Bol vitaminli anne eli değmiş gibi nefis bir kek hazırlamak istiyorsanız eğer doğru adrestesiniz, üstelik içinde pekmez ve bilumum faydalı şeyler olması münasebetiyle de oldukça besleyici, tarifi bizler için hazırlayan Ferda Abla'ya sonsuz teşekkürler,
Gelelim tarifimize
Gelelim tarifimize
Malzemeler
- 1 su bardağı toz şeker (Daha tatlı olmasını isterseniz şeker miktarını arttırabiliyormuşsunuz)
- 4 yumurta
- 1 su bardağı rendelenmiş havuç
- 1/2 bardak pekmez (Pekmeziniz yoksa keke yarım su bardağı daha şeker ilave edebiliyorsunuz)
- Varsa kahvaltılık kullandığınız reçellerden de ilave edebilirmişssiniz. Özellikle tahin çok yakışıyormuş
- 1 Su bardağı canola yağı (İsterseniz 200 gr eritilmiş tereyağı veya margarinde kullanabilirmişssiniz)
- 4 yemek kaşığı mısır unu
- 2 su bardağı kepekli un
- 1/2 su bardağı beyaz un
- 1 tatlı kaşığı karbonat
- 1 adet limon suyu
- 1 su bardağı unlanmış kuru üzüm
- 1 su bardağı çekilmiş ceviz
- 1-2 adet karanfil
- 2 tatlı kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı zencefil rendesi
- 1 çay bardağı kadar küp küp doğranmış ve unlanmış kuru kayısı
- Tepsninin tabanına serpmek için biraz susam ve toz şeker
Yapılışı
Şeker ve yumurtayı ocak üzerinde kullanılabilir bir kaba alıp,
Kısık ateşte şekerler eriyene ve karışım köpük köpük olana dek mikserle çırpıyoruz.
Sırayla ; pekmezimizi,
Sıvıyağımızı ilave edip çırpmaya devam ediyoruz.
Kuru üzümleri unluyoruz ki kek karışımı kek kalıbına döküldüğünde üzümler dibe çökmesin.
Havucumuzu da ilave ediyoruz.
Daha sonra tarçınımızı ve diğer tüm baharatlarımızı, ilave ettikden sonra karbonat ve limon suyumuzu da ilave edip karıştırmaya devam ediyoruz.
Unlarımızı da eleyerek karışıma ilave ettikden sonra çırpmaya devam ediyoruz.
Cevizlerin daha lezzetli olması için broilde 3-4 dakika veya 350F-400 F da yaklaşık 10-15 dakika kavuruyoruz.
Kavrulan cevizleri robotda veya kalın bir poşetin içine koyup çekiç veya kalın bir bardak altı ile cevizlerimizi bir güzel kırıyoruz.
Kırılan cevizleri karışıma ilave edip bu aşamadan sonra tahta kaşıkla karıştırma işlemine devam ediyoruz.
Unlanmış üzümleri, kayısımızı, ilave edip tahta kaşıkla bir güzel karıştırıyoruz. Fırınımızı bu aşamadan sonra 375 F ayarlayıp, ısınması için beklerken, kek karışımını dökeceğimiz tepsimizi hazırlıyoruz.
Kuru üzümleri unluyoruz ki kek karışımı kek kalıbına döküldüğünde üzümler dibe çökmesin.
Havucumuzu da ilave ediyoruz.
Daha sonra tarçınımızı ve diğer tüm baharatlarımızı, ilave ettikden sonra karbonat ve limon suyumuzu da ilave edip karıştırmaya devam ediyoruz.
Unlarımızı da eleyerek karışıma ilave ettikden sonra çırpmaya devam ediyoruz.
Cevizlerin daha lezzetli olması için broilde 3-4 dakika veya 350F-400 F da yaklaşık 10-15 dakika kavuruyoruz.
Kavrulan cevizleri robotda veya kalın bir poşetin içine koyup çekiç veya kalın bir bardak altı ile cevizlerimizi bir güzel kırıyoruz.
Kırılan cevizleri karışıma ilave edip bu aşamadan sonra tahta kaşıkla karıştırma işlemine devam ediyoruz.
Unlanmış üzümleri, kayısımızı, ilave edip tahta kaşıkla bir güzel karıştırıyoruz. Fırınımızı bu aşamadan sonra 375 F ayarlayıp, ısınması için beklerken, kek karışımını dökeceğimiz tepsimizi hazırlıyoruz.
ooof oof bu tam bi afet. tadi da eminim cok nefistir. bunu da listelerime ekliyorum. tesekkurler nurdancim ve ferda ablacim.
YanıtlaSilMMMMM,YAMMMYYYY.....:)
esra afacan
farklı bir tarif eminim tadı da güzeldir.
YanıtlaSilferda ablanın ellerine sağlık senin de emeğine :)
yeni tarifini de merakla bekliyorum.
nurdan ne diyim ben sana dolapta yaz için difrize koyacağım havuçlarda var saat biraz geç olmasa direk soluğu mutfakta alacaktım:))) neyse cumartesiye kaldı hevesim:)
YanıtlaSilEsracim,
YanıtlaSilSen bu kekten yememis miydin canim? o gun aksam siz geldiginizde servistekilerden biri de buydu, zaman gecince unutmus olabilirsin tabi :)rica ederim bu arada :P
Ablacim,
Bol vitaminli olurda tadi guzel olmaz mi yahu, mutlaka dene derim, guzel olmasa bloguma koyar miyim hic :D
Aysecim,
Burda yaz kis havuc bulundugu icin her mevsim yapabiliyoruz bu keki, yazdigini okuyunca, iste benim memleketimin havuclari dedim :))
Simdiden kolay gelsin...
bu kadar bol malzemeli ve besleyici özelliğe sahip bir kek daha görmemiştim.çok farklı...
YanıtlaSilsen yayınladığına göre tadı da harikadır.
ferda ablanın ve senin ellerine sağlık :)
Annecim, tarifi begenmene sevindim,
YanıtlaSilinsallah yapip tattiginda, tadini da begenirsin :)
Cok guzel gorunuyor, ellerinize saglik.
YanıtlaSilBizim bloga bi ugra istersen...:)
Fatmacim, afiyet olsun dicem ama tatmadin ki :))
YanıtlaSilSizin bloga ugradim canim, cok datlu olmus seninki Masallah, acayip bir hizla buyumus kereta, halbuki 2 ay once gormustum, zaman ne de cabuk geciyor heyhaat