10 Aralık 2012 Pazartesi

Asure (Kayinvalidemin Tarifi)


Blogumda daha onceden yapilmis bir asure tarifim vardi, isterseniz
suradan ulasabilirsiniz. Bu tarif ise Zehra anneme ait, bu asureyi diger asurelerden farkli kilan jole gibi harika bir kivaminin olmasi, yiyen herkes "bunun icinde jole mi var harika olmus, hazir gibi" demesiyle ve Zehra annemin sirf bu tarifi bana verebilmek icin olculu bir sekilde tekrarda asure yapmasi blogda yayinlamama vesile oldu.

Resimlerin bir kismini gecen sene cekmis olmama ragmen bloga eklemeye firsatim olmamisti, ubdate edilmis haliyle bu seneden de cektigim ilave resimlerle Muharrem ayi cikmadan hem bloga ekleyeyim hala yapmamis olanlar yapsin, hemde, arsivimin en nadide kosesinde yerini alarak kayitlara gecsin istedim.


 Bunun yaninda Instagram'dan aldigim yogun baskilar sonucu bugun yayinlamaya karar verdim,

Instagram kullanip kullanmadigimi soranlar var,  "arifetarifgerek" kullanici adindan bulabilirsiniz, hepinizi bekliyorum :)


http://instagram.com/arifetarifgerek 

Malzemeler
  • 3 su bardagi asurelik bugday (goce)
  • 1su bardagi pirinc
  • 1.5 bardak kuru fasulye,
  • 1.5 bardak nohut
  • 1.5 subardagi kuru sari uzum 
  • Kup kup dogranmis 15 kayisi
  • 2 bardak sicak su (Lapa olan goceyi sivilastirmak icin kullanacagiz)
  • 8-9 su bardagi seker
  • 12-13 incir
  • 1 Portakal kabugu rendesi ve ic kisminin kup kup dograyarak asurenin icine ilave ediyoruz.
  • Dilerseniz gul suyu
Suslemek icin (istege bagli olarak hepsini veya dilediginizi ilave edebilirsiniz)   
  • Nar
  • Tarcin
  • Kus uzumu
  • Antep fistigi
  • Ceviz
  • Hindistan Cevizi
  • Kus uzumu
  • Badem
  • Findik  
Yapilisi

3 subardagi bugdayi buyukce bir tencereye koyup.bol su ile aksamdan islattim, Islattiginizda su duru olana kadar suyu dokup yeniden islatmak gerekiyor, bu islem bugdayiniz cesidine gore degisebilir, ben 5-6 kerede duru suyu elde ettim.
Ertesi gun asurelik bugdayin uzerinde iki parmak gececek sekilde su koyup su kaynayip goceler sisene kadar pisiriyoruz. "BU ASAMADA ASURELIK BUGDAYLAR PISENE KADAR ASLA KASIKLA VEYA HERHANGI BIRSEYLE KARISTIRMIYORUZ." Bunun sebebi karistirirsaniz tencerenin dibini sarabilir bugdaylar, kasikla karistirmazsaniz sasirtici sekilde hicbir bugday tencereye yapismiyor :)
Koydugumuz su bulanik bir renk alip asurelik bugdayimiz yumusayana kadar pisiriyoruz. Eger suyunu hizlica cekip bugdaylarimiz pismediyse birazdaha sicak su ilavesi yapabilirsiniz.
Gordugunuz gibi gocemiz sismis ve de oldukca guzel pismis gorunuyor.

Malzemeler kismindaki 2 su bardagi sicak suyu bugdayimizin uzerine dokup kasigin tersiyle eze eze lapa haline getiriyoruz.
Bugdaya uyguladigimiz islemin aynisini pirinc icinde uyguluyoruz. Once pirincimizi suda bekletiyoruz sonrasinda suyunu cekene kadar pisiriyoruz.


Pirincimizi de sicak suyla lapa olacak sekilde kasigimizin tersiyle eziyoruz. Kayinvalidem bu yil birazdaha kolaylastirmak icin pirinci de bugdaya ilave edip aksamdan  yarim saat kaynatmis, uzeri iki parmak gececek kadar suyla biraktim sabahta ezmis.

Kuru kayisiyi, dilerseniz uzumu de kup kup dograyip suda biraz islatiyoruz,

daha sonra ocagin uzerine koyup 10-15 dk pisiriyoruz.
Incirleri de once islatip yumuasamasini sagliyoruz. Yumusayan incirleri kup kup dograyarak ayri bir kapta incirleri pisiriyoruz, Ayri pisirmemizin nedeni kayisilarla birlikte pisirip asurenin rengini koyultmamak icin yapiyoruz.
 Incirler gordugunuz gibi rengi koyulasmis ve pismis gorunuyor, bir kenara alip bekletiyoruz.

Nohutlarimizi ve fasulyeleri de konserve kullanmayacaksaniz eger bir gece oncesinden islatip ertesi gun yumusayana kadar pisiriyorsunuz. 
Lapa haline gelen gocemizi ocagin uzerine alip isitmaya basliyoruz, icine pirinc lapasini ilave edip karistiriyoruz. sirasiyla Fasulyeyi,
Haslanmis nohutu ilave edip karistiriyoruz.
Kayisi ve uzum karisimini hasladigimiz suyuyla birlikte asuremize ilave ediyoruz.
Kaynamaya baslayinca sekerimizi ilave ediyoruz. Bu asamaya kadar oldukca koyu bir kivam olabilir endiselenmeyin, seker ilavesinden sonra koyu kivam, akiskan bir kivama donusecektir.
Kaynayana kadar karistiriyoruz, bu asamada 1 portakalin kabugunu rendeleyip icini de kup kup dograyarak eksilik ve farkli bir aroma vermesi icin asuremize ilave ediyoruz.
Asuremizin kivami pudinge yakin oldugu icin daha akiskan bir kivam icin sicak su ilavesi yapabilirsiniz. Birde asuremiz sogudugunda birazdaha koyulasacaktir bu ayrintiyi da unutmayin.
Cok kolay bir nar ayiklama tarifi ogrendim Hatice'den asure bahanesiyle onu da sizlerle paylasayim. Narin cikintili olan ust kismini birazcik kesiyorsunuz, ben biraz fazla kesmisim :D
Enine ortadan ikiye kesip nar tanelerinin dokulecegi kabi ayarliyorsunuz.
Dilerseniz tahta kasik, dilerseniz metal kasikla narin tanelerinin dokulecegi kisim alta gelecek sekilde tutup kasikla kabuk kismina sertce vuruyoruz. Vurdukca nar taneleri teker teker dokulmeye basliyor. Dilerseniz nar nasil ayiklanir diye youtube'dan videolu bir sekilde gorsel olarak nasil yapildigini da gorebilirsiniz.
Iste bir dakikadan bile kisa bir surede ayikladigimiz nar suslemek icin hazir.

 Asuremizin kivamini gormeniz acisindan birkac fotograf ekliyorum.



Allah kabul etsin bu seneki asuremizi tanidigim, tanimadigim butun komsularima da dagitmak nasip oldu. Yiyenlere, yapacak olanlara simdiden Afiyet olsun,

Bu asure tarifini detayli bir sekilde yazip bana mail atan Zehra anneme de burdan tesekkurlerimi sunuyorum.

12 yorum:

  1. Kaşık bile süslenmiş harika..Allah kabul etsin

    YanıtlaSil
  2. muhtesem fotolar. bu cuma deniycem. seninkisi kadar guzel gorunmez muhtemelen, ins. tadini tuttururum. ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederim Elifcigim, eminim ki seninkisi de cok guzel olmustur, ellerine saglik olsun canimm

      Sil
  3. ellerine saglik,yiyenlerede afiyet olsun,gotuntude harika....

    YanıtlaSil
  4. nefis görün+yor Allah kabul etsin ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  5. Süper resimler ve anlatım. Paylaşım için teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. çok güzel görünüyor ellerinize sağlık

    YanıtlaSil

Instagramdan Guncel olarak takip etmek isterseniz

Followers