21 Nisan 2010 Çarşamba

Havuçlu Pekmezli Kek


Bol vitaminli anne eli değmiş gibi nefis bir kek hazırlamak istiyorsanız eğer doğru adrestesiniz, üstelik içinde pekmez ve bilumum faydalı şeyler olması münasebetiyle de oldukça besleyici, tarifi bizler için hazırlayan Ferda Abla'ya sonsuz teşekkürler,

Gelelim tarifimize
Malzemeler
  • 1 su bardağı toz şeker (Daha tatlı olmasını isterseniz şeker miktarını arttırabiliyormuşsunuz)
  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı rendelenmiş havuç
  • 1/2 bardak pekmez (Pekmeziniz yoksa keke yarım su bardağı daha şeker ilave edebiliyorsunuz)
  • Varsa kahvaltılık kullandığınız reçellerden de ilave edebilirmişssiniz. Özellikle tahin çok yakışıyormuş
  • 1 Su bardağı canola yağı (İsterseniz 200 gr eritilmiş tereyağı veya margarinde kullanabilirmişssiniz)
  • 4 yemek kaşığı mısır unu
  • 2 su bardağı kepekli un
  • 1/2 su bardağı beyaz un
  • 1 tatlı kaşığı karbonat
  • 1 adet limon suyu
  • 1 su bardağı unlanmış kuru üzüm
  • 1 su bardağı çekilmiş ceviz
  • 1-2 adet karanfil
  • 2 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı zencefil rendesi
  • 1 çay bardağı kadar küp küp doğranmış ve unlanmış kuru kayısı
  • Tepsninin tabanına serpmek için biraz susam ve toz şeker
Bu verdiğim ölçülerle resimdeki tepsi büyüklündeki kadar tepsiniz varsa bu ölçüleri uygulayın, eğer kek kalıbınız daha küçük ise malzemelerin yarısını uygulamanızı tavsiye ederim.

Yapılışı

Şeker ve yumurtayı ocak üzerinde kullanılabilir bir kaba alıp,

Kısık ateşte şekerler eriyene ve karışım köpük köpük olana dek mikserle çırpıyoruz.

Sırayla ; pekmezimizi,
Sıvıyağımızı ilave edip çırpmaya devam ediyoruz.

Kuru üzümleri unluyoruz ki kek karışımı kek kalıbına döküldüğünde üzümler dibe çökmesin.

Havucumuzu da ilave ediyoruz.

Daha sonra tarçınımızı ve diğer tüm baharatlarımızı, ilave ettikden sonra karbonat ve limon suyumuzu da ilave edip karıştırmaya devam ediyoruz.

Unlarımızı da eleyerek karışıma ilave ettikden sonra çırpmaya devam ediyoruz.

Cevizlerin daha lezzetli olması için broilde 3-4 dakika veya 350F-400 F da yaklaşık 10-15 dakika kavuruyoruz.

Kavrulan cevizleri robotda veya kalın bir poşetin içine koyup çekiç veya kalın bir bardak altı ile cevizlerimizi bir güzel kırıyoruz.

Kırılan cevizleri karışıma ilave edip bu aşamadan sonra tahta kaşıkla karıştırma işlemine devam ediyoruz.

Unlanmış üzümleri, kayısımızı, ilave edip tahta kaşıkla bir güzel karıştırıyoruz. Fırınımızı bu aşamadan sonra 375 F ayarlayıp, ısınması için beklerken, kek karışımını dökeceğimiz tepsimizi hazırlıyoruz.

Kek tepsimizi tereyağı veya margarinle bir güzel yağlayıp, unladıkdan sonra tabanına susam ve toz şeker serpiyoruz.

Kek karışımını tepsimize döküp ısınan fırınımıza yerleştiriyoruz.

Yaklaşık 30 dakika pişirdikten sonra fırınımızdan çıkartıp servis tabağına alıyoruz. Biraz ılıdıktan sonra dilimleyerek servis ediyoruz.



Yiyenlere afiyet olsun...

8 yorum:

  1. ooof oof bu tam bi afet. tadi da eminim cok nefistir. bunu da listelerime ekliyorum. tesekkurler nurdancim ve ferda ablacim.
    MMMMM,YAMMMYYYY.....:)
    esra afacan

    YanıtlaSil
  2. farklı bir tarif eminim tadı da güzeldir.
    ferda ablanın ellerine sağlık senin de emeğine :)

    yeni tarifini de merakla bekliyorum.

    YanıtlaSil
  3. nurdan ne diyim ben sana dolapta yaz için difrize koyacağım havuçlarda var saat biraz geç olmasa direk soluğu mutfakta alacaktım:))) neyse cumartesiye kaldı hevesim:)

    YanıtlaSil
  4. Esracim,
    Sen bu kekten yememis miydin canim? o gun aksam siz geldiginizde servistekilerden biri de buydu, zaman gecince unutmus olabilirsin tabi :)rica ederim bu arada :P

    Ablacim,
    Bol vitaminli olurda tadi guzel olmaz mi yahu, mutlaka dene derim, guzel olmasa bloguma koyar miyim hic :D

    Aysecim,
    Burda yaz kis havuc bulundugu icin her mevsim yapabiliyoruz bu keki, yazdigini okuyunca, iste benim memleketimin havuclari dedim :))
    Simdiden kolay gelsin...

    YanıtlaSil
  5. şükriye eminseroğlu24 Nisan 2010 11:38

    bu kadar bol malzemeli ve besleyici özelliğe sahip bir kek daha görmemiştim.çok farklı...

    sen yayınladığına göre tadı da harikadır.

    ferda ablanın ve senin ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  6. Annecim, tarifi begenmene sevindim,
    insallah yapip tattiginda, tadini da begenirsin :)

    YanıtlaSil
  7. Cok guzel gorunuyor, ellerinize saglik.

    Bizim bloga bi ugra istersen...:)

    YanıtlaSil
  8. Fatmacim, afiyet olsun dicem ama tatmadin ki :))
    Sizin bloga ugradim canim, cok datlu olmus seninki Masallah, acayip bir hizla buyumus kereta, halbuki 2 ay once gormustum, zaman ne de cabuk geciyor heyhaat

    YanıtlaSil

Instagramdan Guncel olarak takip etmek isterseniz

Followers