17 Nisan 2010 Cumartesi

Sodalı Yufka Böreği


Canım şuanda nasılda şu börekden istiyor anlatamam :) Sanırım karnım açken blog ubdate'i yapmamam lazım, neysenik baya uzun bir ara oldu yine, böreğin tarifini alalı aylar geçti ben yine yoğunlukdan ekleyemedim, işte bulduğum ilk fırsatı değerlendirip tarifi sizlerle paylaşıyorum, oldukça kolay ve pratik bir börek iki dakikada şip şak oluveriyor :) Burdaki yufka kalınlığını merak edenlere de böylelikle kalın yufkalarımızı görüp meraklarını gidermiş olduk.

Malzemeler
  • 4 yaprak yufka
  • 2 yumurta
  • 1/2 bardak sıvıyağ
  • 500 ml perier mineral water (maden suyu)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Tepsiyi yağlamak için tereyağı
İç Harcı
  • Feta cheese (rendelenmiş veya ezilmiş beyaz peynir)
  • Maydanoz
Yapılışı
Böreği yapacağımız tepsiyi bolca tereyağı ile yağlıyoruz. Yufkamızın birini tabana yayıp, kenarları dışarıda kalacak şekilde tepsimize yerleştiriyoruz. İkinci yufka yaprağımızı resimdeki gibi buruşturarak kenarları tepsinin içinde kalacak şekilde yerleştiriyoruz.
Peynirleri çatalla ezin veya rendeleyin, burdakiler feta cheese kullanabilirler, Ferda abla bu peyniri evde yapmış, varsa sizde ev yapımı peynir kullanabilirsiniz. isteğe bağlı içine maydanoz kıyıp ekleyebilirsiniz. Yufkanın üzerine peynirli harçdan ilave edin.
Peynirli karışımın üzerine 3. yufkamızı da buruşturarak tepsiye yerleştirelim. 4. ve son yufka yaprağımızı da aynı şekilde büzerek tepsinin üzerine yerleştirin. iki kat alt, iki kat üst arada peynir karışımı olmuş oluyor. Tepsinin kenarlarından dışarıya sarkan yufkaları da içe doğru katlayın. Sıra geldi sosumuzu hazırlamaya, yumurta yağ ve maden suyunu tezgahın üzerine alıp, karıştırma kabına önce yumurtayı ve tuzu,
Daha sonra yarım bardak sıvıyağımızı ilave edip karıştıralım, Bu karışımın içerisine maden suyumuzu da ilave edelim ve karıştırmaya devam edelim. Hazırladığımız sosun hepsini yufkaların üzerine dökelim.
Böreği en az bir saat buzdolabında bekletelim. Önceden ısıtılmış 425 F da yaklaşık 15-20 dk pişirelim. Böreğin üzerine dilerseniz biraz tereyağı da sürebilirsiniz. Fırından çıkan tepsinin üzerini kaplayacak daha büyük bir tepsiyi tepsinin üzerine kapatalım.
Üzerine nemli bir bez koyarak ılıması için 10-15 dk bekleyelim. Daha sonra üstteki tepsiyi kaldırarak böreğimizi servis için hazırlayalım.
Böreğimizi pizza bıçağı veya normal bıçakla dilimlere ayıralım. Servis edeceğimiz tabağa alarak servis edelim.
Tarifi bizlere sunan Ferda Abla'ya çok teşekkür eder, yeni tarifi olan havuçlu bol vitaminli kekinin tarifini de en kısa zamanda sitede yayınlayacağımın haberini de şimdiden vermiş olayım.
Yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin efendim...

14 yorum:

  1. Evet nerede Turki'ye nin yufkaları burada NJ de var orada acılıyormus bayanlar tarafından bıze uzak ama gıttıgımızde alıyorum :)

    YanıtlaSil
  2. Nj'de yok yok masallah :) Tr'den hicbir farki yokmus duydugum kadariyla, Turk marketleri, lokantalari, mobilyacilari, firincilari, hic sasirmadim ozel bir yufkaci olmasina, ahh ahh oralarda olmayi ne cok isterdim...

    YanıtlaSil
  3. Nurdan sitenin arka plani cok hos olmus, icimi acti,artik hergun girerim:)bu borekten yemistim bir ara,sonra ferda abladan tarifini isteyip kendim de yapmistim, cok begenmistik. ellerine saglik ferda ablanin tabi senin de, boyle guzel bir tarifi secip bizlerle paylasitign icin.

    YanıtlaSil
  4. Elifcim template'imi begenmene sevindim canim, digerinden canim SIKILMISTI, belki bakarsin bunu da degistiririm :))
    Ben Ferda ablanin bu boregini daha onceden hic yememistim, baktim herkesin dilinde tadi, vakit kaybetmeden hemen gidim alim dedim :)
    Rica ederim canimcim bu arada, bende tesekkur ederim guzel dusuncelerin icin...

    YanıtlaSil
  5. vildan söyler18 Nisan 2010 05:41

    çıtır çıtır çok leziz gözüküyor.

    en kısa zamanda denemek isterim.

    ayrıca arka plan da güzel olmuş.

    YanıtlaSil
  6. şükriye eminseroğlu18 Nisan 2010 05:56

    (ablanın :) feride ablası ev yufkası verdı bizde böyle tarif arıyorduk hemen yapacağız ellerine sağlık gevrek gözüküyör .
    umarım tadı da harikadır .
    arka fonda güzel olmuş .

    YanıtlaSil
  7. dikkatimi çekti bu tarifte süt veya yoğurt yok.
    genelde yufkalı böreklerde süt veya yoğurt olur da.
    denedikten sonra yorumumuzu yazarız :)

    YanıtlaSil
  8. Ablacim,
    Tr'deki yufkalarla nasil olur bilmem ama, burdaki yufkalarla nefis oluyor :)
    Annecim yapin yapin,
    yapinca benim yerime de yiyin afiyet olsun simdiden
    Arka fonu begenmenize sevindim, optum ikinizi de...

    YanıtlaSil
  9. nurdan sitenin yeni gorunumu gercekten cok hos olmus, renk uyumu elifin dedigi gibi ic acici..borek te nefis gorunuyor turk yufkasi alir almaz deniycem...

    YanıtlaSil
  10. Nuray ablacim, sitenin yeni gorunumunu begenmene sevindim, arada boyle degisiklikler guzel oluyor :)
    Borek icinde simdiden afiyet olsun...

    YanıtlaSil
  11. agzimin suyu akti arkadaslar. Yazik degilmi bana. cokta gec bir saatte onume cikti. yutkuna yutkuna uyuyacagim herhalde. Siteniz cok hos. Ellerinize saglik

    YanıtlaSil
  12. Sevgili Adsiz,
    Agzinizin suyu akmakta hakli, zira tadini tattiktan sonra goruntudekinden daha bi lezzetliymis diyeceksiniz, tavsiye ederim :)

    YanıtlaSil
  13. merak ettim süt yada yoğurt yokmu yoksa sizmi unuttunuz?bu arada sitenizi yeni keşfettim ve bayıldııım.

    YanıtlaSil
  14. merak ettim süt yada yoğurt yokmu yoksa sizmi unuttunuz?bu arada sitenizi yeni keşfettim ve bayıldııım.

    YanıtlaSil

Instagramdan Guncel olarak takip etmek isterseniz

Followers