30 Nisan 2010 Cuma

Kısır (Remziye'nin Tarifi)



Herkesin, her yörenin kısırı farklı olur, bu da Remziye'nin kısırı, Nedir Remziye'nin kısırını farklı kılan? Yiyen herkesden yükselen; "Kim yaptı bu kısırı harika olmuş?" cümleleri biraz daha farklı kılma sebeplerinden biri, genelde de olumlu dönütler alan bu kısırı bloguma koymazsam sizleri bugüzel kısırdan mahrum bırakacağımı düşünüp hemencecik yayınlayıvereyim dedim. Eğer yaptığınız kısırlar bu şekilde değilse, birde bunu denemenizi tavsiye ederim. Tane tane lezzetli bir kısır tarifini öğrenmiş olmaktan mutluluk duyacağınızı ümit ediyorum...


Malzemeler
  • 2 su bardağı ince bulgur (köftelik bulgur)
  • 1,5 su bardağı sıcak su
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1/2 çay bardağından biraz fazla limon suyu (ekşiyi seviyorsanız daha fazla ilave edebilirsiniz)
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım demet maydanoz
  • 7-8 tane taze soğan
  • Kornişon turşu 10-15 adet
  • 1/2 su bardağına yakın zeytinyağı
  • 3 çorba kaşığı nar ekşisi
  • Damak tadına göre ; Kırmızı toz biber, karabiber, sumak ve ilave etmek istediğiniz diğer baharatlar
*Ben ekstradan kıyılmış dere otu ve minik minik doğranmış sarımsak da ilave ediyorum,


Yapılışı


Bulgurumuzu kaseye alıyoruz, üzerine biber ve domates salçasını ekliyoruz, sonra sıcak suyumuzun içine limon suyu ve tuzu ekliyor, karıştırıyoruz ve bulgurumuzun üzerine döküp,


Hemencecik karıştırıp kapağını kapatıyoruz
Bu şekilde 15-20 dakika bekletiyoruz. Dilerseniz üzerine havlu da örtebilirsiniz.
Daha sonra elimizle iyice karıştırıp kırmızı toz biber ve sumak (kullanmak istediğiniz diğer baharatları da bu aşamada )ekliyoruz.
Sonra doğradığımız maydanoz, soğan ve turşuları ilave edip tekrar karıştırıyoruz.
En son bir su bardağına sıvı yağımızı ve nar ekşimizi karıştırıp, kısırımızn üzerine döküyor ve karıştırıyoruz....

Tarifi bizler için hazırlayan Remziye'ye teşekkür ederim.

26 Nisan 2010 Pazartesi

Profiterol


Pastane tadında harika profiteroller hazırlamak istiyorsanız, tam zamanında, doğru adrestesiniz. Yapımı oldukça kolay, tutturması ise birazcık dikkat isteyen bir tarif, yazdıklarımı harfiyyen uygularsanız tutmaması için herhangi bir sebep olduğunu düşünmüyorum,
Malzemeler
  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı un
  • 125 gr (1 stick) tereyağı veya margarin (Tuzsuz)
Kreması için
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 6 yemek kaşığı şeker
  • 3-4 yemek kaşığı hazelnut kahve kreması
  • 1,5 su bardağı süt
Çikolata sosu için
  • 1 paket hazır çikolata sosu
veya
  • 6 çay bardağı süt veya heavy cream (Çiğ krema)
  • 2 çay bardağı tozşeker
  • 4 tatlı kaşığı nişaşta
  • 3 çorba kaşığı kakao
  • 300 gr çikolata
Heavy cream kullanacaksanız önce heavy creami kaynatıp içine çikolatayı atıp eritin, sonrasında toz şeker, nişasta ve kakaoyu ilave edip karıştırın. Eğer süt ile yapmak isterseniz, önce şeker nişasta ve kakaoyu karıştırıp yavaş yavaş süt ilave edip pürüzsüz bir karışım elde edene kadar karıştırın kaynamaya başladıkdan sonra çikolatayı ilave edin.


Yapılışı

Tereyağımızı orta ateşte eritip, yağımız fokurdamaya başladıkdan sonra



1 su bardağı suyumuzu ilave ediyoruz.



Kaynayıncaya kadar ocakta bekletiyoruz.

Kaynamaya başladıkdan sonra ocağın altını kısık ayara getirip unumuzu ilave ediyoruz ve kaşıkla hızlıca karıştırıyoruz. Birkaç dakika kısık ayarda karıştırmamız gerekiyor. Daha sonra ocağın altını kapatıp karışımın ılıması için bekliyoruz.

Serçe parmağımız sıcaklığa dayanacak kıvama geldiğinde sırayla tek tek yumurtalarımızı kırıp birer birer hamurumuza yediriyoruz. Bu aşamada ister kaşıkla karıştırabilir isterseniz mikserle  de daha pürüzsüz bir kıvam için çırpabilirsiniz. (Yumurtaların teker teker kırılıp hamura yedirilmesi önemli bir ayrıntı)

Islak ve cıvık bir hamur elde ettikten sonra kaşıkla veya elinizi ıslatarak hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp nazikçe yuvarladıkdan sonra yağlı kağıt serilmiş veya yağlanmış tepsiye dizebilirsiniz.

Görünüşte hamurlarınız dağınık ve gevşek olabilir, panik olmayın fırına girdiklerinde ne kadar çok kabardıklarına size bile inanamayacaksınız.

Önceden ısıtılmış 350 F-175 C de (elektrikli fırınlar için 40 dk), Gazlı fırınlar için 1 saat pişirdikten sonra tepsimizi fırından çıkartıyoruz. Üzerleri kızarmış ve içi hamur kalmamışsa yani içleri boşsa tebrik ederim tarifi tutturdunuz demektir, üzeri kızarmış ama içi hamur kaldıysa üzülerek söylemeliyim ki yumurtaları hamura yedirme işlemini başarıyla gerçekleştirememişsiniz demektir. ( hamur civik bi sey oldugu icin varsa eger sıkma torbasi ya da yagli kagittan yapilmis bir kulah kullanilarak da (iri bir delik acilarak tabii ki) parcalar direk kagida dokulebilir)

Pişen profitol hamurlarımızı ılırken bu aşamadan sonra kremamızı hazırlıyoruz. Dilerseniz kremanizi bir gün öncesinden hazırlayıp buzdolabında da bekletebilirsiniz.

Un, şeker ve nişastayı pişirme kabına alıp karıştırıyoruz.

Sütümüzü ilave edip, pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar karıştırıyoruz.

Un topaklanmalarını yok ettikden sonra ocağın üzerine alıp pişirmeye başlıyoruz.

Karışım krema kıvamına geldığinde hazelnut kahve kremasından 3-4 yemek kaşığı ilave ediyorsunuz. İsterseniz daha fazla da ilave edebilirsiniz. İsterseniz ilave etmeyebilirsiniz de, ama bence harika bir tad veriyor.

Kremamız hazır olduktan sonra ocağın altını kapatıp soğuması için bekliyoruz.

Profitrol hamuru ve krema soğuduktan sonra kremamızı pastacı şırıngasına doldurup sivri ucu taktıkdan sonra profitrol hamurların içini krema ile dolduruyoruz.

Krema dolu profitrolleri kenarları yüksek bir tabağın içine alıyoruz. Çikolata sosu dökeceğimiz için tabak kenarlarının yüksek olması lazım.

Çikolata sosu için, hazır çikolata sosu kullanabilir, daha lezzetli bir kıvam için çikolata sosunu hazırlarken içine nutella veya tablet çikolata ilave edebilirsiniz. veya çikolata sosu ile fındık aromalı pudingi karıştırıp içine çikolata ekleyerek harika bir tad da yakalayabilirsiniz.

Çikolata sosumuz soğudukdan sonra profitrollerin üzerine kaşıkla dökebilirsiniz. Az çikolatalı seviyorsanız bu aşamadan sonra servis edebilirsiniz.

Benim gibi bol çikolatalı seviyorsanız, profitroller gözükmeyecek şekilde, profitrollerin her yerini çikolata ile kaplayıp buzdolabında servis zamanına kadar saklayabilirsiniz. Tercihen en az 1-2 saat buzdolabında çikolata sosu ile beklemesi daha lezzetli kılıyor. Çikolata sosunun kayısılaşmaması için buzdolabında bekletirken üzerini kapatbilirsiniz.
Şimdiden yapmak isteyenlere kolay gelsin, yapıp yiyenlere afiyet olsun...

Aileden gelen pastacilik bilgilerine binaen arkadasim Emine'nin de kremalar hakkindaki yazmis oldugu nacizane onerisini de ekliyorum

....genel olarak pasta kremalari sogurken ust kismi katilasir ya onu onlemek icin sık sık karistirmak gerekir. tencerenin kapagini kapatmak pek iyi fikir degil cunku nem yapip kremanin ustunu sulandirir. cok sik karstirmak biraz zahmetli oldugu icin bu soguma islemini hizlandirmak icin ya tezgaha dokup daha genis ve soguk alanda sogutabilirsiniz ya da kabi buzlu suya oturtabilirsiniz.

21 Nisan 2010 Çarşamba

Havuçlu Pekmezli Kek


Bol vitaminli anne eli değmiş gibi nefis bir kek hazırlamak istiyorsanız eğer doğru adrestesiniz, üstelik içinde pekmez ve bilumum faydalı şeyler olması münasebetiyle de oldukça besleyici, tarifi bizler için hazırlayan Ferda Abla'ya sonsuz teşekkürler,

Gelelim tarifimize
Malzemeler
  • 1 su bardağı toz şeker (Daha tatlı olmasını isterseniz şeker miktarını arttırabiliyormuşsunuz)
  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı rendelenmiş havuç
  • 1/2 bardak pekmez (Pekmeziniz yoksa keke yarım su bardağı daha şeker ilave edebiliyorsunuz)
  • Varsa kahvaltılık kullandığınız reçellerden de ilave edebilirmişssiniz. Özellikle tahin çok yakışıyormuş
  • 1 Su bardağı canola yağı (İsterseniz 200 gr eritilmiş tereyağı veya margarinde kullanabilirmişssiniz)
  • 4 yemek kaşığı mısır unu
  • 2 su bardağı kepekli un
  • 1/2 su bardağı beyaz un
  • 1 tatlı kaşığı karbonat
  • 1 adet limon suyu
  • 1 su bardağı unlanmış kuru üzüm
  • 1 su bardağı çekilmiş ceviz
  • 1-2 adet karanfil
  • 2 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı zencefil rendesi
  • 1 çay bardağı kadar küp küp doğranmış ve unlanmış kuru kayısı
  • Tepsninin tabanına serpmek için biraz susam ve toz şeker
Bu verdiğim ölçülerle resimdeki tepsi büyüklündeki kadar tepsiniz varsa bu ölçüleri uygulayın, eğer kek kalıbınız daha küçük ise malzemelerin yarısını uygulamanızı tavsiye ederim.

Yapılışı

Şeker ve yumurtayı ocak üzerinde kullanılabilir bir kaba alıp,

Kısık ateşte şekerler eriyene ve karışım köpük köpük olana dek mikserle çırpıyoruz.

Sırayla ; pekmezimizi,
Sıvıyağımızı ilave edip çırpmaya devam ediyoruz.

Kuru üzümleri unluyoruz ki kek karışımı kek kalıbına döküldüğünde üzümler dibe çökmesin.

Havucumuzu da ilave ediyoruz.

Daha sonra tarçınımızı ve diğer tüm baharatlarımızı, ilave ettikden sonra karbonat ve limon suyumuzu da ilave edip karıştırmaya devam ediyoruz.

Unlarımızı da eleyerek karışıma ilave ettikden sonra çırpmaya devam ediyoruz.

Cevizlerin daha lezzetli olması için broilde 3-4 dakika veya 350F-400 F da yaklaşık 10-15 dakika kavuruyoruz.

Kavrulan cevizleri robotda veya kalın bir poşetin içine koyup çekiç veya kalın bir bardak altı ile cevizlerimizi bir güzel kırıyoruz.

Kırılan cevizleri karışıma ilave edip bu aşamadan sonra tahta kaşıkla karıştırma işlemine devam ediyoruz.

Unlanmış üzümleri, kayısımızı, ilave edip tahta kaşıkla bir güzel karıştırıyoruz. Fırınımızı bu aşamadan sonra 375 F ayarlayıp, ısınması için beklerken, kek karışımını dökeceğimiz tepsimizi hazırlıyoruz.

Kek tepsimizi tereyağı veya margarinle bir güzel yağlayıp, unladıkdan sonra tabanına susam ve toz şeker serpiyoruz.

Kek karışımını tepsimize döküp ısınan fırınımıza yerleştiriyoruz.

Yaklaşık 30 dakika pişirdikten sonra fırınımızdan çıkartıp servis tabağına alıyoruz. Biraz ılıdıktan sonra dilimleyerek servis ediyoruz.



Yiyenlere afiyet olsun...

17 Nisan 2010 Cumartesi

Sodalı Yufka Böreği


Canım şuanda nasılda şu börekden istiyor anlatamam :) Sanırım karnım açken blog ubdate'i yapmamam lazım, neysenik baya uzun bir ara oldu yine, böreğin tarifini alalı aylar geçti ben yine yoğunlukdan ekleyemedim, işte bulduğum ilk fırsatı değerlendirip tarifi sizlerle paylaşıyorum, oldukça kolay ve pratik bir börek iki dakikada şip şak oluveriyor :) Burdaki yufka kalınlığını merak edenlere de böylelikle kalın yufkalarımızı görüp meraklarını gidermiş olduk.

Malzemeler
  • 4 yaprak yufka
  • 2 yumurta
  • 1/2 bardak sıvıyağ
  • 500 ml perier mineral water (maden suyu)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Tepsiyi yağlamak için tereyağı
İç Harcı
  • Feta cheese (rendelenmiş veya ezilmiş beyaz peynir)
  • Maydanoz
Yapılışı
Böreği yapacağımız tepsiyi bolca tereyağı ile yağlıyoruz. Yufkamızın birini tabana yayıp, kenarları dışarıda kalacak şekilde tepsimize yerleştiriyoruz. İkinci yufka yaprağımızı resimdeki gibi buruşturarak kenarları tepsinin içinde kalacak şekilde yerleştiriyoruz.
Peynirleri çatalla ezin veya rendeleyin, burdakiler feta cheese kullanabilirler, Ferda abla bu peyniri evde yapmış, varsa sizde ev yapımı peynir kullanabilirsiniz. isteğe bağlı içine maydanoz kıyıp ekleyebilirsiniz. Yufkanın üzerine peynirli harçdan ilave edin.
Peynirli karışımın üzerine 3. yufkamızı da buruşturarak tepsiye yerleştirelim. 4. ve son yufka yaprağımızı da aynı şekilde büzerek tepsinin üzerine yerleştirin. iki kat alt, iki kat üst arada peynir karışımı olmuş oluyor. Tepsinin kenarlarından dışarıya sarkan yufkaları da içe doğru katlayın. Sıra geldi sosumuzu hazırlamaya, yumurta yağ ve maden suyunu tezgahın üzerine alıp, karıştırma kabına önce yumurtayı ve tuzu,
Daha sonra yarım bardak sıvıyağımızı ilave edip karıştıralım, Bu karışımın içerisine maden suyumuzu da ilave edelim ve karıştırmaya devam edelim. Hazırladığımız sosun hepsini yufkaların üzerine dökelim.
Böreği en az bir saat buzdolabında bekletelim. Önceden ısıtılmış 425 F da yaklaşık 15-20 dk pişirelim. Böreğin üzerine dilerseniz biraz tereyağı da sürebilirsiniz. Fırından çıkan tepsinin üzerini kaplayacak daha büyük bir tepsiyi tepsinin üzerine kapatalım.
Üzerine nemli bir bez koyarak ılıması için 10-15 dk bekleyelim. Daha sonra üstteki tepsiyi kaldırarak böreğimizi servis için hazırlayalım.
Böreğimizi pizza bıçağı veya normal bıçakla dilimlere ayıralım. Servis edeceğimiz tabağa alarak servis edelim.
Tarifi bizlere sunan Ferda Abla'ya çok teşekkür eder, yeni tarifi olan havuçlu bol vitaminli kekinin tarifini de en kısa zamanda sitede yayınlayacağımın haberini de şimdiden vermiş olayım.
Yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin efendim...

Instagramdan Guncel olarak takip etmek isterseniz

Followers