Pastane tadında harika profiteroller hazırlamak istiyorsanız, tam zamanında, doğru adrestesiniz. Yapımı oldukça kolay, tutturması ise birazcık dikkat isteyen bir tarif, yazdıklarımı harfiyyen uygularsanız tutmaması için herhangi bir sebep olduğunu düşünmüyorum,
Malzemeler
- 4 yumurta
- 1 su bardağı su
- 1 su bardağı un
- 125 gr (1 stick) tereyağı veya margarin (Tuzsuz)
Kreması için
- 3 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı mısır nişastası
- 6 yemek kaşığı şeker
- 3-4 yemek kaşığı hazelnut kahve kreması
- 1,5 su bardağı süt
- 1 paket hazır çikolata sosu
- 6 çay bardağı süt veya heavy cream (Çiğ krema)
- 2 çay bardağı tozşeker
- 4 tatlı kaşığı nişaşta
- 3 çorba kaşığı kakao
- 300 gr çikolata
Yapılışı
Tereyağımızı orta ateşte eritip, yağımız fokurdamaya başladıkdan sonra
Kaynayıncaya kadar ocakta bekletiyoruz.
Kaynamaya başladıkdan sonra ocağın altını kısık ayara getirip unumuzu ilave ediyoruz ve kaşıkla hızlıca karıştırıyoruz. Birkaç dakika kısık ayarda karıştırmamız gerekiyor. Daha sonra ocağın altını kapatıp karışımın ılıması için bekliyoruz.
Serçe parmağımız sıcaklığa dayanacak kıvama geldiğinde sırayla tek tek yumurtalarımızı kırıp birer birer hamurumuza yediriyoruz. Bu aşamada ister kaşıkla karıştırabilir isterseniz mikserle de daha pürüzsüz bir kıvam için çırpabilirsiniz. (Yumurtaların teker teker kırılıp hamura yedirilmesi önemli bir ayrıntı)
Islak ve cıvık bir hamur elde ettikten sonra kaşıkla veya elinizi ıslatarak hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp nazikçe yuvarladıkdan sonra yağlı kağıt serilmiş veya yağlanmış tepsiye dizebilirsiniz.
Görünüşte hamurlarınız dağınık ve gevşek olabilir, panik olmayın fırına girdiklerinde ne kadar çok kabardıklarına size bile inanamayacaksınız.
Önceden ısıtılmış 350 F-175 C de (elektrikli fırınlar için 40 dk), Gazlı fırınlar için 1 saat pişirdikten sonra tepsimizi fırından çıkartıyoruz. Üzerleri kızarmış ve içi hamur kalmamışsa yani içleri boşsa tebrik ederim tarifi tutturdunuz demektir, üzeri kızarmış ama içi hamur kaldıysa üzülerek söylemeliyim ki yumurtaları hamura yedirme işlemini başarıyla gerçekleştirememişsiniz demektir. ( hamur civik bi sey oldugu icin varsa eger sıkma torbasi ya da yagli kagittan yapilmis bir kulah kullanilarak da (iri bir delik acilarak tabii ki) parcalar direk kagida dokulebilir)
Pişen profitol hamurlarımızı ılırken bu aşamadan sonra kremamızı hazırlıyoruz. Dilerseniz kremanizi bir gün öncesinden hazırlayıp buzdolabında da bekletebilirsiniz.
Un, şeker ve nişastayı pişirme kabına alıp karıştırıyoruz.
Sütümüzü ilave edip, pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar karıştırıyoruz.
Un topaklanmalarını yok ettikden sonra ocağın üzerine alıp pişirmeye başlıyoruz.
Karışım krema kıvamına geldığinde hazelnut kahve kremasından 3-4 yemek kaşığı ilave ediyorsunuz. İsterseniz daha fazla da ilave edebilirsiniz. İsterseniz ilave etmeyebilirsiniz de, ama bence harika bir tad veriyor.
Kremamız hazır olduktan sonra ocağın altını kapatıp soğuması için bekliyoruz.
Profitrol hamuru ve krema soğuduktan sonra kremamızı pastacı şırıngasına doldurup sivri ucu taktıkdan sonra profitrol hamurların içini krema ile dolduruyoruz.
Krema dolu profitrolleri kenarları yüksek bir tabağın içine alıyoruz. Çikolata sosu dökeceğimiz için tabak kenarlarının yüksek olması lazım.
Çikolata sosu için, hazır çikolata sosu kullanabilir, daha lezzetli bir kıvam için çikolata sosunu hazırlarken içine nutella veya tablet çikolata ilave edebilirsiniz. veya çikolata sosu ile fındık aromalı pudingi karıştırıp içine çikolata ekleyerek harika bir tad da yakalayabilirsiniz.
Çikolata sosumuz soğudukdan sonra profitrollerin üzerine kaşıkla dökebilirsiniz. Az çikolatalı seviyorsanız bu aşamadan sonra servis edebilirsiniz.
Benim gibi bol çikolatalı seviyorsanız, profitroller gözükmeyecek şekilde, profitrollerin her yerini çikolata ile kaplayıp buzdolabında servis zamanına kadar saklayabilirsiniz. Tercihen en az 1-2 saat buzdolabında çikolata sosu ile beklemesi daha lezzetli kılıyor. Çikolata sosunun kayısılaşmaması için buzdolabında bekletirken üzerini kapatbilirsiniz.
Aileden gelen pastacilik bilgilerine binaen arkadasim Emine'nin de kremalar hakkindaki yazmis oldugu nacizane onerisini de ekliyorum
....genel olarak pasta kremalari sogurken ust kismi katilasir ya onu onlemek icin sık sık karistirmak gerekir. tencerenin kapagini kapatmak pek iyi fikir degil cunku nem yapip kremanin ustunu sulandirir. cok sik karstirmak biraz zahmetli oldugu icin bu soguma islemini hizlandirmak icin ya tezgaha dokup daha genis ve soguk alanda sogutabilirsiniz ya da kabi buzlu suya oturtabilirsiniz.
Canimmm Ellerine Saglik. Cok lezzetli gozukuyor ve eminim tadida mukemmeldir.
YanıtlaSilGorusmek dilegiyle Sukran
Canim Benim ellerine saglik. Cok lezzetli gozukuyorlar ve eminim tadlari harikadir.
YanıtlaSilSevgiler. Sukran
aslında zor bir tatlı..her aşamasını ayrıntılı anlatınca eminim herkes yapabilir.ben de denemek isterim.
YanıtlaSilellerine sağlık.
Sukrancım canım,
YanıtlaSilRıca ederım ne demek, ozlettın kendını nerelerdesınnn
Ablacım,
bence tek zorlugu hamurun kıvamını tutturmakta, gerısı kolay :)
bu tatlıyı gorünce esra ile sen aklıma geldin.
YanıtlaSilhey gidi günler esranın kulakları çınlasın !!
senin de ellerinize sağlık.
Ayyy ne kadar lezzetli gorunuyor, ekran'dan cikartip yiyiveresim geldi:)). Ellerine saglik.
YanıtlaSilTarifi koymadan once yani gectigimiz cuma yapmaya kalktim,cumartsi gunku misafirlerim icin ama malesef hamur tutmadi:(((((((ve verilen tarifin 2 katini yapmaya calisinca dha basarisiz oluyo insan,cok kolay anlatmissin bunu birkackere deneyip el aliskanligi kazanmam lazim aro canim benim....
YanıtlaSilAnnecim, neden Esra ile ben aklina geldik, cok mu yerdik:) ben onunla birlikte ES-PA'dan aldigimiz toplari daha cok hatirliyorum, ahh ahh tadi hala damagimda, nede guzel yaparlardi :)
YanıtlaSilSehnazcim,
Goruntu tadin aynasiymis, yiyenlerden nasil guzel olduklarini ogrenebilirsin, afiyet olsun :)
Meryem ablacim, kimden aldin tarifi :))
Bunu yapmak hem kolay hem zor, elin alisinca cok kolay ama ilk defa yapan ve sonucunda husrana ugrayan tatlar insani yildirabilir, bide bunu dene bakalim tutacak mi :)
Rica ederim canim benim ne demek :)
Cok severım hıc bır zaman reddedemeyecegım bır lezzet harıka gorunuyor :)
YanıtlaSilNisan suyunu sıfa nıyetıne ıcıyorum ozelbir sey yapmıyorum dualardan okuyorum oyle ıcıyorum:)
New York'dan tadi da goruntusu kadar lezzetli hatta daha fazlasi immhhh :)
YanıtlaSilNisan suyunun icildigini hic duymamistim, bizde mi biriktirip icsek acaba sifa niyetine, gerci Nisan ayinin bitmesine de az kaldi ama, acaba yagmur yagar mi ki??
yeni template'in daha guzel olmus. bunu cok begendim.
YanıtlaSilAysecim,
YanıtlaSilBunu bende cok begendim canim, daha bir ic acici, yaz renkleri gibi sanki :)
Canim sonunda uye odum sukur.profitirolller cok nefis gozukuyor, ama hayatimda bir kez yaptim oyle zor geldi ki bir daha denmeye cesaret edemedim.aslinda canimda bir cekiyor ki, belki senin tarifini denemeye cesaret edebilirim. bu arada ne kadar cok terif birikmis ben gormeyeli masallah cok da guzel tarifler.su anda julie& julia yi seyrediyorum bir yandan cok da muafik oldu konuya:)
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilblogunuzdaki tarifler ve fotograflar, özellikle yapim asamali oldugu icin cok güzel. Yapim asamali cekimler yapmak kendimden de iyi bilirim cok zordur, bunca emek icin emeklerinize saglik diyorum.
Blogunuzu söyle bir inceledim ve cok güzel tarifler gördüm. Profiterol de nefis olmus, bunu icinde ellerinize saglik diyorum.
Sevgilerimle
Zehra ablacimm
YanıtlaSilHadi hayirli ugurlu olsun, hosgeldin sefalar getirdin bloguma :))
Profitroller gercekten de cok guzel oluyor ama tarifte de belirttigim gibi yumurta ayari ve hamur sicakligini iyi ayarlamak lazim, gel bigun birlikte yapalim yiyelim yahu, senden degerli mi :) Julie&julia'yi nerden seyrediyorsun ablacim?? bende izlemek istiyorum onu...
Kevser hanim,
Guzel dusunceleriniz icin tesekkur ederim, resimleri birebir yayinlamamin amaci tarifleri daha anlasilir olmasi icin umarim amaca hizmet ediyorlardir :)
Bende sizin blogunuzu ziyaret ettim, insallah en kisa zamanda yorum yazacagim, cok hizli bir sekilde ziyaret edip ayrilmam gerekti cunku
Herzaman beklerim bloguma
Selamlar
Nurdan cigim, bloguna cok sik bakmayi dusunmuyorum cunmu acvayip canim cekiyor:) yapacak halim de pek yok bu aralar enerjim cocuklara yetmiyor. amma velakin bir ortalik durulsun her birini denicem insallah. julie & julia yi netflex e uyeyiz orda vardi ordan izledim, gerci bitmeden uyuya kalmisim ya:)kalani da artk ne zaman vakit olursa o zaman izlicem artik.
YanıtlaSilAaaaaa Zehra abla, askolsun!
YanıtlaSilSen benim bloguma bak, kimler neler yapiyor zaten desifre ediyorum, bi alo dersin gitmeden once, canim sundan istedi dersin oh oh seve seve yaparlar :)
Bende netden izledin zannettim, bigun gelim de birlikte izleyelim olmazsa :))
nurdancim harika seyler yapiyorsun, bakmaktan kendimi alamiyorum.cok guzel gorunuyorlar ayrica bu kadar ayrintili tarif ettigin icinde tesekkurler malum benim gibi az bilenler icin cok iyi oluyor. selamlar
YanıtlaSilRukiyecigim,
YanıtlaSilSonuna yorum yazmayi ogrenebilmissin, tebrik ediyorum canim seni, sayemde net dunyasina dair yeni bir sey daha ogrenmis oldun :)
Guzel dusuncelerin icin tesekkur ederim canim,
Faydadli olabiliyorsam ne mutlu bana :)
cok guzel gozukuyor, mmmm mmm mmmm. ben de cok seviyorum profiterolu. bana rahmetli dayimi hatirlatiyor :(
YanıtlaSilbir onerim olcak canim. hamur civik bi sey oldugu icin varsa eger sıkma torbasi ya da yagli kagittan yapilmis bir kulah kullanilarak da (iri bir delik acilarak tabii ki) parcalar direk kagida dokulebilir. ben civik hamurlara dokunmaya gıcık olurum da ondan dedim. benim gibiler varsa diye :)
bak ne dicem... su sag tarafa koydugun yerkabugunun bir katmanini andiran, taklit isimli arama motorunu denemek icin "profiterol"u arattim. 22 sayfa cikardi karsima. usenmeyip hepsine baktim ama hicbirinde senin sayfandaki tarifi cikarmadi. (kacirmis da olabilirim ama)
YanıtlaSilbu nedendir acep diye merak ettim. sen onlara tenezzul edip sayfanda yer vermissin onlarin yaptigina bak! cok ayip etmisler. çıt çıt çıt... (ortaligi karistirmakta ustume yok galiba :))
bu arada ne kadar zor bilmiyorum ama senin sayfanda arama yapmak icin bir kutucuk koyabilir misin? hani o "malum" agacli sayfadaki gibi. bazen bi tarife bakmak istiyom ama hangi sayfadaydi diye hatirlayamiyorum. tatli olarak mesela birden fazla kategori var ya. ileride tariflerin iyice biriktiginde bu ihtiyac daha da artacak. bu arada tariflerinin hepsini bir sayfada listelemek mumkun mu? mesela tarih sirasina gore vs.
biraz daha ugrassam su yandaki en son eklenenler kismi benim yorumlarimla dolacak. hihi...
YanıtlaSilben bir sey daha onerecektim onu unutmusum. sanma ki laf olsun diye yaziyorum :)
genel olarak pasta kremalari sogurken ust kismi katilasir ya onu onlemek icin sık sık karistirmak gerekir. tencerenin kapagini kapatmak pek iyi fikir degil cunku nem yapip kremanin ustunu sulandirir. cok sik karstirmak biraz zahmetli oldugu icin bu soguma islemini hizlandirmak icin ya tezgaha dokup daha genis ve soguk alanda sogutabilirsiniz ya da kabi buzlu suya oturtabilirsiniz.
sen eminim kendine gore bir yontem bulmussundur. izleyicilerin arasinda belki bu konuda fazla tecrubesi olmayanlara faydasi olur diye dusundum.
Eminecim,
YanıtlaSilbu profitrolde bana Eskisehirdeki Petek bal bademi hatirlaiyor :) Allah rahmet eylesin dayin icin, sen yedikce ruhuna gitsin insallah,
onerin icin haklisin biliyordum ama yazma geregi duymamistim, soyledigin gibi bilmeyenler icin farkli bir alternatif olabilir, eline eldiven giyme fikri de baska bir alternatif tabi
ikinci yorumunda ne demek istedin anlamadim, yer kabugu katmani kimin nereden geldigini gosteriyor, arama motoru onun neresinde pek settiremedim? yemek osferde aratirsan eger, benim tarifimi, eger cok yorum alip, cok tiklandiysa ya da izleyenler tarafindan populer birsayfa ise ust siralarda yerini aliyor, ben sokak simitinde denemistim, ust siralarda bulmustu beni, ama senin tam olarak neyi kastettigini algilayamadim :) ben onlari tenezzul edip sayfamda nasil yer vermisim sasirdim :D
benim sayfamda arama motoru var, en tepede solda oldugu icin herhalde dikkatini celbetmedi :))tariflerin hepsini bir sayfada toplamak mumkun mu bilmiyorum, boyle bir talep gelmedigi icin daha onceden hic arastirmadim nasil yapilir diye :)tarih sirasina gore zaten sirali, sanirim sayfamin rengarenk cascanli goruntusunun cazibesine takilip asil aradigin seyleri var oldugu halde gozden kacirdin :))
ucuncu yorumuna gelince, ben yorum yazanin her turlusunu severim, uzun kisa ayni tarife 3 kere yorum yazsa da problem degil :))
pasta kremalari icin yazdigin onerileri dikkate alacagim, zira ailecek pastaci oldugunuzu bilmesem laf olsun diye yaziyorsun diye icimden gecirebilirdim :))ama gecirmiyorum :D
bunu da emine'den dip not diye tarife ekleyecegim suphersin
canimcim, bak simdi. gece gece beni gene yazmaya tesvik ediyon. bu sefer kisa kesmeye calisayim.
YanıtlaSilyemekosfer denilen arama motorunu sen koymadin mi sayfana? onu diyom tenezzul etmissin diye. profiterolu onda arattim iste ve cikan sayfalarin hepsine baktim ama goremedim. dedigim gibi belki ben kacirmisimdir. (yemekosfer kelimesi(!) yerkabugu yani sevgili dunyamizin tabakalarinin isimlerini hatirlatti da onu demistim. cok alakasiz oldugu icin biraz anlamsiz olmus herhalde. neyse ben gulmustum yazarken, o da bana yetti :)))
soldaki arama motorunu hakkaten de gormemisim. dedim sana bu background'u pek sevmedim diye. ondan herhalde.oteki daha ciciydi :)
bu arada tarih sirasina gore sirali demissin ben de onu anlamadim. sag taraftaki "bog arsivi" denen kismi diyorsan o benim istedigim islevi gormuyor. ben butun tarifleri (sadece link olarak), kategorisi ne olursa olsun tarih sirasina gore dizmek mumkun mu diye sormustum.
oyle iste. hadi kolay gelsin sana. beni hatirliyon de mi arada bir? hani konusmustuk ya :P
Eminecim yaklasik 5 gun once yazmis oldugun yoruma yeni cevap yazabiliyorum kusura bakma :)
YanıtlaSilSozde kisa yazacagim demissin ama yine dokturmussun ilahi cok datlisi :)
Yemekosferin ozelligi, yemekosfere kayitli olan bloglar arasinda arama yapmasi, bir nevi google destekli ama sade yemek bloglarinda arama yapabiliyorsun, bunun disinda ben profiterolu ilk kaydim profitrol yazdigim icin profitrol olarak yazildiginda bulunuyorum, bende sayende bunu kesfetmis oldum, profitrol diye arat bak nasil 2. sayfada cikiyorum zaten toplaminda 3 sayfa var :))
Insallah zamanla backgrounduma alisirsin :) tam sen alisirmissin ben yenisini yaparmisim :))
bahsettigin olan yani sadece link olarak tarih sirasina gore dizmek mumkundur belki ama ben arastirmadim, gerek de duymadim, senin gibi gerekliligine inanan kisilerin sayisi cogalirsa uzerinde calisabilirim :)
seni unutmak mumkun mu canim benim, tezin bitince daha cok hatirlayacam ben seni simdi rahatsiz etmek istemiyorum, konstre ol diye, yoksa biliyorsun bi araya gelince ki bu gelme islemi birbirine bagli tellerle gerceklestiginde bile yarim saatden once vedalasip ayrilamiyoruz :)
Opuyorum, iyi calismalar sana...
profiterolleri denedim bu sabah, gercekten guzel puf puf oldular.esim ve misafirlerim cok begendiler ellerinize saglik
YanıtlaSil