7 Şubat 2010 Pazar

Muhallebili Cevizli Kadayıf


Sizleri uzun bir süre Künefe tarifiyle başbaşa bıraktığım için özür diliyorum, arşivde o kadar tarif sitede yayınlanmayı beklerken, ben neden böyle tembellik yapıpda sizi güzel tariflerden mahrum bıraktım bilmiyorum, aslına bakılırsa hergünümün dolu dolu geçmesi, tarifleri siteye geç koyma sebeplerinden biri diyebilirim, bundan sonra daha sık güncellemeye gayret edeceğim.

Efendim neredeyse koskocaman bir ay olacak Nuray ablaya gideli, ayyy bizim için o kadar güzel donatmış ki kahvaltı masasını gören de çok uzaklardan, ağır misafir ağırlıyor zannedecek, ikram, iltifat herşey çok güzeldi, görüntüsüyle bile karnımız doydu, ellerine sağlık Nuray Abla, o gün yaptığın herşey çok güzeldi, tarifini geç yayınlamanın mahcubiyeti içerisindeyim, kıymalı böreğin tarifini alırken söz bu kadar bekletmeyeceğim kimseyi ;)

Resimdekileri daha yakından görmek için resmin üzerini tıklayabilirsiniz.






  • Resimdekiler sırayla,

  • Fillodan Nuray ablanın meşhur çıtır çıtır kıymalı böreği,
  • Mayalı patatesli poğaça tadında kapalı pide (Bunun tarifini vereceğim)
  • Haşhaşlı katmer
  • Ev yapımı ekmek
  • Fındıklı, çikolatalı yaş pasta (Çoook hafif ve nefisti)
  • Kısır

Sözde tarif almaya gidiyoruz ama kahvaltı sofrası böyle donatılınca masadan kilo almadan kalkmak pek mümkün olmuyor, benim bu ev ziyaretlerimi azaltmam yakında farz olacak gibi duruyor ;)))

Neyse, lafı yine çok uzattım, (Bide bu tarifi ilk yeme hikayemi anlatsam yeter artık deyip ekran başında kriz geçirebilirsiniz, bu kısmı es geçiyorum, merak eden olursa anlatabilirim ;)

Tarifimiz oldukça kolay, pratik ve de lezzetli, misafirlerinize hafif bir tatlı ikram etmek isterseniz mutlaka denemeninizi tavsiye ederim.

Malzemeler

  • 250 gr kadayıf (1 paket 500 gr) Kadayıf resmini görmek için yazının üzerini tıklayabilirsiniz
  • 6 yemek kaşığı toz şeker
  • 5 yemek kaşığı tereyağı
  • 1,5 su bardağı ceviz

Muhallebi

  • 4 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 750 ml (3 su bardağı) süt
  • 2 türk kahvesi fincanı toz şeker
  • 1 poşet krem şanti

Yapılışı

Öncelikle muhallebinin yapılışından başlıyayım;
Süt, şeker, yumurta, nişasta ve unu bir tencereye alıp pişene kadar karıştıralım, piştikden sonra vanilyamızı ekleyip tekrar karıştıralım. Mümkünse bu karışımı buzdolabında en az 1 gece bekletelim, krem şantinin soğuk muhallebi ile karışması gerekiyor çünkü.

Krem şantimizi ekleyip mikserle 5 dk kadar çırpalım.

Kaymak gibi olduğunda kıvamımıza ulaştık demektir. Kadayıfın yarısını başka bir kaba alıp, kalanları kendi paketinde elimizle bastırarak kıralım.Tereyağını eritelim ve eriyen tereyağının üzerine şekerimizi ekleyelim ve karıştıralım. Kadayıfları yağlı, şekerli karışımın üzerine dökelim ve karıştıralım. Kadayıflar kavrulunca, ocağın altını kısalım.Cevizleri de ekleyip, birazdaha kavurdukdan sonra ocağın altını kapatalım. Borcama kadayıflı cevizli karışımdan dökerek zemini oluşturalım. Kadayıfların borcama iyice oturması için kaşığımızın tersi ile bastırarak ezelim. Kaymak tadındakı muhallebiyi tepsinin kenarlarından başlayarak kadayıfların üzerini tamamiyle kaplayalım. Muhallebiyi ortadan başlarsak koymaya kadayıflar kenarlara doğru açılma yapıp dağılabilir. Dağılmaması, düzgünce olması için kenarlarından dökmeye başlıyoruz, bu kısım işin püf noktası.
Muhallebiyi kadayıfların üzerine tamamiyle döktükden sonra, kalan kadayıfları muhallebinin üzerine serpelim.
Yine kaşığımızın tersiyle bastırarak düzgün görünmesini sağlayalım,
İstediğimiz şekilde dilimleyip servis tabağına alıp aynı gün servis yapalım, buzdolabında birgün beklerse kadayıflar yumuşayabiliyor, daha çıtır olmasını istersek yiyeceğimiz gün hazırlamamız gerektiğini unutmayalım.
Kahvaltı sofrasının bir diğer favorisi ise esmer şekerdi, onunda unutmadan resmini koyayım, almak isterseniz Nuray Abla bu markayı tavsiye ediyor ;)

Ellerine sağlık Nuray Abla, harikaydı herşey,

16 yorum:

  1. nuray ablanın ellerine sağlık senin de emeğine.
    bu tarif çok güzel yalnız kadayıfı fırında kızartınca daha pratik ve daha güzel olacak sanırım.çünkü kadayıfa şeker yapışıyor ve ağdalaşıyor.bazı yerleri sert oluyor.
    sizde böyle bir sorun oldu mu??

    YanıtlaSil
  2. sibel pektaş8 Şubat 2010 01:21

    kadayıfla muhallebinin birleşmesi o kadar hoş olmuş ki…hiç ertelemeyi düşünmeden yapılacak bir tarif…tek kelime ile harika…teşekkürler..

    YanıtlaSil
  3. enfes görünüyor doğrusu, farklı bir kadayıf tarifi olmuş. daha sık tarifler bekliyorum :) sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Nurdancım yapanların ellerine sağlık. Muhteşem görünüyor. Bir arkadaşımda bunun bir farklı türünü yemiştim, gerçekten güzeldi.
    Sarmaşık Eczanesi Handenur'da (sarmasikeczanesi.blogspot.com) okuduğum lesitin yazısından sonra krem şanti yemeyi bıraktım (şüpheli olduğu için). Ama alternatif krem şanti tarifleri buldum. Tatlını denemekten mahrum kalmayacağım yani :)
    Bu arada kremalı yaş pasta ve en başta resmi olan o böreği de vereceğin tariflere ekler misin lütfen :) İkisi de enfes görünüyor. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Hiç bir şey beni haşhaşlı katmer kadar cezbetmedi. Sagolsun Nuray abla benım ıcın bır kac kez yapmıstı ve gercekten cok lezzetlıydı. Dün yaptıgım kunefeden artan kadayıflarla bu tarıfı de deneyecegım en kısa zamanda inşallah.

    YanıtlaSil
  6. zehra özarslan8 Şubat 2010 05:27

    nefis gorunuyorlar....benim gibi diyette olanlar ın sabretmesi gerekecek...belli bir kiloya gelinceye kadar!

    YanıtlaSil
  7. Ellerine saglik, Cok sevdigim bir tatli hem hafif hem de yapimi kolay :)

    YanıtlaSil
  8. nuray ablanin ellerine saglik, cok guzel gorunuyor. senin de nurdancim harika fotolar icin.

    YanıtlaSil
  9. Ben de findikli cikolatali yas pastaya vuruldum:) Tarifi var midir ki ?

    YanıtlaSil
  10. Ablacim, guzel dileklerin icin tesekkur ederiz,
    Kadayifi firinda kizartma fikrini hic mi hic duymamistim, nasil oluyor o soyledigin? Eger daha pratikse bizde oyle yapalim :) ugrasmayalim tencereyle tavayla, Bizimkisi agdalasmadi, agdalasma sebebi nedir sekerli yagli karisimin kadayifla birlesmesi mi? ilginc geldi bana, ben hic denemedim, bilmiyorum belki Nuray abla isin erbabi oldugu icin agdalastirmadan yapmistir, ben yapsam kimbilir basina neler gelir neler :))

    Sevgili Sibel, soyledigin gibi cok guzel oluyor, tesekkur ederim guzel dusuncelerin icin.

    Sevgili Hilal, gercektende farkli, citir citir arada kaymak tadina bir muhallebi, cok guzel oluyor, mutlaka denemeni tavsiye ediyorum, SIK tarif koymayi bende istiyorum ama yogunlukdan firsatim olmuyor, firsat buldukca daha cok tarif eklemeye gayret edecegim insallah.

    Sevgili Urfa tutkunu,
    Aslinda bahsettigin yaziyi bende okudum ama Amerika sartlarinda neyi ne kadar dikkat edebiliyoruz ki, Rabbim bizi affetsin, alternatif krem santi tarifini merak ettim dogrusu nasil yapiyorsun?
    Yas pastanin ve kiymali boregin tarifi yok daha, ama ikisi de muthis oluyor, hele o borek, bi tepsi koysan onume hayir yemem demem o derece yani, insallah onlarin tarifini aldigimda da siteye eklerim selamlar,

    Sevgili Feride ablacim,
    O gun o kadar cok cesit vardi ki, migdemizden once gozumuz doydu, bide eve yayilan miss gibi kokular da doymamizi saglayan diger etkenden biriydi, Yas kadayifdan ya da pismemis kadayifdan bu tarif uygulanir mi bilemem, kadayif yazisinin uzerini tikladginda acilan linkteki kadayifdan yaptik biz,
    Cok optum selamlar,

    Sevgili Zehra anne,
    Sizin diyete ihtiyaciniz mi var sanki? Eminimki aldiginiz birkac kiloyu fazlalik olarak goruyorsunuzdur, bence siz diyeti felan bosverin bu tatliyi mutlaka deneyin, eminim ki cok begenceksiniz, Selamlar.

    New York'dan tesekkur ederim, dusuncelerine kesinlikle katiliyorum :)

    Elifcim guzel dilek ve dusuncelerin icin tesekkur ederim :)o senin guzel gormenden kaynaklaniyor da olabilir :)

    Sevgili Adsiz, o yas pastanin henuz tarifi yok, aldigimda eklerim siteye,

    YanıtlaSil
  11. Nurdancım alternatif krem şanti tarifleri şu adreslerde:

    http://cahideninelleri.blogspot.com/2010/01/ev-yapimi-krem-santi-tarifi.html

    http://sarmasikeczanesi.blogspot.com/2009/11/temiz-pasta.html

    http://sarmasikeczanesi.blogspot.com/2010/01/dogal-renklendirilmis-ayva-tatls-ve-sut.html

    YanıtlaSil
  12. Daha onceden kream santi tarifinin evde yapilabielcegini cig krema disinda olmasinin pek mumkun olacagini dusunmuyordum acikcasi, tesekkur ederim, cig yumurta pek saglikli olmadigi icin yumurtasiz alternatifleri denemeyi dusunuyorum,
    Bilgilendirme icin cok tesekkurler canim :)

    YanıtlaSil
  13. Rica ederim Nurdancım,
    Çiğ krema meselesi bloglarda çok tartışıldı bu krem şanti sürecinde. Bazı arkadaşların bu konudaki yorumu bana çok mantıklı geldi. Çiğ yumurta, içerisinde olması muhtemel bakterilerden ötürü tehlikeli görülebilir. Ama şu var ki bazı bakteriler pişse bile ölmezler. Ne olduğu belirsiz katkılı gıdalardan alacağımız zarar, çiğ yumurtadan kat kat büyüktür. Ve atalarımız sağlıklı ve dinç olabilmek için senelerce çiğ yumurta içmişlerdir. Bunları düşününce insanın içi rahat ediyor :)

    YanıtlaSil
  14. Sevgili Urfa Tutkunu,
    Cevabim biraz gec oldu kusura bakma, alternatif olsada icinde ne oldugu belirsiz katki maddesi dolu urunlerden tuketmektense ev yapimi dogal urunleri tercih etmek saglik acisindan daha makul, ama yine de ben cig yumurta yiyemeyen biri olarak, yumurtasiz alternatiflere yonelmeyi yegliyorum, bide atalarimizdan bahsetmissin ya, o zamanlar ne guzel hersey katkisiz ve dogalmis, keske gunumuzde de icimize sine sine yesek yediklerimizi, ne de guzel olurdu degil mi?

    YanıtlaSil
  15. ben bu tarifi daha önce duyup yapmıştım ve çok güzel olmuştu ama tarifimi kaybettim teşekkürler tarif verdiginiz için ama çok fazla marka reklamı yapmışınız!!!

    YanıtlaSil
  16. Sevgili Adsiz,
    Marka reklami yapmaktan ziyade, burada Tr'deki gibi hersey elimizin altinda degil malesef, ve markadan markaya lezzet farki oldugundan, ozellikle isimleriyle birlikte cekmeyi ve tarifi vermeyi uygun gordum,
    Disaridan bakilinca sizin soylediginiz sekilde algilanmasi cok normal :)
    Rica ederim tarif icin
    selamlar

    YanıtlaSil

Instagramdan Guncel olarak takip etmek isterseniz

Followers