutluluklar dilerim. Saglikli, uzun, hayirli bir omur versin Yaradan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nesrin'cigim tesekkur ederim guzel dusuncelerin icin, cok mutlu ettin beni, ayrica guzel dua ve dileklerin icin cani gonulden amin diyorum :)

      Sil
  4. Kurabiyeler harika görünüyorlar
    Çok detaylı bir şekilde anlatmışşınız yapımını
    Oğlunuza sağlıklı huzurlu mutlu bir ömür diliyorum
    Ellerinize sağlık
    Daha nice paylaşımlara:)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Guzel dusunceleriniz ve yazdiginiz yorum icin tesekkur ediyorum, selamlar :)

      Sil
  5. merhabalar siteniz kapandımı uzun zamandır hareket yokta

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Melek hanim, sirada bekleyen tariflerim var yayinlanmak uzere ama iki kucuk cocugumla blogumu ubdate etmeye cok firsatim olmuyor, takipte kalin, yeni tarifler ekleyecegim insallah, selamlar

      Sil
  6. merhabalar siteniz kapandımı uzun zamandır hareket yokta

    YanıtlaSil
  7. Royal icing syslemesu pasrada kullaniliyor mu

    YanıtlaSil
  8. Royal icing syslemesu pasrada kullaniliyor mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denemedigim icin sizi yanlis yonlendirmek istemem

      Sil
  9. merhaba, sirk hayvanları figürlü servis tabaklarınızı nerden aldınız acaba? sanırım TRde değilsiniz :(

    YanıtlaSil
  10. merhaba, sirk hayvanları figürlü servis tabaklarınızı nerden aldınız acaba? sanırım TRde değilsiniz :(

    YanıtlaSil

Instagramdan Guncel olarak takip etmek isterseniz

Followers