16 Mart 2010 Salı

Çarşaf Böreği

Off offf offf bu harika taddaki böreği Hülya'nın yeni bebişini görmeye gittiğimizde Hülya'nın hamarat annesi Mürvet teyze tarafından yapılmış ve bizler tarafından da afiyetle yenilmişti, düşünüyorum o gün çok mu açtım da börek çok lezzetli geldi yoksa gerçekten de börek mi lezzetliydi cevabını bulamadım bi türlü, TR tadında yapılmış harika bir sanat eseriydi bence, ısrar ettim sağolsun kırmadı beni, bloğum için toplandık yaptık hepberaber, Mürvet teyze kadar enerjik, becerikli, tertemiz ve yorulmak nedir bilmeyen birini daha görmedim ben herhalde, hızına yetişmek ne mümkün kaç tepsi böreği birkaç saat içinde yapıp afiyetle yememize vesile oldu, çarşaf böreği yetmedi birde Arnavut böreği yaptı, biz nasıl yani yorulmadınız mı? Bunu da bugün yapacaksınız diye sorduğumda, el açması çok güzel baklava da yaparım, hadi bunu bitirip ona başlayalım demez mi ;) Şaka değil nişastamız olsaydı o gün birde baklava yapacaktık,

Allah'ım ne çok doyduk o gün, evin her köşesi misler gibi börek koktu, ellerine sağlık Mürvet teyze, gittiğinizde sizi çok özleyeceğiz, özellikle harika taddaki ikramlarınızı, eminim ki bu özlemi yaşayacak olan tek biz olmayacağız ;) O gün ben resimleri çekerken Hülyacık da bebişinin uyuduğu anları değerlendirip annesine yardım etti, anneli kızlı bize harikalar yarattılar, elleriniz dert görmesin inşAllah ;)

Evet uzuuuunca bir giriş yazdıkdan sonra sıra gelsin tarifi anlatmaya, iki kişi olursa yaparken işiniz daha bi kolaylaşır. Hadi bakalım yapmak isteyenlere şimdiden kolay gelsin...

Malzemeler

  • 6 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Elinizi yapışmayak derece hamur yoğurabilecek kadar ılık su.

İç Malzemeleri

Patatesli iç harç için;

  • 2 adet büyük boy soğan
  • 6 adet büyük boy patates
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 3 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber

Ispanaklı iç harç için ;

  • 1 kg dondurulmuş veya taze ıspanak
  • 2 orta boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı ezilmiş peynir

Yumurtalı sosu için;

  • 4 yumurta
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı sıvıyağ

Yapılışı

Yarım bardak ılık suda toz maya ve şeker karıştırılır ve mayanın gelmesi için 10 dk. beklenilir.

Maya geldikden sonra un yoğurma kabına alınır unun ortası açılıp mayalı su karışımı ilave edilir ele yapışmayacak derecede yumuşak bir hamur elde edilir, bu durumda su miktarını göz kararı siz ayarlıyorsunuz. Hamur yoğuruldukdan sonra dinlendirilir. Yoğurulan hamur 6 eşit parçaya bölünür. (Yaklaşık normal bır portakal büyüklüğü)

Her bir beze açılmak üzere tezgaha birer birer alınır, altı ve üstü unlanır,
Oklava veya merdane yardımıyla servis tabağı büyüklüğünde açılır.

Açılan hamurlar kuru, temiz ve önceden unlanmış olan bir yere alınır. Üzerlerine kaşık yardımıyla sıvıyağ veya zeytinyağı sürülür.

Bu arada patateslerin ve soğanların kabukları soyulup yıkanır.
Patatesler rendelenir ve suları sıkılır, soğanlar küp küp doğranıp patateslerle karıştırılır, baharatları ve tuzu eklenir.

Yağlanmış herbir yufka çarşaf üzerine alınır. Kenarlardan çekerek hamurun incelmesi sağlanır.
Bu aşamada çekerken kenarlarından tutup çekiliyor sonra, kenarları çarşafa yapıştırılıyor, böylelikle yufka diğer kenarlardan çekilirken, çekilmeyen kısımlar ortada toplanmıyor
Sosu için yumurtalar, yağ ve tuz karıştırılır.

Hamur açılırken yırtlılsa bile endişe etmiyorsunuz rulo olacağı için yırtılan kısım böylelikle kamufle olmuş oluyor. İstenilen büyüklüğe ulaştığında (tabiri cazise cam gibi ince olduğunda) patatesli harçdan gelişi güzel heryerine serpilir, sonrasında üzerine yumurtalı sosdan 4-5 kaşık gezdirilir.
Çarşafın iki ucundan karşılıklı tutulur, 1-2-3 denilip çarşafın uçları havaya kaldırılır.
Gördüğünüz gibi yanyana iki rulo oluştu bile.
Nazikçe rulo olan börek hamuru çarşafdan alınıp, yağlı kağıt serili tepsiye yuvarlak birşekilde koyulur.
Patatesli iç harç kalan diğer yumaklara da aynı şekilde uygulanır. Ispanaklı harç hazırlanır. Küp küp doğranmış soğan, tuz ve ıspanak karıştırılır.
Yine yufkamız aynı şekilde açılıp, büyültülür ve harç yufkanın üzerine serpilir, onun üzerine peynir gezdirilir. Yumurtalı sosdan dökülür.
Yine çarşafın iki ucundan tutularak aynı anda yukarı kaldırılır.
Yufkamız kıvrılarak rulo şeklini alır.
Rulo şeklindeki hamurmuz tepsiye nazikçe dolandırılır.
Üzerine yumurtalı sosdan sürülür.
Dilerseniz tepsiye yuvarlak dolama yerine şerit şerik kesip de dizebilirsiniz.

Önceden ısıtılmış 350F(175C) de pişene kadar yaklaşık 25-30 dk pişirilir.

Yapıp yiyenlere afiyet olsun, tekrardan çok teşekkürler Mürvet teyze ;)
Arnavut Böreği tarifi ise çok yakında...

48 yorum:

  1. Aman Allahim bu bir sanat eseri. Sogan zarindan bile ince acilan bu hamur nasil da inceler incesi...:)
    Hemen bebek gormeye, hulyaya gitmeyi hizlandirmaliyim. Eeee, hulyanin oyle sipsak kime benzedigi anlasildi...
    Ben de yapabilirmiyim booole bilmem ama belki bigun denerim. Eh, ne diyim Allah tatmak nasib etsin.:)
    Nurdancim,boyle bi guzellikten bizleri de haberdar ettigin icin tesekkurler. Her zamanki gibi ballandira ballandira anlatmisin. :)
    Esra Afacan

    YanıtlaSil
  2. aman Allahim, harika! biz de burda kizlarla toplanip yapsak mi acaba? Tesekkurler tarif icin Nurdancim.

    YanıtlaSil
  3. Yum yumyum cok guzel gozukuyor eminimki cok lezzetli olmustur. Benim annemde carsaf boregi yapar ama daha farklidir sekli. Un tuz ve su ile hamur yogrulur 3 bezeye ayrilir ve 3 hamurda ayri ayri tepsi buyuklugunde acilir ve 10 dk dinlenmeye birakilir. Daha sonra yere hemen hemen oda buyuklugunde 2 tane carsaf serilir ve yufkanin biri carsafa alinir ve cekilerek acilir. Annemin actiklari cift kisilik carsaf boyutunu buluyo. Cekilerek acilan hamurun uzerine siviyag gezdirilir icine konulacak malzeme eklenir ve geri kalan diger 2 beze de yine ayni islemlerden gecerek acilir malzemesi konur ve hamur carsaf kenarlarindan tutarak kare seklinde katlanir uzerine bir sey surmeden pisirilir. Bu da farkli bir carsaf boregi. Her yorede farkli yapiliyor. Murvet teyzenin ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  4. Ayyyy super gozukuyo benimde aklima rahmetli annecigimin carsaf boregi geldi ben feride gibi anlatmiycam:)))cok sevdigim bir tat ama uzun zamandir yapmadim bu goruntuleri gorunce cnmin cektigini farkettim yakinda yaparim heralde.Bu arada Hulyacim sekerim dikkat et sen boyle besleniyorsan annen gittikten sonra isin zor olabilir carsaf uzerinde boregi yuvarladigin gibi kilolar yuvarlanmiyo disari haberin olsun, korkutmak gibi olmasin:)))simdi orda degilim yiyemedim ya illa bulasmam lazim:)))hee Nurdancim bu arada harika saheserler koyuyorsun bloguna siradaki tarifi please cabuk koy salata manyagi olan meryem ablan dayanamiyo ona gore:)))))

    YanıtlaSil
  5. Esracim,
    Soylediklerine aynen katiliyorum canim, ben isik, ayari yapip saga sola kosturmakla mesgulken sagolsun Murvet teyzem hepsini iki dakikada acti, afiyetle yedirdi bize, Yaparsan birgun benide cagir canim, bakalim tutturabilmisin diye notlandirmaya geleyim :))
    Canim walla biran evvel git bebek gormeye, ikram iltifat gani, sohbet harika, hele bebis oy oy oy hepsi bir yana o bebisi gormek herseye bedel, cok guzel masallah, burdan Murvet teyzeye de masallah, nazar degmesin insallah :) Ballandira ballandira anlatmadim kizz olani yazdim sende cok tatlisin, sende su balik tarifini ver bana, bak nasil anlatiyorum sen bile inanamazsin :)))

    Fatmacim,
    Gercektende harika bir tad, kesinlikle tavsiye ederim, demlenmis cayin yaninda harika oluyor, butun yorgunlugunu aliyor walla, usenmeyin yapin en tezinden afiyetle de yiyin :))

    Feride ablacim,
    Masallah ne azimle, ne detaylica yazmissin, iyi guzel herseyi anladim da son kisminda koptum,kare sekline katlanir demissin ya, onu hayal edemedim, neyse TR'ye geldigim birgun canli canli yaparsiniz hem bloga malzeme olur hemde anneciginin lezzetli boregini tatmis olurum, geldigimde senden ne isteyecegimi buldum :))

    Meryem ablacim,
    Annelerin yaptigini hicbirseyin yerine koyulup hicbirseyle tartilmiyor degil mi? mekani cennet, topragi bol olsun insallah, sen yaptikca, yedirtdikce anneciginin ruhuna da gitsin insallaah.
    Meryem ablacim, pastirmadan sonra buna da bir el at, gor bak nasil populer olacak, zahmetli ama bir dilim aldiginda herseye bedel oldugunu anliyorsun, immhhh aksam aksam ne cok canim istedi yahu, gideyim de bir cay demliyim bari :)
    Bu arada Hulya eskisinden bile fit masallah, onun yerinde ben olsam duba gibi olurdum sanirim, gorsen yeni bebisi var, ustelik iki cocuk annesi de demezsin, sirrini neye borclu bilmiyom ama Allah herkese oyle annelik nasip etsin :) Yiyorsun kilo almiyorsun, aslinda tipki senin gibi, ayy neyse blogumda kilo muhabbetine burda son nokatyi koyuyorum, tavuklu muhteseme salatanin tarifi de birkac gune kalmaz eklerim Insallah...

    YanıtlaSil
  6. şükriye annen17 Mart 2010 00:42

    enfes gözüküyor.çok begendim kızım.en kısa zamanda ablanla yapmayı düşünüyoruz.
    ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  7. çok ama çok beğendim.duyuyordum ama hiç yapmamıştım.inşallah annemle deneyeceğim.
    teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. Nurdancim, butun guzel anlatimlarin ve iltifatlarin icin tesekkur ediyoruz annem ve ben. Dun okuldayken gordum ekledigini eve gidince anneme dedimki bak sana ne gostericem hemen gozluklerini takti bekliyor; actim okudum ona yazdiklarini, baktim hemen gozleri doldu, cok duygulandi. Hemen Nurdanimi ara ona deki" kendi guzelligi gonlune ve anlatimina yansimiz kizim, cok tesekkur ederim"
    Insallah bir ara minik Azra izin verirse yapip seni cagiririm. Yanliz artik gelenlere ancak fillo ile borek yapabiliyoruz. Bizim minik kus cetin ceviz cikti. Boyle arkadaslari bosa heveslendirmis olmayalim dedim:) Ama canim esrama yapmaya calisiriz insallah.
    Gonlune saglik Nurdancim. Tekrar tesekkur ederiz.

    YanıtlaSil
  9. borek super mi super gorunuyor, anne usulu borekleride cok ozledim valla. ismini duyuyordum bu boregin ama hakkaten carsafla yapildigini dusunmemistim :))

    Amma, iki kisi lazim sanki bunu yapmak icin. yani nurdancim yapalim beraber dersen yardima gelirim. yok ben baskasiyla ya da tek basima da hallederim dersen yemeye de gelirim :)

    Cok saol canim tarif icin... Hulya'ya bebek gormeye gidenler beni de cagirsin :))

    YanıtlaSil
  10. hulyanin annesinin ellerine saglik.Cok severim carsaf boregini,yakin zamanda zaman ayirip yapmayi deniyebilirim ins.Buarada anneler devreye girince boyle ugrasili ve guzel lezzetler ortaya cikiyor...sevgiyle.

    YanıtlaSil
  11. Annecim,
    Goruntu tadin yansimasi, mutlaka yapin hatta benim yerime de yiyin, hatta geldiginde bizde anali kizli yapar miyiz ne dersin??

    Ablacim,
    Yapimi zahmetli olsada tadi harika, annem hazir varken birlikte karsilikli yapin, oh oh yanina da bir guzel cay demleyin, yerkende bizim kulaklarimizi cinlatin olur mu?

    Hulyacim,
    walla olani yazdim sansursuzce :)iltifat miltifat degil yani, masallah nazar degmesin insallah sizlere, annenin yasadiklarini okuyunca benimde gozum doldu, ne temiz kalpli teyzeymis Murvet teyzem dedim, Murvet teyzenin gonlunun guzelligi gozlerine yansimis ki, o yuzden guzel goruyor benim yaptiklarimi da, Allah ondan razi olsun :)
    Canimcim kac kere yiyecegiz daha carsaf boregini, walla olmaz utanirim :)) doyum tokum yedik ya yapip, o beni uzuncaaaa bir sure idare eder insallah, teklifin icin yine de sagolasin :)
    Bak gelecek misafirlerin sayisi birken iki oldu Melike de geliyor ona gore, bu seferlik fillodan degilde el acmasi yapin, hem gorduklerini yemis de olurlar, hemde yazdiklarimin iltifat olmadigini anlarlar :)hazir onlar gelmisken bende gelir, aradan siyriliveririm olmaz mi :)
    Annecigine cok selamlar, optum cok

    Melikecim,
    Hem goze, hem gonle, hem de mideye hitap eden senin de soyledigin gibi super bir borek, bende anne usulu borekleri cok ozlemistim,sagolsun Murvet teyzem bu ozlemimi giderdi.
    Birgun yapariz elbet ama sen cocuklu yardim edemezsin simdi, soyle colugu cocugu olmayan yardimci oalcak birkac kisiyi daha cagirir yapar afiyetle yeriz insallah,
    Rica ederim, tarifi begenmene sevindim :) Hulya'ya bebek gormeye gimteyi daha fazla geciktirma, bak fillodan yapmaya baslamislar, hazir burdan carsaf boregi yapma sozu almisken, bence bur firsati kacirmadan git derim :))

    Nuray Ablacim,
    Soylediklerine kesinlikle katiliyorum, anne eli degince bir baska oluyor yapilan seylerin tadi cogaliyor sanki, tipki sende yaptiginda tadi guzellestigi gibi...

    YanıtlaSil
  12. sibel pektaş20 Mart 2010 13:45

    SİTENİZE VAKİT BULDUKÇA GİRİYORUM...ÇOK GÜZEL.MUTFAK KONUSUNDA SAYENİZDE BAYAĞI BİR TECRÜBE SAHİBİ OLDUM.ETRAFIMDAKİ İNSANLARA DA BAHSEDİYORUM.BAŞARILARINIZIN DEVAMINI DİLİYORUM

    YanıtlaSil
  13. Sibel hanim,
    Sitemi ve tariflerimi begenmenize cok sevindim, herzaman beklerim :) Sitemi arkadaslariniza da tavsiye ettiginiz icin ayrica tesekkurler,

    YanıtlaSil
  14. gercekten ellerinize saglik harika gorunuyor sitenizi ilk defa ziyaret ediyorum ve gercekten emeginize saglik diyorum bende insallah yarin deneyip yapacagim sizin guzel anlatimlarinizla ...bu annemsiz yapacagim ilk carsaf boregi olacak insanin annesi yanindayken anne buna ne katiyorsun icinde yumurta var mi yok mu mayali mi mayasiz mi diye sormayi bile akil edememisim...annelerin kizlarina verdigi rahatliktan olsa gerek anneler pisirsin cocuklar yesin )))) is basa dustu artik bende incecik incecik acarim insallah ..gerci annecigimin elleri degemiyecek ama...bu arada inanin imrendim sizlere masallah allahim muhabbetinizi guzel yemeklerinizi agzinizin tadini hic bir zaman bozmasin allahim annelerimizi de basimizdan eksik etmesin ..SEVGILERIMLE ..

    YanıtlaSil
  15. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  16. ellerinize sağlık çok güzel olmuş yalnız her undan bu şekilde açılmıyor. siz hangi marka un kullandınız söylerseniz sevinirim. başarılar...

    YanıtlaSil
  17. Merhabalar böregınızı cok begendim ya bende yapıyorum ama hamurum her defasında yırtılıyor nedendir sizce

    YanıtlaSil
  18. Merhabalar böregınızı cok begendim ya bende yapıyorum ama hamurum her defasında yırtılıyor nedendir sizce

    YanıtlaSil
  19. Merhabalar böregınızı cok begendim ya bende yapıyorum ama hamurum her defasında yırtılıyor nedendir sizce

    YanıtlaSil
  20. http://www.evdenevenakliyatuskudar.gen.tr/
    https://www.evdenevenakliyatsariyer.biz.tr

    YanıtlaSil
  21. http://ucuzparcaesyatasima.com

    YanıtlaSil
  22. Teşekkür ederim faydalı bilgi oldu.
    http://balciogluevdeneve.com
    http://depolamahizmetleri.com
    http://evdenevesirketi.com

    YanıtlaSil
  23. Türkiye’de gelişen ekonomi ve şehirlerin kalkınması ile birlikte bir çok insan taşınarak yeni şehirlerde

    http://www.hasimoglunakliyat.com

    YanıtlaSil
  24. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  25. Your site is very good. Actually, I have seen your post and That was very helpful for me. Turkey do i need a visa to visit Turkey ? it Depends on your country's status . However, some countries do not require a visa to visit Turkey. There are about 104 countries that need a Visa so they can enter Turkey. You can also check the list of countries which require or do not require a visa to visit turkey.

    YanıtlaSil
  26. Turkey beautiful places. Turkey is recognised for its breathtakingly beautiful landscapes and natural attractions that captivate travellers. Pamukkale seems like something out of a storybook, with its cascading terraces of milky white mineral-rich waters. Turkey's magnificent sites have an unmistakable appeal that captivates travellers.

    YanıtlaSil
  27. Kenya eVisas have revolutionized the way travelers obtain entry permits to this captivating East African nation. With the introduction of the eVisa system, individuals from eligible countries can conveniently apply for their visas online, saving time and effort.

    YanıtlaSil
  28. We value the information you gave. Thank you for providing this information. Visa-Free Travel: A Mutually Beneficial Arrangement. Visa-free travel has emerged as a mutually beneficial arrangement between countries, fostering greater international cooperation and boosting tourism and trade. For the travelers, it means less bureaucracy, reduced costs.

    YanıtlaSil
  29. We appreciate you sharing your wisdom and thoughts with us. We may continue to learn, develop, and keep informed through such cooperative efforts. Ecuadorian explorers! Dreaming of India? India Visa for Ecuador Citizens. you can apply for an e-Visa online. Whether for tourism, business, or medical purposes, the process is hassle-free. Just ensure your passport has six months' validity and a recent photo. Get ready to immerse yourself in the vibrant culture of India!

    YanıtlaSil
  30. Greetings to all! I sincerely hope that everyone is doing well. I wanted to take a moment to express my heartfelt appreciation for sharing such valuable information. Grenadian travelers! Exciting plans for India? India Visa for Grenada Citizens.You can apply for an e-Visa online. Whether for tourism, business, or health purposes, this digital visa process is hassle-free. Just ensure your passport has six months' validity, a recent photo, and a payment method for the processing fee. Get ready for an amazing Indian adventure!

    YanıtlaSil
  31. Hello! Your content is both interesting and helpful. I'm eagerly anticipating more from you in the future! Taiwan citizens can now smoothly apply for an Egypt Visa, making travel arrangements easier. Discover Egypt's wonders with confidence. Egypt Visa for Taiwan Citizens simplified.


    YanıtlaSil
  32. I'm a devoted fan of your writing! This article is undeniably exceptional. Your website is a valuable source of knowledge. Here's the latest update on the Cameroon Visa Requirements. Curious to delve deeper into the topic?

    YanıtlaSil
  33. Your website is a goldmine of information. I must say, it's undeniably exceptional. I'm eagerly looking forward to more posts of this quality from you. Your website's design is also quite attractive. Hats off to your dedication. Here is the important news Indian Nationals Applying for your Mexican Tourist Visa. Are you excited to know more about it? I am sharing this here because everyone benefits from it.

    YanıtlaSil

Instagramdan Guncel olarak takip etmek isterseniz

Followers