30 Ekim 2013 Çarşamba

Patatesli Citir Borek




Tadini nasil anlsatsam simdi size bilemedim, hani boyle cekirdek citlerken bir turlu birakmak istemezsiniz ya, yedikce yiyesiniz gelir, bitirene kadar iciniz rahat etmez, iste bu tatda sizde benzer hisler uyandiracaktir eminim, citirligini uzunca bir sure korumasi da bu boregi diger boreklerden farkli kilan bence en onemli ozelliklerden biri, yapimi da oldukca kolay, tarifin sahibesi sevgili "acemi sef" linke buradan ulasabilirsiniz.

Malzemeler
  • 1 paket ucgen yufka (dilerseniz yuvarlak yufakiy da ucgen seklinde kesebilirsiniz, buradaki yufkalar hem cok kalin hemde genelde yapisik oldugundan cok ugrastirici olmasin diye ben ucgen kullandim, tercih size kalmis)
  • 1 su bardagi siviyag (Amerika olcusuyle 200 ml)
  • 4-5 yemek kasigi un
  • 1 yemek kasigi sirke
  • tuz
Ic malzemesi icin
  • Ben 2-3 orta boy kup kup dogranmis kuru sogan kullandim damak tadiniza gore miktari degisebilir (Ne kadar cok sogan kullanirsaniz o kadar tatli ve de lezzetli olur) 
  • 4-5 orta boy sari patates (golden potatoes)
  • siviyag
  • maydonoz
  • karabiber
  • tuz
  • kirmizi biber
  • nane
Yapilisi

Oncelikle unu, yagi, tuzu karistirma kabina alarak karistirin en son sirkeyi ekleyin, sirke ekledikten sonra karisim koyulasacaktir, koyulasmadiysa un ilave edebilirsiniz, veya cok bulamac gibi olduysa yag miktarini cogaltarak surulebilir kivami yakalayabilirsiniz, kivam olarak boza kivamini yakalamaniz gerekiyor.


Ic malzemesini hazirlamak icin once soganlari zeytinyaginda pembelesinceye kadar kavurun ve ocagin altini kapatin, daha sonra icine daha onceden haslamis oldugunuz patatesleri rendeleyin veya catalla ezin, tuzu, baharatlari ve ince ince dogramis oldugunuz maydonozlari da ilave ederek karistirin.




Ucgen yufkanin uzerine hazirlamis oldugunuz unlu yagli sostan surun.



Uzerine ikinci ucgen yufkayi koyun.

Uzerine tekrar hazirlamis oldugunuz unlu yagli sos karisimindan surun, varsa evinizde kucuk bir yardimci, ondan da yardim alabilirsiniz, bu tarifi Atlanta'dayken bir gun bloga eklerim dusuncesiyle resimlerini cekmistim, yayinlamak bugune kismetmis, bu minik el Akif'in

Yufkanin heryerine guzelce surdugunuze emin olduktan sonra,



Pizza kesici veya bir bicak yardimiyla ortadan ikiye kesin
Ikiye kestigimiz yufkanin genis olan kismina hazirladigimiz patatesli harctan koyalim,


Kenarlarini ice dogru katlayip rulo seklinde saralim.
Yufkalarimiz bitene kadar ayni islemi uygulayalim.
Yagli kagit serilmis tepsiye hazirladigimiz borekleri yerlestirelim.
Uzerine kalan sostan surelim, sosumuz kalmadiysa tekrar yapabilirsiniz, eger sosunuz arttiysa buzdolabinda agzi kapali bir sekilde bir sonraki borek yapma niyetinize kadar saklayabilirsiniz.
Dilerseniz uzerine yumurta sarisi surebilirsiniz.
375 F- 180C de uzeri kizarip yufkalariniz citir citir olana kadar pisirin. Dilerseniz bu boregi ansizin gelecek olan misafirleriniz icin firindan cikip ilidiktan sonra agzi kilitli buzdolabi posetlerine koyarak saklayabilir, misafiriniz gelmeden yarim saat once buzluktan cikartip firinda tekrardan isitip tazeligi bozulmadan yiyebilir ve ikram edebilirsiniz.
Yapacaklara simdiden kolay gelsin, bu boregi denedikten sonra bildiginiz tum borek tariflerini rafa kaldiracaksiniz :)

Kahvaltiya gelen misafirlerime hazirlamis oldugum sofrada en begenilenlerden biri de bu guzel citir borekti :) daha fazla gecikmeden tarifi sizlerle paylasayim istedim.

15 yorum:

  1. Merhaba, bu borek tarifini insallah bu aksam deneyecegim yarinki misafirlerim icin. Simdiden cok tesekkur ederim. Butterfly Meadow benim de favorimdir :) Bu arada ben uzun suredir blogunuzun takipcisi sayilirim. Cincinnati'den selamlar sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. tekrar merhaba, sonucu bildirmek istedim :-) Amerika'daki ucgen yufka ile yapilabilecek en lezzetli borek bence. Cok begendik biz. Kullanilan yag miktari beni korkutsa da sanirim bu tarif pek cok kez kullanilacak benim tarafimdan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, guzel yorumlariniz icin cok tesekkur ediyorum, Amerika sartlarinda ucgen yufkadan yapilabilecek lezzetli iki borek tarifim daha var biri tavuklu biri hashasli mercimekli tavsiye ederim :) bende size Chicago'dan selam ve sevgilerimi yolluyorum

      Sil
  3. takibe alındınız banada beklerim

    YanıtlaSil
  4. BEN TARİFİNİZİ BUGÜN YAPTIM .AMA İÇİNE PEYNİR KOYDUM .HARİKA OLDU TEŞEKKÜRLER

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsun, cesitli ic harclariyla denemeniz mumkun tabi ama ben en cok patatesi yakistiriyorum
      bu tarife :)

      Sil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Meraba nurdancim, borek harika gozukuyor. Bana mercimekli boregini animsatti oda citir citir harika bir borekti. En kisa zamanda deniycem ins. Turkiyeden de takibe devam ins. Opuyorum :)

    YanıtlaSil
  7. Nuray ablacigim blogumda tarifi i gormek ne kadar
    mutluluk verici anlatamam, zaman zaman kulaklarini cinlatiyorum eski tariflere bakinca seni hatirladigim gunler oluyor seni cok ozledim, umarim hersey yolundadir Tr'de selam ve sevgilerimle

    YanıtlaSil
  8. Citir citir gercekten,buzdolabina koymadigim halde ertesi gun bile citirligindan birsey kaybetmemisti...oyleki fotosunu cekip ig ye koyayim dedigimde hepsi bitmisti ..emegine saglik canm..tesekkurler paylasim icin.. Tugba B.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bloguma eskisi kadar zaman ayiramadigim icin anca cevap veriyorum canim hakkini helal et, en birinci favori boregimdir kendisi :) seninde begenmis olmana sevindim selamlar

      Sil
  9. Börek harika görünüyor. Çıtır çıtır her halinden belli...
    Blogunuzu, tariflerinizi çok beğendim.
    Sizi izlemeye alıyorum, sevgiler...Pırıl.

    YanıtlaSil
  10. Patates yerine peynirle yaptim. Cok guzel oldu. Tarif icin tesekkurler. Atlanta/suwanee den selamlar.

    YanıtlaSil

Instagramdan Guncel olarak takip etmek isterseniz

Followers