14 Aralık 2009 Pazartesi

Haşhaşlı

Malzemeler
  • 1 su bardağı ılık su.
  • 1 su bardağı ılık süt.
  • 2 yemek kaşığı toz maya.
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 2 yumurta (1 yumurta sarısı ve iki yumurta beyazı içine kalan bir sarı üstüne )
  • 5 çay kaşığı tuz
  • Alabildigine un (Kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar yoğurun)

İç Malzemesi

  • 3 yemek kaşığı çekilmiş haşhaş (Amerika da poppy şeklinde olanları blendırın içine atıp yağla birlikte haşhaş kokusunu verene kadar çekip ezilmiş haşhaş elde edebiliyormuşsunuz, zira ben denemedim, haşhaş ezmesini bulmakta sıkıntı yaşayanlar bu alternatifi deneyebilirler)
  • 3 yemek kaşığı tahin (ben bu tarifimde ekleyemedim evde bittiği için, eklenirse muhakkaki tadı çok güzel oluyor, eğer yoksa eklenmeyebilirde)
  • 1 çay bardağı sıvıyağ tercihen zeytinyağı (Az gelirse ilave edilebilir)
  • 2 yemek kaşığı toz şeker.
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz.

Yapılışı

  • Malzemelerden sıvıyağa kadar olan kısmı yoğurma kabına alıp hepsini kabın içine döküp karıştıralım, mayanın gelmesi için ortalama 5-10 dk. bekleyelim.
  • Hamur mayalanırken iç malzemesini kavurmak için orta boy tavaya haşhaşı, sıvıyağı, tahini ve şekeri koyup orta ateşte tavadaki malzemeler eriyene kadar karıştıralım.
  • Köpük köpük olunca ocağın altını kapatalım ve soğumaya bırakalım.
  • Karışım başta çok cıvık gelebilir, durdukça koyulaşıyor endişe etmeyin, olurda beklenenden daha katı bir kıvamı olursa yavaş yavaş sıvıyağ ilavesiyle tekrar inceltme yapabilirsiniz.
  • Maya geldiğinde yani karıştırma kabindaki karışım köpük köpük olduğunda kalan diğer malzemeleri ekleyip kulak memesi kıvamında bi hamur yoğuralm.
  • Yoğurma kabının içini hafif yağlayıp içindeki hamurlar birlikte üstünü kapatıp dinlendirelim. Hamur iki katı büyüklüne ulaşana kadar bekletelim.
  • Hamurdan yumruk büyüklüğünde parçalar alarak elimizle açalım.
  • içine haşhaşlı karışımdan dökelim ve hamuru elimizle kenarlarında yavaş yavaş çekerek hamuru inceltelim. Üstüne 1 yemek kaşığı kadar ceviz serpelim.
  • Hamurun ucundan başlayarak rulo halinde sıkıca saralım.
  • Hamurun bir ucundan tutup diğer ucunu ters yönde saralım.
  • Hamurun tuttugumuz ucu içte kalacak şekilde içten başlayarak uca doğru saralım.

  • Yağlanmış tepsiye şekil verdiğimiz haşhaşları dizelim.
  • Üzerlerine fırça ile haşhaşlı karışımdan sürelim.
  • Onun üzerine ayırdığımız yumurta sarısının içine çok az sıvıyağ ekleyelim, karıştıralım ve hamurların üzerine nazikçe sürelim.
  • İsteğe göre üzerine kavrulmuş susam, çörek otu, toz haşhaş veya kırılmış ceviz serpebiliriz.
  • Hamurlar iki katı büyüklüne ulaştığnda 375-400 F da (190-200 C) 13 dakika pişirelim.
  • Fırından çıktıklarında üzerini kağıt havlu ile örtüp yumuşamalarını sağlayalım.

Arkadasim Esra, sutu yarim bardak fazlalastirip, yagi da yarim bardak azaltmis, bunun yaninda yumurta da kullanmamis, soyledigine gore cok lezzetli ve de hafif olmus, farkli bir alternatif olarak denemek isterseniz diye bunu da paylasayim dedim.
** Afiyet olsun :)) (Resimleri büyük görmek için üzerlerini tıklayın)

12 yorum:

  1. resimde görüldüğü kadar güzel oluyorlar,hatta daha güzel oluyorlar.
    herkese tavsiye ederim.yapan bir daha yapacak.tarif defterine ekleyecek :)
    oğlum ve eşim,misafirlerim çooook begendiler.en kısa zmanda yeniden yapmayı düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  2. Canim benim sen yaparsinda hic guzel olmaz mi? Verdigin tarifleri siteye koymak icin sabirsizlaniyorum, yer yerinden oynayacak hissediyorum :)

    YanıtlaSil
  3. canim harikasin gurur duydum guzelim ..buyuyunce senin gibi olmak isterim:)

    YanıtlaSil
  4. Tesekkur ederim Adsiz :))

    Keske kim oldugunuzu da belirtseydiniz, kimin beni ornek aldigini ogrenmis olurdum :))

    YanıtlaSil
  5. Hayirli olmasi dilegi ile... Bu arada acmanin tarifinde kac derecede pisirilecegi yazmiyor. Ekleyebilirsen cok sevinirim.
    Hayriye

    YanıtlaSil
  6. Tesekkur ederim Hayriye hanim :))
    Evet onu eklemeyi unutmusum, simdi farkettim, hemen simdi ekliyorum,

    YanıtlaSil
  7. Nurdancim,dun aksam hashaslini yaptim,felaket nefis oldu.:) Hamuruna yumurta eklemedim bu arada...Ic malzemesinde zeytinyagiyla sulandirilmis hashas ve ceviz vardi. Acikcasi tarifi biraz daha basitlestirdim. Bigun beklerim.:)
    Esra Afacan

    YanıtlaSil
  8. Canim benim afiyet, bal, seker olsun, ozledim bende hashasliyi e zamandir yapmiyorum, yumurtasiz hic denememistim, kuru olmadi mi?
    birgun bende oyle deneyeyim, tecrubelerini paylastigin icin tesekkurler arkadasim, bende beklerim herzaman canim, ozledim seni ;)

    YanıtlaSil
  9. nurdancim,hic kuru olmadi. sutu yarim bardak fazlalastirip,sivi yagini yarim bardak azalttim. sut sayesinde yumusacik oldu, hem de hafif...
    ben de ozledim,seni ariycam bu aralar...
    Esra

    YanıtlaSil
  10. Himmmm, bunu tarife option olarak sunayim bari, bende deniyim soyledigin sekilde yapmayi, ilginc geldi, zira cok severim yumusacik hamurlari :))

    YanıtlaSil
  11. benimde canim cekti...herseyin gibi buda enfestir,hashasi ulunca yapacagim,ia...

    hashasi amerikada nerde satiyorlar,adi markasi nedir?bunu acikca yazarsan,coook sevinirim...

    ellerine saglik maviscigim...

    YanıtlaSil
  12. Ferda ablacim, tadi mukemmel oluyor, istersen birgun kahvaltiya buyurun gelin, ben size yaparim birlikte yeriz :))
    Turk bakkalinda bulabilirsin ablacim, markasi da Sera'ymis,
    Afiyet bal seker olsun simdiden...

    YanıtlaSil

Instagramdan Guncel olarak takip etmek isterseniz

Followers