19 Mayıs 2010 Çarşamba

Mercimekli Haşhaşlı Sigara Böreği

Mercimekle haşhaşın mükemmel uyumu, mükemmel birleşimi ve çıtır çıtır sıcacık fırından çıktığında şüphesiz ağızlarda bıraktığı enfes tadı size nasıl tarif edebilirim ki,  yapımı oldukça kolay ve pratik, yiyen herkesin çok beğendiği tarifini istediği mükemmel bir tat, iddia ediyorum bu tarifi denediğinizde en favori böreğiniz olacak, mercimekli olması sebebiyle de oldukça besleyici ve vitamin dolu bu böreğin tarifini canım anneciğim geçen sene ben TR'deyken vermişti, Ellerine sağlık annecim çok ama çok lezzetliydi.

Gelelim tarifimize

İç Malzemeleri
  • 1 su bardağı yeşil mercimek (mercimeği pişirmeden önce tercihen bir gece önce ıslatalım, ertesi gün suyunu dökerek pişireceğimiz tencereye alıp üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edip  pişirelim, (suyunu çekene kadar), çıkan köpükleri kaşıkla alıp dökelim. Eğer piştiği halde suyunu çekmiyorsa ocağın altını kapatıp mercimekleri süzgece alarak suyunu süzdürelim.
  • 2 adet orta boy soğan. (Soğanları yemeklik doğrayıp yağda pembeleşinceye kadar tuz ilave ederek kavuralım, ocaktan inmeye yakın kırmızı biber ve karabiber ilave ederek karıştıralım.
  • Maydonoz.(bu yapışımızda maydonozumuz olmadığı için biz ekleyemedik, ama olmazsa olmaz bir malzeme ilave etmenizi tavsiye ederim. Maydonozu da kıydıktan sonra pişirmeden mercimekle birlikte karıştırıyoruz.)
Hamur malzemeleri
  • Üçgen kesilmiş yufka (burda satılan paket üçgen yufkalardan 1 paket yeter, TR'de ise 3 yaprak yufka kafi ama kişi sayınız fazla ise daha çok yaprak kullanabilirsiniz) 1 paketten ortalama 14 adet börek çıkıyor.
Sos malzemesi

Yağ ile inceltilip tavada kavrulmuş çekilmiş haşhaş. Haşhaşlı sos için daha detaylı bilgiye burdaki tariften ulaşabilirsiniz.

Mercimeği pişirmeden önce mercimeklerin üzerini kaplayacak kadar su ile ıslatalım. (mümkünse birgün öncesinden)
Suyunu değiştirip, temiz su ilavesi ile pişirip suyunu süzdüğümüz mercimekler.
Soğanları yağ ile kavurup baharatlarımızı tatlandıralım.
Yufkalarımızı üçgen şekilde keselim. ilk kat için üçgen yufkanın heryerine haşhaşlı sosumuzdan sürelim.
İkinci üçgen yufkamızı alarak haşhaşlı olan yufkamızın üzerine yerleştirelim.
Yerleştirdiğimiz yufkanın üzerine de haşhaşlı sosumuzdan sürelim.
Dolu dolu bir yemek kaşığı tercihe göre daha fazla mercimeğimizi yufkanın geniş kısmına koyalım. Yufkanın iki kenarını biraz içe kıvırıp
Sigara böreği gibi saralım.
Önceden yağladığımız tepsiye böreklerimizi yerleştirelim.
Üzerlerine haşhaşlı sosumuzdan sürelim.
Bütün böreklerin üzerini haşhaşlı sostan sürdükten sonra önceden ısıtılmış 350F-175C'de en az yarım saat pişirelim, Üzeri ve altı kızardıktan sonra fırınımızdan çıkartalım.
Böreklerimiz servise hazır, afiyet olsun...

12 yorum:

  1. şükriye eminseroğlu19 Mayıs 2010 10:57

    gerçekten de kolay yapılan ,pratik, lezzetli börek.
    Ben de tarifini Esralar'dan aldım.
    Yiyenlere afiyet olsun.
    Yapanlara kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  2. En çok sevdiğim böreklerden biri.misafirlerim de çook beğeniyorlar.
    Fazla yaptığım zaman derin dondurucuya atıyorum, sonra buzu çözülmeden yememize yakın pişiriyorum.aynı lezzeti veriyor.
    yapmak isteyenlere tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  3. Nurdan'cim sana ilk gittigimde bu boregi yapmistim. Gercektende benim de cok hosuma gitmisti. Ve ogunden sonra defalarca yaptim. Herkeste cok beyendi:)Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  4. Nurdancim sayfanda bu boregi gorunce cok guldum :) Bu boregin tadi cig ayri bir guzel oluyor :) :) Hatirliyormusun bu boreklerden benim icin bir tepsi yapip Meryeme birakmistin. Sabah Meryemlerde kahvalti edecegiz boregi yemeye cailisiyorum ama yumusak islak islak bir sey. Meryeme diyorumki sanki Nurdanin gecen sefer yaptigi daha guzeldi oyle boyle derken ben bir tane boregi yedim. Bir yandan Meryem diyoki yesene kiz :) yemeye calisiyorum kiz benim icin o kadar yapmis ugrasmis diyip :) Daha sonra zarla zorla bir tane daha yedim ama nasil yedim bana sor. Neyse sonradan anlasildiki sen boregi pisirmeden Meryeme yollamissin biz pisirecekmisiz sicak sicak yiyelim diye ama yanlis anlasilma sonucunda mis gibi borekler cig cig oturdu mideye :) Hazir aklima gelmissken bende en kisa zamanda deneyecegim ama pismisini

    YanıtlaSil
  5. Feride daha boregi bloga koymadan once Nurdan ben bu macerayi nasil anlatsam diye dusunuyodum:))Daha sonrasinda kalan cig boregi bekarlarda yedi bu kismi unutmussun feride:)))Ama bundan sunu anladik Nurdancim bu borek o kadar lezzetli oluyor ki pisirmeden cig bile yeniyor tum okurlara duyurulur:)))))))))

    YanıtlaSil
  6. Allah seni cok yasatsin feride beni de guldurdum:))Cig boregi yedin ha. bana da hos gorundu ben nerdeymisin bu arada yakaladim sizi beni cagirmadan borekleri yemeyi dusunmussunuz ama bak ne olmus:) Ben hic tatmadim ama enfes gorunuyor, basitmis de yaparim insallah Nurdancigim. ellerine saglik...

    YanıtlaSil
  7. Cok sevdıgım borek ıcı mercımek ,hashasıda severım :) ellerınıze saglık.

    YanıtlaSil
  8. Annecim guzel yorumun icin tesekkur ederim,
    Senin buna benzer el yapimi boreginde cok nefis oluyor, onuda bi araya gelince yapalim mutlaka,

    Ablacim,
    Paylastigin puf noktasi icin tesekkur ederim, pek bi makbule gecti, denemek isteyenler icin on bi bilgi oldu :) vakti ve buzlukta yeri olanlar bu alternatifi degerlendirebilirler...

    Betul ablacim,
    Inan kime ne zaman hangi ikrami yaptim hatirlamiyorum, ama akillarda boyle guzel hatirlanmak hosuma gidiyor, bende senin garniturlu rulo kofteni ve de bol vitaminli adini unuttugum karisik corbani cok begenmistim, hala tadi damagimda :)

    Feride ablacim,
    Bende yorumunu okuyunca cok guldum, hatta yedikten aylar sonra pismemis bir boregi yediginizi ogrendigimde daha da bi gulmustum :)), bu olay ortaya cikmasa ben boregimi oyle yediginizden haberim olmayacakti, sizinde cig borek yediginizden :) cigini de test eden biri olarak, her iki turlusunun de guzel oldugunu bilmek sevindirici,

    Meryem ablacim,
    sende hem cig hemde pismisini yiyen biri olarak lezzet testinden gectigini okurlarimla paylastigin icin tesekkur ederim :) keske yiyen bekar kardeslerimiz de dusuncelerini paylassalar :) ya da cig yediklerini su yorumalr itibariyle fark edip onlarda bizim gibi gulme krizine girse daha bi komik olur herhalde :)

    Zehra ablacim,
    bu olay bu festival zamani degil de bir onceki festival zamaninda yasanmis bir hadise, yani 2 senelik bir gecmisi var, zamani gecmis olsada anilarda tazecik kalmasi ne hos :)
    Bu boregi yapmadiysan cok sey kacirmissin demektir zehra ablacim, mutlaka dene, pisman olmayacaksin, hatta Kubra'ya da yedir, belki hashasi yonunden olumlu faydasi dokunabilir :)

    Sevgili NY'tan
    Cogu insan veya cogu yore mercimekli bir borek harci oldugunu bilmiyormus, sayemde bu kulturle de tanismis oldular, sizde bildiginize gore yorelerimiz birbirine yakin olsa gerek :)

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Nurdanim yine dokturtmekte hunerleriniii...

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Goncam :)
    O senin guzelliginden tesekkur ederim arkadasim :)

    YanıtlaSil
  11. canim beniiim.bunu ilk defa sende yemistim ve cok begenmistim,dahada yemedim zaten.nefisti.bu da oyle gorunuyor.tekrar ellerine saglik hayatim.

    YanıtlaSil
  12. Soyledigin gibi genelde bircok insan Atlanta'da benim sayemde tanismisti bu tatla ve yiyenlerin cok begendigi bir tarif olmasi munasebetiyle bloga ekliyim daha kalici olsun istedim,
    Hashas aldigin bir gun denersen simdiden afiyet olsun diyorum :)

    YanıtlaSil

Instagramdan Guncel olarak takip etmek isterseniz

Followers