12 Mayıs 2012 Cumartesi

Ev Yapimi Kaymak



Uzunca bir aradan sonra yeniden merhaba canim blogum ve beni ben yokken bile yalniz birakmayan degerli takip edenlerim, arkadaslarim, dostlarim...


Seneler sonra nihayet oturdugumuz apartman sitesinden tasinip daha guzel ve aydinlik bir yere gecebildik, ama bunu Tr oncesi yaptigimiz icin biraz yorucu oldu, malum seneler sonra ilk defa tasiniyoruz, eve oyle bir yerlesmisiz ki kutula kutula bitiremedik :) 

Esyalarimizi bir storeage a koyduktan sonra Chirstmas arefesinde Tr'ye gittik, malum bu sene Tr oldukca soguktu, Atlanta ise bu sene hic kis gormemis bir yer oldugu icin Tr'nin soguguyla carpildik, 6 haftalik Tr ziyaretimizin 5 haftasinda neredeyse hep hastaydik.

Tr'deyken de kucuk bir Tr gezisi yaptik, aile buyuklerini ziyaret ettik, Tr donusunde ev bulma ve tasinma, yerlesme telasi derken anca firsatim oldu ve nihayetinde dondum bloguma.


Aslinda sirada bekleyen cok guzel tariflerim var ama bu tarifi mutlaka digerlerinden once yayinlamaliyim diye dusundum, malumunuz kaymagi sevmeyen yoktur, ustelik bu kadar lezzetlisini ise Amerika sartlarinda bulmak imkansiz, benzer tatlar vardir muhakkak ama hicbirsey Turk kaymaginin yerini tutmuyor bence!

Bu tariften sonra alacaginiz kilolardan ben sorumlu olmayacagim bastan anlasalim :)


Tarifimiz yine Atlanta'nin hamarat hatunlarindan Hatice'den alinmistir, sagolsun cok asamali oldugu icin yaparken butun resimleri ben bloga koyarim diye resimlemis, hem kaymak yapip hem resimlerini cekmek  oldukca zahmetli olsa gerek, edeceginiz butun dualar Hatice icin gelsin :)


Gurbetde ozlenen tatlarla bulusmak nasil bir duygu oldugunu sadece yasayan anlar diyorum, bu harika tattaki kaymagi denemek icin ne duruyorsunuz hadi hemen resimlerle tarifi incelemeye ve de biran evvel kollari sivayarak mutfaga yonelmeye :)


Malzemeler
  • 2 adet 1'er quarter'lik heavy whipping cream. (946 ml)
  •  1 quarter sut (946 ml)
Yapilisi
 
2 kutu heavy whipping cream'i kaynatacagimiz tencerenin icine bosaltalim. Bosalan kutulardan bir tanesinin icine sut doldurup onu da tencerenin icine bosaltalim.

Orta ateste bir tasim kaynatalim.
 
Kaynattigimiz sut ve heavy whipping karisimini buyuk boy borcama dokelim.

Agzi 4 parmaktan az olacak sekilde tencerenin icine su koyup kaynatalim. Ocagin altini en kisik ayara getirip borcami kaynayan su dolu tencerenin uzerine dikkatli bir sekilde yerlestirelim. Su ile borcamin temas etmemesine dikkat edin,
10 saat kisik ateste borcami tencerenin uzerinde bekletin, suyun buhari ile kaymagimiz yogunlasacaktir.

10 saat borcami kaynayan su dolu tencerenin uzerinde beklettikten sonra dikkatli bir sekilde borcami alip ilimasi icin tezgahin uzerinde bekletelim. 

Daha sonra borcamin kapagi varsa kapatalim yoksa strech filmle borcamin uzerini kapatalim ve cok dikkatli bir sekilde buzdolabinda 2 gun bekletelim.


2 gun beklettikten sonra dikkatli bir sekilde buzdolabindan borcami alarak borcamin kosesinden bicakla delik acalim.
Sutu bosaltacagimiz bir tencereye, actigimiz delikten sutumuzu bosaltalim. Sutun tamamiyle bosaldigina emin olun yoksa rula yapma asamasinda sutlerin fazlasi dokulebilir.
Sutu tamamiyle bosalttiktan sonra tezgahin uzerinde genis bir calisma alani acalim :)
Yagli kagidi borcamin uzerini resimde goruldugu gibi kapatin.
Borcami ters cevirin.
Tatataaa kaymagimiz bitmek uzere :)) Resimde de gordugunuz gibi tam suzulmeyen sut akabiliyor.
Yagli kagida ters cevrilmis kaymagimiza rulo seklini veriyoruz.
Rulo sekli verilen kaymagimiz kesilmeye ve servis edilmeye hazir :)


Istedigimiz genislikte kaymagimizi genis enli bir bicakla kesiyoruz.
Kesilen kaymagimiz servis edilmeye hazir :) Gordugunuz gibi 5 dilimlik harika tattaki kaymagimiz yenilmek icin bizi bekliyor num num num :D
Tabi hepsini eger kalabalik bir ev halkina sahip degilsek hemen tuketmemiz pek mumkun degil, buzluga dayanikli bir saklama kabina daha sonradan yemek uzere dilimlenmis parcalari kaba yerlestirip buzlukta tazeligini korumak uzere sakliyoruz.


Tarifi bizler icin resimleyen ve bizlerle paylasan Hatice'ye burdan cok tesekkur ediyoruz. Hatice'nin tarifleri diye blogda bir label acmam cok yakindir :)

Hepinize afiyet olsun...

49 yorum:

  1. Merhaba elinize sağlık çok hoşuma gitti yalnız dediğiniz o kremadan burada yok herhalde fakat ben yoğun kaymaklı ev sütünü pişirince kaymak elde ediyorum tereyağ gibi oluyor kahvaltıda yiyoruz heralde öyle sütle de oluyordur sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Hos geldin arkadasim . Surekli bakiyordum nerede bizim gurbetdas deye.
    Yeni eviniz hayirli olsun.
    Eline saglik olsun.. Uzun asamali ama kaymak severler icin harika sonuctur her halde..
    Siradaki lezzetleri bekliyoruz..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Nurdancim mailde resmi gorunce dayaNamadim bi giriyim dedim gecenin1:30'unda:))Oncelikle sunu itiraf edeyim Haticecim sabrina hayran kaldim bu kaymak yapma olayi 3 gun suruyo gordugum kadariyla,hele 10 saat'i gorunce bi vazgectim,yani kahvaltida canim kaymak istedi desen 3 gun sonra yiyebiliyosun ya biz bu kaymagi afyondan ismarlasak daha cabuk gelmezmi?:)))ya saka bi yana hakkaten harika gozukuyo valla agzimin suyu akti gece gece:))
    Kendime guvendigim birgun mutlaka denemeyi dusunuyorum,denedigim zmn sonucu mutlaka yazmaya calisirim. Haticecim ellerine saglik,Nurdancim tam gaz elindeki tarifleri en kisa zamanda bekliyoruz canimcim:)

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar Nurdan'cim;
    Cok uzun zamandir istiyordum tarifini. Malum Amerikada yasayinca kultur lezzetlerini cok ozluyorsun. Bir kac defa bazi arkadaslarda yemistim. Bayilmistim ama, denemis olmama ragmen bu kalinlikta olmamisti. Simdi detaylari ile tarifi gormem cok iyi oldu. Mutlaka denicem. Bu arada sana ve Haticeye cok tesekkurler.Anneler gunu de kutlarim:))

    YanıtlaSil
  5. Gerçekten uzun bir ara olmuştu ve seni merak ediyordum nerelerdesin diye. Kaymak çok güzel görünüyor. Yapan arkadaşın eline sağlık. Yalnız Nurdancım, şu tariflerini verirken Türkçe yazsan ne iyi olacak =) Bu heavy whipping cream de ne ya Hu? =)

    YanıtlaSil
  6. Nurdancığım,
    Sonunda dönebildin bloğuna... Hoşgeldin! Emine

    YanıtlaSil
  7. Hatice hanimi bende tebrik ediyorum dile kolay 10 saat! Tez canliyim bekleyemem Ben)) ellerinize saglik..

    YanıtlaSil
  8. Hosgeldin Nurdan ve super bir tarif hemen deniyecegim, kaymaga bayilan bir aileyiz :)

    YanıtlaSil
  9. harika valla çok güzel ellerine sağlık şambalinin üzerinde hayal ettimde şuan
    ağzıım sulandı sevgiler;))

    YanıtlaSil
  10. Siz bir harikasiniz bircok tarifinizi denedim hepsi muhtesem oldu:)bu tarifi de kesinlikle deneyecegim..Paylasimlariniz icin cok tesekkur ederim.Rusya dan kucak dolusu sevgiler

    YanıtlaSil
  11. kaymak super gozukuyor. Ellerinize saglik. Yeni tarfilerinizi sabirsizlikla bekliyoruz:)

    YanıtlaSil
  12. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  13. elhamdulillah dondunuz.
    arada kontrol ediyordum blogunuzu tarifler pratik anlatim guzel cok isime yaradi.
    Ayrıca malzemeleri ingilizce olarak yazmaniz benim isime yaradi dogrusu ilk geldiğimde yurt dişina cogu seyi bu siteden ogrenip o markayı alıyordum.

    YanıtlaSil
  14. Merhaba Ozgen,
    Bahsettigin sekilde bizde halis muhlis koy sutunden yapiyorduk tabi bu kadar kalin olmuyordu ama lezzetli oluyordu az da olsa
    Trde cig kremadan deneyebilirsin, zira heavy whipping'in karsiligi hemen hemen cig krema ile ayni

    Sevgili Mutfak dili
    Hosbulduk :) tesekkur ederim guzel yorumlarin icin siradaki lezzetleri insallah firsat buldukca ekleyecegim selamlar.

    Meryem ablacigim canimmm,
    Gurbetde boyle guzel tatlar icin bir hafta bile olsa beklemeye degmez mi :) hem 10 saat basinda mi bekliyorsun canim sanki aaa :) git yemek yap, evi temizle gor bak 10 saat nasilda hizla geciyor, senin canin istemeden buzluga yap at sonra canin isteyince buzluktan cikartir da yersin :D

    Betul (Nilgun) ablacigim seninde gecmis anneler gunun kutlu olsun ;)
    Evet bende burda ilk defa kaymagi Ferda ablalarda yemistim ama dedigin gibi tadi guzel olmasina ragmen bu kalinlikta olmamisti, bunda resmen krem peynir surer gibi suruyorsun ekmegine num num num
    yapinca sonucu paylar olur mu?

    Urfa tutkunu,
    Hosbulduk :)) insallah firsat buldukca yeni tariflerimi eklemeyi dusunuyorum tabi ne zaman olur Allah kerim :D
    Heavy whipping creamin sanirim tam karsiligi cig krema :)

    Eminecigim,
    Hos bulduk :) evet dondum insallah boyle uzun aralar vermem

    Sevgili Gunlukcugum
    10 saat zaten basinda beklemiyorsunuz o yuzden gozunuzde o kadar buyutmeyin ;)

    Sevgili Seyma,
    Hosbulduk :) tarifi denemissin hemen ve bloguna koymussun, yorumlari alalim nasil ev ahalisi olarak begendiniz mi :)

    Sevgili Hersey tadinda,
    Bende kaymagi en cok ekmek tatlisinin uzerine yakistiriyorum :) sambalide de eminim cok guzel olur ;)

    Komsu Mutfak,
    Guzel yorumunuz icin cok tesekkur ederim, boyle coook uzaklardan bile takip ediliyor ve takdir ediliyor olmak cok guzel,
    Amerikadan kucak dolusu selamlar...

    Elife gulistan,
    Tesekkur ederim insallah sirayla hepsini eklemeye calisacagim selamlar...

    Sevgili ice tea,
    Yorumunuzu okudugumda cok mutlu oldum, ben yokken bile benim yoklugumda tanismadan gonul bagi kurabildigim kisilerin var olmasi bana guc veriyor tesekkur ederim.
    Hangi eyalettesiniz?
    Selamlar

    YanıtlaSil
  15. kaymak sevmezdim ben Turkiye'de ama sende yedigim kaymak fikrimi degistirmisti. onu yaparken bu tarife gore mi yamistin yoksa bu yeni mi bilmiyorum ama sonuc superdi. ben de bu 10 saate takildim ama enerji sarfiyati olarak gordugumden :D
    soyle bir sey onersem acaba faydasi olur mu:
    karisimi kaynatmadan once (ya da sonra, ya da isinma asamasinin bir noktasinda) mikserle uzun bir sure cirpilsa acaba kaymagin sutten daha cabuk ayrilmasina yardimci olur muyuz? boylece ilik bekleme suresi belki 10 saat degil de 2-4 saat gibi bir sey olur.

    bi de merak ettim. bosalan kutulardan birinin icine sut doldurup heavy cream'e eklemenin sebebi nedir?
    1. kutuda kalan heavy cream'i sut ile calkalamak :) (ama 2. kutu uzulur buna :))
    2. sut miktarini olcmek (yani Nurdan :D)

    Hatice, Nurdan ikinizin de eline saglik!

    YanıtlaSil
  16. Yani nurdancigim bu bizim gibi tatli sevdalisi turk hanimlarina verebilecegin en guzel tarifti bende hemen deniyecegim (sanki cok ihtiyacim varmis gibi ) bu kaymak resimlerini gorunce altinda ekmek kadayifini hayal ettim birden en dayanamadigim tatlidir kendisi :)) Belki bir sekilde evde kendimizin yapabilecegi bir ekmek kadayifi vardir senden bekliyoruz boyle bir tarifide bir gun ,ellerinize saglik canim

    YanıtlaSil
  17. Eminecigim,
    Hangi kaymaktan bahsettigini hatirlayamadim ama bu olmadigi kesin :)
    Emin ol onu begendiysen bundan vazgecemezsin ;)zaten 10 saate takilmayan bir sen kalmistin seni de aramizda gormekten mutlu olduk :))SImdi karisim uzun bir sure mikserle cirpilsa enerji sarfiyatina girmeyecek mi diyorsun :D sen dene tutarsa soyle bende soyle de yapiliyormus diyeyim, simdi canim malzemeleri sadece bir varsayim uzerine mahvedemem :)) Sorunun cevabina gelince both of them :D

    Betul ablacigim,
    Seni blogda gormek ne kadar guzel :)kaymak hepimizin ihtiyaci Betul ablacigim, napalim damak tadimiz cok kuvvetli boyle lezzetli seyler istiyor hep :)
    Aslinda Melike'nin cooking classda gosterdigi ekmek tatlisi tarifi vardi, malzemeleri alip yaparsam o tarife de blogda yer veririm insallah
    cok opuyorum selamlar

    YanıtlaSil
  18. Merhaba bu tarifi çiğ sütü pişirip biriktirdiğim kaymakla yapsam nasıl olur acaba?
    Aynı görüntüyü elde edebilirmiyim sizce?
    ellerinize sağlık,sevgiler...

    YanıtlaSil
  19. Merhaba Hatice,
    Malesef soylediginiz sekilde kaymak yapimi olmaz, cunku bu tarifte dikkat ederseniz sutden daha cok cig krema kullaniliyor, sizinkisi kasikla alinacak kadar az olur, bu goruntuyu elde edebilmek icin tarife sadik kalmaniz gerekiyor :)

    YanıtlaSil
  20. Ben Canada Vancouver'da yasiyorum Nurdan hanim.
    U.S.A ile cok yakin oldugumuz icin malum fiyatlarda bayagi fark ediyor bizim bura ile orasi arasinda aradabirde olsa siniri gecip birazcik gezip giyecekden yiyecege stoklayip geliyoruz.:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canada Amerika'dan daha mi pahali, ama duydugum kadariyla sizin orada helal urun bulma noktasinda cok problemini olmuyormus, benimde tanidigim akraba ve arkadaslarim var oyle duymustum yani, memnun oldum tekrardan, selamlar

      Sil
  21. acaba diyorum o buzluktaki kaymaklar hala duruyomudur, bi ziyarte etsekmi hatice hanimi??
    Burcu B.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hatice kaymaklari yapip bana getirmisti ama malesef ki bitti :(

      Sil
  22. merhaba bende amerikada yasiyorum, half and half kaymakla ayni seymi o da kullanilabilirmi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Half and half ayni digil!! Heavy whipping cream ve whole milk kullanmali

      Sil
    2. gozde haniminda soyledigi gibi half and half ayni degil, heavy whipping cream olmasi sart

      Sil
  23. Türkce den kullandıklarınızı yazarmisiniz ben almanyadan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Heavy Whipping Cream: Agir crem santi (Schwere Schlagsahne),wax paper: yagli kagit (kasap kagidi) Ingilizce: Cookie Sheet yada wax paper (Wachpapier), Saran wrap: bu seffaf, gerinlesebilecek plastic. Aliminyum folyo gibi kutuda alnabiliyor ve herhangi bir kaba yapisabiliyor. Ben bugun pisiriyorum, bakalim nasil olacak.... (:

      Gozde

      Sil
  24. şüheda

    yaşdığımız şehirde Heavy Whipping Cream temin edemedim..alternatif bir marka yada farklı bir ismi var mı acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslinda tum marketlerde bulunabiliyor, siz nerede yasiyorsunuz? malesef alternatif bir sey soylemem cunku cig krema ile oluyor kaymak

      Sil
  25. Merhaba, öncelikle sizi takdir ediyorum maşallah enfes görünüyor ;)) trde yapmaya kalkışacak olan yeni evli bir bayanım bende ama çok özendim dogrusu :) krema olarak burada 200ml lik kutularda satılan süt kremasini kullansak olur mu? Herhalde 10kutu falan kullanmamız gerekecek..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkur ederim Zeynep hanim,
      Tr de olsaydim ben herhalde hic ugrasmazdim boyle seylerle, burda cok kiymetli oluyor bunlar bulamadigimiz icin,
      Tr'de cig krema ile hic denemedim ama olculeri birebir uygulamak zorunda degilsiniz
      mantik 2ye 1
      sizde 200 ml krema kullanacaksaniz 100 ml sutle daha kucuk boyda yapabilirsiniz, oda tadimlik olur sanirim :)

      Sil
  26. sonunda denedim ve harika oldu, tekrar tesekkurler Nurdancim...

    YanıtlaSil
  27. ya bunun daha kisa bir yontemi yok mu seker? 10 (on) saaaaaat? sonrasinda kalan sutu ne yapiyorsun bu arada? operim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet var canim imi tarif daha ogrendim onlari da eklerim insallah yakin zamanda :)

      Sil
  28. Ellerinize saglik cok lezetli gorunuyor, bugun sokak simidi tarifinizi gorup denedikten hemen sonra markete gidip malzemeleri aldim ve deneyecegim ins buyuk bir simit peynir cay ozlemine cok iyi geldi sira kaymakta. Henuz geleli 3 ay olmasina ragmen ozlemin tarifi anlatilamaz herhalde :S ufak bir sorum olacakti; cok miktarda sut ayrisiyor mu ve o suzulen sutu nasil degerlendirebiliriz? Ellerinize emeginize saglik tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsun begenmenize sevindim, kalan sutu, sutlu tatlilarda kullanabilirsiniz, ben yogurt mayalamistim ama yag miktari cok oldugu icin tutmadi, sutlu tatlilarda ozellikle sutlacta harika oluyor tavsiye ederim

      Sil
  29. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  30. gercekten ellerinize saglik malesef kaymak bulamiyordum nasil yapsam diye dusunuyordum kremayi bende dusundum ama siz olcu vermissiniz muhtesemsiniz isimi kolaylastirdiniz tarifi uygulayip yayinlicam insallah :)

    YanıtlaSil
  31. ellerinize sağlık gerçekten güzel bir tarife benziyor.umuyorum tadıda bu tarif gibi güzeldir benim sormak istediğim şey bu verdiğiniz tarife göre ne kadar kaymak cıkıyor 1 kiloya yakın cıkıyormu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. vermis oldugum gec cvp icin oncelikle ozur dilerim, vaktim olmuyor buraya cvp yazmaya
      hic tartmadim ama yaklasik olarak 1kg a yakin cikiyordur

      Sil
  32. Merhaba;

    Ben de Amerika'da yaşıyorum ve kaymak yemeyi çok seviyorum. Tarifinizi bulunca hemen denedim. Fakat, benim ocağım elektrikli (sanırım sizinki de - ama emin olamadım) ve en kısık seviyeye getirince, 10 saatin sonunda su ve borcamın içindeki karışım da buz gibiydi, hani ılıtın demişsiniz ya, ben de ne yapacağımı bilemedim, birazcık daha altını açıp ocağın 2 saat daha sıcak olarak tuttum ocakta, ama manzara pek umut vaat etmiyor. Henüz 1 gün oldu, beklemedeyim. İkinci sefer yapışımda sorun olmaması için sormak istedim, en kısık ateşten kastınız nedir? Benim ocağımın 1-10 aralığı var. Ve bu kalan sütten tekrar kaymak yapma denemesine girebilir miyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duygu hanim merhaba,
      Ocaginizin en kisik ayari en ilik tutacak ayar olmasina dikkat edin, markadan markaya farklilik gosterebilir bende uc en ilik ayarken sizde 2 en ilik ayar olabilir, tencereye distan dokunulabilir bir sicaklik olmasi lazim ve haliyle icindeki suyunda ilik kalmasi gerekiyor, onceki sutunuzle tatli yapin bence ve yeni sutle tekrar deneyin, ilk deneme icin isterseniz yarim olcu yapin, yaptikca pratiklestikce tam olcu yapabilirsiniz, iki farkli kaymak tarifimvar onlarda gayet kolay eger instagram hesabiniz varsa bana yorum birakin oradan sizi etiketliyim instagraminiz yoksa bana arifetarifgerek@gmail.com adresine mail atin ben size screen shot alip diger kolay tariflerimi gondereyim
      selamlar

      Sil
  33. Duygu hanim merhaba,
    Ocaginizin en kisik ayari en ilik tutacak ayar olmasina dikkat edin, markadan markaya farklilik gosterebilir bende uc en ilik ayarken sizde 2 en ilik ayar olabilir, tencereye distan dokunulabilir bir sicaklik olmasi lazim ve haliyle icindeki suyunda ilik kalmasi gerekiyor, onceki sutunuzle tatli yapin bence ve yeni sutle tekrar deneyin, ilk deneme icin isterseniz yarim olcu yapin, yaptikca pratiklestikce tam olcu yapabilirsiniz, iki farkli kaymak tarifimvar onlarda gayet kolay eger instagram hesabiniz varsa bana yorum birakin oradan sizi etiketliyim instagraminiz yoksa bana arifetarifgerek@gmail.com adresine mail atin ben size screen shot alip diger kolay tariflerimi gondereyim
    selamlar

    YanıtlaSil
  34. Suanda yapiyorum (ikinci kez :)) ayni resimde gorundugu gibi oldu ve gercekten amerikadaki turk marketlerinde satilanlardan cok daha lezzetli. Whole milk kullaniyorum bu sefer bakalim nasil olucak :) tarif icin tesekkurler!

    YanıtlaSil
  35. Iki defadir yapiyorum. Ustteki kisimin alti yogurt gibi. Asla sizinki gibi degil. Cok sivi. Nerde yanlis yaptim bilmiyorum. Sanirim isitma kuzuma Bir Hatam var

    YanıtlaSil
  36. Ne kadar cıvıksın. 10 sayfa meteorolıji roporu vermişsin. Bir o kadar da yabancı menşeli ürün.. yokmu bunun türk malı olanı ?

    YanıtlaSil

Instagramdan Guncel olarak takip etmek isterseniz

Followers