Malzemeler
Yarım kg küçük boy patlıcan (daha morumsu olanlardan daha koyu renklı bır recel oluyormus)- 3/4 bardak su
- 2 bardak şeker
- isteğe bağlı karanfil
- Limon veya limon tuzu
Yapılışı
- Patlıcanların kafalarıyla birlikte kabukları soyulur.
- Soyulan patlıcanları birkaç yerine bıçak batırılır.
- Acısı çıkması için bir müddet suda bekletilir.
- Suyunu süzüp patlıcanlar tencereye alınır.
- Tencereye patlıcanların üstünü örtecek kadar suyla doldurulur.
- Kaynamaya başladıkdan ocakdan indirilir, sonra suyu süzülüp patlıcanların soğuması için biraz bekletilir.
- Patlıcanlar suya tutulup soğuması sağlanır.
- Patlıcanlar tek tek nazikçe sıkılıp suları süzülür.
- İsteğe bağlı birkaç patlıcanın bıçakla delinen kısımlarının içine karanfil yerleştirilir.
- Şerbetimiz başka bir tencerede kaynatılır
- Kaynadıkdan sonra patlıcanlar tencerenin içine atılır.
- Patlıcanlar şişip şerbeti içine çekene kadar kaynamaya devam eder.
- Sonrasında limon suyu veya limon tuzu atılır.
- Ocağın altı kapatılır ve soğumaya bırakılır.
Afiyet olsun efendim,
Tarif için kayınvalideme burdan birkez daha teşekkür ediyorum.
zeyniyar teyzemin kulakları çınlasın...
YanıtlaSilbiz küçükken ilk defa o bize tattırmıştı.
o gün bugündür hiç unutmam.her patlıcan reçeli yediğimde onu anarım.
ve de bu reçeli çok severim.
yapımı da kolaymış.denemedim amaen kısa zamanda yapacağım.
Zeyniyar teyze mi? o kim anne? ilk defa duyuyorum ismini :)) bu recel olmasa oyle bi teyzenin varligindan hic haberimiz olmayacak demek ki :)
YanıtlaSilBenimde aklima Fatma yengem geliyor, gerci onun getirdigi kabukluydu ama, ilk yenilen yer unutulmuyor nedense :)
:))) bu benim yapim asamasinda online baglandigim tadina bakamadigim recel olsa gerek:))))
YanıtlaSilEvet aysecim aynen oyle, tadina bakamaman normal cunku ben buraya getirdim recelimi :)) burdaki arkadaslarla birguzel afiyetle yedik
YanıtlaSilnasil yapildigini ogrendim ama geldigimde birlikte yapar yeriz insallah