27 Mart 2010 Cumartesi

Katmer (Haşhaşlı)



Sıradaki tarifimiz ise önceden de bildiğiniz üzere Katmer. Haşhaşı, haşhaşlıyı seviyorsanız veya lezzetli birşeyler arıyorsanız deneminizi şiddetle tavsiye ederim, yanında çay demlemeyi, kahvalatılık olarak peynir ve domatesi ilave etmeyi sakın unutmayın, birde sıcak sıcak çıtır çıtır pul pul dökülürken alacağınız kalorileri boş verin gitsin, yediğinizden pişmanlık duymayın aklınıza getirmeyin bile ;)

Bu Tarif özellikle Feride Abla'ya geliyor, zira kendisi katmerkolik ;)

Gelelim Tarife;

Malzemeler

  • 2 su bardağı süt (500 ml)
  • 3 tatlı kaşığı maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yumuşak bir hamur elde edene kadar un ilave ediyoruz. (2lb lik ekmek makineniz ile de hamuru yoğurabilirsiniz)
  • Sıvı Malzemeler
  • Çekilmiş haşhaş
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • Sıvı yağ
  • İsteğe bağlı biraz da tahin
  • Koyu kıvamlı bir sos hazırlayacağımız için haşhaş ve yağ miktarını yapacağımıiz yumak sayısına göre ayarlayabiliriz.
Yapılışı
Hamuru ister ekmek makinesinde isterseniz elinizde yoğurun. Vaktiniz varsa biraz dinlendirebilirsiniz, ama yoksa da hamuru dinlendirmesenizde yine güzel oluyor.

Hamurdan Portakal büyüklüğünde bezeler alıp yuvarlıyorsunuz. Açacağımız yumağı önce parmaklarımızla bastırıp... daha sonra merdane ile yufka büyüklüğünde ince bir hamur açıyoruz.

Haşhalşı sosumuzu hazırlamak için 6-7kaşık dolusu haşhaşa yaklaşık bir fincan sıvıyağ ilave ediyoruz, şekerimizi de ekleyip karıştırıyoruz. Kıvamı çok akışkan olmayan tabiri caizse çamur gibi olması lazım ;) Açtığımız yufkanın üzerine 2-3 kaşık haşhaşlı sosumuzdan döküyoruz. Kaşığın tersiyle heryerine yayıyoruz. Yufkanın uzun kenarından başlayarak rulo halinde sarıyoruz.İnce bir rulo elde etmiş oluyoruz. Rulo yaptığımız hamuru gül böreği sarar gibi doluyoruz. Doladıkdan sonra unlanmış tezgahın üzerine koyup avuç içimizle nazikçe bastırarak yassılaştırıyoruz.
Üzerini unlayıp parmak uçlarımızla nazikçe bastırıyoruz (bu aşama çok önemliymiş, amaç rulo yaptığımızda kat yerlerininin birbirine yapışmasıymış, bu aşamayı atlayıp direk merdane ile açılırsa katlar birbirinden ayrılabilirmiş)
Merdane ile servis tabağı büyüklünde incecik açıyoruz. Açtığımız katmer hamurunu teflon tavaya alıyoruz. Teflon tavaya aldığımız katmeri önlü arkalı orta ateşde ocakda pişiriyoruz. Önü ve arkası piştikden sonra servis tabağına alıp önlü arkalı her iki yüzüne de tereyağı sürerek lezzetlendiriyoruz. Immhh yeni demlenmiş çay ve kahvaltıklarla birlilte afiyetle yiyiyoruz.
Nuray Ablacım ellerine sağlık, bu önceki yediğimden çok daha güzeldi, tadı damağımda kaldı, inşallah bende en yakın zamanda yapıp afiyetle yemeyi planlıyorum.

30 yorum:

  1. şükriye eminseroğlu27 Mart 2010 10:05

    yemede yanında yat.karnımız aç olsaydı hemen yapardık.görüntüsü bile karnımızı doyurdu.
    ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Ayy evet soylediklerine kesinlikle katiliyorum annecim, suan cok acim ve heran kalkip yapabilirim :))

    YanıtlaSil
  3. haşhaşlı gözlemeyi çok severim.ara ara yaparım.bu tarif farklı olmuş.bir daha yaptığımda bu tarifi deneyeceğim.
    çok ince ve çıtır çıtır duruyor.
    tarif için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Ablacim,
    Bende bende bende cok severim hashasi :))Ne de olsa kucuklugumuzden beri yedigimiz tad :D
    Bu tarifi kesinlikle denemelisin, cok ince, citir citir oluyor ve pul pul dokuluyor immhhhh :)) Nefis Nefis :)

    YanıtlaSil
  5. Nurdancım, sonunda bir yorum yazmak nasip oldu.. Yoksa sitenin cok uzun zamadir tapcisiyim:)Ellerine saglik, hersey cok mukemmel masallah. Seni takip ettikce USAdaki hamarat gunlerim aklima geliyor. Calisma hayati insana bildiklerini de unutturuyor:(O yuzden tadini cikar. Ellerin dert gormesin, sevgiler, Emine. (Bu arada ben neden "adsiz" olarak gorunuyorum acaba?)

    YanıtlaSil
  6. Aaa Emine abla,
    Sonunda burdan yazismak nasip oldu :)
    Sitemin takipcisi oldugun icin cok cok cook tesekkur ederim :) Guzel dusuncelerin icin ayrica thanx, Insan buralarda bircok seyden mahrum kalinca, eli mahkum herseyi ogrenmek zorunda kaliyor ve ogrendikce de kendini o alanda inanilmaz gelistiriyor, hic aklima gelmezdi simit konusunda ustalasacagim mesela...
    Calisma hayatindan zaten kendine pek vakit kalmiyor ki nereye birseyler hazirlayip yapacaksin, ustune birde coluk cocuk varsa, pek ugrasamiyorsun haklisin,
    Sen neden Adsiz olarak gorunuyorsun, cunku profili secerken adsizi sectigin icin, Adsiz yerine adi\Url kismini veya google hesabini secersen yorumlarin kendi isminle kaydolur,
    Selamlar...

    YanıtlaSil
  7. Ay oldum oldum dirildim icimin yaglari eridi valla. Evde hashasta yok olsa hemen yapardim. Gercekten cok lezzetli bir sey. Sey diyorum ne tatli kurabiye gibi bisey ne de tatli tuzlu pogaca gibi bir sey, ikisinin karisimi diyebilirim. Ne guzel anlattim dimi.

    YanıtlaSil
  8. Feride ablacim sayemde butun kalorilerini vermis bulunuyorsun, icinin yaglarinin eritmek istedigin herzaman buyur gel siteme beklerim :))
    Bu tada cocuklugumdan beri asina oldugum icin bana cok lezzetli geliyor, o yuzden ben senin gibi bir kategorileme yapamadim malesef, benim icin tuzlu kategorisinde cunku :)
    Guzel anlatimin icinse ayrica bir thanx :)

    YanıtlaSil
  9. hmm, enfes gorunuyor, hashasli nerden buluruz? poppy seed ayni sey mi?

    YanıtlaSil
  10. Ben bu seyi ilk defa Nuray ablada yemistim. Daha sonralari bende yaptim ama sekerini biraz daha fazla koyarak yaptim. O yuzden benim yaptiklarim hafif tatlimsi oluyordu. Ben o sekilde daha cok severek yemistim. Bir de benim o kalorilerim oyle cabucak eriyecek cinsten degil. Zaten bu siralar bunalim takiliyorum nasil bu kilolari vercem diye. Son 3 aydir aynalara ve fotograf makinelerine kus yasiyorum.

    YanıtlaSil
  11. Fatmacim,
    Poppy seedle katmerde kullanilan hashas ayni degil canim
    Turk bakkalinda veya varsa arap marketlerinde de bulabilirsin, poppy seed cekilmemis hashasin tohumu oluyor canim, bu tohumlari ezerek cekilmis hashas elde ediyorlar, usenmem dersen karabiber ogutme makinesinin icine poppy seedlerden atip cekebilirsin, cektigin hashasa yag ilave edip taze taze kullanabilirsin bulursan mutlaka denemeni tavsiye ederim zira cok lezzetli oluyor :)

    Feride ablacim,
    Damak tadina gore seker miktari arttirilabiliyor soyledigin gibi, ben cok sekerli sevmiyorum, o yuzden de cok seker ilave etmiyorum :) Ah Feride ablam ah, gidersen canim TR'ye aklina ne gelse elinin altinda tabi canin cektikce yersen oyle olmasi cok normal, e daha yeni bebisin oldu, insallah hepsini verirsin, uzulme sen bu gunlerde gelir ve de gecer :)

    YanıtlaSil
  12. feride nerede kaldi katmerleri yiyip beraber kilo aldigimiz gunler...birgun geldigimizde sen yaparsin biz yeriz ins..

    YanıtlaSil
  13. Old timesssss. Ayy insallah Nuray abla, yeterki gelin katmerde yapariz borekte acariz. Huzunlendirdin simidi beni :(

    YanıtlaSil
  14. Heyyy benim blogumda huzne yer yok :)
    Yapmayin etmeyin, TR'de bulusup hep beraber sirayla hepsini yaptiririz Feride ablaya :))

    YanıtlaSil
  15. nurdancim blogun hayirli ugurlu olsun gercektek hrika olmus bu arada guzel haberlerinide aldim. katmeri gorunce bunu yapsa yapsa nuray yapmistir dedim az yapmazdi bize yanind beyz peynir ve acikyla cok yedik bize kilo olrak dondu o aynen kaldi ama neyse kac zaman gecti ben unutamadim bizim yerimizede yersiniz artik

    YanıtlaSil
  16. Nurdan bir de Nuray abladan kuru patlican dolmasinin tarifini alsan hic fena olmaz :)

    YanıtlaSil
  17. Semracim tesekkur ederim,
    Senin blogundaki el emegi goz nuru urunlerinde cok guzel ellerine saglik :)
    Herkese yemek nasip olmus galiba, kimle konussam Nuray'in katmeri diyorlar baska bisi demiyorlar, bende bu kadar hit olan birseyi siteme koymazsam ayip olur dedim :) Iyi ki de koymusum, yorum yazan arkadaslarla uzakta olsa konusma firsati yakalamis oluyorum
    Selamlar :)

    Feride ablacim, bu dilegini Nuray ablayi gordugum ilk firsatda dile getireyim insallah, yaparsa ne ala :)

    YanıtlaSil
  18. nurdancim uzun zaman oldu yapmadim birara yapariz ins. Feride kuru patlican gonderir belki nede olsa fikir ondan cikti..Burada bulmak oldukca zor..

    YanıtlaSil
  19. Feride ablaaaa,
    Bize kuru patlican gondersene :))

    YanıtlaSil
  20. Butun yorumlari okudum simdi bu yorumlarin uzerine yorum yazicam:)))Bu tarif benimde bayildigim tatlardan biri Nuray saolsun bende ilk onda tattim sonra feridecim de yapmisti onunkide harikaydi,ama bende Feride gibi hashas'i tatli seviyorum tatli daha cok yakisiyor bence ona:)))Nuraycim yazdigin bir yoruma gulmeden gecemedim, nerde hashasli katmerleri yiyipte kilo aldigimiz gunler kismi yani.Bu bahsettigin zamanlarda sen sadece yeme kismini yapmissin heralde hem yiyip hem kilo alma kismida yavrum ferideye dusmus:)))Nurdaaaaaaaan sanada bisey soylemeden kapatmam banane kizim senin bloga girmeye korkuyorum valla canim biseyler cekicek diye hemen yanimizda nuray yokki Nuray bizede yok mu diyelim:(((herkesi cooookkk optum:))

    YanıtlaSil
  21. Meryem ablacim inan cok komiksin, gozumden kacmis beraber kilo aldigimiz gunler kismi, ayy bir kahkaha attim sorma gitsin, seni gidi seni :))
    Meryem ablacim siteme herzaman beklerim, hic korkulacak bisi yok, soyle bakar cikarsin, oyle uzun uzun kalmazsin, birde acken gelme siteme o zaman daha cok acikirsin :))
    bende seni cok optummm

    YanıtlaSil
  22. yani meryem sonunda sen yakaladin kriteri,bravo..benide iyi guldurdun. Bak atlantaya geldiginde bana ugrarsan katmer yemeden gitmemis olursun sevgiler...

    YanıtlaSil
  23. Nurdancim,ordaki ince espriyi yakalayamamissin ben yakalayip sana yolladim:))Valla nurdan sadece acken aklima gelio blogun canim o yzuden cok aci cekiyorum:))))Gelelim Nuray'a benden kacar mi Nuray ya, seni tanimasam bu katmerlerle 100 kilo oldun sancam yani:))Bak Atlantaya gelirsem kesin gelirim ve sadece katmerle kurtulamazsin burdaki tariflerin hepsini isterim ona gore kacisin yok:)))cok acgozluce mi oldu:XD

    YanıtlaSil
  24. bende seni tanimasam tum bunlari istiyenin sumo gurescisi oldugunu dusunucem..cokmu iddiali oldu):):):):):)

    YanıtlaSil
  25. Bacim yaaa saysan 5-6 cesit hepsinden birer parca alsan bi tabaga mutevazi bir servis tabagi olur yaneee:)))hem sonra yanimiza yola da koyarsin fenami olur:)))

    YanıtlaSil
  26. Meryem ablacim,
    Sen gel buraya yeter ki, ben bu blogdaki tariflerin disinda birde arsivdekilerinden yaparim, hepsinden azar azar yer, kalanlari da soyledigin gibi to go yapariz :))

    YanıtlaSil
  27. elinize sağlık nefisolmuş.bu ölçülerden kaç adet çıkıyor acaba...........

    YanıtlaSil
  28. Ezme hashasi nereden temin ettiniz acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Turk bakkalindan almistim ama tulumba.com dan da online siparis edebilirsinjz

      Sil
  29. Çok güzel, görünüyor, Afyon dan haşhaş ezmesi aldım, deneyeceğim. İçine +tahin de koysak olurmu?

    YanıtlaSil

Instagramdan Guncel olarak takip etmek isterseniz

Followers