26 Ocak 2010 Salı

Künefe

3 saate, 5 farklı pratik tarifi sığdırdığımız günlerden biriydi geçen hafta. Tarifleri veren Ferda Abla olunca herhalde bu kadar kısa bir sürede bu kadar çok çeşitin çıkmış olması Ferda Abla'yı tanıyanları şaşırtmamıştır. Güzel tariflerinin yanında hoş ve sıcak sohbetiyle kendimi adeta Oktay Usta'nın mutfagına konuk olan mısafirler gibi hissettim, sonunda hepsinden de bir güzel tadıp heerbirine ayrı ayrı puanlar verdim, hatta bu puanlamaya sevgili eşimi de ekleyerek eve "to go" paketi hazırlattım, ailecek çok beğendik tariflerini Ferda Abla, bir sonraki davetini sabırsızlıkla bekliyorum ;)

Şerbetli tatlıları pek sevmem, (Antep fıstık sarmasını, kayınvalidemin şekerparesini ve künefe tatlısını istisna kılıyorum) Künefe tatlısını en son eşimle birlikte, İzmir'e gittiğimizde Karşıyaka'da yemiştik, üzerinde de antep fıstıklı dondurma vardı, nerde yediğimi hatırlamıyorum ama tadı harikaydı, en son TR ziyaretimde, TR'de yenilmesi gereken tadlar arasındaki listenin en başında şüphesiz künefe vardı, ama çok fazla davet, yemek, iltifat olunca dışarıda künefe yemeye hiç mi hiç zamanım olmadı, uçağa bindiğimde aklımda hala yiyemediğim künefem vardı...

Sağolsun Ferda Abla, o kadar işinin gücünün arasında üşenmeyip sırf ben çok özledim diye yaptı, çok özlediğimden midir nedir tadı harikaydı, yaş kadayıf bulduğum ilk fırsatda birde ben deneyeceğim inşallah.

Efendim, bu kadar uzun bir giriş yazısından sonra gelelim malzemelere ve tarife...

Malzemeler
  • 1 stick (125 gr) tereyağı veya margarin
  • Tavanızın büyüklüğüne göre 2 veya 4 cup (shredded beyaz kadayif) yaş kadayıf (Bunu göz kararı kendinizde ayarlayabilirsiniz)
  • Taze Mozarella ( veya dil peyniri)
  • Süslemek için ceviz veya antep fıstığı tozu

Şerbeti İçin

  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı su
  • Birkaç damla limon suyu

Künefeyi yapmadan önce şerbeti hazırlıyoruz. Şerbet, kaynamaya başladıkdan sonra altı kısılıp, 10 dakika daha ocakda kaynatılır, soğuması için kenara alınır.

Yapılışı

  • Tereyağını eritelim ve soğuması için bir kenara bırakalım.

  • Taze kadayıfı poşetinden çıkartmadan elimizle nazikçe tutup çekelim. (Birbirine yapışmasın tane tane olsun diye) Bu işlemi çok uzun yapmıyoruz. Bu resimde görülen de paketin tamamı değil, kullanacağınız kadarını poşetde bırakıp bu işlemi yapıyorsunuz.

  • Kadayıfları birbirinden ayırdıkdan sonra erittiğimiz yağ tenceresinin içine atıp harmanlıyorsunuz. (İsterseniz bu aşamada renk versin diye biraz pekmezde ekleyebilirsiniz)

  • Kadayıf karışımını ikiye bölüp yarısını tavaya ince bir tabaka halinde yayıp, elimizle üzerinden bastırıyoruz.

  • Orta kata dilimlediğimiz taze mozarellalarımızı koyuyoruz.

  • Tencerede kalan diğer kadayıfları da peynirin üzerine döküp peynirler gözükmeyecek şekilde kapatıp yine elimizle bastırıyoruz. (Elimizle bastırma işlemi çok önemli, zira daha ince bir tabaka ve arada kalan boşlukların kapanması için önemli bir noktaymış)
Orta ısıda ayarladığımız ocağa tavamızı koyup, ince bir spatula yardımı ile kenarlarından bastıra bastıra pişiriyoruz. (Bu aşamada kadayıfların tavanın kenarına peynirle birlikte yapışmasın diye ayırmak için önemliymiş)

  • Spatula ile kadayıfın kenarından hafifçe kaldırıp altının pişip pişmediğini kontrol ediyoruz, eğer pişmiş ise tavamızın çapı büyüklüğünde tabağı üstüne kapatıp ters çeviriyoruz.

  • Resimde de görüldüğü gibi altı nar gibi kızarmış ;)

  • Tabaktakı künefeyi nazikçe tavaya doğru kaydırıyoruz, bu aşama da önemli, birden koyarsanız künefe parçalanabilir. Diğer yüzünün de pişmesi için aynı işlemleri uyguluyoruz.
Altı da kızardıkdan sonra servis tabağına alınır. Servis tabağı biraz çukur olursa, şerbet sonrası, emilmeyen şerbetler tabakdan dışarıya akmamış olur.

  • Şerbet güzelce heryerine denk gelecek şekilde dökülür. Şerbet oda sıcaklığında, künefe ise sıcak olması gerekiyor. (Ben çok şerbetli sevmediğim için, şerbet ölçüsünün yarısını döktük, kafi geldi)
  • Bıçakla üçgen dilimlere ayrılır, içine çekmeyen şerbet var ise dilimlenme esnasında bu işlemle şerbet emme işlemine yardımcı olunur.

  • ikram edilecek dilim ikram tabağına alınır, üzerini istediğiniz şekilde süsleyip sıcak servis yapılır.



Tarif için Ferda Abla'ya çok teşekkür ediyorum, denemek isteyenlere şimdiden afiyet olsun...

Yorum yazan arkadaşım Tuba, farkli peynir çeşitlerinden de yapılır mı diye bir soru yöneltti, cevabını ise Aslıhan verdi bende diğer merak edenler için buraya Aslıhan'ın cevabını yayınlıyorum

"...Normalde künefe sade Hatay peynirinden yapılır. Bu normalde yenmeyen, sadece künefede kullanılan bir peynirdir. Sanırım sizin ABD'de bulmanız olanaksızdır bu peyniri. İzmir'de yediğini beğenmişsin, hele bir de Urfa'da yesen. Ben başka memleketlerde de tattım. Güzel bir tatlı olabilirdi ama gerçek künefeyle alakaları yoktu. Canım Urfam'da künefenin yapılışını tarihi Hacı Abdurrahmanoğulları kinefecisinde tek tek aşama aşama izledim. Yağ sadece tepsinin altına sürülüyor. Üstüne çiğ kadayıf döşenip bastırılıyor. Sonra künefe peyniri,sonra yine çiğ kadayıf."

37 yorum:

  1. off off off, harika gorunuyor, bir ben yiyemedim ferda ablanin kunefesini:( neyse, o kadar guzel, asama asama anlatmissinki Nurdan, eminim benimkisi de tutar. ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
  2. Ne kadar hizlisin Elifcigim, Masallah sana, sabirsizlikla kunefe tarifini bekliyordun galiba :))
    Avini bekleyen avci gibi hemen atlamissin yoruma tesekkur ederim :)
    Guzelim hele su yas kadayifi bulmak nasip olsun birlikte de yapariz, ne de olsun birgun oglen sana gelecegim :) cok pratik, cok da lezzetli, sende nasiplenmis olursun insallah canim ;)

    YanıtlaSil
  3. selamlar..
    sanırm arkadaşlarımız ortak=)
    mıamı sohbet grubundan...
    ben fatmanur akbaş,
    blogum:
    fnurs.blogcu.com kolay gelsin hayırlı olsun..

    YanıtlaSil
  4. Himm olabilir :))
    tanistigima memnun oldum bende, blogunuzu en kisa zamanda ziyaret edecegim ins.
    Selamlar...

    YanıtlaSil
  5. Zehra Ozarslan26 Ocak 2010 16:07

    Goruntu harika!ellerinize saglık,yemede seyret...enkısa zamanda deneyip misafirlerime servis edecegim.....
    diyetteyim ne yapsam acaba....ferda hanımın ellerine saglik.....

    YanıtlaSil
  6. Fatmanurcum az once sitene ziyaret etmek istedim, sayfalar inanilmaz yavas aciliyor, acaba explorerdan mi dedim, mozilladan denedim sonuc degismedi, siteni takip edenler de boyle bir sorunla karsilasiyorlar mi acaba cok merak ettim? zira yeni bir kayita tikladigimda sayfa error verip kapaniyor? Acizane tavsiyem blogspot'a gecmeniz, ama tabi bu sorunu sadece ben yasiyorsam farkli alternatiflerde dusunulebilir
    Selamlar

    YanıtlaSil
  7. Bayilirim kunefeye muthis de gorunuyor...Ikinizinde ellerine saglik sen cok guzel anlatmis ve fotograflamissin Ferda ablada acaayip bi sanat eseri cikarmis ortaya.Denicem ama bi sorum var:Baska bi cesit peynir kullansak olur mu acaba???
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  8. Tubacim, afiyet olsun diyecegim ama son dilimlere bile yetisememistin, neyse bize gelirsin birlikte yapariz artik :)
    Baska cesit peynir derken neyi kasdediyorsun bilmiyorum ama, daha oncsinde Arap marketde satilan sweet cheesele denemistik, peynir icinde cok sertlesip garip bisi olmustu, bu peynirin ozelligi fresh olmasi ve isida erimesi,
    Kroger'da da var oldugunu soylemisti Ferda abla, ben daha gidip aramadim ama her marketde kolayca bulunabilen bir peynirmis, belki varsa tuzsuz kasarlada olabilir, ama denemedigim icin bilemeyecegim canim, sen farkli birsey denersen ve tutarsa bana da haber ver, alternatif olarak yazarim
    Selamlar...

    YanıtlaSil
  9. Nasil guzel gorunuyor, orda olmayi ve yemeyi ne cok isterdim...

    YanıtlaSil
  10. harika görünüyor ellerine sağlık
    annem de çok sık yapar bu tatlıyı, bayıla bayıla yeriz .
    resimleri görünce annemi arayıp sipariş veresim geldi :)

    YanıtlaSil
  11. Nurdancım Ferda Ablanın ellerine sağlık. Çok güzel görünüyor. Yukarıdaki peynir sorusuna acizane bir cevabım var. Normalde künefe sade Hatay peynirinden yapılır. Bu normalde yenmeyen, sadece künefede kullanılan bir peynirdir. Sanırım sizin ABD'de bulmanız olanaksızdır bu peyniri. İzmir'de yediğini beğenmişsin, hele bir de Urfa'da yesen. Ben başka memleketlerde de tattım. Güzel bir tatlı olabilirdi ama gerçek künefeyle alakaları yoktu. Canım Urfam'da künefenin yapılışını tarihi Hacı Abdurrahmanoğulları kinefecisinde tek tek aşama aşama izledim. Yağ sadece tepsinin altına sürülüyor. Üstüne çiğ kadayıf döşenip bastırılıyor. Sonra künefe peyniri,sonra yine çiğ kadayıf. Offf aklıma düştü bak şimdi :) (urfatutkunu.blogcu.com)

    YanıtlaSil
  12. Ben hamileyken Ferda ablaya gittigimde yapmislardi kizkardesiyle bana...O gunden sonra alisveris yaparken kadayifa rastlayinca hemen almistim, gecen de konusurken peynir icin taze mozarella da kullanabilirsin deyince denedim, cok guzel oldu, ben tarif icin internete bakmistim, orda pekmez de koyun diyordu, ve sut ve tereyagi karisimiyla islatiliyordu, ama bu sekilde cok daha guzel olmus (benimkisi biraz daha yumusak oldu)...Ferda ablanin ( hatta o evdeki tum bayanlarin) elinden cikan hersey cok guzel oluyor kesinlikle... Ve ilaveten eve goturmek icin de yanina koymuyorlar mi, iste bittigimin resmidir...

    Tesekkurler Nurdancim bu guzel tarif icin! Opuldun!

    YanıtlaSil
  13. Esracim, burda olmani ve de yemeni bende ne cok isterdim anlatamam :)

    Hilalcim, goruntusu kadar tadi da bir o kadar harika, TR'de asil malzemelerle yapilinca eminim ki annenin yaptigi da cok lezzetli oluyordur, ahh ahh ozledim TR'deki tatlari...

    Aslihancigim, soylediklerine sonuna kadar katiliyorum, oy oy oy Urfa'da yedigim tatlari bana kimse unutturamaz, o zamanlar kunefe nedir bilmez idim, degisik tatlar denemistim, insallah birgun tekrar oralara gelmek ve yerinde yemek nasip olur, peynir hakkindaki yorumunu yaziya ek bilgi olarak ekleyecegim, Oyle guzel anlatmissin ki, bayildimm
    tesekkurler :)

    Fatmacim, canim bizde evde Melikeler ile denemistik, hatta ben ozel Kunefe kaplari getirdim TRden ama bizimkisi de olmadi, hemde cok yumusak oldu, zira kaplar minik minik :))
    Bende bulursam once tavada sonra kaplarimda deneyecegim insallah, sut ve tereyagi karisimini ilk defa duydum, ilginc geldi, boyle cok citir citir ve lezzetli oluyor, eminim ki sut de yumusaklik veriyordur,
    biz kendi yaptigimiza da renk versin diye pekmez koymustuk ama, Ferda ablanin yaptigina pekmez koymaya gerek kalmadi, baksana nar gibi kizardi masallah :)
    Rica ederim canim, sende opuldun :)

    YanıtlaSil
  14. Sağolasın güzel yorumun ve ekin için Nurdancım :)

    YanıtlaSil
  15. Blogunuz hayirli ugurlu olsun Nurdancigim!

    YanıtlaSil
  16. Tesekkur ederim Hulyacigim :)

    YanıtlaSil
  17. nurdancim,boyle pratik bi tarifi bizimle paylastigin icin tesekkur ederim. hic riski olmayan,pratik bi tatli. ben de bi gun denemeyi dusunuyorum ins.... Esra Afacan

    YanıtlaSil
  18. Nurdancim denediimmm ...Afiyetlede yedim ..hatta ayni gun denedim ama yorumu yazmak bugune kismet oldu... Ama benim peynirim tuzluymus tarifi bulmanin ve hemen uygulayacak olmanin heyecaniyla dikkat etmemisim ,hafif tuzlu oldu ama ona ragmen bi gunde bitti...:)))Esimin yorumlarida olumluydu yani biz ailecek tarifin muptelasiyiz simdiden. :)))Cok tesekkler bu tarifi bizimle paylastiginiz icin sana ve ayrica Ferda Ablaya...Takipteyim..Kolay gelsinn....

    YanıtlaSil
  19. Esracim gercekten de cok pratik degil mi? ben daha kompleks oldugunu dusunurdum hep, meger cok basit ve de pratikmis,

    Tubacim, sen yaparsin da guzel olmaz mi hic? soruna cevap vermistim ama herhalde gec kaldim cevap vermekte :)) neyse seninkisi de yoresel bir tat olmustur, kunefe gorunumunde tuzlu bir tatli :))Ben gecen krogera baktim, giriste her cesit peynirin satildigi alanda bulabilirsin, Avrupa peyniri olduklari icinmi bilmem normal peynirlerden bile fiyati daha tuzlu :) eger cok sevdigin bir tatli ise peynir icin BJS, veya Restorant depot tavsiye ederim canim,
    Tarifi begenmene sevindim, duydum ki sende de guzel tarifler mevcutmus, birgun cagirda senin tariflerinin de muptelasi bir cevren olussun burda :)

    YanıtlaSil
  20. davetlerde yararlanilabilecek bir site. thx. yapilan yemekleri abdlilere de tattırıyor iseniz onlardan aldiginiz feedbackleride yayinlarsaniz daha guzel olacagina kaniyim. damak tatlarina uymayan bir sey yapmak cok onemli.
    kelebek

    YanıtlaSil
  21. Yapilan ikramlari sanslari varsa tattiklari oluyor elbet, Abartmayi cok seven bir millet olduklari icin, cok yagli olmadigi surece herseyi begeniyorlar, ozellikle kisiri, pastalari (kendi pastalari cok agir oluyor cunku), borekleri (ilginc geliyor cunku,vs. biliyorsunuz ki turk mutfagi cok zengin tatlara sahip, onlar bizim yemekleri seviyorda, biz onlarin bizim icin denemis oldugu turk yemeklerin i yiyemiyoruz :) zira ne yaparlarsa yapsinlar icinde bol miktarda seker oluyor,
    umarim aciklayici olmustur yazdiklarim

    YanıtlaSil
  22. nihayet ısrarla beklenen tatlının tarifi gelmiş,biraz geç oldu bu yorum ama internetimde sorun vardı kusura bakma.yoksa bu tarifi bende dört gözle bekliyordum.
    gerçekten çok severim.
    hemen tarif defterime ekliyorum.
    ellerine,emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
  23. ayrıca feride hanıma da selamlar,onunda elerine,emeğine sağlık...

    YanıtlaSil
  24. Ferda Abla'ya selamini iletirim, istersen Feride ablaya'da iletirim ama o simdi TR'de :)

    YanıtlaSil
  25. Nurdancım artık benim de bir blogspot adresim var. Yeni adresimden merhaba.

    YanıtlaSil
  26. ay ben de hep yapmak istiyorum su kunefeyi hic denk gelmiyor. peyniri gercekten de isin sirri gibi. mozarella tuzlu geliyor ama erimesive kivami acisindan da en uygunu o. tuzunu almak amaciyla suda biraz bekletmek geldi aklima. ise yarar mi acaba...?

    YanıtlaSil
  27. Umarim birgun denk gelirde yaparsin su kunefeyi!
    Peyniri gercekten de isin sirri, tadini guzellestiren o zaten, mozarella tuzlu evet, keske tuzsuzu olsa, eridiginde dil peyniiri gibi her bir catal alisinda uzayip gitse ne hos olurdu, yok galiba tuzsuzu ya da arastirmak lazim, suda bekletme fikri benimde aklima geldi ama, ne kadar bekletsende ne kadar tuzu cikacak orasi tartisilir, hem kasar suda beklerse ne olur, o da ayri bi tartisma konusu, denersen sonucu mutlaka paylas, tutarsa alternatif olarak yazabilirim.

    YanıtlaSil
  28. Nurdancım Ferda ablanın künefesini denedim ve annemlerle beraber afiyetle yedik. Hem Zübeyde teyzenin hemde Ferda ablanın kulaklarını çınlattık. Ellerinize saglık.

    YanıtlaSil
  29. Afiyet olsun Ferda Ablacim :), sen yaparsinda guzel olmaz mi hic,

    YanıtlaSil
  30. şükriye annen17 Mart 2010 01:32

    televizyonda görünce hep sen aklıma geldin harika olmuş aynı su böreği gibi kızarıyor feriha ablanla da yedik çok güzeldi ellerine sağlık güzel kızım :)

    YanıtlaSil
  31. şükriye annen ve taha17 Mart 2010 01:48

    çok beğendim gelince beraber yeriz .
    bizim su böreği gibiharika kızarmış.ellerine sağlık. tadını hiç unutmuyorum.çok güzel yapmışsın.teşekkürler.adıyamana gelince biricik kızım bize de yapar mısın.

    YanıtlaSil
  32. Annecim,
    Bende bu son TR'ye gelisimde yiyemedim ya, hala aklimda, gozumun onunde, kokusu burnumda, bizde burda kendi yaptiklarimizla nefsimizi oldurmeye calisiyoruz, Tr'ye gelince birlikte hergun gider yer miyiz? Ne dersin o derece cok ozledimmmm
    Kunefeyi ben yapmadim, burda cok hamarat bir ablamiz var, sagolsun o yapti biraz olsun nefsimizi terbiye ettik buranin tadiyla :)
    Adiyaman'a gelirim gelmesine de oranin yoresel tatlilari dururken, benim ev yapmasi kunefemi napacaksiniz siz, hep birlikte disarida yeriz :))

    YanıtlaSil
  33. Nurdan'cim denedim kunefeyi. hem de bir kac kere. ben sonuctan memnunum, esim de oyle. tarif icin Ferda Abla'ya ve sana tesekkurler. tecrubemi paylasayim dedim.

    oncelikle 125 gr margarin icin 2 veya 4 cup kadayif demissin. ben 2 cuptan yaptim ama yag miktarini yari yariya azalttim (yarim stick). yine bile biraz yagli oldu gibi geldi. malum mozarella da cok yagli.

    rendelenmis mozarellayi bir gece suda beklettim. tuzunun azalmasinin haricinde hic bir sey olmadi. rende degil de kalip olarak bekletilirse pek tuz kaybedecegini zannetmiyorum. malum yuzey alani arttikca tuzun suda cozunmesi de kolaylasiyor. 2-3 saat beklettigim de oldu. beklenilecegi uzere cok bekletilenin tuzu daha azalmisti.

    ben ufak teflon tavada her biri bir porsiyon (bence :)) olacak sekilde yaptim. tava kucuk oldugu icin kendiminkini az peynirli, az serbetli esiminkini de cok peynirli, cok serbetli yapma imkanim oldu boylece.

    baya kisik bir ateste pisirdim. isi dusuk oldugu icin cok yavas pisti bu da cok citir olmasini sagladi. denemelerimden birinde sabirsizlanip orta ateste pisirmistim o daha yumusak oldu. bu sekilde isteyen damak tadina gore yumusak ya da istedigi citirlikta bir tad yakalayabilir.

    kusura bakma cok uzun oldu. opuldun.

    YanıtlaSil
  34. Eminecim masallah ne kadar guzel ne kadar detayli ne kadar uzun anlatmissin :) tesekkur ederim
    walla senin kunefenden de yemeyi cok isterim habern olsun, oyle bi anlatmissin ki sabah sabah canim kunefe istedi :))
    Yorumun uzunu makbuldur, ne kusuru, bilakis cok memnun oldum,
    ayri dustuk bu aralar, gorunmuyorsun, gelmiyorsun gitmiyorsun, ozlettin kendini...

    YanıtlaSil
  35. annen ve ablan26 Nisan 2010 10:07

    nihayet bugün yaptık.beğendik ve afiyetle yedik.keşke sende olsaydın.

    biz de hep daha zor yapıldığını düşünürdük ama kolaymış.sayende künefe de yaptık :))

    YanıtlaSil
  36. Ooh afiyet olsun,
    begendiginize sevindim, yerken bende yaninizda olmayi cok isterdim :((
    Neyse o gunlerde olur insallah :)

    YanıtlaSil
  37. konya künefe olarak çok beğendik elinize sağlık efendim :)

    YanıtlaSil

Instagramdan Guncel olarak takip etmek isterseniz

Followers